Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Stiri internationale
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Cuprins Publicaţie
NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Site-uri Baptiste
Istorie
Pastorala
Articole
Proiectul Betania
MEDIA
Stiri internationale
Din presa romana
Posta Redactiei


Pagina de ştiri

 

 

Ştiri internaţionale

 

 

Penticostalism, versiunea 20.09

La cea de a doua absolvire de facultate a fiicei mele, în week-end-ul trecut, am văzut viitorul mişcării noastre.

Unii oameni vor strâmba din nas sau vor da ochii peste cap când aud cuvântul „penticostal”. Termenul evocă imagini învechite deopotrivă (1) despre freza părului lins, predicatori care trântesc Biblia de masă, care împroaşcă cu salivă pe ghinioniştii din primele trei rânduri sau (2) femei cu priviri piezişe şi cu păr împletit tip corăbioare pe ceafă, care ştiu cum să te sperie cu glosolalia lor.
 

Rabinul şef al Rusiei observă o creştere a numărului de oameni ce frecventează sinagogile, după începutul crizei

Moscova, 20 mai, Interfax – Rabinul şef al Rusiei, Berel Lazar a declarat că mai mulţi oameni frecventează slujbele evreieşti, în timpul recesiunii.

„Numărul de oameni ce vin la slujbă şi participă în diferite programe ale comunităţii a crescut,” a spus Lazar, pentru Interfax-Religion.

Conform lui, „criza economică pune o presiune mare peste noi, dar cel mai important lucru este ca noi să nu suferim o criză spirituală.”

 

O teologie falsă: Apelul lui Obama la credinţă este contrar credinţei creştine

de John-Henry Westen
    
20 mai 2009 (LifeSiteNews.com) – Discursul preşedintelui Barack Obama la Notre Dame, duminică a avut ca subiect central o teologie falsă a credinţei; o teologie falsă, contrazisă de Biblie, , de vechii scriitori creştini şi de catehismul bisericii catolice.
 
Un punct central în discursul preşedintelui a fost „credinţa” şi presupusa moştenire „îndoiala”. Obama a spus studenţilor: „Amintiţi-vă, că ultima ironie a credinţei este că ea admite dubiul. Este credinţa în lucrurile care nu se văd. Este dincolo de capacitatea noastră umană să ştim cu adevărat ce a planificat Dumnezeu pentru noi sau ce ne cere…şi această îndoială nu trebuie să ne alunge credinţa. Ci trebuie să ne smerească. Trebuie să ne tempereze pasiunile, să ne obosim de prea multă auto-neprihănire. Ar trebui să ne oblige să rămânem deschişi şi curioşi şi dornici de a continua dezbaterea spirituală şi morală.”

 

Experţii: Descoperirea unei fosile este tulburătoare, dar fără semnificaţie

Rapoartele mas media au scris despre o fosilă găsită în Germania, ca fiind „veriga lipsă” ce dovedeşte că oamenii au evoluat din alte specii, dar unii experţi spun că nu are nici o semnificaţie reală în dezbaterea cu privire la originea omenirii. American Natural History Museum.

de Erin Roach

NASHVILLE, Tenn. (BP)—În ciuda acoperirii pline de energie în mas media, numind-o „veriga lipsă”, rămăşiţele fosilei unui animal de 47 de milioane de ani, găsite în Germania, sunt lipsite de semnificaţie în dezbaterea cu privire la originea omenirii, în vederea celor doi experţi.

 

Poreclită „Ida,” descoperirea a avut loc în anul 1983 de către colecţionari particulari de fosile, dar nu a ajuns pe primele pagini până de curând, cu un documentar pe un canal de istorie, numit „veriga”, care va fi transmis în 25 mai.

 

Liderii bisericii kenyene resping propunerile de căsătorie poligamă

Arhiepiscopul Nzimbi.

de Fredrick Nzwili

Nairobi (ENI). Liderii bisericii din Kenya spun că resping propunerea de lege care urmează să fie dezbătută în parlament, care să autorizeze căsătoriile poligame, dota forţată în afara legii şi recunoaşterea coabitării.

„Legea va crea confuzie între cetăţeni. Va crea haos în familii,” a declarat arhiepiscopul anglican Benjamin Nzimbi către Ecumenical News International la data de 6 mai. „Ar trebui respinsă.”

 

India: Curtea anchetează atacuri asupra bisericii

Evanghelia pentru Asia     

KARNATAKA, INDIA (ANS) – O curte din Karnataka, India, a numit o comisie pentru a „conduce o anchetă în cauze de atac şi măsuri preventive” după ce extremişti anti creştini s-au supărat toamna trecută. Rezultatul cercetărilor comisiei este o grijă serioasă pentru bisericile creştine din zonă.
 
Guvernul a ordonat comisiei să caute mărturii din partea bisericilor afectate de atac. Peste 800 de biserici au răspuns, înscriind un afidavit ce descria atacurile asupra bisericii lor. Peste jumătate din bisericile care au povestit ce li s-a întâmplat comisiei, sunt conduse de Evanghelia pentru Asia (Gospel for Asia - GFA) – pastori sprijiniţi.

 

Vietnam: pretinsul ucigaş de creştini loveşte din nou

Special pentru Compass Direct

LOS ANGELES (Compass Direct News) – Un om Hmong man din regiunea muntoasă de nord vest a Vietnamului, care şi-a ucis mama în februarie, deoarece devenise creştină, a atacat un alt creştin, rănindu-l critic, conform surselor creştine din zonă.
 
Lao Lia Po, la data de 25 aprilie, se zice că l-a atacat pe Koua Lo din districtul Meo Vac, provincia Ha Giang, deoarece devenise creştin, conform unui lider local al bisericii. Koua a avut răni grave la cap, conform martorilor, capul i-a fost despicat în două locuri, părţi din creier fiind vizibile.

 

Biserică din Carolina de Nord numeşte a doua femeie pastor

de Bob Allen

Julie Merritt Lee, rezident pastoral la Wilshire Baptist Church din Dallas, preia pastoraţia din Providence Baptist Church din Hendersonville, N.C., în iulie.
 
HENDERSONVILLE, N.C. (ABP) – O biserică baptistă din Carolina de nord are o a doua femeie pastor – un act pe care unii observatori îl numesc rar în viaţa moderată baptistă, în ciuda faptului că toate instituţiile baptiste moderate şi progresive, virtual sprijină femeile în lucrare.

 

Ruinele Primului Templu descoperite în Ierusalim

De JTA

Rămăşiţe din perioada Primului Templu au fost descoperite în estul Ierusalimului.

Rămăşiţele includ şi un fel de toartă pe care sunt inscripţionate cuvintele ebraice „Lui Menachem”.

Artefactele au fost găsite recent, în timpul unei excavări arheologice conduse de Autoritatea Israeliană a Antichităţilor, în vecinătatea zonei Ras el-Amud, înainte de construirea unei şcoli de fete de către municipalitatea Ierusalimului.
 

Alianţa Evanghelică îndeamnă bisericile să înfrunte problemele financiare

De Charles Boyd

Evangelical Alliance (Alianţa Evanghelică) va găzdui un seminar concentrat asupra problemelor financiare în cadrul Festivalului Penticostal de anul acesta, într-o încercare de a face bisericile să discute mai deschis despre bani şi datorii.

„Bisericile înşeală aşteptările membrilor lor şi ale comunităţilor prin evitarea discuţiei deschise despre bani şi datorii”, a afirmat E.A.

 

Lupta contra talibanilor îi presează pe creştinii din Pakistan

De Michael Larson / Compass Direct News

ISTANBUL (BP) – Creştinii din Swat Valley (Valea Swat), Pakistan, sunt prinşi între talibani şi armata naţională, deoarece aceasta asaltează refugiul fortificat în care sharia (legea islamică) este la putere.

Aproape 15.000 de soldaţi au fost mobilizaţi în pitoreasca Swat Valley, în Provincia Nord-Vestică de Frontieră (PNVF), care se învecinează cu Afganistanul. Soldaţii au venit după câteva luni de negocieri de pace care au eşuat în aprilie, negocieri purtate între insurgenţii islamişti talibani, care au impus sharia în valea respectivă şi guvernul central. Sute de mii de pakistanezi au fugit din zona răvăşită de război, de frica unui asalt militar în forţă.
 

'Noi suntem biserica uitată,' spun păstorii palestinieni

de Ethan Cole

Un semn în arabă „”Palestina, pământul lui Isus este dornică de justiţie, pace şi stabilitate”, se poate vedea la biserica Lady of Peace, prima oprire stabilită pentru Papa Benedict XVI, în vizita sa, în Amman, Jordan marţi 7 mai, 2009. Papa Benedict XVI a început un turneu de o săptămână în Estul Mijlociu, vineri, care include Iordanul şi Israelul, un auto descris „pelerinaj al păcii”, care caută să întărească legăturile slăbite cu evreii şi musulmanii şi care oferă sprijin creştinilor din regiune.
 
Întreaga populaţie de creştini evanghelici din West Bank şi Gaza pot încăpea într-o biserică mai mare din SUA, a realizat un pastor din Ierusalim, după o vizită recentă în SUA.
 

Limitele interconfesionale

Poate ca ne aşteptăm la prea multe din partea preoţilor, rabinilor şi imamilor. Vrem ca clericii noştri să fie atracţii spirituale, deasupra temerilor temporale şi să fie pricepuţi din punct de vedere politic. Din păcate, pe acest pământ nu există religie şi politică neafectate. Şi acest amestec inevitabil al sfântului cu profanul ne fac uneori să ne simţim descurajaţi de faptul că cei care pretind a înţelege voia Creatorului mai adânc, trebuie să se comporte limitat.

Totuşi, omul este un animal politic şi a creat religia după această imagine.
 

Cea mai mare Biserică din America marchează a 50-a aniversare

de Eric Young

În acest an, Ziua Mamei va fi în 10 mai - aceeaşi dată ca în anul 1959.

Şi în timp ce puţini americani cunosc acel fapt istoric, membrii celei mai mari biserici din America sunt aproape siguri că ei au ştiut că în aceeaşi zi în urmă cu 50 de ani biserica lor şi-a deschis uşile pentru prima dată.

În acest week-end, Biserica Lakewood din Huston va marca a 50 aniversare într-un loc destul de diferit de alimentara veche, abandonată în care ei au început.

 

Patriarhul latin al Ierusalimului denunţă „ocuparea nedreaptă” a Israelului

Într-un discurs de bun venit al lui Papa Benedict în Valea lui Iosafat - localizată sub Muntele Măslinilor şi Grădina Gheţimani - Arhiepiscopul Fouad Twal, Patriarhul latin al Ierusalimului, a comparat agonia palestinienilor şi a israeliţilor cu agonia lui Cristos din grădină şi a denunţat „ocupaţia nedreaptă” care afectează vieţile palestinienilor.

 

„Israelienii din New York, mai legaţi de iudaism decât ceilalţi evrei din SUA”

de Raphael Ahren, corespondent Haaretz

Israelienii care trăiesc în New York sunt mult mai legaţi de „iudaismul” lor decât evreii născuţi americani din alte zone, arată un studiu recent.

Studiul, lansat la începutul săptămânii de UJA – Federaţia din New York, afirmă că israelienii „îi surclasează de departe” pe americani în privinţa prezenţei la sinagogă, a sărbătoririi kashrut-ului (obicei culinar, n.trad.), a participării evreilor la evenimente de caritate, a voluntariatului pentru ajutorarea evreilor în dificultate, a vizitării muzeelor evreieşti şi a site-urilor web, precum şi în privinţa numărului de membri din centrele comunităţilor iudaice.
 

GCR: semnatarii documentului spun că este necesar „Marele angajament de renaştere”

de Mark Kelly

NASHVILLE, Tennessee (BP) – Declaraţia „Great Commission Resurgence” („Marele angajament de renaştere”) pusă în circulaţie de preşedintele Southern Baptist Convention, Johnny Hunt, reprezintă un efort sincer de abordare a provocărilor cu care se confruntă bisericile în privinţa mărturiilor de credinţă şi a ministeriatului în cultura de astăzi, iată ce au declarat cei patru semnatari ai declaraţiei pentru Baptist Press.
 

Un primar indonezian revocă permisul pentru o biserică

Samuel Rinaldo / Compass Direct News

JAKARTA, Indonezia (Compass Direct News) – Membrii bisericii din oraşul Depok, Java de Vest, sunt incapabili de a-şi folosi clădirea bisericească după ce primarul, în urma protestelor musulmanilor din zonă, a revocat permisul emis în 1998.

Sub auspiciile unui Decret Ministerial Unic (SKB) emis în 1969 şi revizuit în 2006, toate grupările religioase din Indonezia trebuie să înainteze o cerere pentru permisiunea de a ridica şi întrebuinţa lăcaşuri de închinare.

 

Papa va fi „pelerinul păcii” în Ţinutul Sfânt

Vatican, 4 mai 2009 (CWNews.com)

Papa Benedict al XVI-lea a călătorit în Israel la începutul lui mai ca şi „pelerin al păcii”, a spus el unui grup de filantropi americani într-o audiere din 2 mai. „Sfântul Părinte a spus membrilor Fundaţiei Papale că Ţinutul Sfânt „a fost ciumat de violenţă şi nedreptate”, ceea ce a creat „o atmosferă generală de neîncredere, incertitudine şi teamă – deseori asmuţind vecinul împotriva altui vecin, un frate împotriva altuia.”

 

Creştinii hispanici conduc miting împotriva căsătoriilor homosexuale în New York

de Adrienne S. Gaines

13 mai 2009 – Pastorii hispanici din New York se mobilizează pentru a se opune unei legi a căsătoriei homosexualilor care a fost votată în Adunarea statală marţi seara (12 mai 2009, n. tr.).

Condus de senatorul democrat din New York Ruben Diaz (foto), un pastor penticostal din Bronx, zeci de mii de creştini sunt aşteptaţi să se adune în faţa birourilor Guvernatorului David Patterson din Manhattan în ziua de duminică la prânz pentru a protesta faţă de mişcările acestuia de a aduce căsătoria dintre persoane de acelaşi sex în acest stat.
 

ZIUA 102: Video lansat pentru a expune tortura avocatului creştin Gao Zhisheng

Pe 12 septembrie 2007, avocatul creştin Gao Zhisheng al drepturilor omului a scris o scrisoare deschisă către Congresul Statelor Unite, expunând brutalitatea Partidului Comunist (din China, n. tr.), inclusiv persecuţia asupra creştinilor din biserica de casă.

La scurt timp după aceasta, Gao a fost răpit de autorităţile guvernului chinez şi torturat pentru 58 de zile. Oficialii l-au ameninţat să-l ucidă dacă acesta expunea vreodată detaliile torturii sale. Gao Zhisheng a refuzat să fie intimidat înspre tăcere – el a continuat să vorbească despre abuzurile drepturilor omului din partea Partidului ce conduce China. Determinaţi să-i închidă gura, oficialii guvernului l-au răpit din nou pe 4 februarie 2009.

 

Anglicanii reevaluează felul în care interpretează Scripturile

de Lillian Kwon, Christian Post

Consiliul Consultativ Anglican şi-a exprimat sâmbătă sprijinul pentru un proiect care va cerceta maniera în care Anglicanii din întreaga lume citesc şi interpretează Scriptura.

În proiectul Viaţa Bisericii, Biblia este lansată pentru a zidi “înţelegere, încredere şi respect” printre cei care au interpretări diferite ale Bibliei.

 

Fetiţe care îi inspiră pe alţii în privinţa misiunilor

 

Avery Reed (dreapta) şi Katie Bohnenstiehl arată perechile de încălţăminte pe care le-au colectat pentru copiii nevoiaşi din Zambia. Efortul lor a fost inspirat de o călătorie misionară a unei alte fetiţe de 10 ani în Zambia. Alana Wiechert (centru) s-a alăturat recent grupului GA la Biserica Baptistă Sterling, din Fairview Heights, Illinois.

de Lisa Sergent

SPRINGFIELD, Illinois (BP) – O călătorie misionară în Africa făcută de o fetiţă de 10 ani le-a inspirat pe alte două fete, membre ale Illinois Girls in Action - GA (Fetele din Illinois în Acţiune) să colecteze mai bine de 300 de perechi de pantofi pentru copiii sărmani din Zambia.
 

R-E-S-P-E-C-T: Ar trebui să „respecte” creştinii celelalte religii?

Albert Mohler | Autor, vorbitor, preşedinte al Southern Baptist Theological Seminary

Lumea pe care o ştim astăzi este marcată de pluralismul religios şi de ciocniri a părerilor. Lumea modernă aduce indivizi şi grupări din diferite sisteme de credinţă atât în proximitate cât şi într-un conflict potenţial. Cum ar trebui să răspundă creştinii când sunt întrebaţi despre aceasta, ar trebui să „respecte” creştinii alte religii?
 

Un cetăţean de 33 de ani din Samara flămânzeşte de 101 zile, citind Biblia şi Sfântul Coran

Samara, 13 mai, Interfax - Un cetăţean de 33 de ani din Samara, Alexander Antifov, a citit cărţile sfinte în timpul înfometării voluntare care a durat trei luni.

„Aş recomanda în mod deosebit această metodă. Am descoperit un adevăr, acela că aceste cărţi vorbesc despre aceleaşi lucruri, folosind doar cuvinte diferite”, a spus Antifov într-un comentariu publicat de ziarul Komsomolskaya Pravda (Adevărul Comsomolist) din Samara.
 

Deci de aia biserica mea e plină de bebeluşi!

Ministry News

În calitate de pastor, în mod natural ai vrea să vezi pe cei care devin urmaşi maturi ai lui Hristos din punct de vedere spiritual. Dar dacă congregaţia ta este încă plină de credincioşi bebeluşi, iată mai jos ceva care să digeri din partea ultimului studiu Barna: Tu poţi fi motivul pentru care lucrurile stau tot aşa.
 

Episcopul Ierusalimului îl îndeamnă pe Papă să refuze „ocupaţia şi violenţa”

IerusalimDe Judith Sudilovsky

Ierusalim (ENI). Cu toate că Vaticanul subliniază că vizita Papei Benedict al XVI-lea în Ţinutul Sfânt este doar un pelerinaj, Episcopul luteran al Ierusalimului, Munib Younan a spus că aspectul politic al vizitei nu poate fi ignorat.

„Papa vine ca pelerin pentru a revigora credinţa în Isus Hristos celor ce trăiesc în Ţinutul Sfânt şi pentru a urma paşii lui Isus… Creştinii palestinieni au aşteptări mai mari decât credeţi”, a spus episcopul Younan, vorbind la un simpozion despre Dialogul inter-religios desfăşurat pe 30 aprilie, în Israel şi Palestina.

 

SONDAJ: Schimbarea religiei noastre

Ministry Today

29 aprilie 2009 – Anul trecut un sondaj naţional a descoperit că 44% dintre americani îşi schimbă denominaţiile în timpul vieţii lor. Acum un studiu aprofundat face un pas mai departe prin a dezvălui cât de mulţi îşi schimbă religiile lor – şi de ce o fac.

Un raport emis luni de către Pew Forum on Religion and Public Life a descoperit că aproape jumătate dintre americani îşi schimbă afiliaţia religioasă la un anumit punct al vieţii lor. Majoritatea oamenilor care fac schimbarea o fac înaintea vârstei de 24 de ani, şi mulţi dintre aceştia fac multiple schimbări de fapt. Nu-i de uimire, majoritatea credincioşilor se stabilesc în credinţa lor la o vârsta mai înaintată, cu foarte puţini care să părăsească religia lor după ce împlinesc vârsta de 50 de ani. (Majoritatea celor intervievaţi şi-au descoperit biserica locală curent la vârsta de 36 de ani).

 sus

 

Notă:

Ştirile din acest număr sunt preluate de la Agenţia de Presă a Convenţiei Baptiste Sudice America si alte surse. Folosite cu permisiune. Este interzisă folosirea, copierea sau distribuirea acestor articole fără acordul în scris din partea Vox Dei Baptist Ministries.

horizontal rule

Ce este nou?

 

Mapamond Creştin Baptist - ştiri de interes pentru creştinătatea română.

 

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Grup de Discuţii Apologetică - te poţi abona şi scrie mesaje care să fie dezbătute, discutate în acest grup de către membrii săi.

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

CHAT Creştin! - aici intri dacă vrei să discuţi cu prietenii sau să îţi faci prieteni noi. Teme diverse.

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

 Înapoi Înainte
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate