PUBLICAŢIE BAPTISTĂ DE APOLOGETICĂ

              

baptist.ro

 

Pagină de Ştiri Baptiste


AGENŢIA DE PRESĂ BAPTISTĂ A CONVENŢIE DE SUD

Refugiat român ajutând în prezent pe alţii sî  întâlnească pe Hristos în propria lor "limbă a inimii"
Mar 17, 2004
By James Dotson

ATLANTA (BP) - Riscandu-si vietile ca sa scape de Romania comunista in 1980, Mark Hobafcovich si prietenii sai au ajuns ca refugiati in Australia cand un strain s-a ivit la usa lor.

"Buna dimineata baieti!" a spus barbatul in limba lor natala.

Era duminica dimineata si un membru la o biserica locala romana i-a invitat la serviciul de dimineata. Din cauza timpului vizitei si familiaritatea limbii, Hobafcovich a acceptat.

Astazi, un misionar si plantator de biserica, Hobafcovich este pasionat sa dea si la altii oportunitatea de a se inchina in propria lor "limba a inimii" - limba pe care o folosesc cand se relationeaza cu Dumnezeu si altii. Chiar si printre imigrantii resonabil comfortabil cu engleza, bariere de comunicatie intra cateodata in drumul adevaratei inchinari.

"Sunt vandut acestei slujiri pentru ca sunt un raspunzator al ei," a spus el.

Hobafcovich si sotia sa, Christine, sunt printre cei aproape 5,200 de misionari in Statele Unite si Canada ajutati de Annie Armstrong Easter Offering for North American Missions. Ei vor fi prezentati in timpul conventiei Baptiste din Sud 2004, care isi pune atentia anul acesta pe "Lumea la pragul nostru."

Ca un misionar in comitetul de misiune nord american (NAMB), Hobafcovich a lucrat inainte sa ajute biserici europene, orientul estic, braziliene si haitiene sa planteze noi congregatii de limbi. In ianuarie a inceput sa slujeasca printre lucratorii comitetului de misiune, unde coordineaza lucrarea misionarilor national in timp ce ajuta numeroase sute de pastori etnici sa porneasca biserici intre toate grupurile de oameni. Populatia Statelor Unite nascute in strainatate este in prezent de 33.1 milioane sau 11.5 procente din totalitea tarii.

Conditiile au fost dure in timpul Romaniei comuniste in 1980 cand Hobafcovich de 20 de ani si 6 prieteni au riscat sa fie inchisi sau chiar omorati ca sa scape peste hotar in Iugoslavia vecina. Chiar si atunci, a petrecut in jur de 20 de zile in inchisoare inainte sa fie un status de refugiat si apoi s-a stabilit in Australia.

De aceea a fost atat de receptiv cand pastorul roman a aparut la usa sa.

"Eram cam fricosi, gandind ‘Este acest lucru real?’" a spus Hobafcovich. "Am aflat ca acel om a mers la biroul [refugiatilor restabiliti] si a intrebat daca exista refugiati romani."

Hobafcovich a crescut intr-un camin crestin si a stiut despre Dumnezeu, dar nu a facut niciodata un legamant personal ca sa Il urmeze. "Am stiut ca acesta este cumva modul lui Dumnezeu de a ajunge la mine," a spus el. "Si am mers la biserica."

Cu Dumnezeu deja lucrand in el prin trauma din ultimele saptamani si prin noua iubire aratata de prietenii sai noi romani, nu a trecut mult pana ce Hobafcovich a raspuns la chemarea Evangheliei.

"Mi-am dat inima Domnului," a spus el. "Atunci am devenit liber. Am crezut ca libertatea vine prin schimbarea de guvern, dar libertatea adevarata este in Isus Hristos, Domnul si Salvatorul nostru. Si din ziua aceea, viata mea a luat o intorsatura diferita in totalitate."

Oamenii de la First Romanian Baptist Church?(trebuie tradus?)din Melbourne l-au ucenicizat pe Hobafcovich, iar el a inceput sa accepte oportunitati de conducere repede. Acolo a intalnit-o pe Christine, si ei s-au casatorit in 1985. Putin dupa aceea, a simtit ca Dumnezeu il cheama sa mearga la un colegiu biblic si serviciu de vocatie.

Era in timp ce urma seminarul din Brisbane, Australia, cand a avut prima ocazie sa inceapa o biserica.

"Plantam o biserica fara sa stim ca plantam o biserica," a spus el razand. "Am facut doar ce a parut natural. S-a facut inainte o incercare de incepere a unei biserici acolo si cativa oameni s-au unit sa inceapa un studiu bilic. Incet, am contactat o biserica locala sa primim spatiu pentru intalniri."

Biserica a crescut repede, avand numarul de credinciosi noi prin botez. Mai tarziu a fost chemat sa slujeasca printre lucratorii bisericii sale mama din Melbourne - si peste 9 luni un telefon din Nashville, Tenn. l-a intrebat daca avea vreun interes in ajutorul de incepere a unei noi congregatii.

"Am realizat atat de vivid ca aceasta era voia lui Dumnezeu pentru noi," a spus Hobafcovich. "Familia noastra a fost intrebata cum vom reusi sa facem aceasta, fara salariu si fara biserica. Dar amandoi stiam suta la suta, fara indoiala, ca acolo vroia Dumnezeu sa fim."

S-au restabilit la Nashville si a inceput sa lucreze spre cresterea bisericii romane baptiste acolo. Nu a durat mult pana cand abilitatile sale pentru plantare de biserici au fost recunoscute de asociatia baptista locala, care i-a cerut sa lucreze ca director de misiuni a limbilor incepand cu 1995 si mai tarziu ca director de extensie a bisericii. In 2000, i-a fost cerut de comitetul de misiune nord american sa ia un rol similar pe un plan national.

Lucrarea sa ca si misionar national a fost dintr-o perspectiva mai laga, dar aceleasi principii au fost aplicate. Tinta lui a fost sa gaseasca grupuri etnice particulare unde cativa oameni ar fi fost interesati in a incepe o biserica. Apoi a lucrat cu alte biserici in a gasi sponsori si locuri de intalnire ca bisericile noi sa fie incepute.

Lucrarea lui a inceput cu cautarea in a vedea unde sunt numere semnificative de un grup etnic particular.

"Cateodata facem asociatia locala sau conventia de stat sa realizeze noul grup de oameni care sunt in zona lor," a spus el anul trecut. "Avem rezultate de cautare si relatii cu noi grupuri de oameni. Lucram impreuna sa creem cu o strategie specifica in a ajunge la un grup particular de oameni."

Hobafcovich a vazut ca exista o comunitate numeroasa din fosta uniune sovietica a Moldovei in Greenfield, Mass., de exemplu, si Dumnezeu avea deja pregatita calea pentru un plantator de biserica acolo. In curand, Providence Romanian Baptist Church a fost formata. Apoi a inceput sa se multiplice cu congregatii din Springfield, Worcester si alte zone.

"Din cauza acelei biserici si a influentei ei in lucru cu partenerii nostri, exista 7 biserici moldovene ca parte a SBC-ului," a spus el.

Hobafcovich a lucrat de asemenea in a vedea congregatii romane stabilite in San Diego, caminul a 3,000 de imigranti romani. O biserica romana din zona Los Angeles-ului a fost gasita sa serveasca ca sponsor, si inca o congregatia locala sa obtina locuri de intalnire. Cateva familii evanghelice au fost si ele gasite spre ajutorul inceperii noii biserici.

"Avem oameni credinciosi care tocmai s-a ridicat din biserica mama ce este responsabil cu lucrarea misiunii in San Diego," a spus el. "Deci ceea ce spun este ca poate Dumnezeu il conduce sa preia conducerea acestei biserici si posibilitatea sa devina pastorul ei."

Alte biserici au fost incepute in Pittsburgh; Astoria, N.Y.,; si alte zone.

Pe plan national, Hobafcovich a ajutat de asemenea in conducerea societatii baptiste romane spre a adopta o tinta ambitioasa pentru plantare de biserici anul trecut - sa ajungem la 100 de biserici romane cu peste 10,000 membrii botezati pana in anul 2013.

"Aceasta este entuziasmant, pentru ca vad ca aceasta viziuna data de Dumnezeu a fost prinsa de oameni," a spus el, notand ca parte din munca sa acum este sa lucreze cu liderii societatii baptiste romane in desfasurarea strategiei spre implementarea tintei lor.

In mod definitiv, rolul sau este un incurajator si facilitator, dand pastorilor si bisericilor resurse de care au nevoie sa implineasca viziunea pe care le-a dat-o Dumnezeu. Resultatul, crede el, va fi miscarile de plantare de biserici printre toate grupurile de oameni.

"Acesta este modul in care Domnul a facut acest lucru in timpul vietii Sale; prin urmare, este un model bun pentru noi ca sa urmam, sa fim mentori pentru altii ca ei sa prinda viziunea si sa fuga cu ea," a spus Hobafcovich. "Cand cineva are pasiunea lui Dumnezeu si inima sa a fost schimbata si vede lumea in modul in care Dumnezeu o vede - in nevoie de un Salvator - fiecare pastor ar trebui sa fie entuziasmat in a sponsoriza o lucrare noua, rugandu-se, dand sau ajutand fizic in orice mod poate pentru inca o lucrare sa fie stabilita."

"Vad o zi in care Domnul ne va descoperi oamenii Sai si miscari de plantare de biserici vor fi o realitate in America de nord ca si in alte parti a lumii pentru slava Domnului Isus."
 

Ce este nou!

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o pagină dedicată Teologiei Sistematică.

In cadru Teologiei Sistematică, veti găsi pagina de studiu în Bibliologie, doctrina Bibliei.

Pe această pagină puteţi citi 7 noi lucrări de studiu:  

bullet
Sola Scriptura şi Biserica Primară
 
bullet
Ce vrem să spunem prin Sola Scriptura
 
bullet
Tradiţionalism
 
bullet
Surprins de ce?
 
bullet
Revelaţia Generală
 
bullet
Revelaţia Specială
 
bullet
Scriptura Inspirată de Dumnzeu
 
De asemenea, cei interesaţi de scrierile primelor secole, pot găsi cea mai mare colecţie de scrieri în limba româna pe internet.

 

Înscrie-te gratuit la newsletter:

 

 

 

                                                                    Vox Dei Baptist Ministries 64 E Main Str. Sidney, New York 13838
                                                                                             Vox Dei Baptist Ministries © 2003