PUBLICAŢIE BAPTISTĂ DE APOLOGETICĂ

              

baptist.ro

 

Pagină de Ştiri Baptiste


AGENŢIA DE PRESĂ BAPTISTĂ A CONVENŢIE DE SUD

Liderul roman e de aceeaşi părere: SBC ar trebui să se retragă din BWA
Mar 3, 2004
By Allen Palmeri

JEFFERSON CITZ, Mo (BP)—Atunci când comitetul executiv al Convenţiei Baptiste de Sud (SBC) a votat recomandarea ca SBC să se retragă din Alianţa Baptistă Mondială(BWA), a fost decizia cea mai înţeleaptă, declară Paul Negruţ, preşedintele Uniunii Baptiste din România.

Negruţ, liderul baptiştilor din România, declară că monitorizează liberalismul din BWA de mai bine de o decadă. El a fost vice-preşedinte al Uniunii Baptiste când fostul preşedinte, Vasile Taloş, a făcut primii paşi în contracararea influenţei liberale.

„Uniunea Baptistă din România e conservatoare până în pânzele albe”, a spus Negruţ, care este, de asemenea, şi preşedintele Universităţii Emanuel din Oradea. Pentru o perioadă îndelungată de timp, Uniunea Baptistă din România nu a fost de acord cu doctrinele sau practicile Federaţiei Europene Baptiste(EBF) sau ale Alianţei Baptiste Mondiale(BWA).

„Mai exact, in anii nouăzeci, când Federaţia Baptistă Europeană(EBF) a numit în funcţia de preşedinte o femeie care slujea ca pastor în Suedia, Uniunea Baptistă din România s-a retras din EBF”.

În timpul vizitei sale în Missouri (18-24 februarie), întreprinsă pentru a promova parteneriatul dintre baptiştii din România si cei din Missouri, Negruţ şi-a exprimat speranţa că liderii conservatori ai BWA (Alianţa Baptistă Mondială) vor adopta o poziţie cât mai aproapiată de cea a SBC înainte ca problemele să devină şi mai acute.

„M-am uitat la ce se întâmplă şi m-am întristat când am văzut până unde s-a ajuns” a spus Negruţ. „Mă aşteptam ca Alianţa Baptistă Mondială să-şi schimbe poziţia de-a lungul timpului.Vreme de câţiva ani, mai multe comunităţi baptiste din Europa au luat calea unei teologii mai liberale, iar mărturia baptistă în Europa a avut mult de suferit. Ceea ce a fost cândva continentul Reformei protestante şi a marii treziri spirituale acum e unul din cele mai întunecate şi mai lumeşti continente ale lumii.

„Bisericile care cresc sunt biserici fidele Scripturii, ca şi Cuvânt al lui Dumnezeu, infailibil şi de necontestat”, a spus Negruţ. „Sunt dedicaţi misiunii şi stau pe marginea tăioasă a adevărului biblic.”

„Alianţa Baptistă Mondială are responsabilitatea de a aduce lumină asupra identităţii şi doctrinelor baptiste” , dar acum, pentru SBC şi BWA stă întrebarea din Amos 3:3 „Pot să meargă doi împreună dacă nu sunt de acord?”

Negruţ nu acceptă linia moderată a lui „Să facem evanghelizare şi să lăsăm la o parte doctrinele” , în ceea ce îl priveşte, doctrinele sunt foarte importante. „Când unii oameni spun, ‘Să nu mai discutăm teologie’, e un mod foarte subtil de a spune ‘Nu mă interesează teologia ta.”

Săptămâna petrecută în mijlocul baptiştilor din Missouri a fost un timp în care Negruţ s-a convins şi mai mult de faptul că baptiştii din România şi din Missouri vorbesc aceeaşi limbă. Dar nu aceeaşi părere o are despre SBC şi BWA.

„În România, noi suntem cinstiţi”, ne mai spunea dl Negruţ. „Dacă spui că eşti baptist, crezi în Cuvântul lui Dumnezeu, crezi în Iisus ca Fiu al lui Dumnezeu, unicul care mântuie, crezi că Duhul Sfânt este a treia persoană din Trinitatea bincuvântată, iar lucrarea Duhului Sfânt este de a aduce naşterea din nou, de a ne umple şi de a ne îndruma, de a ne da puterea de a sluji, şi când spui aceste lucruri chiar crezi în ele.

Nu vorbim în postmodernism, unde cuvintele înseamnă ceea ce vrei tu să însemne. Cuvintele noastre au acelaşi înţeles ca şi dintotdeauna.”

Comunitatea baptistă din Missouri îşi are doctrinele foarte asemănător definite cu cele ale baptiştilor din România, a mai observat el. „Fiind acolo o săptămână, am văzut cum se materializau cuvintele în fapte.Am fost binecuvântat să găsesc o convenţie baptistă foarte conservatoare. Din punct de vedere doctrinar şi teologic, ceea ce predică baptiştii de aici e în concordanţă cu ceea ce predică şi cred baptiştii din România.”
 

Ce este nou!

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o pagină dedicată Teologiei Sistematică.

In cadru Teologiei Sistematică, veti găsi pagina de studiu în Bibliologie, doctrina Bibliei.

Pe această pagină puteţi citi 7 noi lucrări de studiu:  

bullet
Sola Scriptura şi Biserica Primară
 
bullet
Ce vrem să spunem prin Sola Scriptura
 
bullet
Tradiţionalism
 
bullet
Surprins de ce?
 
bullet
Revelaţia Generală
 
bullet
Revelaţia Specială
 
bullet
Scriptura Inspirată de Dumnzeu
 
De asemenea, cei interesaţi de scrierile primelor secole, pot găsi cea mai mare colecţie de scrieri în limba româna pe internet.

 

Înscrie-te gratuit la newsletter:

 

 

 

                                                                    Vox Dei Baptist Ministries 64 E Main Str. Sidney, New York 13838
                                                                                             Vox Dei Baptist Ministries © 2003