PUBLICAŢIE BAPTISTĂ DE APOLOGETICĂ

              

baptist.ro

 

Pagină de Ştiri Baptiste

Baptiştii unguri şi BWA oferă asistenţă victimelor cutremurului din Iran

Când vestea recentului cutremur din Bam, Iran, a ajuns la membrii Ajutorul Baptist Ungar (Hungarian Baptist Aid- HBAid), voluntarii şi liderii au fost pregătiţi în cîteva ore cu medicamente, pături, mâncare, şi alte lucruri care să aducă ameliorare miilor de oameni din zonă.

Cutremurul a distrus aproximativ 78% din oraş, iar aeroportul este folosit ca spital. Oriunde te uiţi, oameni injured şi răniţi primesc ajutor de la o varietate de grupuri internaţionale de ajutorare. Măştile de praf sunt comune, în timp ce supravieţuitorii dorm în corturi şi aşteaptă tratament.

Dr. Ildiko Kovacs şi asiatenta Monika Syilagyi, membri ai personalului HBAid acordă tratament femeilor şi fetelor, în timp ce Dr. Istvan Papp şi Dr. Zalan Dombovari, împreună cu doctorul iranian Ali Ghessim Nejad Raeni, îi îngrijesc pe bărbaţi şi băieţi, ajutaţi de asistentul Laszlo Pavelcze.

„În prezent, peste 200 de oameni au fost trataţi de către ”Spitalul Baptist”, dar condiţiile continuă să se înrăutăţească în timp ce temperatura scade până la minus 8-10 grade în timpul nopţii, ridicând şansele pneumoniei sau a altor boli mai serioase,” a spus Rev Sandor Szenczy, preşedinte a HBAid. „ Doctorii de la HBAid şi-au extins munca şi în zone mai mici din jurul oraşului Bam, având în vedere că nu există doctori sau adăposturi de urgenţă disponibile. ”

Retragerea Baptiştilor Sudici din Alianţa Mondială Baptistă

Poziţia Batiştilor Sudici faţă de BWA de neschimbat la strigătul mondial
de Greg Warner

NASHVILLE (ABP) – În ciuda rugăminţilor numeroşilor lideri baptişti din lume, există o şansă mică ca liderii Baptişti Sudici să-şi schimbe sau să-şi amâne planul lor de a retrage Convenţia Baptistă Sudică (SBC) din Alianţa Mondială Baptistă (BWA), comunitate internaţională veche de 99 ani ce i-a ajutat să se formeze.

Morris Chapman, preşedintele Comitetului Execitiv al SBC şi al comitetului de studiu care a propus ruperea alianţei, a refuzat să prezică dacă cei 9 membrii ai comitetului se vor răzgândii. "Voi ridica problema la o discuţie în cadrul unei conferinţe cu comitetul ce va avea loc în următoarele două săptămâni,” a declarat pentru Associated Baptist Press într-un interviu prin e-mail pe 15 Ianuarie. Dar, a adăugat Chapman, „din poziţia pe care am luat-o va fi foarte dificil să amânăm sau să ne retragem propunerea.”

În câteva e-mailuri către lideri BWA de peste ocean, Chapman a reiterat intenţia comitetului de a folosi banii trimişi de SBC către BWA – recent suma de 450 000 $ - pentru a forma o organizaţie alternativă în frunte cu SBC care va fi condusă de Comitetul Executiv.

Alţi câţiva membrii ai comitetului de studiu – incluzând preşedinţii pe denominaţiuni Paige Patterson şi Jimmy Draper – nu au putut fi contactaţi pentru comentarii. Propunerea comitetului va fi prezentată Comitetului Executiv al SBC in Februarie şi dacă este aprobată, va fi prezentată şi Convenţiei Baptiştilor Sudici din Iunie.

Propunerea comitetului de studiu din 17 Decembrie a produs obiecţii imediate de la Baptiştii de pe cele 6 continente, incluzând lideri din Indonesia, Australia, Africa de Sud, Cile, Sri Lanka, România, Rusia şi Norvegia.

Chapman a luat cunoştinţă de critici, de asemenea şi de sprijin, dar a spus că comitetul nu se va grăbi în a oferii un răspuns.
„Trebuie să aştept destul de mult pentru a oferii ocazia tuturor celor care doresc să scrie să o facă, pentru ca orice evaluare va face comitetul să fie bazată pe o bună secţiune de răspunsuri pro şi contra,” a declarat pentru ABP. „...Mă simt obligat să tratez întreaga problemă cât se poate de serios. Aceasta înseamnă să trăiesc cu criticile conducerii Baptiştilor Sudici până când vom avea ceva de spus care să fi fost bine gândit înainte a-l face public.”

Liderii Baptişti Mondiali protestează atât împotriva retragerii planificate a SBC cât şi acuzaţiilor de liberalism despre care SBC afirmă că ar justifica acţiunea luată.
„Noi declarăm de neacceptat acuzaţiile de liberalism aduse de comitet,” afirmă liderii Baptişi din America Latină în una din declaraţiile cele mai puternice.
„Noi deplângem recomandarea acestui comitet,” continuă declaraţia, „şi cerem Comitetului Executiv şi adunării SBC –ului să o respingă categoric, ca această minunată organizaţie să poată rămâne membru BWA şi să se poată continua sprijinul ei financiar.”

Declaraţia oficială a fost semnată de şapte lideri din America Latină, din patru ţări, ce-i includ pe Fausto Aguiar de Vasconcelos din Brazilia, preşedintele uniunii Baptiste din America Latină, şi doi vicepreşedinţi BWA.

O declaraţie similară a fost făcută de alte şase grupuri regionale BWA, Federaţia Baptistă Europeană, care acoperă Europa şi Orientul Mijlociu. Comitetul Executiv al FBE a pledat cu Baptiştii Sudici să păstreze unitatea baptiştilor din toată lumea.
„Realizăm noi cât de mult va fi afectată mărturia noastră în lume când vom încerca să explicăm că suntem grupuri diferite de baptişti care nu pot lucra împreună?” au întrebat liderii europeni. Aceea tendinţă „este antiteza tradiţilor noastre baptiste,” care datorează mult misionarilor baptişti sudici, au spus italienii.

Într-o scrisoare separată către Chapman, Branko Lovrec, un vicepreşedinte BWA din Europa şi ex-preşedinte a Uniunii Baptiste din Croaţia, a spus: „Noi încercăm să dezvoltăm relaţii creştine cu evanghelici similari sau alţi creştini în anumite ţări şi în lume, iar dintr-o dată asemenea veşti cad ca o bombă...Îmi voi petrece timpul în rugăciune că Dumnezeu să intervină şi să rezolve problema ca astfel să nu fim de ruşine în faţa lumii necredincioase, care se va bucura de separarea noastră.”

Chapman, în răspunsul său către Lovrec, a spus că intenţia propunerii SBC nu este să distrugă relaţiile cu Baptişti din lume dar să se relaţioneze cu ei direct nu prin BWA.
„În timp ce Baptiştii Sudici cred cu adevărat că unul dintre obiectivele noastre trebuie să fie promovarea unităţii în trup, vrem de asemenea să ne concentrăm pe alte probleme critice ale bunei creşteri spirituale a fiecărei naţiuni din lume, inclusiv a noastră,” a spus liderul SBC.

Chapman a spus că evanghelizarea în lume este supremă.
„Dorinţa inimii noastre este alocarea fondurilor care mergeau la BWA pentru scopul de a organiza conferinţe în alte ţări, dacă şi când Domnul va călăuzi alţi lideri baptişti să ne invite,” a scris Chapman. „În misiunile noastre, organizaţiile editoriale, seminarii educaţionale, avem o mulţime de oameni pregătiţi să conducă conferinţe într-o varietate de teme, inclusiv studiu biblic, evanghelizare, creşterea bisericii, etc.”

Într-un interviu cu ABP, Chapman a spus „nu a fost discutat nici un plan întâmplător” când comitetul a adoptat propunerea.
„Comitetul de studiu SBC/BWA nu a decis să recomande retragerea din BWA ca o tactică de a atinge o ţintă nedeclarată de schimbare în BWA,” a explicat el. „Recomandarea este o expresie sinceră a concluziilor atinse în unanimitate de comitet. Ultimul lucru dorit este să fim înţeleşi ca deja luând decizia cu privire la recomandare ca un mijloc de discuţii şi concesii.
„Membrii comitetului au luat o decizie bazată pe mai mult de cinci ani de apeluri în diferite moduri către conducerea BWA de a ne asculta îngrijorările,” a continuat el. „Au ascultat dar nu au auzit. Am simţit că nu avem o altă alternativă, de teamă să nu devenim o problemă pentru organizaţie, ceea ce nu vrem să se întâmple. Ca rezultat, din poziţia pe care am luat-o, este foarte dificil să amânăm sau retrage propunerea noastră.”

Propunerea comitetului de studiu sugerează crearea unei noi reţele mondiale de „Creştini evanghelici conservatori”. Unele corpuri baptiste mai conservatoare din jurul lumii şi-au exprimat deja interesul în noua organizaţie condusă de SBC, a spus comitetul, ridicâd posibilitatea competiţiei mondiale a organizaţiilor baptiste.

Dar Baptiştii din America Latină, un grup tradiţional conservativ au declarat că ei se consideră „fraţii mai tineri ai SBC” din cauza lucrării evanghelistice a misionarilor baptişti sudici, dar nu vor să aibă nimic în comun cu noua organizaţie.
„Ne luăm lidertatea să punctăm fraţiilor noştri mai în vârstă că, nu numai că nu vrem – sub nici o circumstanţă – să ne alăturăm efortului de a crea o nouă, paralelă organizaţie faţă de BWA,” a spus liderii. „Ba mai mult respingem categoric această posibilitate.”

Raportul comitetului de studiu SBC, ce a fost întocmit de Paige Patterson, acuză Alinţa Baptistă Mondială de „sprijinirea teologiilor aberante şi periculoase.” – specificând, îndoială în divinitatea biblică, promovarea femeilor ca pastori, şi dejucarea doctrinei mântuirii numai prin Isus.

Raportul de asemenea acuză un teolog german anonim de lepădare faţă de Marea Chemare, porunca lui Isus de a face ucenici din toate popoarele, în timpul întrunirii BWA din 1997.
Ian Chapman, preşedinte la grupului de lucru BWA cu educaţia teologică care a organizat întâlnirea, a spus că acuzaţia este „total falsă.” „Sunt de asemenea întristat de declaraţiile neadevărate cum [comitetul de studiu] s-a aliat împotriva BWA pentru a justifica plecarea SBC-ului.” a declarat Ian Chapman. „În ultimii 10 ani, am slujit ca preşedinte al grupului de lucru în educaţia teologică şi doctrinară şi în comisia cooperării între biserici. Nici măcar o dată în aceşti ani nu am auzit o doctrină centrală a credinţei creştine să fie provocată. Nu am auzit niciodată pe nimeni să se lepede de divinitatea lui Cristos, autoritatea şi inspiraţia Scripturii, mântuirea personală prin Cristos, sau lucrarea răscumpărătoare a lui Cristos de pe cruce. Acuzaţia de „liberalism” lansată împotriva BWA este total nefondată.”

Denton Lotz, secretarul general al BWA, a fost de acord că organizaţia – ce numără 43 de milioane de baptişti în lume – nu este liberală. „ De fapt teologii au demonstrat exact opusul, că BWA a este mai evanghelică ca niciodată,” a spus într-un editorial pe pagina web a BWA.

Între timp, câţiva lideri BWA – inclusiv preşedintele Billy Kim al Coreei de Sud- insistă că de fapt retragerea SBC este răspunsul nu statutului teologic al BWA dar permisiunii de membralitate a Comunităţii Baptiste Cooperative. CBC, care s-a desprins din SBC în 1991 după confruntarea cu acuzaţii similare de liberalism din partea SBC, a fost admisă în BWA în 2003 după un proces de 3 ani la obiecţiile reprezentanţiilor baptiştilor Sudici.

„Totuşi CBC nu este menţionată în documentul SBC ce subliniază motivul retragerii,” a adăugat Lotz. „Dintr-odată sunt făcute multe acuzaţii dar CBC nu este menţionată. Şi totuţi la Rio, liderii SBC au venit la noi spunând, - dacă ei (CBC) vin noi plecăm!”

În ciuda sprijinului masiv de la lideri din lume, Lotz a declarat către ABP că o acţiune oficială sau protest din partea organizaţiei cu baza în Virginia este puţin posibilă înainte ca Comitetul Executiv să se întrunească pe 16 Februarie. Comitetul executiv al BWA nu se va întâlnii decât în Martie, a spus el, iar o întâlnire specială e de neacceptat.

Atât Lotz cât şi Kim vor vorbi la o întâlnire în sprijinul Alianţei Baptiste Mondiale în 27 ianuarie la First Baptist Church în Plano, Texas.
Liderii BWA, au răspuns de asemenea la acuzaţiile comitetului SBC că Baptist World Aid, ramura de asistenţă şi dezvoltare, finanţează „afaceri îndoielnice”. „Fondurile sunt împărţite sub călăuziri atente cu înalte standarde de contabilitate şi cu mare grijă.”

„Că unele comunităţi baptiste sunt nemulţumite de BWAid sunt veşti pentru noi,” a spus Ricker, „ne pare rău că nu ni se vorbeşte despre asta, inclusiv de către mulţi din membrii SBC care au slujit de-a lungul anilor în conducerea BWA şi a comitetului executiv. Scriptura ne spune să mergem direct, nu prin poşta naşională şi internaţională.”
 

Pastor ucis în timp ce se ruga - Tadjikistan.
16 Ianuarie, 2004

OSLO, Norvegia (BP) – A fost lansată o amplă investigaţie în Tadjikistan cu privire la uciderea unui pastor baptist într-o regiune cunoscută în devoţiune pentru Islam, informează Serviciul de Ştiri Forum 18.

Capul Uniunii Baptiste din Asia Centrală, Aleksander Vervai, a povestit pentru Forum 18 cum intruşi necunoscuţi au năpustit în curtea bisericii, au folosit arme automate şi au împuşcat prin fereastră pe Sergei Besarab la 9 p.m. pe data de 12 Ianuarie.

În acele momente, Besarab era îngenunchiat la rugăciune, spune liderul Uniunii Baptiste. Când soţia lui, Tamara, a ajuns dintr-o altă cameră, pastorul misionar era deja mort.

Locţiitorul ministrului de interne, Abdurahim Qahhorov, a comunicat Agenţiei de Ştiri Asia–Plus că pe 14 Ianurie agenţii de implementare a legii luau măsuri pentru aflarea criminalilor. Asia-Plus a adăugat că un grup condus de un alt locţiitor al ministrului de interne, Said Juraqulov, a plecat spre Isfara în data de 13 ianuarie pentru a lansa o investigaţie în acest caz.

Ikhbol Teishiev, un corespondent al televiziunii din Isfara, a informat Forum 18 pe data de 14 Ianuarie că poliţia locală a refuzat să comenteze uciderea lui Besarab. Lucrarea misionară activă a pastorului – care includea distribuirea de tractate evanghelistice în limba Tadjikă – a provocat mânia unor localnici, a spus Teishiev.
Reporterul a adăugat că o saptămână înantea morţii lui Besarab, ziarul local Nasimi Isfara a publicat un articol foarte critic cu privire la lucrarea lui misionară. Articolul sublinia de asemenea că Besarab a fost în închis de patru ori.

Rashid Shamsizade, un pastor baptist din capitala tadjikă Dushanbe, a recunoscut imeadiat cazierul lui Besarab. „ Noi am condus servicii religioase în inchisori şi întradevăr, acolo l-am cunoscut pe Besarab” a povestit Forumului 18 pe 14 Ianuari. „După ce a cunoscut Sfintele Scripturi el a devenit o cu totul altă persoană – el a fost cu adevărat născut din nou.” Besarab a devenit, după eliberarea din inchisoare, un membru activ al biserici şi nu mult după aceea a fost trimis la Isfara ca misionar, şi-a reamintit Shamsizade, adăugând că este dificil să verifici atât de devreme dacă Besarab a fost sau nu ucis din motive religioase.
Conform Forumului 18, populaţia din regiunea Isfara este în general mai devotată Islamului decât în orice alte părţi ale ţării. De exemplu, băuturile alcoolice sunt interzise în multe din satele din zonă iar multe femei pot fi văzute purtând un hijab în public. În alte ocazii, islamicii localnici au dat foc magazinelor ce vindeau alcool.

Forum 18 a subliniat de asemenea :

-- Preşedintele Tadjikistanului, Imomali Rahmonov, a anunţat în timpul vizitei sale din Iulie 2002 în regiune că trei bărbaţi din Isfara care au luptat în Afganistan alături de talibani sunt deţinuţi la Centrul de detenţie al SUA din Guantanamo.
-- Districtul Isfara a oferit de asemenea un puternic ajutor Partidului Renaşterii Islamice (IRP-PRI). În alegerile parlamentare din 2000, PRI a câştigat cu o majoritate largă în şi în jurul districtului Isfara. De exemplu, în satul Chorku a adunat 93% din voturi.
Forum 18 a adăugat că islamicii devotaţi din zonă şi-au manifestat deseori opoziţia faţă de lucrarea misionară creştină între alţi islamici, un punct de vedere ce se reflectă din interpretarea legii islamice Sharia care cere executarea celor născuţi islamici dar convertiţi la alte credinţe.
 

Concertul baptist din Germania strânge fonduri pentru a susţine (ajuta) copii din Chechnya

Biserica baptistă recent formată în Bad Aibling, Bavaria, a susţinut un concert de binefacere pe 23 Noiembrie 2003 pentru copiii din Chechnya, în tinpul căruia au fost donaţi peste 750 euro pentru a ajuta lucrarea „Misiunii Vera” (Mission Vera). Decizia de a ajuta lucrarea „Misiunii Vera” a fost un răspuns la apelul Federaţiei Baptiste Europene (European Baptist Federation) şi Răspunsul Baptist Europa (Baptist Response Europe), braţul umanitar oficial al EBF, mai devreme anul acesta.
Fondurile strânse vor fi folosite pentru a cumpăra mâncare şi îmbrăcăminte pentru sute de copii ai străzii din capitala Grozny care şi-au pierdut mamele şi taţii în timpul războiului.

Corul de tineri ai Bisericii Luterane din oraşul vecin Bruckmuhl au prezentat un concert entuziasmant de două ore la care s-a bătut din palme şi s-a cântat, unui public de 150 de oameni, reprezentând o varietate de grupuri de vârstă. Cu o combinaţie între muziă creştină contemporară şi cântece gospel, au inspirat foarte repede publicul pentru a li se altura. Ei au demonstrat că, credinţa creştină poate fi atractivă pentru tineri, chiar şi într-o ţară în care bisericile tradiţionale experimentază o reducere a numărului membrilor.

Corul a fost înfiinţat în 1994, şi de atunci a crescut la peste 50 de membri cu vârste cuprinse între 14-30 de ani. În 9 ani, corul a susţinut concerte de peste 150 de ori în propria biserică, diferite biserici locale, şi în Marea Britanie şi Austria. Acum are un repertoriu de 150 de titluri, dintre care 50 înregistrate pe CD.

Biserica baptistă vorbitoare de limba germană Bad Aibling a fost fondată pe 23 Mai 2002 de către 9 membri ai bisericii baptiste Munich – Perlach şi câţiva dintre membrii bisericilor locale. De la fondare, congregaţia a crescut la 25-30 de membri. În prezent încă mai este dependentă de biserica-mamă şi nu a devenit total independentă. Ian Jenkins şi Armin Woelk sunt personae de contact pentru biserica baptistă Bad Aibling. În present, biserica se întâlneşte în clădirea bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea în oraşul în care a fost susţinut concertul. Mai multe informaţii sunt disponibile la http://www.efg-aibling.de

“Când am luat legătura cu corul de tineri în privinţa unui concert, ne-au informat că ar fi foarte bucuroşi să facă asta gratuit, dacă vom face o strângere de fonduri pentru o organizaţie caritabilă” a spus Jenkins. “De asemenea, biserica adventistă ne-a permis să folosim facilităţile lor fără a plăti”.

Biserica baptistă a auzit deja prin BEFG (Bund Evangelisch- Freikirchliche Gemeinden) despre lucrarea bună a bisericii din Grozny şi Mission Vera de a asigura mese pentru copii. Congregaţia s-a unit repede în a decide să susţină acest proiect prin concert.

Lideri baptişti şi catolici se întâlnesc în Roma

În timpul celei de-a treia întâlnire de acest fel, lideri baptişti şi catolici din Europa s-au întâlnit pe 5-6 Noiembrie la Roma la invitaţia Consiliului Pontific pentru Promovarea Unităţii Creştine (Pontifical Council for Promoting Christian Unity -PCPCU) pentru discuţii informale (nenoficiale) privind doctrina justificării şi alte teme.

“Am petrecut mult timp discutând despre doctrina justificării” a spus Theo Angelov, secretarul general al EBF. “A fost interesant să auzi despre contextul şi dezvoltarea Declaraţiei de Justificare care a fost semnată între catolici şi luterani în 1999. Noi, ca şi baptişti, am prezentat de asemenea câteva documente privind aceată temă, dar şi alte teme.”

Alţi baptişti care au paticipat la întâlnire au fost Denton Lotz, Alianţa Baptistă Mondială (Baptist World Alliance), Sigfried Grossman, Germania, Zeljko Mraz, Croaţia, Alan Stanford, SUA, şi Jorge Pastor, Spania. Aceşti reprezentanţi au fost oaspeţi în biserici locale baptiste din Roma după ce întâlnirea s-a încheiat.

“Această discuţie este neoficială (informală) în natura ei şi nu constituie un dialog internaţional oficial între BWA şi Biserica Catolică,” a afirmat presa.

Carte nouă care dezvăluie luptele primilor baptişti din Polonia

Baptiştii au început să prindă rădăcini în Europa de Est la sfârşitul secolului al 19-lea datorită eroilor credinţei, aproape uitaţi, cum ar fi Gottfried Friedrich Alf (1831-98), care nu vroia să accepte “nu” ca şi răspuns.
Tribunale, politicieni şi autorităţi eclesiastice au încercat să-l reducă la tăcere pe Alf, dar nu au putut să biruie tenacitatea credinţei lui şi a credinţei celor care l-au precedat. O astfel de tenacitate a făcut ca baptiştii din Europa de Est să persevereze prin multe încercări, persecuţii şi conflicte şi să rămână sănătoşi şi în viaţă în timp ce intră în secolul 21.

Srănepotul lui Gottfried Alf, Dr. Albert W. Wardin, Jr. din Nashville, Tennessee, în SUA, a realizat o cronică a poveştii lui în 108 de pagini a unei cărţi noi: Gottfried F. Alf: Pionier al mişcării baptiste din Polonia. (Gottfried F. Alf: Pioneer of the Baptist Movement in Poland.)

“Alf a fost un erou baptist atât pentru faptul că a fondat lucrarea baptistă din Polonia cât şi pentru că a suferit multă persecuţie şi a fost în închisoare din cauza credinţei lui, ” spune Dr. Charles Deweese din Brentwood, Tennessee, SUA, director executive al Baptist History and Heritage Society şi redactor al cărţii. „Alţi eroi baptişti cu care ar putea fi comparat Alf sunt: Johann Oncken, pionier baptist în Germania; Thomas Helwys, pionier baptist în Anglia; şi Roger Williams şi John Clarke, pionieri baptişti în America.”

Wardin, profesor merituos de istorie la Universitatea Belmont, vă spune cum a rezistat Alf multor întemniţări şi atacuri în masă ca să-i pună pe baptişti în fruntea mişcării evanghelice a bisericii libere în Împeriul Rus şi triumfătoarea aceptare a botezului credinciosului. Un om al multor „începuturi”, Alf a fost progenitorul (fondatorul) baptiştilor în Polonia şi a mişcării baptiste germane în Imperiul Rus. A fost primul baptist botezat în cea care se numea pe atunci Polonia Rusă şi primul misionar baptist nativ şi om al trezirii în Rusia.

Alf a fost primul pastor ordinat al Rusiei şi primul cu o pregătire teologică. A fondat primele biserici baptiste din Polonia Rusă şi Ucraina şi a devenit primul preşedinte al Uniunii Bisericilor Baptiste vorbitoare de limba germană din Rusia, formată în 1887. Se cunoaşte despre el că a botezat peste 3.600 de persoane până în 1883, şi un număr foarte mare după aceea, până la moartea lui în 1898.

Cartea se vinde la un preţ de 15 $ per copie, plus taxa de transport de 5.95$. Pentru a comanda, sunaţi la 800-966-2278 sau 615-371-7938 în SUA; sau trimiteţi un email la cdeweese@tnbaptist.org; sau fax 615-371-7939 în SUA; sau intraţi pe site-ul: www.baptisthistory.org ; sau scrieţi pe adresa Baptist History and Heritage Society at P.O. Box 728 Brentwood, TN 37024-0728 şi lăsaţi numele, adresa şi numărul de telefon.

De asemenea a rezultat faptul că Wardin a scris o carte despre Alf, intitulată Gottfried F. Alf: Pioneer of the Baptist Movement in Poland (Gottfried F. Alf: Pionier al mişcării baptiste din Polonia). După multă cercetare, o poveste ne relatează în această carte, mormântul lui Alf a fost descoperit lângă un câmp, în zona rurală, lângă satul Mogilnica, la est de Lublin, Polonia. Era neîngrijit şi neglijat, dar monumentul, cu inscripţia în limba germană, a supravieţuit în mod “miraculos” vremii şi războiului. Wardin a finanţat costurile de restaurare a mormântului şi l-a transferat din proprietatea bisericii ortodoxe ruse, în proprietatea baptiştilor polonezi.

 

Ce este nou!

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi gasi o pagină dedicata Scrierilor Crestinilor din Primele Secole.

Pe această pagină puteţi citi lucrările următorilor scriitori:  

bullet
Barnaba
bullet
Papias
bullet
Ignaţiu
bullet
Aristide
bullet
Quadratus
bullet
Polycarp
bullet
Iustin Martirul
bullet
Tertulian
bullet
Ciprian
 

În curând veţi putea citi lucrările lui Tatian, Melito, Iranaes şi alţii.

 

 

 

                                                                    Vox Dei Baptist Ministries 64 E Main Str. Sidney, New York 13838
                                                                                             Vox Dei Baptist Ministries © 2003