PUBLICAŢIE BAPTISTĂ DE APOLOGETICĂ

            

baptist.ro

 

Pagină de Ştiri Baptiste


AGENŢIA DE PRESĂ BAPTISTĂ A CONVENŢIE DE SUD

Partea renaşterii conservatoare a curicumului seminariilor baptiste
June 9, 2004
De Tammi Reed Ledbetter

DALLAS (BP)—S-au petrecut multe lucruri în ultimii 25 de ani în viaţa baptiştilor sudici şi cele şase seminarii ale SBC asigură faptul că studenţii să fie bine informaţi.

”Este imperativ să spunem studenţilor noştri din nou şi din nou povestea despre cum Dumnezeu a adus înapoi pe baptiştii sudici la rădăcinile lor teologice şi a restabilit seminariile, în a sta fără ezitare şi fără rezervă pe Cuvântul lui Dumnezeu, care este infailibil
şi inerrant”, a spus preşedintele seminarului teologic baptist Southeastern, Daniel Akin.

Studenţii Southeastern Seminary petrec mai multe ore din clasa de istorie baptistă de 16 săptămâni cerută de toate programele pentru diplomă care studiază ceea ce se numeşte în mod comun renaşterea conservatoare.  

”Nu putem presupune niciodată că bătăliile câştigate în trecut vor fi suficiente pentru bătăliile prezente şi viitoare”, a spus Akin. Este uşor pentru o generaţie să devină inconştientă de ceea ce a luptat generaţia anterioară.”

Alte cursuri ale seminarului Southeastern se adresează subiectului, inclusiv un curs predat la Convenţia baptistă Southern anuală şi un curs raportat la starea convenţiei baptiste. Ambele sunt selective.


”Avem şi prezentaţii speciale la SBC, inclusiv renaşterea conservatoare, în timpul unei noi orientări a studenţilor,cerută”, a spus decanul seminarului academic Southeastern, L. Russ Bush.  

Abordarea seminarului teologic baptist Golden Gate este aproape identică cursului Golden Gate de la Southeastern Seminary, la întâlnirea anuală, predat de către profesorul de teologie istorică Rick Durst.

”Studiul cuprinde procesul de luare a deciziilor şi
lucrarea cooperativa, şi misiuni îndeplinite de Southern Baptists [şi] participarea lor la diferite nivele”, a spus Durst.  

Aditional este o jumate de ora de credit  este la dispoziţia studenţilor care citesc şi analizează cartea lui Leon McBeth's "A Sourcebook for Baptist Heritage" şi susţin un ziar „despre cel 20 de documente de vârf pe care trebuie să le cunoască fiecare baptist sudic.”  
 
Conform programei Seminarului teologic baptist din Midwestern, studenţilor maeştri în teologie şi maeştri în arte li se cere să aleagă istoria baptistă, care include un studiu al SBC şi al Programului Cooperativ. Cursuri separate on-site se concentrează pe istoria şi funcţionarea Convenţiei Southern Baptist şi conventia statala Baptista.  Studenţii de anul acesta care s-au înscris  la cursurile SBC se vor întâlni cu autorii Jerry Sutton şi Paul Pressler pentru a asculta analizele lor despre cum a fost reformată denominaţia.

”O perioadă de timp semnificativă este dedicată controversei lui Elliot, la cursul meu, ca şi opiniilor divergente de inspiraţie”, a spus profesorul de seminar Midwestern, Alan Branch.

Comparând şi contrastând diferenţele doctrinale dintre declaraţiile baptiste de credinţă şi misiune din 1925, 1963 şi 2000, Branch a spus că el predă implicaţiile pasajului „criteriilor de interpretare” din declaraţia din 1963 care este folosită de către „moderaţi ca o fisură pentru a da pe Isus împotriva Bibliei”.

Seminarul teologic baptist New Orleans a anunţat recent un curs nou special pentru a încuraja frecventarea de către studenţi la întâlnirea anuală SBC şi pentru a creşte conştienta programului Cooperativ. Cursul „Atelierul lucrării
pastorale: Southern Baptist Convention şi  Programul Cooperativ de în funcţionare şi relaţii”, va fi oferit la convenţia de anul acesta din Indianapolis.

Rectorul Steve Lemke de la New Orleans Seminary a prevăzut că studenţii vor câştiga o apreciere mai mare pentru
programul Cooperative şi un angajament mai mare pentru SBC prin combinarea mai multor elemente – Centrul baptist pentru teologie şi lucrare, Prezidiul nou creat al Programului Cooperativ al studiilor convenţiei Southern Baptist, un curs nou cerut despre Southern Baptist Convention şi Cooperative Program, şi un curs nou, predat pe site-ul convenţiei SBC.

”Ne adresăm în primul rând renaşterii conservatoare la cursul nostru de Moştenire baptistă din programul graduaţilor, în viaţa Southern Baptist la Leavell College, şi într-o măsură mai mică în Istoria Creştinismului: Reformarea spre modern”, a spus Lemke.

Printr-un curs de orientare cerut, Lemke consideră că studenţii graduaţi vor fi mai informaţi în legătură cu Convenţia Southern Baptist devreme în cariera lor de seminar.

La seminarul teologic Southern Baptist din Louisville, Ky., profesorul de istorie a bisericii Greg Wills a spus că istoria controversei se adreseaza  în cea de-a doua parte a unui curs introductiv de istorie a bisericii care este cerut în fiecare programă de studiu.

”Renaşterea conservatoare primeşte o mai mare atenţie într-un curs de istorie baptistă cerut pentru multe din programele diplomei de masterat”, a spus el. „Diferite cursuri elective tratează de
asemenea extensiv controversa, inclusiv 'Moştenirea Southern Baptist,  Fundamentalismul şi Evanghelicilor,' şi 'Istoria
bisericii americane.'

”Centrul nostru de studiu al Convenţiei Southern Baptist a mai găzduit conferinţe şi forumuri desemnate pentru a interesa şi informa studenţii, şi staful în legătură cu caracterul, importanţa şi cursul renaşterii conservatoare.”

Seminarul Southern oferă de asemenea un curs care are loc la întrunirea anuală.

”În ultimii ani, administraţia şi facultatea noastră au simţit o convingere crescândă în legătură cu necesitatea vitală de a-i învăţa pe studenţi despre moştenirea noastră baptistă, inclusiv istoria ei, principiile, organizarea politică şi caracterul ei. Istoria renaşterii conservatoare este o parte profund importantă din aceasta”, a spus Wills.

Decanul asistent pentru studiile teologice de la Southwestern Baptist Theological Seminary a spus că şcoala din Fort Worth, Texas-a trecut printr-o „schimbare istoriografică”.  Profesorul de teologie Malcolm Yarnell a spus că mai degrabă decât să ne concentrăm pe „o înţelegere de iluminare orientată spre libertate a identităţii baptiste, ne-am întors la înţelegerea transformării orientată spre Biblie, a identităţii baptiste.  

”Desigur, vorbim despre lunga luptă baptistă pentru libertate religioasă, dar ne eliberăm cu atenţie de complicaţia libertăţii religioase cu liberalismul teologic, pe care o generaţie recentă de învăţaţi baptişti au sprijinit-o.”

Yarnell a adăugat „această înţelegere a transformării orientată spre Biblie a identităţii baptiste impune în mod necesar o revedere a renaşterii conservatoare în Convenţia Southern Baptist .”

Liderii Southern Baptist ca Paul Pressler, Albert Mohler şi Charles Fuller s-au adresat în cursul de Moştenire baptistă, a spus Yarnell.

”Studenţii au răspuns bine în special la Judge Pressler, un iniţiator al renaşterii conservatoare, iar cărţile lui s-au vândut foarte bine,” A spus Yarnell.

Yarnell a spus că studenţii întreabă uneori „Cum putem face să continue transformarea conservatoare?”

Faptul că ei pun întrebarea şi găsesc răspunsuri la cursurile noastre de Moştenire baptistă ar trebui să-i încurajeze pe toţi cei care au spus că SBC trebuie reformat,” a spus Yarnell.
--30--
Această povestire a apărut iniţial în Southern Baptist Texan, news journal of the Southern Baptists of Texas Convention.


 

Ce este nou!

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi gasi o o serie de subiecte de studiu:

bullet
Apologetică
bullet
Biografii
bullet
Etică
bullet
Scrieri Primele Secole
bullet
Teologie Sistematică
 
Pe paginile ficărui subiect de studiu găsiţi o serie de articole de interes.
 
Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole noi la subiectul doctrinar de ANTROPOLOGIE (doctrina despre om).
 
 

Înscrie-te gratuit la newsletter:

 

 

                                                                    Vox Dei Baptist Ministries 64 E Main Str. Sidney, New York 13838
                                                                                             Vox Dei Baptist Ministries © 2003