PUBLICAŢIE BAPTISTĂ DE APOLOGETICĂ

            

baptist.ro

 

Pagină de Ştiri Baptiste


AGENŢIA DE PRESĂ BAPTISTĂ A CONVENŢIE DE SUD

ISLAM, CA URMARE A 9/11, ESTE SUBIECTUL JURNALULUI DE TEOLOGIE
Jun 8, 2004
By Jeff Robinson
 

LOUISVILLE, Ky. (BP)—Îainte de 11 Sept. 2001, Islamul era doar o luminiţă pe ecranul radarului religios a multor americani.

Dar astăzi a doua religie ca număr din lume este în mintea multora, şi totuşi puţini sunt cei care îi înţeleg istoria sau teologia.

Eseiştii în ediţia de vară a Juranului de Teologie Baptist Sudic a adus lumină asupra elementelor fundamentale ale Islamului, examinând aspectele cheie ale credinţei lor, de le doctrina lor despre “jihad” la învăţăturile despre Isus.

Contribuitorii includ Sprofesori de la Seminarul Baptist Sudic, Chad O. Brand, James Chancellor şi George Martin, la fel ca şi invitaţi ca Norman Geisler, Emir şi Ergun Caner, Amar Djaballah şi Richard Patterson.

“Chiar dacă Islamul este singura religie majoră ce s-a ridicat după creştinism, şi este a doua religie în lume (ce creşte rapid), şi care a fost în conflict cu creştinătatea de secole, a trebuit să vină tragedia din 9/11 pentru a aduce Islamul în prim planul minţii noastre.” Scrie redactorul SBJT, Stephen J. Wellum în editorialul său.

“În ciuda atenţiei acordate Islamului începând cu 9/11, totuşi, este clar din marea conversaţie despre Islam, atât în afara bisericii cât şi, trist, în interiorul ei, că nouă ne lipseşte înţelegerea de bază a Islamului şi provocările pe care le prezintă.”

În eseul său, Brand, profesor asociat al teologiei Creştine, oferă o introducere în istoria de bază şi a credinţelor islamului. După o scurtă prezentare istprică a fondării islamului, Brand merge mai departe şi instituie cei “cinci Stâlpi ai Doctrinei” în contrast cu cei “Cinci Stâlpi ai Practicii” care compune centrul doctrinei şi eticii musulmane.

Brand arată că una dintre diferenţele majore între Dumnezeul creştin şi dumnezeul islamic, “Allah,” esyte idea relaţiei între dumnezeire şi oameni.

“Allah nu are nici un interes de a intra într-o relaţie personală cu umanitatea, nici nu are abilitatea să facă aşa ceva odată ce distanţa lui de lumea creată face o asemenea experienţă o imposibilitate metafizică. Există o mare diferenţă între dumnezeul creştin şi Dumnezeul Bibliei, care este Dumnezeul şi Tatăl lui Isus Cristos.”

Chancellor W.O. Carver, Profesor al Misiunii Creştine şi Religile Lumii, aduce 25 de ani de cercetare şi experienţă între musulmani reflectării lui asupra Islamului şi violenţei. Chancellor a studiat religia pentru ultimii 25 de ani, a vizitat numeroase naţiuni islamice şi a trăit în Nigeria, Egisp, Malaesia şi Filipine.

La rădăcină, Islamul nu este o religie de pacifistă aşa cum au declarat preşedintele Bush şi alţi comentatori populari în urma atacurilor din 11 Sept. Asupra Statelor Unite, scrie Chancellor, notând că “jihad” în mod clar este o componentă fundamentală a credinţei islamice.

“Preşedintele George Bush a fost corect motivat când a declarat că Islamul este o religie pacifistă şi că teoriştii din 11 Septembrie au răpit Islamul,” scrie Chancellor. “El a sperat să prevină retalierea nedreaptă asupra musulmanilor nevinovaţi ce trăiesc în Statele Unite şi să încerce să distrugă zvonul că răspunsul celor întâmplate în tragedia din 11 Septembrie va fi un atac împotriva islamului.

“Totuşi, motivaţia corectă nu conduce necesar la observaţia corectă.. Islamul nu este o religie a păcii. Există un număr de dinamici interne ce crează predilecţii puernice înpre folosirea forţei şi a violenţei pentru a face viziunea islamică o realitate pe Pământ.”

Mărturii de vise şi viziunii în care Isus apare oamenilor spunând „Eu sunt Calea”, curg din ţările Islamice, scrie Martin în eseul său. Martin este M. Theron Rankin Profesor al Misiunii Creştine şi decan oasociat al Şcolii de Misiune şi Creştere a Bisericii Billy Graham.

Un misionar veteran în Asia de Sudest, Martin analizează rapoartele „viselor Isus” între musulmani, concluzionând că Scriptura trebuie întotdeauna să fie standardul cu care toate fenomenele sunt măsurate.
Martin de asemenea reflectă la implicaţiile viselor pentru sarcina misiunii. „Este clar, că trebuie să continuăm cu atenţie decât cu toată viteza dar cu risc,” scrie el despre îmbrăţişarea visurilor ca o comunicare bona fide de la Dumnezeu.

“Aceia care sunt preocupaţi de a prezenta o mărturi corectă a Evangheliei, trebuie întotdeauna să fie preocupaţi de diferenţele mari între vocea adevărată a lui Dumnezeu şi care care este contrafăcută ... Visele nu trebuiesc înţelese ca egale cu Scriptura. Numai Biblia oferă cuvântul absolut, de încredere şi autoritar de la Dumnezeu.”

Fraţii Caner, care au fost crescuţi în credinţa islamică, examinează doctrina jihadului din “Hadith” (poruncile fondatorului Islamului, Mohamed); Geisler compară pe Isus şi Mohamed în Coran; Djaballah investighează pe Isus în Islam; şi Patterson priveşte la tema biblică a întunericului.

Jurnalul de asemenea mai include un număr de rezumare de cărţi şi forumul SBJT care analizează problemele cheie pentru o înţelegere atât a Islamului cât şi a aderenţilor.
Pentru mai multă informaţie despre Jurnalul de Teologie Baptistă Sudică, vă rugăm contactaţi biroul jurnalului la nr. de telefon 1-800-626-5525, ext. 4413, sau prin email la journaloffice@sbts.edu., http://www.bpnews.net.

 

Ce este nou!

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi gasi o o serie de subiecte de studiu:

bullet
Apologetică
bullet
Biografii
bullet
Etică
bullet
Scrieri Primele Secole
bullet
Teologie Sistematică
 
Pe paginile ficărui subiect de studiu găsiţi o serie de articole de interes.
 
Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole noi la subiectul doctrinar de ANTROPOLOGIE (doctrina despre om).
 
 

Înscrie-te gratuit la newsletter:

 

 

                                                                    Vox Dei Baptist Ministries 64 E Main Str. Sidney, New York 13838
                                                                                             Vox Dei Baptist Ministries © 2003