PUBLICAŢIE BAPTISTĂ DE APOLOGETICĂ

            

baptist.ro

 

Pagină de Ştiri Baptiste


AGENŢIA DE PRESĂ BAPTISTĂ A CONVENŢIE DE SUD

Liberienii îşi iau puterea din credinţa testată de război
Mai 26, 2004
Dey Sue Sprenkle

MONROVIA, Liberia (BP)—După mai mult de un an de război civil sângeros, liberienii rămân încă foarte religioşi. Studenţii de la seminarul teologic liberian baptist, de exemplu, au implorat să redeschidă şcoala imediat ce lucrurile s-au calmat.  

Liberianul care este preşedinte de seminar, Lincoln Brownell, a spus că majoritatea oamenilor cred că Isus i-a ţinut în viaţă în timpul unei insurgenţe rebele ce l-a izgonit pe Taylor din poziţia sa de preşedinte liberian.

În timp ce Taylor a părăsit ţara, încă mulţi au arme. Zone în afara capitalei Monrovia, nu sunt încă sigure. Peste 12,000 de soldaţi ai Naţiunilor Unite, ce menţin pacea, patrulează străzile, fiind acum sprijiniţi de încă 3,000 de soldaţi.  

Oraşul este forma a ceea ce a fost odată. Majoritatea clădirilor au stricăciuni ale mortarului şi găuri ce înlocuiesc uşile. Nici bisericile nu au fost scutite de aceeaşi soartă; majoritatea au fost prădate şi le lipseşte acoperişul.  

În ciuda vremurilor disperate, Brownell vede o vastă oportunitate pentru studenţii de seminar şi pentru bisericile baptiste liberiene. În ceea ce poate spune Convenţia baptistă liberiană, 75 procente din bisericile lor funcţionează.

”Frecventarea serviciului de duminică există”, a spus Brownell. „Şi acum, estimez cam 45 de procente din populaţia noastră (3.3 milioane) care îl afirmă pe Isus Hristos.”

Brownell se grăbeşte să arate că lucrurile sunt departe de a fi normale în Liberia. Nu se poate şti cum o duc bisericile din nordul ţării. Sunt încă pe teritoriu rebel unde diferite fracţiuni trebuie încă dezarmate.

Peste 500,000 de oameni sunt încă deplasaţi de război. Una din taberele pentru cei deplasaţi intern este la o şcoală baptistă, Institutul Ricks. Peste 50,000 de refugiaţi îşi au tabăra pe lotul de 1,000-acrii, cu oportunităţi de slujire pentru studenţii de seminar şi pentru pastorii locali.

Bill Bullington, liderul regional al International Mission Board pentru Africa de vest a vizitat această ţară sfâşiată de război pentru a evalua lucrarea baptistă. Acum nu există misionari IMB care lucrează în Liberia.

Bullington a fost impresionat de studenţii lui Brownell şi angajamentul lor pentru lucrare.  

”Studenţii au făcut proiecte de lucrare în interior şi în taberele de refugiaţi, în timpul vacanţelor lor”, a spus Bullington. „Unii dintre aceşti studenţi iau în considerare lucrări de misiune  în Liberia şi dincolo de ea. Am fost impresionat de dedicarea lor.”

Brownell a spus că inima pentru misiune a studenţilor lui şi a pastorilor este rodul seminţelor plantate de lucrătorii baptişti sudici, prin International Mission Board de-a lungul anilor.

”Războiul militar s-a sfârşit, dar încă avem arme tăcute. Supravieţuirea şi greutăţile economice împovărează liberienii, în continuare.” A spus Brownell. „Dar un prim exemplu de pace străluceşte deoarece studenţii şi graduaţii Seminarului teologic baptist liberian evanghelizează, păstoresc şi fac lucrarea de misiune în bisericile locale din Liberia.”


 

Ce este nou!

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi gasi o o serie de subiecte de studiu:

bullet
Apologetică
bullet
Biografii
bullet
Etică
bullet
Scrieri Primele Secole
bullet
Teologie Sistematică
 
Pe paginile ficărui subiect de studiu găsiţi o serie de articole de interes.
 
Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole noi la subiectul doctrinar de ANTROPOLOGIE (doctrina despre om).
 
 

Înscrie-te gratuit la newsletter:

 

 

                                                                    Vox Dei Baptist Ministries 64 E Main Str. Sidney, New York 13838
                                                                                             Vox Dei Baptist Ministries © 2003