PUBLICAŢIE BAPTISTĂ DE APOLOGETICĂ

            

baptist.ro

 

Pagină de Ştiri Baptiste


AGENŢIA DE PRESĂ BAPTISTĂ A CONVENŢIE DE SUD

Misterul înconjoară suspecţii de crimă ai pastorului Tajik
June 1, 2004
De Igor Rotar

ISFARA, Tajikistan (BP)—În ciuda intenselor speculaţii ale mas mediei, misterul înconjoară grupul de oameni arestaţi în aprilie, în nordul Tajikistanului şi acuzaţi de diferite crime, între care uciderea pastorului local baptist şi misionar Sergei Besarab, în Ianuarie trecut.

Mai mulţi politicieni locali au declarat Forumului 18 News Service că majoritatea dintre cei reţinuţi pentru uciderea lui Besarab şi pentru alte acuzaţii sunt musulmani devotaţi. Rapoartele media -– Radio Free Europe/Radio Liberty şi agenţia rusă de ştiri RIA Novosti printre ele – au descris oamenii ca fiind membri ai unei mişcări islamice teroriste subterane necunoscute „Bayat” (un cuvânt arab ce înseamnă jurământ).

Dar alţii s-au îndoit, spunând că suspecţii sunt doar criminali. Un baptist a spus Forum 18 că uciderea lui Besarab a fost un atac deliberat asupra minorităţii creştine locale în oraşul nordic Tajik, numit Isfara, aşezat într-una din cele mai devotate regiuni musulmane din fosta republică sovietică. Cercetătorii musulmani din Isfara au refuzat să discute cazul cu Forum 18 înainte ca investigaţiile lor să fie complete.

Besarab a fost împuşcat mortal în seara de 12 Ian., după ce intruşi necunoscuţi şi înarmaţi cu arme automatice au intrat în curtea bisericii baptiste din Isfara. Lucrarea misionară activă a lui Besarab – care includea  distribuirea de broşuri creştine în limba Tajikă rezidenţilor – a ridicat mânie; cu o săptămână înainte ca el să fie ucis, ziarul local Nasimi Isfara a publicat un articol anonim ce critica ascuţit lucrarea sa misionară şi sublinia că el era acuzat de patru ori pentru crimă (ceea ce liderii baptişti spun că s-a petrecut înainte de convertirea lui Besarab la creştinism).

În 12 aprilie,poliţia secretă Tajikă a arestat 20 de oameni suspecţi de comiterea unor crime pentru a incita tensiuni rasiale şi religioase, incluzând uciderea lui Besarab şi alte atacuri asupra mai multor moschee ai căror imani se credea că demonstrau o loialitate excesivă guvernului Tajik. Conform unei declaraţii oficiale Tajice, reţinuţii au opus rezistenţă armată şi armele au fost luate când au fost controlate casele lor. Poliţia secretă din Tajikistan a admis că nu aveau cunoştinţă de vreo mişcare Bayat.

Unele surse pretind că membrii Bayat nu au nimic de-a face cu alte două grupe musulmane cunoscute mai bine în acea regiune, partidul Hizb-ut-Tahrir şi Mişcarea Islamică a Uzbekistanului, iar Bayat nu este afiliată nici cu singura organizaţie activă islamică legală din Tajikistan -- Islamic Revival Party. Alţii pretind că membrii Bayat au fost între oamenii locali care au luptat pentru talibanii din Afganistan, unii dintre ei fiind reţinuţi acum la baza U.S. din Guantanamo Bay, Cuba. Aceste surse susţin că s-ar putea să fie o legătură între Bayat şi Mişcarea Islamică din Uzbekistan, ai cărei membrii au fost foarte activi în vecinătatea văii Fergana şi au luptat de asemenea pentru talibani.

”Tadjicii se împăcau foarte bine cu Sergei Besarab şi nu aveam probleme cu musulmanii” a spus un membru al  comunităţii baptiste locale, Svetlana Drygina, pentru Forum 18 în data de 24 mai, în Isfara. Ea a spus că toţi vecinii au participat la înmormântarea lui Besarab. Ea a mai spus că este convinsă că uciderea lui Besarab a fost direcţionată împotriva comunităţii creştine locale. „Sergei conducea adesea în afara oraşului călătorind în zonele nepopulate unde ar fi fost mai uşor să fie ucis. Dar cineva a vrut ca Sergei să fie ucis în biserică”.  

Naim Sameyev, un oficial guvernamental din regiunea Sogd din nordul Tajikistanului şi un membru al partidului Islamic Revival, a observat că dintre cei şase oameni arestaţi, suspectaţi de uciderea lui Besarab „ din nefericire toţi sunt respectaţi şi sunt oameni foarte devotaţi”. El a declarat pentru Forum 18 în data de 22 mai în satul Chorku, la 10 mile în sud de Isfara, că unul dintre cei reţinuţi , Hodi Hatayev, este imam în sat. Sameyev a admis că altul dintre cei arestaţi este membru al partidului său. „Nu ştiu nimic despre ceilalţi reţinuţi, dar pot spune cu siguranţă că membrul partidului nostru este nevinovat.” Majoritatea dintre cei reţinuţi pentru implicarea în uciderea lui Besarab din Chorku,au fost 93 procente din cei care au votat partidul Islamic Revival în anul 2000, la alegerile parlamentare.

Abdusator Boboyev, conducătorul partidului Islamic Revival din districtul Isfara a confirmat că  majoritatea dintre cei arestaţi ca suspecţi în uciderea lui Besarab, sunt musulmani devotaţi. El a adăugat că omul suspectat de a fi criminalul, Saidullo Madyerov, este fiul fostului imam din moscheea centrală din Isfara şi unul dintre cei mai cunoscuţi teologi ai oraşului. „Până aici este greu pentru mine să trag vreo concluzie”, a spus el Forumului 18 în data de 23 mai, în Isfara. „Pot doar să spun că musulmanii veritabili condamnă terorismul.”

Ambii, Boboyev şi Sameyev au fost neînduplecaţi  că nu au auzit niciodată de mişcarea Bayat şi presupun că „totul nu a fost decât visat de către ziarişti”.  

Primarul din Isfara, Muzasharif Islamuddinov, a spus că el nu înţelege de unde au ziariştii informaţia despre existenţa unei organizaţii teroriste subterane Bayat, în Isfara. „Din câte ştiu eu, cei suspectaţi de uciderea lui Besarab au mai comis crime înainte şi toţi nu sunt decât criminali,” a spus el către Forum 18 în data de 24 mai, în oraş.

Islamuddinov a pus sub semnul întrebării veritabilitatea credinţei lui Besarab, arătând că acesta făcuse închisoare de patru ori. „Cineva ar putea să întrebe  de ce el s-a angajat în lucrarea misionară aici în Isfara, unde de fapt nu sunt ruşi.” El a susţinut că Besarab ar fi putut fi atras de locaţia Isfarei, la distanţă egală de Kyrgyzstan şi Uzbekistan. „Aceasta este o înscenare foarte convenabilă pentru traficanţii de droguri,” a spus către Forum 18. „Besarab a mai avut de-a face cu drogurile înainte de a deveni pastor. Nu este logic să presupunem că el a devenit rivalul unor baroni criminali ai drogurilor?”  

Conducerea Uniunii baptiste din Tajikistan neagă afirmaţia, arătând că deşi Besarab a fost un criminal, el a avut o renaştere spirituală în închisoare. „Noi facem servicii în închisoare şi într-adevăr acolo l-am întâlnit pe Besarab,” Rashid Shamsizade, un pastor baptist din capitala Dushanbe, a spus Forumului 18 în ianuarie. „După ce a ajuns să cunoască Biblia, a devenit o cu totul altă persoană  -- era într-adevăr născut din nou.” După ce a fost eliberat din închisoare, a spus Shamsizade, Besarab a devenit un membru activ al bisericii şi a fost curând trimis la Isfara ca şi misionar.  

 Serviciul în limba tajikă de la Radio Liberty, care a fost dintre primele care a fost printre primii care au menţionat organizaţia Bayat, a rămas lângă versiunea lor. „Am primit informaţia că pastorul baptist a fost ucis de membrii organizaţiei extremiste Bayat dintr-o sursă de încredere…,” a spus Salim Ayubzod, crainic senior la serviciul Tajik, către Forum 18 în data de 18 mai din Praga. „Dar clar autorităţile au crezut necesar să nu anunţe această informaţie, cel puţin până când investigaţia este completă.”

Igor Rotar este corespondentul pentru Asia centrală pentru Forum 18 News Service cu baza în Oslo, Norvegia şi pe Web at www.forum18.org.

 

Ce este nou!

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi gasi o o serie de subiecte de studiu:

bullet
Apologetică
bullet
Biografii
bullet
Etică
bullet
Scrieri Primele Secole
bullet
Teologie Sistematică
 
Pe paginile ficărui subiect de studiu găsiţi o serie de articole de interes.
 
Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole noi la subiectul doctrinar de ANTROPOLOGIE (doctrina despre om).
 
 

Înscrie-te gratuit la newsletter:

 

 

                                                                    Vox Dei Baptist Ministries 64 E Main Str. Sidney, New York 13838
                                                                                             Vox Dei Baptist Ministries © 2003