Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Viaţa Creştină
 

 

 

Cuprins Publicaţie
Nostra Aetate
Apologetica
Teologie
Exegetica
Viaţa Creştină
Istorie
Pastorala
Misiunea Azi
Site-uri Baptiste
Media

 

 


Viaţa Creştină

 

Laurenţiu Nica

Pagina Viaţa Creştină este realizată de

 

Laurenţiu Nica

autor creştin, blogger

http://crestinismtrait.blogspot.com

 

 

Isus a fost crucificat într-o miercuri, joi sau vineri?

O dilemă religioasă cu răspunsuri neruginite

 

 

Dacă declar că Isus nu a fost răstignit vinerea o să stârnesc multe dezbateri; am făcut asta o dată şi mulţi au sărit să apere o părere tradiţional-ortodox-catolică, fără să fi studiat în prealabil Scriptura, sărbătorile evreieşti şi, mai important decât acestea, motivul morţii lui Isus Hristos. Ceea ce urmează în acest articol este un fel de sondaj retoric prin care vom răspunde la întrebarea legată de ziua în care a fost crucificat Isus. Deşi nu sunt susţinătorul ideii de vineri, cred că faptul pentru care nu a fost menţionat specific în Scriptură ziua morţii lui Isus Hristos nu are un scop salvator pentru noi şi nici nu este un motiv de a face din ziua de vineri o sărbătoare, atâta timp cât nu ne cere Dumnezeu acest lucru.

 

Biblia nu declară în mod explicit în care zi a săptămânii a fost crucificat Isus. Două din cele mai susţinute păreri sunt cu privire la ziua de vineri sau ziua de miercuri. Cu toate acestea, unii folosesc o sinteză a ambelor argumente despre vineri şi miercuri, şi pledează pentru ziua de joi.


Isus a spus în Matei 12:40, Căci, după cum Iona a stat trei zile şi trei nopţi în pântecele chitului, tot aşa şi Fiul Omului va sta trei zile şi trei nopţi în inima pământului.” Cei care argumentează pentru crucificarea în ziua de vineri spun că încă există o cale validă prin care El ar fi putut fi considerat a fi în mormânt pentru trei zile. În mentalitatea evreiască a primului secol, o parte din zi era considerată ca o zi întreagă. Din moment ce Isus a fost în mormânt o parte din ziua de vineri, toată ziua de sâmbătă şi parte din duminică, El ar putea fi considerat că a fost în mormânt pentru trei zile.

 

Unul din argumentele principale pentru ziua de vineri este găsit în Marcu 15:42, care indică faptul că Isus a fost crucificat în ziua dinaintea Sabatului. Dacă acesta era Sabatul săptămânal, adică sâmbăta, atunci acest fapt indică la o crucificare în ziua de vineri. Un alt argument pentru vineri spune că versetele precum Matei 16:21 şi Luca 9:22 învaţă ideea că Isus avea să învie în a treia zi, prin urmare El nu ar fi avut nevoie să fie în mormânt trei zile şi trei nopţi complete. În timp ce anumite traduceri folosesc a treia zi pentru aceste versete, nu toţi sunt de acord că „a treia zi” este cea mai bună cale de a traduce aceste versete. Ba mai mult, Marcu 8:31 spune că Isus avea să învie „după” trei zile.


Argumentul zilei de joi se dezvoltă pe ideea zilei de vineri şi argumentează, în principal, faptul că sunt prea multe evenimente (unii numără în jur de douăzeci) care au loc între îngroparea lui Hristos şi duminică dimineaţa, ca să se poată întâmpla de vineri seara până duminică dimineaţa. Susţinătorii acestei păreri indică faptul că aceasta este o problemă, în special când singura zi întreagă dintre vineri şi duminică era sâmbăta, Sabatul evreiesc. Una sau două zile în plus elimină această problemă. Cei ce susţin ziua de joi ar putea raţiona astfel: să presupunem că nu ţi-ai văzut un prieten de luni seara. Data următoare când te întâlneşti cu el este joi dimineaţa, şi spui, „Nu te-am mai văzut de trei zile”, deşi tehnic nu sunt decât 60 de ore (2,5 zile). Dacă Isus a fost crucificat joia, acest exemplu arată felul cum s-ar putea considera acestea ca fiind trei zile.


Opinia despre miercuri declară că au fost două Sabate în acea săptămână. După primul (cel care a avut loc în seara crucificării [Marcu 15:42; Luca 23:52-54]), femeile au cumpărat miresme – notaţi faptul că ele au cumpărat după Sabat (Marcu 16:1). Opinia cu privire la ziua de miercuri susţine faptul că acest „Sabat” era Paştele Evreiesc (vezi Levitic 23:24-32, unde zilele sfinte, care nu sunt neapărat ziua a şaptea a săptămânii, sunt menţionate drept Sabat). Al doilea Sabat din acea săptămână era Sabatul normal. Notaţi faptul că în Luca 23:56, femeile care au cumpărat miresmele după primul Sabat s-au întors şi le-au pregătit, apoi s-au odihnit în ziua Sabatului (Luca 23:56). Argumentul declară că ele nu puteau să cumpere miresmele după Sabat, şi să le pregătească înainte de Sabat – doar dacă nu erau două Sabate. Având ideea de două Sabate, dacă Hristos a fost crucificat joia, atunci marele Sabat sfânt (Paştele Evreiesc) ar fi început joia la apusul soarelui şi s-ar fi terminat vineri la apus – la începutul Sabatului săptămânal, sau sâmbăta. Cumpărarea miresmelor după primul Sabat (Paştele Evreiesc) ar fi însemnat că ele le-au cumpărat sâmbăta şi ar fi încălcat Sabatul.

 

Aşadar, conform punctului de vedere legat de ziua de miercuri, singura explicaţie care nu încalcă relatarea biblică despre femei şi miresme, şi susţine o înţelegere literală a textului din Matei 12:40, este faptul că Hristos a fost crucificat în ziua de miercuri. Sabatul care era o zi mare sfântă (Paştele Evreiesc) a avut loc joia, femeile au cumpărat miresmele (după aceea) vinerea şi s-au întors şi le-au pregătit în aceiaşi zi, s-au odihnit sâmbăta, care era Sabatul săptămânal, apoi ele au adus miresmele la mormânt duminică dimineaţa. Isus a fost îngropat aproape de apusul soarelui miercurea, care era începutul zilei de joi în calendarul evreiesc. Folosind un calendar evreiesc avem după cum urmează: joi noaptea (noaptea unu), joi ziua (ziua unu), vineri noaptea (noaptea doi), vineri ziua (ziua doi), sâmbătă noaptea (noaptea trei), sâmbătă ziua (ziua trei). Nu ştim exact când a înviat El, însă ştim că a fost înainte de răsăritul soarelui duminica (Ioan 20:1, Maria Magdalena a venit „pe când era încă întuneric” („dis de dimineaţă”, în versiunea Cornilescu), aşa că El ar fi înviat imediat după apusul de soare de sâmbătă seara, care începea prima zi a săptămânii pentru evrei.

 

O posibilă problemă cu părerea despre ziua de miercuri este faptul că ucenicii care au mers cu Isus pe drumul spre Emaus au făcut acest lucru „în aceiaşi zi” a învierii Sale (Luca 24:13). Ucenicii, care nu îl recunosc acolo pe Isus, îi spun Acestuia despre crucificarea lui Isus (24:21) şi spun că astăzi este a treia zi de când s-au întâmplat aceste lucruri (24:22). De miercuri şi până duminică sunt patru zile. O posibilă explicaţie este că ei poate au numărat de miercuri seara de la îngroparea lui Hristos, care începe joia evreiască, şi de joi până duminică ar putea fi numărate drept trei zile.


Concluzie: În schema principală a lucrurilor nu este deloc important să ştim în ce zi a săptămânii a fost Hristos crucificat. Dacă era foarte important, atunci Cuvântul lui Dumnezeu ar fi comunicat clar ziua şi timpul cadru. Ceea ce este important este că El a murit şi că El a înviat fizic, trupeşte din morţi. Ceea ce este egal de important este motivul pentru care El a murit – să ia pedeapsa pe care o merită toţi păcătoşii. Pasajele din Ioan 3:16 şi 3:36 proclamă că a-ţi pune încrederea în El rezultă în viaţă veşnică! Acest lucru este pe atât de adevărat precum ideea dacă El a fost crucificat într-o miercuri, joi sau vineri.


Aşa că orice ai fi crezut tău despre "sfânta vineri", sau "vinerea mare", sau alte denumiri legate de "săptămâna patimilor" ce este sărbătorită în Creştinism (şi am înţeles că şi budiştii sărbătoresc ceva în acelaşi timp, desigur în felul lor...), sper ca ideologia ta creştină despre anumite zile ale săptămânii să fie spulberată. Isus nu a murit pentru o sărbătoare, ci pentru păcătoşi. Prin a ne pune încrederea în El ca Domn şi Mântuitor al nostru facem din El sărbătoarea şi sărbătoritul nostru - şi aceasta are un mai mare efect decât o zi religioasă.

 

Notă: Articolul de faţă a apărut iniţial în blogul Lumea cre(s)tina in care traim, sub titlul "Isus a fost crucificat într-o miercuri, joi sau vineri (sondaj retoric pe faţă)" Orice comentarii la acest articol poti fi făcute accesând link-ul din această postare, direct pe blogul autorului. Dacă citaţi acest material în altă parte, este important ca să menţionaţi această notă finală şi să păstraţi link-urile din ea.

sus

Abonare gratuita!

Introdu adresa de email:

Delivered by FeedBurner

Foloseste formularul de mai sus pentru a te abona GRATUIT la Publicatia de Apologetica pe email. Mesajele sunt trimise doar cand apare un numar nou al Publicatiei si abonarea este absolut Gratuita!

DE CITIT!!!!

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

 Înapoi Înainte

Copyright © 2003 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate