Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Studiu Biblic
 

 

 

Arhiva
Contact
Colaboratori
Despre noi

Cuprins Publicaţie
NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Hegeomai
Istorie
Pastorala
Studiu Biblic
Site-uri Baptiste
Articole
Proiectul Betania
Media
Ştiri Internaţionale
Din Presa Română
Poşta Redacţiei

Watch videos at Vodpod and more of my videos

 


Studiu Biblic

 

 

Damian Ion

Pagina Studiu Biblic este realizată de

 

Damian Ion

Pastor al Bisericii Creştine Baptiste Betania din Radna, Jud. Arad

 

 

 

Cuvântul lui Dumnezeu pentru astazi

Aprilie 2010

 1 APRILIE   "SĂ DĂM LA O PARTE"

"Să dăm la o parte orice piedică ... şi să alergăm cu stăruinţă" (Evrei 12:1)

            Biblia spune: "Nu ştiţi că cei ce aleargă în locul de alergare, toţi aleargă, dar numai unul capătă premiul? Alergaţi, deci, în aşa fel ca să căpătaţi premiul!" (1 Corinteni 9:24). În viaţă ai ocazia de a alerga o singură dată, aşa că aleargă ca să câştigi. Ca să nu te împiedici sau să-ţi pierzi locul, nu privi în urma ta. Nu putem alunga trecutul, dar mulţumim lui Dumnezeu că putem trage învăţături şi-l putem lăsa în urmă. Nu te îngrijora la gândul curbei următoare, concentrează-te asupra pasului următor. Dacă nu înţelegi lucrul acesta se poate întâmpla să cazi şi să nu te mai ridici. Fără să-ţi dai seama înapoia ta vor exista mai multe curbe decât înaintea ta, aşa că priveşte fiecare pas ca fiind important: "să dăm la o parte orice piedică, şi păcatul care ne înfăşoară aşa de lesne, şi să alergăm cu stăruinţă în alergarea care ne stă înainte". Mulţi dintre noi ducem poverile şi ne îngrijorăm de lucruri pe care oamenii mai în vârstă şi mai înţelepţi le consideră lipsite de însemnătate. Ne irosim puterile stingând incendii care dacă le-am lăsa în pace s-ar stinge singure. Timpul este resursa ta cea mai de preţ. Economiseşte-I şi astfel bunurile tale de preţ vor creşte, iar datoriile tale vor ,scădea. Scapă de bagajul vechilor relaţii, temerilor inutile şi îndatorărilor false faţă de cei care caută să te manipuleze. Şi aşa sunt destule încercări în viaţa ta; de ce să le mai suporţi şi pe cele pe care le poţi da deoparte?

            Când orbul Bartimeu a aflat că Isus este în cetate, şi-a aruncat haina de pe el ca să nu-l împiedice şi a alergat spre el. Iar credinţa lui a fost răsplătită: "îndată orbul şi-a căpătat vederea, şi a mers pe drum după Isus" (Marcu 10:52). Astăzi dă deoparte povara ta şi aleargă!

2 APRILIE   MULTUMESTE-I LUI DUMNEZEU PENTRU SALVARE

"Dumnezeu ... ne-a împăcat cu El prin Isus Hristos" (2 Corinteni 5:18)

            Tim Miller scrie: "Fiica mea de nouă ani Jennifer abia aştepta să mergem cu familia în vacanţă. Dar s-a îmbolnăvit şi mult aşteptata zi petrecută la Sea World a fost înlocuită cu o noapte întreagă petrecută la spital în radiografii şi analize de sânge. Spre dimineaţă, doctorul i-a spus fetiţei mele epuizate că trebuie să i se mai facă încă o analiză, o puncţie lombară. Procedura este dureroasă, au spus ei. Apoi doctorul m-a întrebat dacă doresc să rămân în încăpere. Am dat din cap, ştiind că nu puteam să o las pe Jennifer singură în timpul chinului. Doctorul a rugat-o pe Jennifer cu blândeţe să-şi dea jos hainele. Ea s-a uitat la mine cu modestia-i de copil ca şi cum ar fi dorit să mă întrebe dacă e bine. Apoi au urcat-o într-un mic balon. Mi-am acoperit faţa în mâinile ei şi am îmbrăţişat-o. Când a intrat acul înăuntru a plâns. Pe măsură ce s-a amplificat durerea, a suspinat de mai multe ori: "Tată, tată, tată", vocea ei devenind tot mai sinceră cu fiecare cuvânt. Era ca şi cum spunea: "0, tată, nu poţi face ceva?" Lacrimile mele s-au amestecat cu ale ei. Mi s-a frânt inima şi am simţit că mi şe face rău. Pentru că o iubeam, îngăduiam să treacă prin cea mai dureroasă experienţă din viaţa ei. În mijlocul puncţiei lombare, gândurile mi-au fugit la cruce. Prin ce durere de nespus au trecut Tatăl şi Fiul; de dragul nostru".

            Dar datorită crucii lui Hristos, noi avem parte de:

            a) împăcare: "Dumnezeu ... ne-a împăcat cu El";

            b) naştere din nou: "aţi fost născuţi din nou" (1 Petru 1:23);

            c) înviere: "oricine vede pe Fiul... Eu îl voi învia în ziua de apoi" (loan 6:40). Mulţumeşte-i lui Dumnezeu pentru salvare.

 3 APRILIE   ISUS A ÎNVINS MOARTEA ÎN LOCUL TĂU (1)

"Ne-a născut din nou ... la o nădejde vie" (I Petru 1:))

            Ernest Becker a scris o carte intitulată "The Denial of Death" [Negarea Morţii]. În această carte el spunea că noi ne trăim viaţa ignorând, evitând şi respingând adevărul, că suntem muritori şi că mai devreme sau mai târziu cu toţii vom muri. El a arătat că acesta este motivul dependenţei noastre de muncă, acceptării dependenţelor şi obsesiei faţă de bani şi siguranţă. Becker a publicat această carte în 1974 cu mare vâlvă, a câştigat Premiul Pulitzer şi a devenit faimos. În acel an a aflat că are can­cer, în acel an s-a întors la Dumnezeu. în acel an a murit.

            Se spune că statul Arizona din Statele Unite are cea mai mare fundaţie de crionici din lume. Pentru o sumă mare de bani, sângele îţi poate fi umplut cu anticoagulant', ţi se îngheaţă trupul şi se păstrează în capsule cu lichid de nitrogen la minus 320 de grade până când vei fi reîncălzit mai târ­ziu, în acel moment tehnologia medicală avansată te poate vindeca de orice boală care te-a ucis şi poţi trăi din nou. Sau, dacă nu-ţi place să stai în frig, o altă companie îţi poate oferi "veşnicia într-o cutie". Pentru o sumă mică de bani, ADN-ul tău este pus într-o cutie pentru următorii 10.000 de ani aşa încât să poţi fi donat oricând doreşti. Ţi se oferă şi posibilitatea de a-ţi primi banii înapoi după 10.000 de ani, deşi este greu de spus cine îi va primi dacă ceva nu merge bine. John Ortberg scrie: "încercăm să depăşim moartea pe căi subtile; cluburi de sănătate, creme pentru piele, tehnici chirur­gicale, diete noi, clime mai calde, medicamente mai bune, doctori mai deştepţi şi altele. Poate ştiinţa ne va ajuta să trăim pentru totdeauna, asemenea rasei struldbrugilor fără dinţi, păr şi memorie ai lui Gullliver". Bucură-te, Domnul Isus a învins moartea şi învierea Lui îţi garantează şi ţie învierea: "Ne-a născut din nou ... la o nădejde vie ... la o moştenire nestricăcioasă" (1 Petru 1:3-4).

 4 APRILIE   ISUS A ÎNVINS MOARTEA ÎN LOCUL TĂU (2)

"Ne-a născut din nou ... la o nădejde vie" (1 Petru 1:))

            Mount Auburn, primul cimitir din America era atât de frumos încât a devenit principala atracţie din Boston pentru turişti. Când a fost creat Central Park din New York a fost modelat după Mount Auburn. Vocea predominantă a fost: "De ce să nu creăm ceva la fel, dar fără morminte?" Şi încă încearcă să obţină acelaşi lucru, dar fără morminte! Dar nu putem. Ne aflăm la o depărtare de numai o bătaie de inimă faţă de veşnicie. Aşadar iată două adevăruri pe care trebuie să le ţinem minte:

            1) Dumnezeu te-a aşezat pe acest pământ cu un anume scop. Ţi l-ai găsit deja? Ţi-ai dăruit întrea­ga viaţă pentru aceasta şi ai valorificat fiecare moment? Pavel aşa a făcut şi a ajuns să scrie: "clipa plecării mele este aproape. M-am luptat lupta cea bună, mi-am isprăvit alergarea, am păzit credinţa. De acum mă aşteaptă cununa neprihănirii pe care mi-o va da, în "ziua aceea" Domnul, Judecătorul cel drept. Şi nu numai mie, ci şi tuturor celor ce vor fi iubit venirea Lui" (2 Timotei   4:6-8).

            2) Când îl cunoşti pe Hristos ca Mântuitorul tău, cele mai bune lucruri nu s-au arătat încă. Se spune că pe patul de moarte D.L. Moody s-a ridicat dintr-odată, şi-a deschis braţele ca şi cum ar fi îmbrăţişat ceva minunat şi a declarat că pământul se retrage, cerul este aproape şi că pentru el astăzi este ziua încoronării. Ce mod minunat de a pleca. Nu trebuie să te temi de moarte deoarece Isus a spus: "Eu sunt învierea şi viaţa. Cine crede în Mine, chiar dacă ar fi murit, va trăi. Şi oricine trăieşte, şi crede în Mine, nu va muri niciodată. Crezi lucrul acesta?" (loan 11:25-26). Crede, este adevărat!

5 APRILIE   CUM SA Al PACE IN INIMA

"Sufletul îmi este liniştit şi potolit" (Psalmul 131:2)

            Unul din cei mai mari factori care induc stresul în zilele noastre este zgomotul. Noi trăim într-o lume zgomotoasă. Pentru a te bucura de o atmosferă mai plină de pace - trebuie să o creezi! Aşa că găseşte un loc în care să nu fii întrerupt şi învaţă să te bucuri de linişte pentru o vreme. Dacă eşti o persoană cu multă energie, presată de timp, orientată spre rezultate şi ai prea multe de făcut, iar timpul nu-ţi ajunge, vei descoperi că nu este uşor. Şi înainte să crezi că: "Nu este ceva foarte spiri­tual", stai şi gândeşte-te puţin la aceste patru versete:

            1) "Lucrarea neprihănirii va fi pacea, roadă neprihănirii: odihna şi liniştea pe vecie" (Isaia 32:17);

            2) "Mai bine o mână plină de odihnă, decât amândoi pumnii plini de trudă şi goană după vânt" (Eclesiastul 4:6);            

            3) "Să căutaţi să trăiţi liniştiţi, să vă vedeţi de treburi" (1 Tesaloniceni 4:11);

            4) "Opriţi-vă, şi să ştiţi că Eu sunt Dumnezeu" (Psalmul 46:10). Este cu neputinţă să ai o viaţă zgo­motoasă şi să te aştepţi să umbli în pace.

            Domnul Isus Şi-a făcut timp să aibă pace şi să stea singur. Nimeni nu a avut un scop mai înalt şi nici solicitări mai multe decât El. Totuşi, Biblia spune că El "se ducea în locuri pustii, şi Se ruga" (Luca 5:16). Dacă Domnul Isus a avut nevoie de stilul acesta de viaţă, cu certitudine că şi tu ai nevoie. Pentru a-ţi reface trupul, mintea şi spiritul este esenţial să petreci timp în linişte cu Dumnezeu. Adevărul este că ai nevoie de lucrul acesta în mod regulat, aşa că perseverează şi nu lăsa pe nimeni să ţi-l ia. Stabileşte-ţi programul în jurul lui Dumnezeu - nu-L include pe Dumnezeu în funcţie de programul tău.

 6 APRILIE   DUMNEZEU TE FACE CURAT

"Câtă vreme am tăcut... mâna Ta apăsa asupra mea" (Psalmul J2.M)

            Un terapeut care a absolvit în urmă cu 34 de ani a telefonat Universităţii din Oregon şi a mărtu­risit că la examenul final a copiat. În loc să-i anuleze diploma de licenţă, Universitatea i-a cerut să scrie un articol despre integritate. O femeie care şi-a încheiat călătoria în jurul lumii a mărturisit'că a călătorit o bucată de vreme într-o camionetă. "Nu doresc să fiu ţinută minte ca prima femeie care a făcut ocolul pământului când am trişat", a spus ea. Câţi dintre noi am recunoaşte măcar decepţi­ile suferite?

            Psalmistul a spus: "Câtă vreme am tăcut... mâna Ta apăsa asupra mea". Mărturisirea păcatelor:

            a) îţi îngăduie să experimentezi iertarea lui Dumnezeu: El le cunoaşte oricum, dar nu te va ierta câtă vreme eşti ocupat cu căutarea de scuze şi de ţapi ispăşitori, loan spune: "Dacă ne mărturisim păcatele, El este credincios şi drept, ca să ne ierte păcatele" (1 loan 1:9). Primul pas îţi aparţine;

            b) îţi reface energia emoţională şi fizică: nimic nu te secătuieşte mai mult decât negarea şi nimic nu revigorează mai mult decât o viaţă iertată. David a spus: "Mi s-au sleit puterile din pricirja fărădelegii mele" (Psalmul 31:10). Reflectând la întâmplarea cu Batşeba, el a spus: "câtă vreme am tăcut, mi se topeau oasele de gemetele mele necurmate ... Şi Tu ai iertat vina păcatului meu" (Psalmul 32:3-5);

            c) Te ajută să mergi înainte: mărturisirea te ajută să apeşi pe butonul de anulare şi să porneşti din nou. De asemenea este important să tragi o linie între trecut şi viitor în caz că eşti ispi­tit să-ţi repeţi comportamentul;

            d) Te ajută să creşti: Thomas Eddison a spus că eşecul l-a învăţat într-o mie de feluri să nu facă un bec slab! Pentru ca greşelile pe care le faci să nu lucreze împotri­va ta, începe să i le mărturiseşti lui Dumnezeu şi să accepţi iertarea Lui.

 7 APRILIE   ÎNCĂ MAI DOREŞTI SĂ FII CEL DINTÂI?

"Dacă vrea cineva să fie cel dintâi..." (Marcu 9:)5)

            Când Dan Mazur şi-a condus echipa de căţărători pe Muntele Everest, condiţiile erau ideale pen­tru a ajunge în vârf. Apoi, când mai aveau două ore până în vârf s-au întâlnit cu Lincoln Hali, un căţărător care căzuse cu o zi înainte în timp ce cobora de pe munte. Singur şi cu halucinaţii, nu avea echipament şi suferea de degeraturi şi deshidratare (mai târziu au aflat că liderul echipei lui Hali îi sunase soţia pentru a-i spune că murise!). Fără a ezita măcar, i-au dat lui Hali oxigenul lor, hrană şi apă, iar când au venit ajutoare nu mai intra în discuţie reluarea urcuşului spre vârf. Ei şi-au sacrifi­cat ani întregi de pregătiri, săptămâni de urcare, şi visul lor de-o viaţă, în schimbul salvării unui alt căţărător. Nu este surprinzător faptul că astăzi Mazur ajută la construirea de şcoli şi spitale în regiu­ni ale Nepalului unde nu sunt străzi, curent electric, telefoane sau apă menajeră. Aşa este el. Ai putea renunţa la visul tău pentru a salva pe altcineva? Oamenii obişnuiţi fac lucrul acesta zilnic: mame şi taţi care au două servicii pentru a-şi hrăni şi a-şi îmbrăca copiii; părinţi care mai degrabă renunţă la transferuri decât să-şi dezrădăcineze familiile; îngrijitori de care depind cei dragi ai lor. Domnul Isus a spus: "Dacă vrea cineva să fie cel dintâi, trebuie să fie cel mai de pe urmă din toţi", în împărăţia lui Dumnezeu, lucrurile stau altfel. Cei din urmă sunt consideraţi cei dintâi (Luca 9:48). Cel mai onorabil loc din casă este cel din colţ (Luca 14:8-9). Îi stimăm pe ceilalţi mai mult decât pe noi înşine (Romani 12:10 şi Filipeni 2:3). Renunţăm la haina noastră şi mergem o milă în plus (Matei 5:40-41). loan Botezătorul i-a spus Domnului Isus: "Trebuie ca El să crească, iar eu să mă micşorez" (loan 3:30). Mai doreşti să fii cel dintâi?

8 APRILIE   ÎNVAŢĂ SĂ STAI ÎN PICIOARE

"Să rămâneţi în picioare, după ce veţi fi biruit totul" (Efeseni 6:1))

            Nu lăsa ca perioadele lipsite de conflicte din viaţa ta să te ademenească şi să ai un sentiment fals al securităţii: "Fiţi treji, şi vegheaţi! Pentru că ... diavolul dă târcoale ca un leu care răcneşte, şi caută pe cine să înghită" (1 Petru 5:8).

            Ce ar trebui să facem când ne atacă diavolul? "Să rămâneţi în picioare, după ce veţi fi biruit totul". De bună seamă, "Domnul are putere să-l întărească ca să stea" (Romani 14:4), nu în propria sa pu­tere, ci în puterea lui Isus Hristos. De unul singur eşti o pradă uşoară, dar în puterea Domnului poţi sta în picioare să nu cazi. Aşa că astăzi, dacă Satan apare cu ispitele lui, anunţă-l că vei sta în picioare în Hristos. Anunţă-l că vei sta în picioare până când trece atacul, până când valul singurătăţii trece, până când căsnicia este refăcută, până când ieşi din datorii, până când încercarea trece, până când temperamentul îşi pierde puterea de a te prinde în capcană şi de a te răsturna. În timp ce tu stai în picioare, Dumnezeu se ocupă de puterea ta!

            Pavel a spus: "Pot totul în Hristos care mă întăreşte" (Filipeni 4:13). Să remarcăm cuvântul "întăreşte". El nu te va întări numai o dată, ci din nou şi din nou. El te va întări de fiecare dată când te confrunţi cu o provocare dificilă, de fiecare dată când o amintire te tulbură, de fiecare dată când ţi se aduce aminte de trecutul tău imperfect, de fiecare dată când te confrunţi cu o situaţie delicată. Faptul de a-ţi extrage puterea, lui Dumnezeu, de care ai nevoie pentru a sta în picioare în faţa vrăj­maşului va necesita efort. Va necesita laudă la adresa Lui, rugăciune, citirea Cuvântului mai intens decât ai făcut-o până atunci. Dar realitatea este că poţi rămâne în picioare dacă ţi-o doreşti!

9 APRILIE   CUM SĂ LASI ÎN URMA TA 0 MOŞTENIRE DE DURATĂ

"Cei ce vor învăţa pe mulţi să umble în neprihănire vor străluci ca stelele" (Daniel 12:3)

            Un om cu un caracter nu prea plăcut a murit, iar preotul care nu l-a întâlnit niciodată a trebuit să-i aducă un omagiu. Sperând să aducă alinare familiei, s-a lăsat dus de val, descriindu-l pe dece­dat ca pe un fiu iubitor, un părinte dedicat şi un soţ grijuliu. În timpul serviciului de înmormântare, văduva l-a înghiontit pe fiul ei şi i-a spus: "Apropie-te de sicriu şi vezi să fii sigur că despre tatăl tău vorbeşte preotul!" Serios vorbind, dacă viaţa ta s-ar măsura după cât ai dăruit şi nu după cât a durat, cum te-ar ţine minte lumea?

            James Kennedy a scris: "Să ne gândim la Marea Piramidă din Giza, una dintre cele mai masive structuri din lume. Cineva a construit-o în propria lui amintire ... regele Khufu, un nume nu foarte familiar! Împăratul Shah Jehan a construit Taj Mahalul în omagiul soţiei sale, dar şi el a construit în zadar; la urma urmelor, cine cunoaşte numele Mumtaz? De vreme ce toate aceste nume sunt uitate, noi putem lăsa o moştenire în lume care să nu se uite. Dumnezeu a pus în inimile noastre dorinţa de semnificaţie şi de permanenţă, deoarece suntem legaţi de viaţa veşnică. Aşadar cum ne putem face un nume pentru veşnicie? Ăducându-i pe alţii la Hristos! Ştii pe cineva care are nevoie de mân­tuire? Acea persoană îţi va fi veşnic recunoscătoare dacă ţi-ai face timp ca să i-L prezinţi pe Domnul Isus". Biblia spune că aducând oameni la El "vei străluci ca stelele".

 10 APRILIE   ADEVĂRUL DESPRE FRAŢII LUI DAVID

"A sfinţit şi pe Isai cu fii lui" (1 Samuel 16:5)

            Cei şapte fraţi ai lui David erau toţi tăiaţi împrejur: semn al proprietăţii divine. Totuşi, nici unul din­tre ei nu a dorit să se lupte cu Goliat. De ce? Pentru că:

            1) Ei au lăsat ca teama celor din jurul lor să le erodeze credinţa. Teama este contagioasă; dacă asculţi de ea prea mult timp, te vei infecta. Dar nu trebuie să te izolezi de lume, ci trebuie să te pro­tejezi de influenţele ei negative. Fiindcă l-au ascultat pe Goliat, fraţii lui David au fost înfrânţi, aşadar tu pe cine asculţi? Înţelege care este planul lui Dumnezeu şi zideşte-ţi viaţa în jurul lui. Lasă Cuvântul Lui să rezolve toate problemele.

            2) Nu aveau nici o amintire cu Dumnezeu pe care să se sprijine. Nu există lupte nesemnificative în viaţă. Luptele mici ne echipează pentru lupte mai mari care ne modelează destinul. Leul pe care l-a ucis David când era copil a fost mare, ursul a fost şi mai mare, iar Goliat a fost şi mai mare. Dar David nu a fost intimidat. "Domnul, care m-a izbăvit din gheara leului, şi din laba ursului, mă va izbăvi şi din mâna acestui Filistean" (1 Samuel 17:37). Sprijină-te pe momentele tale cu Dumnezeu. Ceea ce crezi în vreme de criză va fi determinat de experienţele pe care le-ai avut cu Dumnezeu în trecut.

            3) Te impresionau prin înfăţişare, dar inimile lor nu-l căutau pe Dumnezeu. Aşa că El l-a descalifi­cat, spunând: "Domnul nu se uită la ce se uită omul; omul se uită la ceea ce izbeşte ochii, dar Domnul se uită la inimă" (1 Samuel 16:7). Lăuntrul spiritual al lui David s-a format în timp ce a pri­vit creaţia şi a avut părtăşie cu Creatorul. "Cum doreşte un cerb izvoarele de apă, aşa Te doreşte sufletul meu pe Tine, Dumnezeule! Sufletul meu însetează după Dumnezeu, după Dumnezeul cel viu" (Psalmul 42:1-2). Poţi tu să afirmi lucrul acesta?

 11 APRILIE   ASTĂZI DUMNEZEU ARE GRIJĂ DE TINE!

"Domnul să-Şi înalţe Faţa peste tine, şi să ţi dea pacea!" (Numeri 6:26)

            Dallas Willard şi-a pierdut mama când era copil. El scrie despre un băieţei a cărui mamă a murit şi ea. În fiecare noapte el mergea în camera tatălui său întrebându-l dacă poate dormi cu el. Doar când tatăl i-a promis că va dormi cu faţa spre el, acel micuţ a putut adormi. Willard scrie: "Mulţi din­tre noi credem că ne putem strecura lângă un Dumnezeu care nu vorbeşte. Cel puţin mulţi dintre noi cred lucrul acesta. Dar aceasta nu este viaţă şi cu siguranţă nu este viaţa pe care ne-o doreşte Dumnezeu sau viaţa din belşug pe care Domnul Isus ne-a dat-o".

            Moise s-a rugat: "Domnul să-Şi înalţe Faţa peste tine, şi să-ţi dea pacea!" Nu este nemaipomenit să ştii că Dumnezeu te are în paza Sa, că te călăuzeşte şi te apără 24 de ore pe zi, în fiecare zi? De fapt, cea mai comună promisiune din Scriptură nu este despre mântuire sau cer. Nu, ci cea mai frecventă promisiune din Biblie este: "Eu voi fi cu tine" (losua 1:5). Este promisiunea pe care i-a făcut-o Dumnezeu lui Enoh, lui Noe, lui Avraam, Sarei, lui Iacov, lui losif, lui Moise, Mariei şi lui Pavel. Şi este cea care i-a ajutat să meargă înainte! David a spus: "Chiar dacă ar fi să umblu prin valea umbrei morţii, nu mă tem de nici un rău, căci Tu eşti cu mine" (Psalmul 23:4). Dumnezeu a amintit mereu poporului Său că este cu ei prin Cortul întâlnirii, Chivotul Legământului, mana din pustie şi stâlpul de nor şi de foc care mergea înaintea lor. La fel îţi reaminteşte şi ţie astăzi: "Nu te înspăimân­ta şi nu te îngrozi, căci Domnul, Dumnezeul tău, este cu tine" (losua 1:9). Fii liniştit, Dumnezeu are grijă de tine!

 12 APRILIE   CEA MAI BUNĂ CALE PENTRU COPILUL TĂU (1)

"Prin înţelepciune se înalţă o casă, şi prin pricepere se întăreşte" (Proverbe 24:3)

            Poate spui: "Mi-am crescut copiii la fel, cum de acesta îmi face atâtea probleme?"

            1) Felicitări pentru reuşita pe care ai avut-o cu ceilalţi copii! Ai trecut de prima curbă! O regulă bună pentru familie este următoarea: roagă-te pentru neajunsurile tale; concentrează-te asupra succesu­lui. Nu acorda atenţie sporită unui copil anume, nu-i priva pe ceilalţi de timpul şi atenţia ta. Deşi nu pare natural, nu-i mai acorda copilului problemă atât de multă atenţie. Nu-l mai băga în seamă şi bucură-te de toţi copiii tăi şi priveşte cum se îmbunătăţesc lucrurile.

            2) Copiii se dezvoltă în ritmuri diferite şi în moduri diferite. Mulţi copii problemă sunt doar nişte întârziaţi; acordă-le timpul de care au nevoie.

            3) În majoritatea familiilor există o "oaie neagră". El ne supără deoarece nu trăieşte viaţa la fel ca noi ceilalţi. Acceptă ceea ce nu-ţi place la el până când Dumnezeu fie îl va schimba, fie va învăţa restul familiei ce înseamnă dragoste matură, necondiţionată şi care nu încearcă să controleze.

            4) Tu te străduieşti ca un părinte imperfect, dar iubitor, apoi copiii, nu tu, fac propriile lor alegeri. Fiii proorocului Samuel "n-au călcat pe urmele lui; ci se dădeau la lăcomie, luau mită... şi călcau drep­tatea" (1 Samuel 8:3). Jenant şi dezamăgitor, da! Dar pe umerii lui Samuel nu a pus nimeni povara eşecului spiritual sau părintesc. Om evlavios cum nu a mai trăit altul pe pământ, el "ce zicea făcea". Dar fiii lui au avut propriile lor păreri şi au ales să nu se comporte ca el. Oricât de diferit ar fi copilul tău, potrivit lui Dumnezeu cea mai mare avuţie a lor este un părinte care reacţionează prin credinţă, nu încercând să repare, prin rugăciune, nu prin răzbunare şi care se dă la o parte din calea lui Dumnezeu şi-L lasă pe El să lucreze.

 13 APRILIE   CEA MAI BUNĂ CALE PENTRU COPILUL TĂU (2)

"învaţă pe copil calea pe care trebuie s-o urmeze" (Proverbe 22:6)

            Poate spui: "Ea este un copil aşa de ascultător, dar fratele ei încalcă toate regulile". Sau: "Copilul cel mare este atât de organizat, cel mic este un dezastru!" Fiecare copil este unic. Pentru părinte acest lucru este o mare provocare. Să ne uităm la învăţăturile pe care ni le dă Dumnezeu în Proverbe 22:6.

            1) "învaţă pe copil". Copiii atenţi, iubitori, productivi şi fericiţi nu "evoluează" pur şi simplu - ei sunt învăţaţi. Generaţia de copii cu cheia la gât a dovedit că "copilul lăsat de capul lui face ruşine mamei sale" (Proverbe 29:15). Părinţii înţelepţi aleg direcţia pentru copiii lor, apoi o menţin prin consolidare pozitivă şi disciplină consistentă. Ei îşi modelează atitudinea şi comportamentul copiilor lor în con­formitate cu Cuvântul lui Dumnezeu. Referirea pe care o face Solomon în acest verset indică un pre­adolescent care încă poate fi modelat. Dacă ratezi acei ani de învăţare sarcina ta este dificilă, dar cu ajutorul lui Dumnezeu nu este imposibilă.

            2) "Calea pe care trebuie s-o urmeze". Ai auzit vreodată de "influenţa părintească"? înseamnă să încerci să-l faci să devină ceva ce nu este în natura lui. Faptul de a forţa dopuri pătrate în găuri rotunde invită la rebeliune în cazul copiilor energici şi distruge capacitatea creativă în cei docili. Acest verset într-o altă traducere susţine învăţarea copilului "în conformitate cu darurile individuale sau cu înclinaţia lui". Analizează darurile copilului tău, apoi canalizează-le în mod corespunzător. Faptul de a pune dopuri pătrate în găuri pătrate reduce opoziţia, invită la cooperare şi merge în direcţia recunoaşterii destinului stabilit de Dumnezeu pentru copilul tău. Când este calea lor, nu a ta, ei vor păşi cu dedicare.

            3) "Când va îmbătrâni, nu se va abate de la ea". Când copiii se află în locul pregătit de Dumnezeu pentru ei, nimeni nu trebuie să-i manipuleze, să-i controleze sau să-i ameninţe. Ei se simt întăriţi, cre­ativi, provocaţi, împliniţi şi fericiţi să crească în gaura pătrată pe care a modelat-o Dumnezeu pentru ei!

14 APRILIE   CÂND LUCRURILE NU MERG

"Ferice de cine-și pune nădejdea în Domnul" (Psalmul 146:5)

            F.B. Meyer spune: "Educarea credinţei noastre este incompletă până când nu învăţăm că provi­denţa lui Dumnezeu lucrează prin pierdere ... că în noi se face o lucrare prin eşec şi dispariţia anu­mitor lucruri. Pârâul lângă care a stat llie şi a secat este o imagine a vieţilor noastre! "Dar după câtă-va vreme pârâul a secat" (1 împăraţi 17:7) este istoria trecutului nostru şi proorocia pentru viitorul nostru ... să învăţăm diferenţa dintre a te încrede în dar şi a te încrede în Dătător. Darul poate dura o vreme, dar Dătătorul este veşnic. Dacă Domnul l-ar fi condus pe llie direct la văduva din Sarepta, el ar fi pierdut ceva care l-a ajutat să devină un om mai bun - trăind prin credinţă. De fiecare dată când resursele noastre au secat lucrul acesta s-a întâmplat ca să învăţăm că speranţa şi ajutorul nos­tru sunt în Dumnezeu".

            Un autor notează: "Uneori nu sunt suficienţi bani pentru împlinirea scopurilor; ni se spune să facem planificări şi noi suntem pe nicăieri. Analizăm situaţia şi spunem: Nu se poate. Dar este timpul să te încrezi în Dumnezeu. Posibilităţile tale nu sunt limitate de împrejurările prezente sau trecute. Dacă nu ai destul pentru a-ţi plăti cheltuielile curente, fă tot ce poţi, apoi stai deoparte. încrede-te în Dumnezeu care se va îngriji de nevoia ta, apoi priveşte dincolo de portmoneu. Uită-te la resursa ta. Uită-te la sursa divină, nelimitată. Dar fă-ţi partea. Zbate-te pentru responsabilitate financiară în gândire şi în faptă. Cere înţelepciune şi supune-te călăuzirii lui Dumnezeu. Apoi nu-ţi mai fie teamă şi renunţă la nevoia de a controla. "încrede-te în Domnul din toată inima ta, şi nu te bizui pe înţelep­ciunea ta!" (Proverbe 3:5). Cu toţii ştim că banii reprezintă o parte necesară a supravieţuirii - dar şi Dumnezeu ştie lucrul acesta".

15 APRILIE   REGULI DE STĂPÂNIRE A MÂNIEI (1)

"Fiecare dintre voi să spună aproapelui său adevărul" (Efeseni 4:25)

            Două personalităţi puternice într-o relaţie sunt precum două râuri care se varsă într-unul singur; se formează un curent foarte puternic. Mânia poate fi spontană, aidoma unui fulger sau poate fi de durată, precum duduitul tunetului. Uneori ne ciocnim şi ne doare, alteori ne distanţăm şi abandonăm relaţia în tăcere. Dar dacă mânia este stăpânită cum trebuie, ea nu ne va distruge. Iată regulile lui Dumnezeu pentru stăpânirea mâniei.

            Regula nr. 1: Fii sincer! "Lăsaţi-vă de minciună: "Fiecare dintre voi să spună aproapelui său ade­vărul" ... "Mâniaţi-vă şi nu păcătuiţi". Să n-apună soarele peste mânia voastră" (Efeseni 4:25-26). Când te cuprinde mânia, nu nega lucrul acesta. Mânia poate fi constructivă. Avem dreptate să ne mâniem când oamenii sunt trataţi greşit, iar răul nu este îndreptat. Faptul de a spune: "Sunt nervos şi pentru că preţuiesc relaţia noastră, doresc să discut despre lucrul acesta" este lucrul onest, lipsit de ameninţări, care invită la soluţionarea problemei. Să remarcăm:

            a) ignorarea, înăbuşirea, supri­marea sau pretinderea că nu eşti mânios sunt de fapt lipsite de onestitate;

            b) o altă formă de a minţi când eşti nervos este exagerarea. "Nu asculţi niciodată ce spun". "întotdeauna îmi ignori dorinţele". "Nimeni nu face nimic în casa asta în afară de mine". Asemenea generalizări sunt neadevărate şi nu fac decât să agraveze şi să creeze două tabere, fapt ce garantează obscurizarea problemei care, deci, nu se va rezolva;

            c) o altă cale prin care minţi când eşti nervos este învinovăţirea altcuiva. "Dacă ai ajunge la timp nu te-aş mai bate la cap" sau "dacă nu m-ai mai bate atâta la cap, poate aş ajunge la timp". Învinovăţirea altcuiva este modalitatea de a evada din propriile tale responsabilităţi, arătând cu degetul spre altcineva. Aceasta îi enervează pe ceilalţi şi nu ajungi niciodată la rezultatul dorit. Voinţa lui Dumnezeu este aceasta: "Fiecare dintre voi să spună aproapelui său adevărul", lucru care funcţionează când o faci în dragoste.

16 APRILIE   REGULI DE STĂPÂNIRE A MÂNIEI 12)

"Fiecare dintre voi să spună aproapelui său adevărul" (Efeseni 4:25)

            Regula nr. 2: Nu ucide! Pavel scrie: "Mâniaţi-vă şi nu păcătuiţi" (Efeseni 4:26). Ce semnifică aces­te cuvinte ale lui Pavel? Nu lăsa ca mânia ta să ajungă în punctul de a fi dăunătoare. Nu-ţi folosi cuvin­tele ca pe o armă sau ca pe un mecanism de control. Este bine să-ţi exprimi emoţiile într-un mod sănătos, dar ţine-le în frâu. Scopul tău trebuie să fie rezolvarea problemei şi întărirea relaţiei, nu "reducerea la tăcere" şi rănirea celeilalte persoane. Este uşor oare? Nu. Ai nevoie de o doză puter­nică de bunătate. Cuvintele aruncate în glumă, pline de sarcasm, evlavie proprie sau "indignare evlavioasă" îi rănesc pe oameni, uneori pentru totdeauna. "Limba stricată zdrobeşte sufletul" (Proverbe 15:4). "Duhul doborât de întristare, cine-l va ridica?" (Proverbe 18:14). "Moartea şi viaţa sunt în puterea limbii; oricine o iubeşte, îi va mânca roadele" (Proverbe 18:21). Cuvintele, pline de mânie, odată dezlănţuite, pot "aluneca până în fundul măruntaielor" (Proverbe 26:22). Cuvintele tale pot trăi în inima şi amintirea cuiva şi-l pot însoţi până la moarte. Noi spunem "piatra poate să-mi dis­trugă trupul, dar vorbele urâte nu mă vor distruge niciodată", dar nu este adevărat. Un om poate muri dintr-un duh zdrobit, iar cel care a rostit cuvintele acelea poate trăi cu regretul răului pe care l-a făcut fără a mai avea şansa de a-l repara. Pe de altă parte, mânia ţinută în frâu nu este un păcat de care trebuie să ne pocăim. Aşa că învaţă să faci diferenţa între mânia pe care o simţi şi cuvintele pe care le rosteşti. Mânia studiată cu atenţie poate revela o informaţie importantă despre schimbările care trebuie făcute. Concentrează-ţi atenţia asupra acestui fapt şi cere-l lui Dumnezeu să-ţi arate ce trebuie schimbat la ceilalţi, dar şi în tine!

17 APRILIE   REGULI DE STĂPÂNIRE A MÂNIEI (3)

"Fiecare dintre voi să spună aproapelui său adevărul" (Efeseni 4:25)

            Regula nr. 3: Rezolv-o acum! Acumularea mâniei în fiinţa ta nu face decât să te rănească. Când îţi descarci resentimentele începi să ţi le aduci aminte şi te umpli de amărăciune. "Omul bun scoate lucruri bune din vistieria bună a inimii lui, iar omul rău scoate lucruri rele din vistieria rea a inimii lui; căci din prisosul inimii vorbeşte gura" (Luca 6:45).

            Când eşti mânios, rezolvă situaţia numaidecât. Nu lăsa ca timpul să-ţi hotărască alegerile şi nu sta sperând ca persoana cealaltă să fie "iluminată" şi să-şi ceară iertare. "Dacă fratele tău a păcătuit împotriva ta, du-te" (Matei 18:15). Încearcă să rezolvi problema şi refă relaţia. Când o reprimi, îţi adaugi încă o grijă în inima ta. Mai devreme sau mai târziu, doctorii vor spune: acum se află la sto­mac, îţi atacă sistemul imunitar, îţi predispune inima la probleme, la cancer şi la alte boli fizice, sociale şi emoţionale. Între timp, lucrul acesta te va preocupa, îţi va mânca energia, îţi va schilodi creativitatea, îţi va opri părtăşia cu Dumnezeu, cu prietenii, cu credincioşii; ca să nu mai vorbim de faptul că vinovatul nu va mai avea ocazia de a-şi elibera conştiinţa, de a se pocăi şi de a face pace cu Dumnezeu şi cu tine. Nu-ţi mai alimenta trecutul, plănuind răzbunare şi făcând ca resentimentul să se transmită ca o povară generaţiei viitoare. Cere-I lui Dumnezeu smerenia şi curajul de a face faţă problemelor prezente astăzi. Când îţi pleci capul pe pernă în această seară, să ştii că problemele tale sunt prezente, ele sunt cunoscute de Dumnezeu şi de toţi ceilalţi şi somn uşor!

 18 APRILIE   REGULI DE STĂPÂNIRE A MÂNIEI (4)_

"Fiecare dintre voi să spună aproapelui său adevărul" (Efeseni 4:2$)

            Regula nr. 4: Concentrează-te asupra soluţiei! Cineva a spus că părtăşia se asemănă cu doi oameni aflaţi într-o barcă: unul nu-l poate scufunda pe celălalt fără să se scufunde şi pe el. Încercând să obţii victoria pierdeţi amândoi. Aşa că atunci când vorbeşti, să te asiguri că acel cuvânt este "unul bun, pentru zidire, după cum e nevoie" (Efeseni 4:9). Încearcă să înţelegi nevoia celuilalt. Nu mai scoate la iveală ofense deja mărturisite; nu-i jigni, nu glumi pe seama greutăţii, înălţimii, culorii pielii, sau limitărilor mentale, fizice şi emoţionale; nu adu în discuţie lucruri care umbresc situaţia şi care te împiedică să găseşti o soluţie. Şi nu ridica vocea pentru a intimida şi a manipula. Dumnezeu te-a creat cu capacitatea de a te mânia deoarece, când este gestionată corespunzător, mânia devine com­bustibilul care aduce schimbarea dorită şi medicamentul care vindecă. Aşadar:

            a) caută o soluţie, nu o victorie. A-l face pe cineva în fel şi chip sau a-i diagnostica pe alţii numai înrăutăţeşte situaţia. Atenţia nu trebuie să se îndrepte spre ce a făcut cineva, ci spre ce puteţi face împreună pentru a rezolva situaţia;

            b) recunoaşte-ţi propriile slăbiciuni şi cere iertare. De vreme ce este nevoie de doi pentru un tangou, conştientizarea propriilor tale imperfecţiuni îl face pe celălalt să şi le recunoască mai uşor pe ale sale;

            c) de fiecare dată când "îi dai cuiva un impuls", oferă-i unul pozitiv. "Orice faptă bună aceea să vă însufleţească" (Filipeni 4:8). Pentru fiecare problemă pe care i-o reproşezi cuiva, oferă şi un compliment. "Sunt sigur că nu ţi-a fost uşor să auzi aşa ceva. Mulţumesc pentru că m-ai ascultat cu atâta bunătate". Dacă eşti concentrat asupra soluţiei, oamenii vor avea un lucru pozitiv pe care să se bazeze şi nu un lucru care să-i dărâme!

19 APRILIE   REGULI DE STĂPÂNIRE A MÂNIEI 15)_

"Fiecare dintre voi să spună aproapelui său adevărul" (Efeseni 4:2$)

            Regula nr. 5: Păstrează problema în familie! "Orice fel de răutate să piară din mijlocul vostru" (Efeseni 4:31). Când eşti mânios, este greu să rezişti tentaţiei de a răspândi zvonuri. Dar vorbirea plină de răutate este ca un foc înverşunat; îi consumă pe cei care îl răspândesc şi pe cei care ascultă. Nu-ţi afişa în public rufele murdare; ţine-le acasă. Rufele murdare se spală în două feluri:

                        1) în pu­blic. Le arăţi acolo unde ştii că oamenii le vor vedea.

                        2) Subtil. Faci glume despre faţa cuiva, despre membri familiei, despre prieteni, etc. pentru a-i înjosi. Aceasta duce la stinghereală pentru persoana pe care eşti mânioasă, măreşte prăpastia dintre voi şi face ca împăcarea să devină imposibilă. Solomon scrie: "dragostea acopere toate greşelile" (Proverbe 10:12). Pavel scrie: "la răutate, fiţi prun­ci; iar la minte, fiţi oameni mari" (1 Corinteni 14:20).

            Regula nr. 6: Fă parte din echipa de curăţare! Noi spunem: "Şi-au făcut-o cu mâna lor. Să şi-o rezolve singuri". Poate au meritat-o, dar nu putem întoarce spatele şi nu putem lăsa răni deschise care să se infecteze. Noi "ne iertăm unul pe altul, cum ne-a iertat şi Dumnezeu pe noi în Hristos" (Efeseni 4:32). Cum ne-a iertat Hristos? După ce am conştientizat, mărturisit şi ne-am pocăit de păcatul nostru? Nu. "Atunci când eram vrăjmaşi, am fost împăcaţi cu Dumnezeu, prin moartea Fiului Său" (Romani 5:10). Dumnezeu a luat iniţiativa, aşa că iartă, înainte ca celălalt să-şi ceară iertare. Şi chiar dacă va rămâne vrăjmaşul tău pentru totdeauna, iartă-l oricum. E ca şi cum ai face curăţe­nie după război. Doar atunci vei fi iertat tu însuţi, rănile provocate vor fi vindecate, iar vina ta înain­tea lui Dumnezeu va fi ştearsă!

 20 APRILIE   ÎNCREDE-TE ÎN DUMNEZEU CÂND NU Al NICI UN RĂSPUNS

"Lucrurile ascunse sunt ale Domnului" (Deuteronom 29:29)

            Pierderile din viaţă ne fac să suferim şi să jelim. Cancerul ne poate lua o mamă tânără sau un tată. Divorţul poate lovi fericitul tău cămin. Ruina financiară îţi devastează toate planurile. Un copil ajunge la închisoare, este ucis sau se sinucide. Astfel de momente ridică întrebări la care este greu, dacă nu chiar imposibil să dai un răspuns. Noi analizăm împrejurările la nesfârşit. Speculăm detali­ile, căutând indicii care ar putea avea un anume sens şi care ne ajută să suportăm mai uşor. Întoarcem reflectorul spre noi înşine, spre alţii, spre Dumnezeu, întrebându-ne ce s-ar fi putut face altfel ca să fi împiedicat lucrul acesta. Ne întoarcem spre prieteni, spre credincioşi şi spre pastor pen­tru a auzi ceea ce par a fi "banalităţi religioase" şi încercări nereuşite de a ne micşora durerea. Când răspunsurile par să nu apară, iar cerul tace, ce este de făcut?

            lată două versete care te pot ajuta în astfel de momente:

                        1) "Lucrurile ascunse sunt ale Domnului, iar lucrurile descoperite sunt ale noastre" (Deuteronom 29:29). Când este vorba de înţelegerea lucrurilor, noi avem un teritoriu, iar Dumnezeu altul. Iar al nostru este limitat de ceea ce El hotărăşte să ne descopere. în acel moment, "încrede-te în Domnul din toată inima ta, şi nu te bizui pe înţelep­ciunea ta!" (Proverbe 3:5);

                        2) "Ştim că toate lucrurile lucrează împreună spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu" (Romani 8:28). Poate Dumnezeu îţi va da o explicaţie, poate nu. Dar El este "Alfa şi Omega, Cel dintâi şi Cel de pe urmă, începutul şi Sfârşitul" (Apocalipsa 22:13) ceea ce înseamnă că El are un plan şi El lucrează pentru binele nostru şi pentru slava Sa. Aşa că încrede-te în El!

 21 APRILIE   DACĂ NU TU. ATUNCI CINE?

"Vom vesti neamului de oameni care va veni" (Psalmul 78:4)

            Ceea ce spune tatăl copilului său în intimitatea căminului nu este auzit de lume, dar este cu cer­titudine auzit de posteritate. Pastorul unei mega biserici scrie: "Cu ani în urmă am fost invitat la Casa Albă să mă întâlnesc cu preşedintele şi câţiva lideri religioşi. A fost prima întâlnire de acest fel pe care a primit-o acest tinerel de la ţară. Am telefonat acasă şi am aflat că meciul de baschet al fiului meu a fost reprogramat pentru acel weekend şi deja ratasem unul. Era doar o chestiune de priori­tate: "Ce este cel mai important?" Guvernul funcţiona fără mine de ani de zile, aşa că am sunat la Casa Albă şi le-am spus că nu voi veni. (Şi-au revenit foarte bine în urma ştirii!) M-am dus la meci şi am avut bucuria să-mi văd fiul înscriind coşul învingător". Pavel a spus: "Luaţi seama, deci, să umblaţi cu băgare de seamă ... răscumpăraţi vremea" (Efeseni 5:15-16). Modul în care îţi petreci tim­pul arată care sunt adevăratele tale valori şi priorităţi. Taţilor, petreceţi voi un timp de calitate cu co­piii voştri?

Karl Marx a spus că pentru a cuceri o naţiune trebuie să blochezi transferul de valori, de .morală şi de credinţe între generaţii. Solomon a spus: "Cel neprihănit umblă în neprihănirea lui; ferice de co­piii lui după el!" (Proverbe 20:7). Taţilor, fără să vă daţi seama copiii voştri vor pleca, dar ce moştenire vor lua cu ei? Copiii sunt asemenea unor oglinzi, ei reflectă ceea ce văd şi este greu să-L vezi pe Dumnezeu ca Tatăl lor ceresc dacă El nu este vizibil cu uşurinţă în cel pământesc. Aşadar: "părinţilor, creşteţ în mustrarea şi învăţătura Domnului" (Efeseni 6:4). "Spune generaţiei care urmează despre puterea Lui şi despre minunile pe care le-a făcut". Dacă nu tu, atunci cine?

22 APRILIE   TREI ÎNTREBĂRI PENTRU SLUJITORII DOMNULUI_

"Fraţii mei, să nu fiţi mulţi învăţători, căci ştiţi că vom primi o judecată mai aspră" (lacov 3:1)

            Dacă eşti slujitor în lucrarea lui Dumnezeu, trebuie să îţi pui în permanenţă trei întrebări:

            1) Sunt eu responsabil faţă de cineva? Dacă nu eşti, te afli pe un tărâm periculos. Doar Dumnezeu are autoritatea care nu se pune la îndoială. Cine te cunoaşte suficient de bine pentru a se ruga pen­tru tine, pentru a te sfătui şi a te întări în domeniile în care eşti vulnerabil? Descoperim neîncetat că autoritatea fără responsabilitate conduce la dezastru.

            2) Mi-am stabilit bine priorităţile? Priorităţile au felul lor de a se strecura de pe poziţia lor atunci când nu eşti atent. Prea mulţi dintre noi avem succes doar cu preţul familiilor zdrobite sau a unei sănătăţi şubrede deoarece priorităţile au fost undeva schimbate.

            3) Este umblarea mea cu Dumnezeu mereu proaspătă? Dacă nu ai răspuns pe loc "da", eşti prea aproape de marginea prăpăstiei. O umblare disciplinată zilnică cu Dumnezeu este cea mai bună pro­tecţie a ta. "Strâng Cuvântul Tău în inima mea ca să nu păcătuiesc împotriva ta" (Psalmul 119:11). Nu petreci timp cu Dumnezeu, ci petreci timp cu orice altceva şi a devenit mai important pentru tine decât El. Fii atent la cuvântul "strâng". Sensul lui este de a proteja ceva, de a nu lăsa nimic să ameninţe. Trebuie să te disciplinezi să petreci timp în Cuvântul lui Dumnezeu şi să te fereşti să fii întrerupt. Dă-I lui Dumnezeu mintea ta în fiecare zi atunci când ea este proaspătă. Pastore, prima ta chemare nu este proiectul de construcţie, întâlnirea comitetului sau bugetul, ci: "Paşte oiţele Mele", (loan 21:16). Dacă te prinde sâmbăta stresat că nu ai pregătit nimic pentru duminică, schimbă ceva. începe să delegi responsabilităţi. "Alegeţi dintre voi... bărbaţi... pe care îi vom pune la slujba aceas­ta. Iar noi vom stărui necurmat în rugăciune şi în propovăduirea Cuvântului" (Faptele Apostolilor 6:3-4).

 23 APRILIE   CUM SĂ MIŞTI MUNŢII DIN LOC_

"Dacă va zice cineva muntelui acestuia: "Ridică te" (Marcu 11:2))

            Cum poţi muta munţii din viaţa ta?

            1) Folosind Cuvântul lui Dumnezeu! în pustie, Satan L-a ispitit pe Domnul Isus pe trei căi:

                        a) Pune­ţi nevoile temporale înaintea celor spirituale: "Transformă aceste pietre în pâini";          

                        b) Foloseşte-ţi pu­terea pentru cauze greşite: "Aruncă-Te de pe acoperişul Templului";

                        c) Ia calea mai uşoară, nu crucea: "Lumea este a Ta dacă mi Te închini mie". De fiecare dată Domnul Isus l-a învins pe Satan spunând "Este scrie" (Matei 4:1-11). Cea mai puternică armă pe care o ai este Cuvântul lui Dumnezeu - învaţă să-l foloseşti!

            2) Fiind perseverent! Ieremia a spus că Cuvântul lui Dumnezeu este "ca un ciocan care sfărâmă stânca" (Ieremia 23:29). Te-ai întrebat cum de un ciocan poate lovi o piatră de nouăzeci şi nouă de ori, iar a o suta oară să o sfărâme în bucăţi? Aceasta se întâmplă pentru că toate celelalte lovituri au slăbit-o. Trăieşte în Cuvântul lui Dumnezeu; rosteşte-l în anumite situaţii şi el va lucra.

            3) Iertând! Se spune că un pastor şi-a întrebat adunarea: "Câţi dintre voi sunteţi dispuşi să vă ier­taţi duşmanul?" Toţi au răspuns da, în afară de un bătrân. "De ce?" l-a întrebat pastorul. El a răspuns: "Pentru că nu am nici un duşman; toţi au murit". După ce a vorbit despre credinţa care mută munţii şi despre rugăciunea care dă roade, Domnul Isus a spus: "când staţi în picioare de vă rugaţi, să ier­taţi orice aveţi împotriva cuiva, pentru ca şi Tatăl vostru care este în ceruri, să vă ierte greşelile voas­tre" (Marcu 11:25). Muntele tău nu poate fi mutat şi nici rugăciunile tale nu vor primi un răspuns dacă persiştj în neiertare. Aşa că întreabă-te: "Merită oare?" De fiecare dată când te gândeşti dacă cel ce ţi-a greşit merită sau nu iertarea, pentru binele tău, iartă-l şi mergi mai departe.

24 APRILIE   NU TE MAI PLÂNGE!

"Faceţi toate lucrurile fără cârtiri şi fără şovăieli" (Filipeni 2:14)

Dacă cineva ţi-ar da un leu de fiecare dată când te plângi şi ţi-ar lua un leu de fiecare dată când arăţi mulţumire, ai fii bogat sau sărac? Poate spui: "Dacă ai avea problemele mele, şi tu te-ai plânge". Biblia spune: "Faceţi toate lucrurile fără cârtiri şi fără şovăieli", deoarece cu cât te plângi mai mult, cu atât mai mult se înrăutăţesc lucrurile. Să observăm:

            1) Cârtirea creează dependenţă. Ciclul este în felul următor: ai o problemă, te plângi şi rămâi blo­cat în ea, te simţi prost aşa că te plângi şi mai mult şi sfârşeşti prin a fii stresat şi a nu avea nici o soluţie. Cât de nebunesc este lucrul acesta?

            2) Cârtirea îţi fură binecuvântările lui Dumnezeu. În loc să te încrezi în Dumnezeu te îndoieşti de înţelepciunea Lui şi de ajutorul Lui. Dumnezeu a trimis la moarte douăzeci şi trei de mii de evrei pen­tru că au făcut lucrul acesta. "Să nu cârtiţi, cum au cârtit unii din ei, care au fost nimiciţi de Nimicitorul. Aceste lucruri ... au fost scrise pentru învăţătura noastră" (1 Corinteni 10:10-11). Nu-ţi verifica doar atitudinea, schimb-o!

            3) Cârtirea îţi afectează sănătatea. "O inimă liniştită este viaţa trupului, dar pizma este putrezirea oaselor" (Proverbe 14:30),. Fii cinstit, câţi cârtitori calmi şi netulburaţi cunoşti tu? În loc să te plângi, lucrează la atitudinea ta. Începe să-ţi numeri binecuvântările. Un om înţelept a spus odată: "M-am plâns că nu am papuci până când am întâlnit un om care nu avea picioare". Gândeşte-te la ceea ce scrie autoarea Barbara Johnson: "Pe un bilet scris de mână, lipit pe un stâlp de telefon, scria: "Pierdut câine cu trei picioare, orb de ochiul stâng, fără urechea dreaptă, cu coada ruptă şi recent castrat. Răspunde la numele Lucky". Biblia spune: "Mulţămiţi lui Dumnezeu pentru toate lucrurile; căci aceasta este voia lui Dumnezeu" (1 Tesaloniceni 5:18).

 25 APRILIE   PE RÂND

"Ferice de poporul... care umblă în lumina Feţei Tale, Doamne!" (Psalmul 89:15)

            Pe vremuri, în mănăstirile din Europa, călugării mergeau pe coridoarele întunecate cu lumânări prinse de degetul mare de la picior, ele răspândind exact atâta lumină cât să vadă la următorul pas. Aşa ne călăuzeşte Dumnezeu.

            Credinţa profesoarei Verdell Davis a fost provocată când soţul ei a murit într-un accident aviatic. Confruntându-se cu un munte de scrisori, formulare de asigurări şi facturi, ea le-a împrăştiat pe masă şi le-a acoperit cu un cearşaf. "Să dispară din faţa ochilor mei şi din mintea mea", s-a gândit ea. Ea scrie: "Ştiam că monstrul de sub cearşaf urma să mă atace dacă nu atacam eu prima. M-am aşezat şi am vărsat lacrimi de mânie ... frustrare ... singurătate. În cele din urmă mi-am înălţat capul şi am spus: "Bine, Doamne. Sunt o fată destul de deşteaptă. Voi deschide un plic. Dacă voi înţelege ce scrie înăuntru voi deschide încă unul. Dacă nu, voi pune cearşaful înapoi... şi voi merge la culcare". Chiar şi acel pas de nestatornicie a însemnat puţină lumină în plus. Atunci doream să ştiu deja cum să mă ocup de toate detaliile ... să mă simt încrezătoare cu privire la hotărârile monumentale zilnice pe care trebuia să le iau ... să am un indiciu că obstacolele dinaintea mea pot fi înfrânte. Doream ca drumul meu să fie inundat de lumină ... totuşi, Dumnezeu îmi amintea prin licăririle lumânării că "Harul Meu îţi este de ajuns; căci puterea Mea în slăbiciune este făcută desăvârşită" (2 Corinteni 12:9). Psalmistul a spus: "Ferice de poporul... care umblă în lumina Feţei Tale, Doamne!" (Psalmul 89:15). Aveam nevoie de lumină pentru un singur plic, pentru o singură conversaţie, pentru o sin­gură decizie, pentru un singur pas". La fel şi tu!

 26 APRILIE   CE SEMENI ACEEA CULEGI_(Galateni 6:9)

"Să nu obosim în facerea binelui; coci la vremea potrivită, vom secera, dacă nu vom cădea de oboseală"

            Numele Corrie ten Boom este foarte cunoscut în cercurile creştine, dar puţini au auzit de nepotul ei, Peter, care a fost şi el un instrument în salvarea evreilor din persecuţia nazistă. Când patrioţii olan­dezi au auzit că trupele SS trimit orfani evrei în lagărele de concentrare, ei scoteau copii din orfeli­nate şi îi duceau în casa Ten Boom House până când aceştia puteau fi daţi spre adopţie. La şais­prezece ani, Peter, un creştin dedicat, i-a sfidat pe nemţi dând orga bisericii la maxim şi cântând imnul naţional olandez în timp ce toată adunarea s-a ridicat în picioare şi a cântat. A fost trimis în închisoare pentru sfidarea lui. După Cel de-al Doilea Război Mondial, el a călătorit în toată lumea purtând acelaşi mesaj ca cel al mătuşii sale: iertarea este singurul răspuns la ură. Aflat într-un tur al Israelului, Peter a suferit un atac de cord şi a avut nevoie de operaţie. Discutând cu el în seara care a precedat operaţia, cardiologul l-a întrebat: "Sunteţi cumva rudă cu familia ten Boom din Olanda?" Peter a răspuns: "Da, e familia mea". Doctorul a răspuns: "Sunt unul din copilaşii pe care i-a salvat familia dumneavoastră!" În ziua următoare, omul a cărui viaţă fusese salvată în urmă cu patruzeci de ani şi-a plătit datoria, salvând viaţa lui Peter ten Boom.

            Biblia spune: "Aruncă-ţi pâinea pe ape, şi după multă vreme ovei găsi iarăşi!" (Eclesiastul 11:1). Ceea ce semeni - bun sau rău - se întoarce la tine. Aşadar, "Să nu obosim în facerea binelui; căci la vremea potrivită, vom secera, dacă nu vom cădea de oboseală". Ţine minte că Dumnezeu nu datore­ază omului nimic şi oricât timp ar trece, El îşi va onora Cuvântul.

 27 APRILIE   RESPECTĂ-TI TEMPLUL (1)

"Căci aţi fost cumpăraţi cu un preţ. Proslăviţi, deci, pe Dumnezeu în trupul vostru" (1 Corinteni 6:20)

            La înviere, "trupul ... înviază în neputrezire" (1 Corinteni 15:42), dar între timp trebuie să-L "proslăveşti pe Dumnezeu în trupul tău" respectând câteva principii de bază: «

            1) Fă mişcare în mod regulat: jumătate dintre cei care începem un program de exerciţii le aban­donăm după şase luni. Secretul este să începi treptat. Mergi pe scări în loc să iei liftul, parchează maşina şi mergi pe jos, joacă-te cu mingea cu copiii tăi în loc să te uiţi la televizor. Dumnezeu a creat trupul tău să se mişte, iar distanţa de la maşină la birou parcursă în fiecare dimineaţă nu e sufi­cientă! Dacă faci exerciţii timp de 3-4 minute pe săptămână se reduce presiunea sângelui şi stresul şi îţi creşte senzaţia de bine.

            2) Mănâncă corect: mulţi dintre noi mâncăm din motive greşite, cum ar fi din oboseală, mânie şi stimă de sine scăzută. Mănâncă să trăieşti, nu trăi ca să mănânci. Insuficiente fructe, legume şi fibre şi prea mult fast food îţi poate devasta sănătatea. Exersează auto-controlul. Ţine minte: "Cei ce sunt ai iui Hristos Isus, şi-au răstignit firea pământească împreună cu patimile şi poftele ei" (Galateni 5:24).

            3) Dormi suficient: Pastorul Tony Jenkins a consultat doctorul referitor la faptul că soţia lui sforăie. "Chiar aşa tare vă deranjează?" l-a întrebat el. "Nu doar pe mine, ci pe întreaga adunare!" Trăim în­tr-o societate privată de somn, dar majoritatea dintre noi avem nevoie de 7-9 ore de somn. Poate te descurci şi cu mai puţin, dar vrei doar să "te descurci"? Psalmistul a spus: "Degeaba vă sculaţi de dimineaţă şi vă culcaţi târziu ... căci prea iubiţilor Lui El le dă pâine ca în somn" (Psalmul 127:2). Aşa că închide televizorul la o oră rezonabilă!

 28 APRILIE   RESPECTĂ-TI TEMPLUL (2)

"Căci aţi fost cumpăraţi cu un preţ. Proslăviţi, deci, pe Dumnezeu în trapul vostru" (1 Corinteni 6:20)

            Numele dr-ului Kenneth Cooper este sinonim cu condiţie fizică, dar preocuparea lui pentru sănă­tate depăşeşte nivelul de a arăta bine. Cooper crede că trupul nostru este un templu şi este datoria noastră faţă de Dumnezeu să-l păstrăm în formă. Acum la vârsta de şaptezeci de ani, condiţia lui fi­zică este ca la 49. Cum a ajuns de la un student supraponderal care trăia cu mâncare de la chioşcuri şi cofeină să devină un bărbat musculos care merge pe jos în fiecare zi? Într-o excursie în care se făcea schi pe apă, inima lui a început să bată cu 250 de bătăi pe minut şi a crezut că moare. A fost un semnal de alarmă. Dumnezeu îi spunea ceva şi El nu a trebuit să vorbească de două ori! Cooper a făcut ceea ce noi numim aerobic, a slăbit 17 kg şi a alergat la maraton. Condiţia fizică a devenit pasiunea lui, dar discuţiile şi călătoriile l-au făcut să pălească la nivel spiritual. Aşa că s-a hotărât să înceapă să-şi hrănească omul lăuntric citind, rugându-se şi implicându-se din nou în biserică. Drept rezultat, el a ajutat mii de oameni. El spune că cel mai important motiv pentru el de a-şi păstra condiţia este de natură spirituală.

            Aşadar, cum se poate contracara un stil de viaţă frenetic şi stresul legat de locul de muncă? Mai întâi: recunoaşte că "trupul tău este Templul Duhului Sfânt" (vs. 19). În al doilea rând: intră într-un program de păstrare a condiţiei fizice ... mănâncă corect... practică moderarea ... stabileşte-ţi pri­orităţile din program. Dacă consideri că a-ţi menţine starea fizică nu este un lucru "spiritual", mai gândeşte-te o dată. Este la fel de dăunător să te laşi doborât de obiceiuri rele ca şi cum ai face abuz de droguri şi de alcool. În loc să spui: "Nu am timp", fă-ţi timp. Ţi-ar putea salva viaţa! Până atunci, te vei simţi mai bine şi vei fi o persoană mult mai agreabilă.

 29 APRILIE   TRANSFORMĂ PRILEJURILE DE POTICNIRE ÎN TREPTE (1)

"Suntem mai mult decât biruitori" (Romani 8:}7)

            Cum ai descrie o persoană care la zece ani a fost; un pianist desăvârşit, la unsprezece ani un organist de profesie, la treisprezece ani avea propriile compoziţii publicate, iar la paisprezece ani a ajuns să facă parte din personalul muzical de la curtea regală? Un om privilegiat? Care s-a născut cu o lingură de argint în gură? Nicidecum! Ludwig van Beethoven a fost un băiat cu părul negru,-cu faţa negricioasă pătată de vărsat de vânt, care a îndurat batjocurile şi poreclele celor din oraşul natal de pe râul Rin, o zonă de copii în special blonzi şi cu pielea deschisă la culoare. Tatăl său alcoolic a hotărât ca Ludwig să-l întreţină, aşa că l-a transformat într-un sclav al claviaturii. Privind în urmă, Beethoven nu şi-a putut aminti nici măcar un moment de fericire din copilăria sa. Viaţa sa a fost copleşită de muncă, lacrimi, bătăi şi cuvinte încărcate de mânie. La vârsta de douăzeci de ani s-a confruntat cu un duşman şi mai cumplit, surzenia. Când nu a mai putut să cânte în public, şi-a îndreptat toate energiile spre compoziţie. Anii în care a fost surd au fost cei mai prolifici. Deşi la acea vreme lucrările sale nu au fost bine primite, el a influenţat mulţi alţi mari compozitori, precum Brahms, Wagner şi Schubert. Apropiindu-se de moarte şi considerând că lumea nu l-a înţeles nicio­dată pe deplin şi nu l-a apreciat nici pe el, nici muzica lui, el a rostit cu un zâmbet: "Voi auzi în cer!" Când viaţa te doboară la pământ, ripostează! Fiecare dintre noi se împiedică sau este lovit din când în când; câştigătorii sunt numai aceia care continuă să se ridice! Asta a dorit Pavel să spună prin cuvintele: "în toate aceste lucruri suntem mai mult decât biruitori". Dacă te rogi şi priveşti cu atenţie vei găsi sămânţa binelui în orice necaz (Geneza 50:20). Diferenţa dintre câştigători şi învinşi constă în abilitatea de a transforma prilejurile de poticnire în trepte.

 30 APRILIE   TRANSFORMĂ PRILEJURILE DE POTICNIRE ÎN TREPTE (2)

"Dar eu nu ţin numai decât la viaţa mea" (Faptele Apostolilor 20:24)

Nu prea auzim des despre înfrângerile lui Abraham Lincoln fiindcă victoriile lui au fost atât de răsunătoare. Dar o mare parte a vieţii lui şansele nu i-au surâs. Şi-a pierdut mama la nouă ani. În 1832 a pierdut alegerile pentru statul Illinois. În 1849 a fost respins de la funcţia de comisar al Biroului General pentru Teritoriu. A pierdut alegerile pentru Senat între 1855 şi 1858 şi între timp nu a reuşit să fie numit vice preşedinte. Totuşi, cele mai dureroase pierderi au fost moartea fiilor săi de patru ani şi de doisprezece ani. Născut în regiunea păduroasă şi izolată din Kentucky, Lincoln avea doar câteva luni la "şcoala de învăţare prin recitare" - o şcoală fără manuale unde elevii repetau cuvintele profesorului. A învăţat singur matematică, i-a citit pe clasici şi a lucrat la abilităţile sale de scriere şi citire având Biblia ca model. Filozofia lui era: "Voi studia şi mă voi pregăti, iar când va sosi timpul voi fi gata". El i-a spus unui prieten: "Ţine minte, propria ta hotărâre de a reuşi este mai impor­tantă decât orice altceva". Discursul de la Gettysburg este unul din cele mai renumite discursuri din istorie. În timpul celor mai negre zile ale Războiului Civil, el a spus: "Eu fac tot ce ştiu mai bine ... şi doresc să fac lucrul acesta până la sfârşit".

            Pavel nu a spus: "Nici unul din aceste lucruri nu mă rănesc", ci a spus: "nu ţin numai decât la viaţa mea". E o mare diferenţă! Pavel a refuzat să lase ca problemele vieţii să-l abată de pe cale. El a înţeles că ce se întâmplă în tine este mai important decât ce se petrece cu tine. De asemenea, el a înţeles că atunci când te uiţi la Isus ca la un model şi dacă îţi extragi puterea de la El în fiecare zi, El îţi va da tot ce ai nevoie pentru a izbândi în viaţă.

 

sus

Abonare gratuita!

Introdu adresa de email:

Delivered by FeedBurner

Foloseste formularul de mai sus pentru a te abona GRATUIT la Publicatia de Apologetica pe email. Mesajele sunt trimise doar cand apare un numar nou al Publicatiei si abonarea este absolut Gratuita!

Ce este nou?

Mapamond Creştin Baptist - ştiri de interes pentru creştinătatea română.

 

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Grup de Discuţii Apologetică - te poţi abona şi scrie mesaje care să fie dezbătute, discutate în acest grup de către membrii săi.

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

CHAT Creştin! - aici intri dacă vrei să discuţi cu prietenii sau să îţi faci prieteni noi. Teme diverse.

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

 Înapoi Înainte
Copyright © 2003 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate