Hartă Site Contact Despre noi FORUM
 Teologie
 

Home
Arhiva editurii

Cuprins Publicaţie
EDITORIAL
Apologetică
Teologie
Istorie
Pastorală
Cartea Creştină
Literatură
Proiectul Betania
Mass-Media
Ştiri
POŞTA REDACŢIEI

Colaboratorii

 


Pagina de Teologie

 

Dr. Benjamin Cocar

Pagina de Teologie este realizată de

 

Dr. Bejamin Cocar,

Profesor Asistent de Biblie şi Teologie la Luther Rice Seminary, Georgia, USA

 

Pastor al Bisericii Baptiste Eben-Ezer

 

Site-ul Bisericii Baptiste Eben-Ezer, unde Dr. Bejamin Cocar slujeşte ca pastor, pune la dispoziţia frăţietăţii meditaţii zilnice, care pot fi citite mergând direct la site-ul bisericii, sau prin site-ul Publicaţiei Baptiste de Apologetică.

 

Pentru cei care au posibilitatea să asculte predici, oferim frăţietăţii predicile fratelui Dr. Bejamin Cocar, care pot fi găsite pe site-ul Bisericii Baptiste Eben-Ezer.

 

Orice comentariu poate fi trimis la adresa:
apologetics@voxdeibaptist.org

 

Biserica Eben-Ezer

 

Începând cu luna mai 2004 fratele dr. Cocar prezintă un curs de evanghelizare şi misiune predat la WILLIAM TYNDALE COLLEGE. Acest curs prezintă conceptul teologic şi practic în înţelegerea Evanghelismului. O serie de întrebări îşi găsesc răspunsul în acest curs înţelegând obiectivul unui adevărat ucenic a lui Hristos. Prezentăm a treia parte a studiului,  sperând ca acest curs să fie de folos celor care simt chemarea Domnului să se conforme chemării şi datoriei unui copil a lui Dumnezeu. 

 

horizontal rule

MATEI 28:19-20

 

EVANGHELISM, UCENICIE ŞI MISIUNI

 

DR. BENJAMIN COCAR

 

(ultima parte)

 

XXIV. MISIUNILE INTER-CULTURALE

 

Domnul Isus Hristos nu a încercat să câştige întreaga lume pentru Sine în cei trei ani şi jumătate de slujire. În schimb El a pregătit un grup de bărbaţi care au dus Evanghelia peste tot în lume. Ei au lucrat în mod predominant printre evrei. Misiunea lor se adapta evreilor în aproape fiecare aspect al vieţilor lor. Tânărul, bogatul conducător, vameşul, prostituata prinsă în păcat, omul bolnav din Ierihon. Ei nu s-au aventurat în afara Israelului. Însă într-o circumstanţă Isus i-a dus în Samaria; El ar fi putut să aleagă drumul uzual de atunci, mersul în jurul Samariei, însă El a simţit că trebuie să expună pe ucenicii Săi la misiunile inter-culturale. În Ioan 4 Isus se opreşte la fântâna lui Iacov şi Îi trimite pe ucenici în oraş să cumpere de mâncare. În timp ce stătea acolo, o femeie a venit să scoată apă. Ea avea o reputaţie foarte rea în acel oraş, însă ea cunoştea tradiţiile; ea ştia că nu este normal pentru un iudeu să ceară apă de la o femeie samariteană. Dar Isus nu a dat curs ideilor ei. El ar fi putut începe o discuţie teologică despre importanţa Ierusalimului faţă de Samaria, sau de iudei contra samaritenilor, însă nu acesta a fost motivul vizitei Sale în Samaria. Motivul Său a fost acela de a-i mântui pe oameni şi aceasta este ceea ce a făcut El. La iudei Domnul Isus le-a vorbit despre Lege, însă nu şi acestei femei. Acestei femei El i-a vorbit despre cea mai mare nevoie a ei, şi de acolo El nu numai că a convins-o, însă întregul oraş a uitat de diferenţele culturale. Ucenicii erau uimiţi că l-au văzut vorbind cu o femeie, însă nu au îndrăznit să pună nici o întrebare. El este Stăpânul şi El ştie ce face.

 

Curând după ce Duhul Sfânt a venit peste ucenici, ei au început misiunile inter-culturale, nu prea uşor, însă au făcut-o. Petru a învăţat să-i accepte pe toţi oameni, inclusiv hrana „spurcată”. Pavel a învăţat să fie toate pentru toţi oamenii. Timotei a fost circumcis; Tit nu a fost. Cu toate acestea ei erau oamenii cheie ai lui Pavel. Creştinii timpurii au învăţat să accepte culturile diferite. Atunci când ei le predicau evreilor, cadrul lor era legea lui Moise şi prorocii. Însă atunci când audienţa lor era păgână, ei lăsau acel accent pe lege şi în schimb vorbeau despre felul cum Dumnezeu poartă de grijă nevoilor fizice şi spirituale, şi despre felul cum Dumnezeu este mai puternic decât idolii (Faptele Apostolilor 17).

 

În lumea noastră de computere şi eră a super informaţiei, cultura unei anumite ţări cultura unei ţări poate fi cunoscută foarte bine. Există feluri prin care misionarii pot descoperi lucruri despre cultura locului în care vor merge să lucreze. Fenomenul de imigrare face posibil pentru misionari să poată vorbii în propria lor ţară cu expatriaţi din aşa multe ţări despre cultură şi obiceiuri.

 

Misionarii nu trebuie să se conformeze vreunei culturi deoarece Biblia spune „nu iubiţi lumea şi nici lucrurile din ea”, nu iubiţi sistemul acestei lumi, nu vă conformaţi cu felurile acestei lumi. Cineva a spus, „Noi nu ar trebui să fim conformiştii vreunei culturi, însă nu ar trebui să fim nici abandonaţi. Mai degrabă, atât acasă cât şi în afară, noi trebuie să fim specific de creativi, oameni de convingere în mijlocul masei, sarea pământului.”

 

Feluri de relatare faţă de altă cultură

Nici o listă de lucruri nu poate ghida pe cineva spre ceea ce va confrunta el/ea pe câmpul de misiune. Simpla soluţie este de a petrece timp cu oamenii locali pe cât de mult posibil. Fii sensibil la ideile lor.

 

1.    Vârsta

Arată respect pentru oamenii mai în vârstă. În multe ţări tinerii se adresează celor în vârstă cu pronume de respect apoi acordă un salut corespunzător – o înclinare a capului, o strângere de mâini, sau orice altceva specific are cultura respectivă. În America noi îi strigăm pe oameni pe numele lor mic, însă aceasta nu este cazul şi în alte părţi ale lumii. A întreba ce este mai adecvat este mai bine decât să faci greşeli!

 

2.    Consideraţie pentru creştinii naţionali

În timpul perioadei mele de pastoraţie din România, am avut mulţi misionari pe termen scurt care au vizitat biserica noastră. Unii dintre ei au presupus că noi nu am auzit niciodată despre Biblie şi ei au încercat din greu să ne înveţe ceea ce noi ştiam din experienţa de mâna întâi. În multe ţări, creştinii au suferit pentru credinţa lor mai mult decât noi în SUA, şi deşi noi mergem să-i ajutăm, în poziţia lor pentru Hristos, experienţa lor trebuie luată în considerare.

 

3.    Stilul de conversare

Americanii au tendinţa să vorbească prea mult şi este bine să fim sensibili la orice ar vrea să exprime noii tăi prieteni, sau dacă doresc să te asculte.

 

4.    Grupurile

Dacă mergi într-un grup, fi sensibil la nevoile grupului. Nu asuma faptul că toţi s-ar simţi la fel ca tine. Nu-ţi fie teamă să-ţi exprimi sentimentele şi să-i întrebi îşi pe ceilalţi despre cele ale lor. În cadrul unui grup să te aştepţi să se facă glume pe seama ta. Nu lua la inimă toate glumele pe care alţii din grup le-ar putea spune despre tine. Nu încerca să faci glume pe seama altora mai în vârstă din grup decât tine. Controlează-ţi mânia. Exprimă-ţi emoţiile tale explozive în jurnalul tău sau în rugăciune.

 

Dacă ţi se cere să predici, nu fă abuz de timp, ia-i în considerare şi pe ceilalţi oameni din grupul tău.

 

5.    Fotografiile

Dacă la cineva îi place să facă poze, aceştia sunt americanii. Ei fac poze pretutindeni. Însă aceasta nu place la toţi oamenii. Trebuie folosit bunul simţ. Unii oameni consideră aceasta ofensiv, în timp ce altora le place. În unele biserici este un lucru tabu să faci poze pe când în altele nu.

 

6.    Sexul, romantismul

Majoritatea agenţiilor misionare descurajează relaţiile de întâlniri în cadrul călătoriilor misionare de sezon sau din timpul anului. Iată de ce:

 

a. Romantismul ruinează viaţa echipei.

b. O relaţie romantică îi va distrage pe amândoi de la muncă.

c. Relaţiile romantice sabotează adesea mărturia întregii misiuni în comunitate. Dumnezeu poate folosi experienţa ta misionară pentru a te introduce partenerului tău, dar de multe ori aceasta poate fi ceva confuz în ceea ce priveşte nevoia de apropiere şi legătură.

- evită relaţiile exclusive

- să cunoşti regulile culturale despre relaţia bărbat/femeie

- caută consilierea liderului tău dacă se dezvoltă ceva

 

XXV. FEMEILE ÎN MISIUNE

 

În timpul lucrării a lui Isus, femeile au ajutat cauza Sa pe cât de mult au putut ele. De fapt Isus a ridicat statutul femeii la egalitate cu cel al bărbatului (Matei 5:28). Femeile au fost primele care să mărturisească despre învierea lui Isus (Matei 28:1, 5, 8-11). Ele nu au fost misionare ca şi Pavel, însă ele au adus vestea bună că El este viu! Pavel a fost folosit în cadrul lucrării sale misionare de multe femei, şi el a recunoscut aceasta în Romani 16.

 

Femeile de moravieni stau în picioare pentru serviciul lor misionar dedicat, precum şi soţiile altor misionari de mai târziu cum sunt Adoniram Judson, Hudson Taylor, şi alţii.

 

Mary Slesson (1848-1915)

Năsută în Scoţia, ea l-a primit pe Isus Hristos în timpul tinereţii sale, şi imediat ea a început să lucreze în biserica sa. Ea a predat la Şcoala Duminicală şi s-a oferit voluntară în lucrarea misionară din ţară. În cadrul vârstei de 20 de ani ea a început misiunea numită Queen Street Mission [Misiunea de pe Strada Reginei], iar la 27 de ani a navigat spre Calabar (localizat în Nigeria de astăzi). Ea a lucrat acolo aproape patruzeci de ani.

 

Charlotte (Lottie) Diggs Moon (1840-1912)

„Sfânt patron al Misiunilor Baptiste de Sud”

 

Ea a navigat în China în 1873 şi a lucrat acolo până la moartea sa. A învăţat acolo, însă cea mai mare bucurie a ei a fost de a vedea sufletele mântuite. Ea a înfiinţat o biserică în P’int-tu, şi acel loc a devenit cel mai mare centru evanghelistic al Baptiştilor din Sud [Southern Baptist] din toată China.

 

Amy Carmichael (1867-1951)

S-a născut în Nordul Irlandei, a navigat în Japonia când avea 24 de ani, însă a stat acolo doar 15 luni şi a plecat la Ceylon. Şederea ei acolo a fost scurtată, aşa că s-a întors acasă pentru a îngriji pentru un domn Wilson. Şederea sa în Anglia a fost scurta, mai puţin de una an, după care ea a plecat în India, la Dohnavur, unde a rămas pentru 55 de ani fără nici un concediu!!! Ea şi-a dedicat viaţa să-i salveze pe copiii din temple.

 

Maude Cary (1878-1967)

S-a născut în Kansas şi a studiat la Gospel Missionary Union Bible Institute [Institutul Biblic al Uniunii Misionare Evanghelice], iar în 1901 a navigat spre Maroc unde a lucrat pentru cincizeci de ani. Ea a reuşit să înceapă un Institut Biblic în 1951, doi din cei trei studenţi ai ei erau din noua sa locaţie din El Hajeb.

 

Johanna Veenstra (1894-1933)

Născută în New Jersey, a studiat la New York la Institutul de Pregătire al Uniunii Misionare [Union Missionary Training Institute] şi la vârsta de 25 de ani a navigat spre Africa. Ea a organizat un internat pentru a pregăti pe tinerii bărbaţi să devină evanghelişti, iar în această şcoală s-au înrolat deodată 25 de persoane. Ea a făcut lucrare evanghelistică şi medicală.

 

Helen Roseveare (1925)

S-a născut în Anglia, a studiat medicina la Universitatea Cambridge. În 1952 a navigat spre Congo pentru a sluji în cadrul Cruciadei de Evanghelizare Mondială [Worldwide Evangelization Crusade]. Deşi accentul acestei organizaţii era evanghelizarea iar medicina era doar o activitate secundară, Helen a trebuit să facă lucrarea medicală deoarece nevoile din acest domenii erau copleşitoare. Curând după sosirea ei, ea a construit un spital şi un centru de pregătire în Ibambi. Ea a fost restabilită la o veche leprozerie, unde a construit un alt spital şi un centru de pregătire. Ea a lucrat în Congo pentru douăzeci de ani şi a suferit de bătăi, abuzuri, viol. Astăzi ea scrie şi vorbeşte despre lucrarea misionară.    

sus

 

 

Ce este nou?

CHAT Apologetic!

Aici poţi să vorbeşti online pe teme de Apologetică, Teologie sau să îţi faci prieteni noi. Tot ce trebuie să faci e să intri cu un user (de preferinţă numele tău mic) apăsând aici.

 

Miercuri seara, între orele 21 si 22 (ora României) este disponibil pentru discuţii online Caius Obeada, Apologet Baptist, Realizatorul paginilor de Apologetică, Pastorală, Editorial, precum şi fondator al Misiunii Vox Dei.

 

FORUM de discuţii pe teme Teologice, Apologetice şi discuţii libere!

[apasă aici pentru detalii]

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe paginile fiecărui subiect de studiu găsiţi o serie de articole de interes.

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole noi la subiectele doctrinare despre:
 
HRISTOLOGIE
(doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE
(doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE
(doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE(doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE
(doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE
(doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE
(doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE
(doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE
(doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
 
Apasă pe titluri pentru a accesa paginile cu aceste subiecte
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

Cartea de Oaspeţi

Apasă aici dacă doreşti să semnezi sau să citeşti Cartea noastră de Oaspeţi.

 

Citeşte Biblia online!

Citeşte Biblia Online!


 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate