PUBLICAŢIE BAPTISTĂ DE APOLOGETICĂ

            

baptist.ro

 

Pagină de Ştiri Baptiste


AGENŢIA DE PRESĂ BAPTISTĂ A CONVENŢIE DE SUD

Optimismul lui Ronald Reagan era fundamentat în credinţa sa în Dumnezeu
Jun 7, 2004
By
Erin Curry

NASHVILLE, Tenn. (BP)-- În timp ce multă lume vorbeşte despre fostul preşedinte Ronald Reagan, eternul optimist care a crezut în zilele bune ce aveau să vină peste America, căţiva din liderii Convenţiei Baptiste de Sud, au remarcat că perspectiva sa era strâns legată de credinţa afirmată în Dumnezeu.
 
James T. Draper Jr., preşedintele organizaţiei LifeWay Christian Resources, e unul din cei şase lideri religioşi care s-a întâlnit cu Reagan în timpul mandatului său de guvernator al statului California. În timpul întâlnirii, D. James Kennedy i-a pus guvernatorului două întrebări despre credinţa sa.
 
Prima întrebare , „Dacă aţi muri azi, aveţi siguranţa că veţi merge în cer?”. El a răspuns simplu, „Da.”
 
„Kennedy l-a mai întrebat apoi, ‚Dacă azi aţi sta în faţa lui Dumnezeu şi El v-ar întreba, ‚De ce să te primesc în cerul meu?’ ce aţi răspunde?’” relata Draper într-o declaraţie făcută pentru Baptist Press. „În acel moment, guvernatorul Reagan şi-a pus mâna pe bărbie şi a afişat acea privire înspre departe. După o clipă a spus, ‚Cred că ar fi din cauza rugăciunilor îndreptate în fiecare zi spre fiul Său, Isus Christos.’
 
„În acea zi mi-a câştigat inima, pentru că, în mod evident, nu era o întrebare la care să se fi gândit, sau să fi plănuit să răspundă, iar răspunsul lui a fost unul sincer şi deschis,” a spus Draper. A fost unul dintre cei mai amabili oameni pe care i-am întâlnit, îţi dădea întotdeauna acea impresie de onestitate şi integritate, care insufla încredere.”

Reagan a murit pe 5 iunie, în locuinţa sa din Bel Air, California, după o luptă lungă, de zece ani, cu boala Alzheimer. Cel de-al patruzecilea preşedinte al Statelor Unite avea 93 de ani.
 
Fostul preşedinte al Convenţiei Baptiste de Sud, Adrian Rogers, pastor al Bisericii Baptiste Bellevue, din zona Memphisului, ne-a povestit despre cum l-a întâlnit pentru prima oară pe Reagan, în 1980, când acesta candida pentru preşedenţie. Rogers, alături de alte patru persoane, l-au vizitat pe Reagan într-o cameră de hotel.
 
„La sfârşitul întâlnirii, cineva i-a pus această întrebare, ‚Domnule guvernator, vreau să vă pun o întrebare foarte personală. Îl cunoaşteţi pe Isus Christos? Nu vă întreb dacă ştiţi lucruri despre El, ci Îl cunoaşteţi pe El?’
 
„El a răspuns, ‚O, da. EL este o prezenţă foarte reală pentru mine. Mă încred în El, ca Domn şi Salvator, mă rog în fiecare zi. Dar nu îmi port religia ca pe o etichetă’.
 
„Mi s-a părut impresionant să mă rog pentru el, mi-am pus braţul pe umărul său şi m-am rugat,” amintea Rogers. „Am primit o scrisoare de la el şi am apreciat mult acest lucru.…El scria, ‚Îţi mulţumesc că mă aminteşti în rugăciune înaintea Domnului.’”
 
Rogers a luat parte la multe întâlniri cu Reagan. O dată, chiar la începutul administraţiei sale, în Biroul oval, „ I-am spus, ‚Domnule Preşedinte, creştinii baptişti vă iubesc şi vă vor sta alături atunci când vă veţi ridica pentru lucrurile ce au atâta însemnătate pentru ei. Susţineţi căminul, familia, puritatea. Acestea sunt lucruri de mare valoare pentru ei, iar eu sper că le veţi afirma şi susţine cu tărie.’ Iar el mi-a spus că o va face.”

Rogers îl descrie pe Reagan drept „un om de principiu”. Nu a fost condus de sondaje sau corectitudinte politică. În acest sens, cred că poate fi comparat cu actualul preşedinte. Cred că au în vene acelaşi sânge.
 
„ Un alt lucru important pe care aş dori să îl menţionez cu privire la el, este bunătatea, gentileţea şi abilitatea de a te face să te simţi important, să te simţi acasă,” adăuga Rogers. „Cred că e una din cele mai manierate persoane pe care le-am întâlnit vreodată.”

Morris H. Chapman, preşedintele comitetului executiv al Convenţiei Baptiste de Sud, l-a descris astfel pe Reagan „un om foarte talentat, un american patriot si un mare preşedinte. A avut o înţelegere profundă asupra diferenţei dintre bine şi rău, drept şi nedrept, putere şi slăbiciune, civilizaţie şi incultură. Având morala drept busolă, el a rămas în cursa pentru conducerea ţării sale dragi.… Credinţa sa l-a susţinut în vremuri grele.”
 
Chapman îşi aduce aminte cuvintele spuse de Reagan în încheierea discursului său prilejuit de comemorarea dezastrului navetei aerospaţiale Challenger, din 1986. Reagan a spus atunci că America nu va uita niciodată imaginea astronauţilor ce-şi luau rămas bun şi „scăpau de legăturile sumbre ale pământului pentru a atinge faţa lui Dumnezeu.”
 
„În momente ca şi acelea, el a demonstrat hotărârea unui preşedinte, grija unui pastor şi dragostea unui tată,” a spus Chapman.

Robert E. Reccord, preşedinte al Bordului de Misiune pentru America de Nord, nota despre Reagan că, încă de la vârsta de 15 ani, el a slujit ca învăţător de şcoala duminicală în biserica din oraşul său natal, Dixon, Illinois; iar principiile însuşite atunci l-au făcut să înţeleagă că pentru supravieţuirea Americii, cheia era credinţa în Dumnezeu.
 
Reccord a menţionat cuvintele lui Reagan rostite cu ocazia unui mic dejun ecumenic cu rugăciune, din Dallas , 1984 ,”America are nevoie de Dumnezeu mai mult decât are nevoie Dumnezeu de America. Dacă uităm vreodată că suntem o naţiune sub autoritatea lui Dumnezeu, atunci ne vom pierde orice urmă de autoritate.”
 
„Sunt extrem de mulţumitor pentru curajul de care a dat dovadă atunci când i-a corectat pe aceia care pentru multă vreme au aplicat greşit principiul separării bisericii de stat,” a declarat Reccord pentru Baptist Press. „In 1982 a spus în faţa legislaturii din Alabama ‚Permiteţi-mi să le zic acelora ce folosesc Primul Amendament ca şi suport în al exclude tot mai mult pe Dumnezeu din instituţiile noastre şi din viaţa de zi cu zi: Primul Amendament al Constituţiei nu a fost scris pentru a-i proteja pe cetăţenii acestei ţări de valorile religiei; a fost scris pentru a păzi valorile religiei de tirania guvernelor.’
 
„Acea claritate, izvorâtă dintr-o credinţă vie şi personală, m-a făcut să fiu mulţumitor că Ronald Reagan a fost preşedintele meu, dar şi mai important, un prieten-urmaş al lui Christos,” Reccord a mai adăugat. „Acum când el intră în strălucirea Cetăţii cereşti, mă rog ca Domnul Isus să o mângâie pe doamna Reagan şi întreaga familie.”

R. Albert Mohler Jr., preşedintele Seminarului Teologic Baptist din Louisville, Ky, avea 16 ani, când în calitate de voluntar în campania din 1976 pentru a fi nominalizat de republicani pentru postul de preşedinte, a avut şansa să dea mâna cu Reagan, în Fort Lauderdale, Fla.

„Am fost inspirat de vocea sa clară şi plină de încredere, ce vorbea cu îndrăzneală despre o viziune pentru America, în timp ce alţii predicau deziluzii. A prezentat o filozofie politică conservatoare care a schimbat o întreagă generaţie, având un mare impact şi în viaţa mea,” declara Mohler pentru Baptist Press.
 
„Ronald Reagan a schimbat lumea prin refuzul lui de a crede că libertatea şi drepturile erau prea greu de apărat,” a mai spus Mohler. „A transformat preşedenţia, demonstrând că nu calculele politice, ci convingerile trebuie să conducă deciziile şi politica sa... A crezut în visul american şi în poporul american, dăruind naţiunii o nouă încredere în cele mai de preţ idealuri ale ei.”
 
Credincioşii ar trebui să-şi aducă aminte că Reagan a vorbit simplu şi direct despre credinţa lui personală în Christos, zicea Mohler, subliniind, „EL a vorbit despre încrederea sa în providenţa divină şi siguranţa sa cu privire la faptul că viaţa nu se termină aici.”
 
Reagan a luat o poziţie curajoasă atunci când, apărând sfinţenia fiinţei umane, a spus naţiunii adevărul despre avort şi a pus între scopurile principale ale naţiunii apărarea vieţii umane, a spus Mohler.

Paige Patterson, preşedinte al Seminarului Teologic Baptist de Sud-vest din Fort Worth, Texas, l-a numit pe Reagan drept cel mai mare preşedinte al Statelor Unite de la Teddy Roosevelt încoace, aşezându-l în primii cinci din cei mai influenţi preşedinţi din istoria naţiunii.
 
„Preşedintele Reagan a fost un prieten drag care a demonstrat propriul respect faţa de Cuvântul lui Dumnezeu, numind anul 1983 drept Anul Bibliei,” a spus Patterson .
 
Reagan a fost acel care a numit-o pe Dorothy, soţia lui Patterson, în funcţia de preşedinte al Comisiei Bibliei, care a strâns fonduri pentru editarea unei ediţii speciale a versiunii King James a Bibliei.
 
„Preşedintele Reagan a fost un om de stat smerit, decis, plin de culoare, condus de principii, care a fost foarte puţin afectat de politica Beltway, la fel ca orice preşedinte. O să îi simţim adânc lipsa,” a mai spus Patterson.

Billy Graham şi-a exprimat şi el dorinţa de a fi alături de familia Reagan în acest timp al durerii, dar era într-o perioada de recuperare în Asheville, N.C, după operaţia de pelvic ce o suferise.
 
„Ronald Reagan a fost unul dintre cei mai apropiaţi prieteni intimi ai mei, timp de mulţi ani,” a declarat Graham. „Eu şi Ruth am petrecut mai multe nopţi la Casa Albă şi am avut sute de ore de conversaţie cu preşedintele şi cu prima doamnă. Domnul Reagan a avut o credinţă mai profundă decât mulţi oameni au cunoscut.”
 
Graham a mai vorbit despre Reagan ca fiind un om de o imensă integritate. adânc înrădăcinată în credinţa sa religioasă, evanghelistul rugându-se în ultimii ani de viaţă alături de fostul preşedinte aflat în suferinţă şi de soţia sa.
 
„Deşi soţul ei nu putea comunica de multe ori, Nancy spunea, ‚Când te-ai rugat, cred că el a simţit ca erai aici,’” spunea Graham. „Dragostea dintre Ronald şi Nancy Reagan a fost un exemplu pentru întreaga naţiune.”
 
Sicriul lui Reagan a fost transportat pe 7 iunie din casa funerară din Santa Monica, la biblioteca prezidenţială din Simi Valley, California, unde va odihni până în seara zilei de 8 iunie. Apoi sicriul va fi dus la Washington, unde va fii aşezat în sala rotundă a Capitoliului SUA, până la funerariile de stat din 11 iunie, în Catedrala Naţională. Apoi trupul său se va întoarce în California pentru a fi îngropat la Biblioteca prezidenţială Reagan.

Preşedintele Bush a hotărât ca steagul american să fie coborât la jumătatea înălţimii pe toate clădirile, teritoriile şi navele maritime ale Statelor Unite, timp de 30 de zile, în onoarea lui Reagan. Bush a declarat de asemenea ziua de 11 iunie drept zi de doliu naţional şi a decis ca toate clădirile guvernamentale, care permit oprirea din funcţie, să fie închise în acea zi.

Un reportaj de Chris Turner, Tom Strode, Martin King, Lawrence Smith & Brent Thompson..


 

Ce este nou!

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi gasi o o serie de subiecte de studiu:

bullet
Apologetică
bullet
Biografii
bullet
Etică
bullet
Scrieri Primele Secole
bullet
Teologie Sistematică
 
Pe paginile ficărui subiect de studiu găsiţi o serie de articole de interes.
 
Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole noi la subiectul doctrinar de ANTROPOLOGIE (doctrina despre om).
 
 

Înscrie-te gratuit la newsletter:

 

 

                                                                    Vox Dei Baptist Ministries 64 E Main Str. Sidney, New York 13838
                                                                                             Vox Dei Baptist Ministries © 2003