Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Studiu Biblic
 

 

 

Cuprins Publicaţie
Nostra Aetate
Apologetica
Teologie
Hegeomai
Istorie
Pastorala
Studiu Biblic
Site-uri Baptiste
Media


Studiu Biblic

 

 

Damian Ion

Pagina Studiu Biblic este realizată de

 

Damian Ion

Pastor al Bisericii Creştine Baptiste Betania din Radna, Jud. Arad

 

Implicatiile Misiunii

 

„Curand dupa aceea, Isus umbla din cetate in cetate si din sat in sat si propovaduia si vestea Evanghelia Imparatiei lui Dumnezeu. Cei doisprezece erau cu El;” (Lc.8:1). Evanghelistul Luca Il prezinta pe Domnul Isus Cristos oferind ucenicilor un model de slujire in lucrarea de vestire a Evangheliei. „Isus a chemat pe cei doisprezece ucenici ai Sai … i-a trimis sa propovaduiasca Imparatia lui Dumnezeu …” (Lc.9:1-2). „Ei au plecat si au mers din sat in sat, propovaduind Evanghelia …” (Lc.9:6). In situatia de fata, cei doisprezece ucenici sunt trimisi de Domnul Isus sa slujeasca in lucrarea de vestire a Evangheliei.

 

In Evanghelia dupa Luca, in capitolul zece, Scriptura prezinta trimiterea a saptezeci de ucenici in lucrarea de vestire a Evangheliei si invatatura pe care acestia o primesc de Domnul Isus in vederea realizarii misiunii lor. Acest pasaj Biblic ofera invatatura pentru slujirea misionara. Astfel, sunt aratate implicatiile misiunii:

 

Ř Randuiala Domnului Isus

„Dupa aceea Domnul a mai randuit alti saptezeci” (Lc.10:1) Ucenicii au fost randuiti de Domnul Isus pentru slujirea misionara. Mandatul misiunii este oferit de Mantuitor, de aceea slujitorul este responsabil de lucrarea pe care o va face si va da socoteala de ea inaintea Domnului Isus.

 

Ř Viziunea Domnului Isus

„… i-a trimis doi cate doi inaintea Lui, in toate cetatile si in toate locurile pe unde avea sa treaca El.” (Lc.10:1). Ucenicii isi indreapta slujirea dupa calauzirea Domnului Isus. Mantuitorul are un plan, iar, in acest plan de lucrare, slujitorii Lui sunt implicati. Slujirea ucenicilor face parte din strategia misionara a Domnului Isus in vederea implinirii planului Sau.

 

Ř Colaborarea slujitorilor

„… i-a trimis doi cate doi …” (Lc.10:1). Se evidentiaza necesitatea colaborarii dintre ucenici si lucrul lor in echipa pentru a implini lucrarea misionara la care au fost chemati.

 

Ř Ascultarea de voia Domnului Isus

o   Rugaciune

„Mare este secerisul, dar putini sunt lucratorii! Rugati, dar, pe Domnul secerisului sa scoata lucratori la secerisul Sau.” (Lc.10:2). Ucenicii chemati in lucrarea Domnului, sunt chemati sa se roage pentru mai multi lucratori. Fiindca lucrarea este mai mare decat pot lucra ucenicii chemati, acestia trebuie sa sustina in rugaciune cresterea resursei umane pentru lucrarea Evangheliei.

 

o   Slujire

„Duceti-va; iata, va trimit …” (Lc.10:3). Ucenicii nu trebuie doar sa se roage pentru „ridicarea” de lucratori care sa faca lucrarea lui Dumnezeu. In aceasta situatie, ei nu se roaga si asteapta sa vada ce lucratori vor veni, ci in acelasi timp ei se mobilizeaza pentru misiunea Evangheliei. Ucenicii, in timp ce vestesc Evanghelia, se roaga ca si alti lucratori sa li se alature pentru a duce la indeplinire marea lucrare a lui Dumnezeu. De asemenea, Mantuitorul ofera detalii pe care slujitorii Sai trebuie sa le urmeze (Lc.10:3-16). Slujirea se desfasoara intr-un context ostil ucenicilor, dar, si in acest context, acestia trebuie sa vesteasca cu putere Evanghelia aratand compasiune tuturor oamenilor.

 

o   Reprezentare

„Cine va asculta pe voi pe Mine ma asculta; si cine va nesocoteste pe voi, pe Mine ma nesocoteste; iar cine Ma nesocoteste pe Mine nesocoteste pe Cel ce M-a trimis pe Mine.” (Lc.10:16). In tot timpul lucrarii, ucenicii reprezinta pe Domnul Isus. Lucrarea de vestire a Evanheliei pe care slujitorii Domnului o fac este, de fapt, lucrarea pe care Mantuitorul o face prin vietile lor. Evanghelia vestita de catre ucenici nu este mesajul lor, ci este Cuvantul lui Dumnezeu care are autoritate si prin care Duhul Sfant va duce mai departe lucrarea Domnului, convingand inimile pacatosilor ca au nevoie de mantuire (F.A. 2:37).

horizontal rule

Misionam relationand cu oameni!

 

„Astfel, credinţa vine în urma auzirii; iar  auzirea vine prin Cuvântul lui Hristos.” Rom.10:17

 

Citind in Scriptura, observam ca Domnul Isus se poarta cu aceeasi dragoste fata de toti oamenii carora le vesteste Evanghelia. Domnul Isus, prin relationare, ii apropie pe oameni de El, le vesteste Evanghelia si le ofera harul mantuirii. Mantuitorul nu ii alege doar pe unii oameni, in timp ce pe altii ii respinge, nu are prejudecati si nici favoritisme in relatia cu omul pacatos, ci El ii iubeste pe toti oamenii pacatosi pe care ii vrea mantuiti.

 

In relatia cu semenii, este necesara exprimarea abilitatilor de relationare de catre credinciosul care vesteste Evanghelia. Slujitorul lui Dumnezeu, credinciosul, este chemat sa aiba o purtare plina de dragoste in timpul relationarii cu cei carora le vesteste Evanghelia. O relationare gresita il va indeparta pe ascultator. In timpul relationarii cu semenii, acestia prezinta o multitudine de date: biografie, idei, fapte, impresii, credinte, emotii, comportamente. Aceste elemente survin in relationare nondirectiv, intr-un mod aparent aleator, uneori fragmentat si incoerent, figurat si incarcat emotional. Acestea ofera un spatiu de organizare si elaborare a sensului unei discutii spirituale spre care misionarul, credinciosul, va tinti mai apoi.

 

Misionarul sau credinciosul, in procesul de vestire a Evangheliei, prin relationare, urmareste ca semenul sau sa intelegeaga Cuvantul lui Dumnezeu si, prin puterea Duhului Sfant, sa se produca schimbarea vietii. Pe tot parcursul relationarii este importanta promovarea ascultarii calitative prin folosirea ascultarii active, detinerea unei atitudini de respect si acceptare, intelegerea cadrului intern de referinta al semenului. Oamenii vor observa clar atentia si interesul real pe care misionarul le arata prin disponibilitate, prin adoptarea unei posturi deschise, printr-un contact vizual potrivit, prin expresii faciale potrivite, prin gesturi potrivite, atentie la spatiul personal si la inaltime, vestimentatie personala ingrijita. Este necesar, de asemenea, sa se tina cont de diversitatea persoanelor care este evidentiata prin specificul personal legat de cultura, rasa, clasa sociala, sexul biologic, starea civila, orientarea afectiva, varsta, dizabilitatea fizica, religia sau filosofia. Adresarea intrebarilor de catre misionar are in vedere intrebarile tintite care ajuta si dezvolta vestirea Evangheliei, astfel se urmareste impletirea ascultarii active cu intrebari. Pentru gestionarea anumitor retineri, in relationare, se pot folosi incurajarea cooperarii, precum si discutarea anumitor sovaieli sau temeri personale.

 

In timp ce o relationare gresita opreste orice comunicare eficienta, reusita in relationarea personala deschide drumul unei relatii trainice, de incredere si deschidere la ascultarea Cuvantului lui Dumnezeu.

 

sus

Abonare gratuita!

Introdu adresa de email:

Delivered by FeedBurner

Foloseste formularul de mai sus pentru a te abona GRATUIT la Publicatia de Apologetica pe email. Mesajele sunt trimise doar cand apare un numar nou al Publicatiei si abonarea este absolut Gratuita!

DE CITIT!!!!

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

 Înapoi Înainte
Copyright © 2003 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate