PUBLICAŢIE BAPTISTĂ DE APOLOGETICĂ

            

baptist.ro

 

Pagină de Ştiri Baptiste


AGENŢIA DE PRESĂ BAPTISTĂ A CONVENŢIE DE SUD

În ciuda planului de pace sudanez, se conturează criza umanitară şi ameninţarea unui genocid etnic
Mai 28, 2004
De Staff

NAIVASHA, Kenya (BP)—Guvernul Sudanului şi un grup rebel major au semnat un acord de pace care poate duce la sfârşitul celui de-al 21-lea an de război civil  -- deşi o regiune din ţară a fost lăsată în afară din acord, regiune ce are de-a face cu purificarea etnică.

Acordul – între guvernul musulman dominat de arabi şi de armata liberării sudaneze în sudul Sudanului – nu cuprinde rebelii din regiunea vestică a ţării din Darfur. Darfur ar putea deveni „cea mai mare dramă umanitară a vremurilor noastre”, directorul U.N. de eliberare în Sudan a spus către The New York Times.

Acuzaţia de purificare etnică a fost menţionată la guvernul sudanez de către Human Rights Watch, care a declarat că miliţiile arabe, cunoscute ca şi „janjaweed,” au fost „înarmate, antrenate şi îmbrăcate în uniformă de către guvernul sudanez”. Miliţiile ameninţă cu genocidul triburile negre din Darfur care ar rivaliza sau depăşi genocidul din 1994 din Rwanda care a reclamat 500,000 vieţi, conform cu organizaţia drepturilor omeneşti, într-un raport la Associated Press.

Numărul de oameni care au imediată nevoie de ajutor umanitar, ca rezultat al războiului din Darfur s-a ridicat de la 1.2 milioane la 2 milioane în ultimele săptămânii, şi situaţia este completată de sosirea sezonului ploios, ceea ce face ca ajutorul pentru cei care au nevoie să fie şi mai dificil.

Acordul de pace a ajuns în 26 mai în Naivasha, Kenya, au urmat 100 de zile de negocieri în cea mai recentă rundă de discuţii între guvern şi Armata Eliberării poporului sudanez.

Cele două părţi au semnat trei protocoale cu privire la împărţirea puterii şi administrarea a trei zone disputate ale ţării, conform CNN. Acordul aduce pentru împărţirea puterii politice o sciziune în veniturile petrolului, menţinerea armatelor separate cu forţe integrate desfăşurate în zone strategice şi un viitor referendum ce permite sudicilor sudanezi să decidă dacă să rămână parte din ţară sau să se retragă, conform The Times. Cele două grupe plănuiesc să se întâlnească din nou în iunie sau iulie pentru a clarifica detaliile.

Războiul civil cu natură majoritar religioasă a fost o plagă peste cea mai mare parte din Africa pentru două decade şi a reclamat mai mult de 2 milioane de vieţi. Guvernul dominat de arabi a purtat ceea ce a fost descris pe larg ca fiind o campanie genocid împotriva majorităţii creştinilor negri şi a sudului animist.

Raidurile şi bombardamentele spitalelor, bisericilor, şcolilor şi staţiilor de alinare, au fost parte din campania guvernului, împreună cu violul femeilor şi al copiilor, convertirea forţată la islamism a copiilor şi înfometarea sudanezilor care refuză să se convertească.

”Noi comandăm ambele părţi pentru angajarea lor la pace şi îi îndemnăm să înceapă repede rezolvarea detaliilor pentru o încetare a focului formală şi a unor înţelegeri legate de securitate, ca şi mijloace de implementare a acordurilor semnate astăzi”, a spus în data de 26 mai secretarul de stat U.S. Colin Powell.

Secretarul general U.N. Kofi Annan a spus „că salută această dezvoltare şi crede că este un pas major înainte” în procesul de pace, conform CNN.

Carl Moeller, preşedintele USA al Open Doors, o organizaţie creştină care se ocupă de sprijinirea creştinilor persecutaţi,l a numit acordul de pace un răspuns la rugăciunile multora.

”Acesta este cu adevărat un răspuns la rugăciunile fervente şi frecvente  ale milioanelor de creştini de pe glob” a spus el „Sudanul de sud a câştigat pe merit o reputaţie a unuia dintre cele mai ostile locuri de pe pământ pentru creştini. Trebuie să continuăm să ne rugăm ca detaliile finale ale acordului să fie stabilite şi o pace permanentă să fie realizată în final.”

Annan a chemat guvernul sudanez şi rebelii în Darfur pentru a
prinde proporţiile create în Naivasha pentru a ajunge la o soluţie politică în vestul Sudanului, sfârşind situaţiile grave ale drepturilor  umane şi umanitare de acolo.”

Casa Albă a făcut o declaraţie despre Sudan în 27 mai, spunând că acordul de pace „prezintă o oportunitate unică pentru un Sudan unit pentru a da deoparte trecutul său tulburat şi pentru a se angaja într-un nou curs al stabilităţii, prosperităţii şi reconcilierii.”

Declaraţia spunea de asemenea că Statele Unite îndeamnă guvernul Sudanului să „folosească avântul pozitiv creat de acordul de pace pentru a răsturna tragicele drepturi ale omului şi criza umanitară ce se desfăşoară în Darfur. Se cere o acţiune mai departe pentru ca beneficiile păcii să ajungă la toţi sudanezii şi pentru ca Sudanul să se bucure de cooperarea deplină a comunităţii internaţionale. Populaţia deplasată din Darfur trebuie să fie capabilă să se reîntoarcă în siguranţă la casele ei pentru ca să poată contribui la reconstrucţia ţării lor.”

Statele Unite au limitat relaţiile diplomatice cu Sudanul şi menţin sancţiuni economice deoarece este un stat care sponsorizează terorismul, după cum figurează la departamentul de stat.  Deşi ţara a fost casa lui Osama bin Laden la începutul anilor 1990, oficiali U.S. au creditat Sudanul cu o cooperare anti teroristă crescută din anul 2001.

Franklin Graham s-a întâlnit cu preşedintele sudanez Umar Al-Bashir la palatul prezidenţial din Khartoum în data de 8 Dec, pentru a discuta libertatea religioasă şi implementarea păcii în Sudan.

”Când pacea şi libertatea vor veni în Sudan, voi fi prietenul vostru şi-mi voi îndemna ţara şi bisericile din ţara mea să facă tot ce pot pentru a ajuta ţara voastră.” A spus Graham lui Al-Bashir. „Mulţi americani speră ca sub conducerea dvs. creştinii sudanezi să poată construi şi reconstrui biserici şi creştinii să poată să se închine şi să călătorească liberi.”

Preşedintele i-a dat permisiunea lui Graham să distribuie 60,000 de cutii de cadouri de Crăciun copiilor Sudanului şi să vorbească 30 de minute pe postul naţional de TV, pe tema păcii. Samaritan's Purse, organizaţia internaţională creştină de eliberare, condusă de Graham, lucrează în Sudan din 1997, aducând sprijin medical, mâncare, educaţie şi adăpost.


 

Ce este nou!

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi gasi o o serie de subiecte de studiu:

bullet
Apologetică
bullet
Biografii
bullet
Etică
bullet
Scrieri Primele Secole
bullet
Teologie Sistematică
 
Pe paginile ficărui subiect de studiu găsiţi o serie de articole de interes.
 
Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole noi la subiectul doctrinar de ANTROPOLOGIE (doctrina despre om).
 
 

Înscrie-te gratuit la newsletter:

 

 

                                                                    Vox Dei Baptist Ministries 64 E Main Str. Sidney, New York 13838
                                                                                             Vox Dei Baptist Ministries © 2003