PUBLICAŢIE BAPTISTĂ DE APOLOGETICĂ

            

baptist.ro

 

Pagină de Ştiri Baptiste


AGENŢIA DE PRESĂ BAPTISTĂ A CONVENŢIE DE SUD

Metodiştii cântăresc totalul voturilor
Mai 18, 2004
De Terry Mattingly

WEST PALM BEACH, Fla. (BP)—De la o coastă la alta, metodiştii  uniţi fac matematică.

Cea de-a treia congregaţie, în ordinea mărimii, din America, tocmai a supravieţuit în urma unei alte Conferinţe generale cvadriale, propulsat de media luptind impotriva sexului. Acum este vremea să cercetăm numerele.

Delegaţii au votat 570-334 pentru a ratifica doctrinele istorice ale credinţei creştine.

Eforturile de a susţine legile ce defineau „căsătoria ca fiind uniunea dintre un bărbat şi o Femeie” au trecut cu un vot de 624-184. Uniunea între persoane de acelaşi sex au căzut, cu un vot de 756-159. Ar trebui biserica să renunţe la standardul „credincioşiei în căsătorie şi celibatului în singurătate” pentru cler? Delegaţii au votat 806-95 pentru „nu”.

Ştirea cea mare a fost un vot de 579-376 împotriva slăbirii legii Cărţii de disciplină, care s-a auto declarat, homosexualii practicanţi nu pot face parte din cler, deoarece homosexualitatea este „incompatibilă cu învăţăturile creştine”. Delegaţii au mai respins şi o rezoluţie a sprijinitorilor drepturilor homosexualilor, care spunea „recunoaştem că creştinii nu sunt de acord cu compatibilitatea dintre homosexualism şi învăţăturile creştine”. Acel vot a fost de 527-423.

După trei decenii de durere, părea că numerele se adunau pentru conservatorii metodişti uniţi, ale căror biserici prosperă în American Sunbelt şi în lumea a treia.

Dar o întoarcere finală a planului a rămas în Pittsburgh. Un lider cheie de biserică a provocat artificii, spunând că este vremea să încheiem războiul în legătură cu Biblia şi sexul—separând armatele.

”Cultura noastră ne confruntă cu mai multe provocări decât putem omeneşte vorbind, să ne confruntăm şi să provocăm. Acea luptă, combinată cu lupta continuă din biserică, este mai mult decât putem duce. Oamenii noştri, care au fost credincioşi şi răbdători, nu ar trebui să continue să îndure conflictul nostru fără sfârşit”, a spus Rev. William Hinson, pastor pensionat, de la biserica de 12,000-de membrii First United Methodist Church din Houston, la un mic dejun al conservatorilor.

”Cred că a sosit vremea când noi trebuie să explorăm o rezolvare pe cale paşnică şi o separare care ne va elibera din acest ciclu de durere şi conflict. O astfel de separare dreaptă va proteja drepturile de proprietate ale bisericilor şi drepturile de pensie ale clerului. De asemenea ne va elibera pentru a putea revendica înalta noastră chemare şi a ne îndeplini misiunea în lume.”

Înţelegerea rădăcinilor acestei mişcări – care face o paralelă între divizările ivite în alte biserici protestante vechi  -- ajută la pătrunderea mai adâncă în numerele metodiştilor uniţi.


Hinson este preşedintele „Mişcării de mărturisire” ce cuprinde 1,400 biserici, cu 650,000 membri. Sprijinitorii drepturilor homosexualilor au o reţea de lucrare a reconcilierii de 192 de biserici, cu 17,000 de membrii.

Dar există 35,000 de congregaţii, cu 8.3 milioane de membrii. Sătui de deceniile de declin  -- membralitatea a fost de 11 milioane în 1970 – ultimul lucru despre care metodiştii din centrul instituţional vroiau să audă era cuvântul „schismă”. Înainte de închiderea conferinţei, delegaţii şi-au dat mâna, au cântat un imn şi au transmis o chemare simbolică la unitate -- 869 la 41.

Şi mai este un alt număr care merită cercetarea. Conferinţa generală a votat 455-445 pentru a clarifica între violările de disciplină care pot duce la proces. Lista de acuzaţii include acum eşecul în a fi „ celibatar în singurătate, necredincios într-o căsătorie heterosexuală, a fi un homosexual practicant auto declarat, conducerea de ceremonii care celebrează uniunea homosexuală sau performarea de ceremonii de nuntă între persoane de acelaşi sex.”

Dar lideri de ambele părţi au observat că aproape 20 de procente din delegaţii de anul acesta au venit din Africa, Asia şi America Latină, unde bisericile sunt mai conservatoare. Eforturile de a promulga învăţăturile Disciplinei ar putea veni scurt, dacă sunt lăsate delegaţilor din bisericile nord americane. Progresiştii metodişti uniţi continuă să domine birocraţia şi seminariile bisericii.

Aşa să fie, a spus teologul Thomas Oden, un fost liberal al United Methodist, care este acum un strateg conservator. Cheia în următorii patru ani este ca liderii bisericii locale să cântărească opţiunile de a sfârşi războiul naţional despre Biblie şi sex.

”Nu ne pasă în mod deosebit de putere. Ceea ce ne pasă este doctrina şi Disciplina în biserica noastră”, a spus el. „Acolo este concentrarea noastră şi acolo va rămâne...Dar constrângerea acelor învăţături rămâne o problemă pentru noi, la fel ca pentru majoritatea bisericilor protestante de astăzi.”

”Ştim că ne vom lupta cu această problemă pentru decenii. Aceasta este întrebarea: Cunoaştem ce ne învaţă biserica noastră, dar avem voinţa să o impunem?”

Terry Mattingly (www.tmatt.net) predă la Palm Beach Atlantic University şi este coleg senior al jurnalismului la Council for Christian Colleges & Universities. El scrie această coloană săptămânală pentru Scripps Howard News Service. Folosită cu permisiune.


 

Ce este nou!

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi gasi o o serie de subiecte de studiu:

bullet
Apologetică
bullet
Biografii
bullet
Etică
bullet
Scrieri Primele Secole
bullet
Teologie Sistematică
 
Pe paginile ficărui subiect de studiu găsiţi o serie de articole de interes.
 
Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole noi la subiectul doctrinar de ANTROPOLOGIE (doctrina despre om).
 
 

Înscrie-te gratuit la newsletter:

 

 

                                                                    Vox Dei Baptist Ministries 64 E Main Str. Sidney, New York 13838
                                                                                             Vox Dei Baptist Ministries © 2003