PUBLICAŢIE BAPTISTĂ DE APOLOGETICĂ

              

baptist.ro

 

Pagină de Ştiri Baptiste


AGENŢIA DE PRESĂ BAPTISTĂ A CONVENŢIE DE SUD

Deschiderea unor noi biserici baptiste - manifestări ale vieţii spirituale din Irak 
Mar 5, 2004
By
Erin Curry

Bagdad, Irak (BP) – Aproape la un an după ce trupele americane au început eliberarea Irakului, evaghelicii vin în această ţară instabilă cu o îndrăzneală nouă pentru a  folosi libertatea religioasă tocmai acordată, libertate fără de care au trăit atâta timp.

Prima biserică baptistă ce a luat fiinţă în Irak, a fost inaugurată, având peste 700 de oameni care frecventeză serviciile ei. Liderii spun că biserica, denumită  Biserica Evanghelică Baptistă Naţională din Bagdad, e piatra de căpătâi pe care vor zidi în viitor baptiştii irakieni.

În plus, echipe de voluntari baptişti au lucrat în mai multe zone ale Irakului pentru a distribui mâncare şi Biblii,semănând între ei interesul faţă de planurile lui Dumnezeu cu privire la această naţiune.

Muthafar Yacoub, preşedintele Uniunii Baptiste din Irak, a spus că reacţia la ceremonia din 16 ianuarie, cu ocazia dedicării bisericii baptiste, a depăşit toate aşteptările şi a fost pentru prima oară după multe decenii când creştini de peste graniţele ţării, din zone cu un trecut evanghelic, s-au adunat liberi în Irak pentru un serviciu religios.

„Am anticipat şi ne-am pregătit la început pentru aproximativ 550 de persoane, închipuindu-ne că prin aceasta i-am arăta Domnului seriozitatea noastră şi o mărturie plină de îndrăzneală pentru Cristos, deşi nu ne-am aşteptat ca atât de mulţi oameni să vină”, a spus Yacoub. „La 15 minute după ce a început serviciul, toate scaunele din cort erau ocupate, aşa că am mers în apropiere, la sediul unui partid politic local şi i-am rugat să ne împrumute nişte scaune. Am luat toate cele 100 de scaune pe care le aveau şi le-am aşezat în spatele cortului şi pe laterale”, ne-a mai povestit Yacoub. „[Când serviciul a început] şi aceste scaune s-au ocupat. Am numărat mai mult de 50 de adulţi care stăteau în picioare în spatele cortului, în timpul serviciului religios, şi asta fără a include şi copiii.”

În timpul seriviciului de dedicare, au vorbit lideri baptişti din Irak, Iordania şi Liban, precum şi Brian Barlow, directorul general al şcolii baptiste din Amman şi consilier special al Uniunii Baptiste din Irak, care a citit scrisori conţinând saluturi ale baptiştilor din întreaga lume. Printre cei prezenţi s-au numărat şi reprezentanţi ai Bordului Internaţional de Misiune, Convenţiei Baptiste din Brazilia, Convenţiei Baptiste din Iordania şi ai organizaţiei Campus Crusade for Christ.

Mai mult de 20 de pastori şi diaconi ordinaţi din Irak, Iordania, Liban si Statele Unite s-au rugat împreună pentru Nabil Sara, pastorul noii biserici. I-au cerut lui Dumnezeu să-l binecuvinteze cu înţelepciune şi curaj în păstorirea bisericii prin această perioadă crucială pentru istoria poporului irakian. În timpul predicii sale din 2 Cronici 7:1-11 –sfinţirea templului lui Solomon- Iraq-Jordan Task Force chairman Nabeeh Abbassi a vorbit despre felul în care Dumnezeu a lucrat prin război pentru a aduce progresul pe care ei îl sărbătoreau în acea zi.

Un grup de 10 baptişti din Convenţia de Sud, Kentucky s-au numărat printre echipele de voluntari care au mers în Irak pentru a trezi acolo interesul pentru Evanghelie. Opt persoane de la Biserica Baptistă Porter Memorial din Lexington şi două din Asociaţia Baptistă Greenup din estul Kentucky-ului au petrecut două săptămâni din luna decembrie, în zona de nord a Irakului, împărţind Noul Testament în limba arabă şi 650 de pachete cu mâncare.

Echipa din Kentucky a ajuns într-o zonă a ţării unde nu mai fusese nici un voluntar baptist.

„În timp ce împărţeam pachetele ne întrebam ‘Oare vom fii atacaţi?’”, ne-a spus Bill Henard, pastorul Bisericii Porter Memorial. “Dar nici o problemă nu a apărut, în toate cele patru grupuri. Oamenii s-au comportat civilizat, au fost mulţumitori şi ne-au ajutat să descărcăm camionul.”

Mike Moynihan, membru al Bisericii Porter Memorial, a reiterat observaţia lui Henard: irakienii sunt oameni cooperativi.

„Ne-am convins că naţiunea irakiană are oameni care doresc să fie liberi spiritual,” a mai spus Moynihan. „În ciuda părţii teroriste, naţiunea nu ne urăşte.”

În timp ce împărţeau cele 1100 de tone de mâncare donate vara trecută de baptiştii din Convenţia de Sud, ei le spuneau oamenilor că e un dar din partea americanilor menit să ii ajute în lupta lor pentru libertate.

Liderul unui trib, care s-a întâlnit cu echipa din Kentucky le-a răspuns acestora : „Nu suntem prieteni, suntem fraţi,” iar apoi l-a îmbrăţişat pe Henarf şi l-a pupat pe obraz.

Când Henard i-a dat acestuia o copie a Noului Testament, omul şi-a pus cartea pe cap şi a zis: „Dacă e un dar din partea ta, trebuie să îl primesc şi să îl citesc.”

Mai târziu, echipa a auzit că acel om citise Noul Testament şi acum dorea să stea de vorbă cu Henard.

Asa Greear, director cu misiunea în cadrul Asociaţiei Greenup, ne-a relatat despre impresia puternică pe care i-au lăsat-o irakienii prin căldura şi ardoarea cu care doreau să le împărtăşească americanilor cultura lor, până şi prin felul în care se cumpărau hainele făcute de localnici.

Greear ne-a mai spus:”Este o deschidere mare între ei. Dacă aş fi putut vorbi limba arabă sau cea kurdă, aş fi avut mai multe oportunităţi de a-mi împărtăşi credinţa.”

În concluzie, grupul ne-a spus că oamenii sunt flămânzi după Cuvântul lui Dumnezeu, iar acei care au fost ca voluntari în Irak trebuie să îi încurajeze şi pe ceilalţi să profite de orice avantaj şi să meargă să marturisească.

„E nevoie să ne întoarcem,” a spus Moynihan. „M-aş duce chiar mâine.”

În alte ştiri despre Irak, John Hull, preşedintele EQUIP, o organizaţie cu sediul în Atlanta, fondată de către John Maxwell cu scopul de a forma lideri pentru creştinii de pretutindeni, a spus că cea mai mare nevoie a bisericii din Irak de a pregăti de lideri conform Scripturii şi de a avea resurse.

Hull a mai spus că provocarea care urmează eliberării Irakului e lipsa de lideri spirituali, materiale creştine şi facilităţi pentru a adăposti numărul mare de oameni care doresc să îşi exprime credinţa în mod public.

„Înainte de război, biserica noastră era foarte mică—mai puţin de 50 de oameni – şi eram obligaţi să ne întâlnim în ascuns,” a relatat un pastor din Bagdad care a fost închis pentru că a condus o biserică subterană. „Acum, noua clădire a bisericii, care numără 450 de locuri, e aproape gata şi deja e neîncăpătoare pentru comunitatea noastră care e în creştere.”

EQUIP a relatat că în Bagdad sunt doar 12 pastori pentru cele 5 milioane de locuitori. Iar în Basra, un oraş de 2,5 milioane, există o singură comunitate evanghelică.

„Saddam ne-a trimis în subteran, dar nu ne-a putut opri –nici prin tortură şi închisoare,” ne-a spus Farid Hana, pastor în Bagdad. „Acum, lipsa de lideri creştini ne opreşte de la a deschide bisericile atât de necesare nouă acum.”

--Cu un reportaj de Ken Walker (BP) poze puse în biblioteca foto BP la http://www.bpnews.net. Titlurile pozelor: “Mulţumitori americanilor” , „Împărtăşind speranţă”, „Creând legături între copii”, „Ajutând în nevoi”.
 

Ce este nou!

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o pagină dedicată Teologiei Sistematică.

In cadru Teologiei Sistematică, veti găsi pagina de studiu în Bibliologie, doctrina Bibliei.

Pe această pagină puteţi citi 7 noi lucrări de studiu:  

bullet
Sola Scriptura şi Biserica Primară
 
bullet
Ce vrem să spunem prin Sola Scriptura
 
bullet
Tradiţionalism
 
bullet
Surprins de ce?
 
bullet
Revelaţia Generală
 
bullet
Revelaţia Specială
 
bullet
Scriptura Inspirată de Dumnzeu
 
De asemenea, cei interesaţi de scrierile primelor secole, pot găsi cea mai mare colecţie de scrieri în limba româna pe internet.

 

Înscrie-te gratuit la newsletter:

 

 

 

                                                                    Vox Dei Baptist Ministries 64 E Main Str. Sidney, New York 13838
                                                                                             Vox Dei Baptist Ministries © 2003