PUBLICAŢIE BAPTISTĂ DE APOLOGETICĂ

              

baptist.ro

 

Pagină de Ştiri Baptiste


AGENŢIA DE PRESĂ BAPTISTĂ A CONVENŢIE DE SUD

Teolog german confirmă influenţa liberală asupra BWA

Februarie 4, 2004
De Bob Baysinger

Helge Stadelmann

INDEPENDENCE, Mo. (BP) – Helge Stadelmann, lider de seminar din Germania, care şi-a oferit avizul său faţă de Southern Baptists [Asociaţia Baptiştilor din Sud, n. tr.] – a declarat că trebuie să fim conştienţi de influenţa liberalismului asupra Baptist World Alliance [Alianţa Baptistă Mondială].

Stadelmann, rector la Freie Evangelische Theologische Akadamie (Free Evangelical Theological Academy) [Academia Teologică Evanghelică Liberă], un seminar interdenominaţional din Giessen, Germania, a afirmat în cadrul unui interviu telefonic din 27 ianuarie că el a fost martor în Germania la influenţa liberalismului din cadrul BWA cât şi impactul negativ pe care l-a avut această influenţă asupra evanghelizării din ţara sa.

 

„Într-o ţară ca Germania, ţara Reformei, oricine poate vedea cu claritate felul cum liberalismul, într-o formă de critică înaltă, a distrus biserica Luterană”, a afirmat Stadelmann, un lucrător baptist ordinat care era oaspete la Midwestern Baptist Theological Seminary in Kansas City, Mo. [Seminarul Teologic Baptist Midwest din oraşul Kansas, statul Missouri], spre sfârşitul lunii ianuarie. „Nu pot înţelege de ce baptiştii germeni sunt deschişi faţă de acelaşi tip de liberalism, deşi sunt. Acesta a păgubit biserica baptistă din Germania”, a afirmat el în cadrul publicaţiei baptiste din Missouri, The Pathway [Calea].

 

„Baptiştii germani doresc să fie recunoscuţi, dar ei nu vor să fie diferiţi. A-i avea pe liberali într-o biserică nu face bine unei biserici”, a afirmat Stadelmann, care este şi vice-preşedintele Asociaţiei Evanghelice Teologice din Germania.

 

Criticismul superior este un termen folosit de cercetători pentru a descrie studiul Scripturii. Disciplina aceasta a fost folosită greşit de către cărturarii germani liberali din cadrul secolului al 19-lea şi a dus la punerea la îndoială a veridicităţii Scripturii. Folosirea lor greşită s-a răspândit în cele din urmă în Europa şi până la cercetătorii din Statele Unite.

 

Un comitet de studiu format din nouă membrii, lucrând pentru SBC Executive Committee [Comitetul Executiv al Convenţiei Baptiste din Sud], a elaborat o recomandare ca SBC să îşi încheie calitatea de membru din BWA la începutul viitorului an fiscal (1 octombrie). Dacă se aproba de către Comitetul Executiv, recomandarea are să fie votată atunci când Baptiştii din Sud conveneau să aibă întâlnirea lor anuală din Indianapolis.

 

Probleme teologice au fost citate drept motive principale pentru studierea recomandării comitetului.

 

Problemele teologice citate de comitet implică „o influenţă crescândă de poziţii contrare cu Noul Testament şi cu doctrinele baptiste”. Au fost de asemenea citate şi poziţiile „susţinute în diverse comisii şi comitete ale BWA” – care provin de la un număr d convenţii europene şi nord americane cu proeminentă în BWA.

 

Preşedintele SBC Jack Graham, pastor din zona oraşului Dallas, a aprobat retragerea propusă din BWA. Acesta a descris BWA că „devine o organizaţie marginalizată care are o influenţă din ce în ce mai mică pentru Evanghelia lui Hristos în jurul lumii”.

 

„Există biserici puternici, cu ţel misionar în cadrul Convenţiei Baptiste din Sud”, a spus Stadelmann. „Sunt destul de sigur că dacă se va permite, această teologie liberală se va răspândi aici [spre Statele Unite] iar perspectiva evanghelistă va fi pierdută.”

 

Stadelmann a spus că 64 de procente din populaţia Berlinului nu aparţine de nici un fel de biserică. Doar 26 de procente din cei 80 de milioane de cetăţeni ai Germaniei aparţin de o denominaţie protestantă, incluzându-i pe cei 80.000 de baptişti din tară.

 

Comentând diferite pretexte pentru ca Baptiştii din Sud sa rămână în BWA, Stadelmann a spus, „Aş crede că orice denominaţie cu orientare evanghelică, fiind criticată pentru ceea ce susţine ea şi că este bună doar că mai contribuie cu ceva la organizaţie, ar dori să ia acest lucru în considerare.

 

„Dacă aceasta ajunge la un punct în care Baptiştii de Sud nu pot fi înţeleşi şi dacă BWA nu vrea să asculte care sunt ţintele reale, a-şi spune că e vremea să ne retragem”, a afirmat Stadelmann.

 

„Personal înţeleg că BWA sprijină grupuri din cadrul Convenţiei Baptiste de Sud care sunt acolo pentru a-i schimba pe Baptiştii de Sud înspre o direcţie mult mai liberală”, a adăugat el referindu-se la Cooperative Baptist Fellowship [Părtăşia Cooperativă Baptistă], o organizaţie formată în 1991 de oponenţii conservativei renaşteri a SMC. „A-şi adăuga că dacă ar trebui să dau bani, i-aşi da la astfel de grupuri.”

 

Consiliul General al BWA a votat vara trecută acceptarea aplicaţia CBF de a deveni membră a BWA. Liderii SBC, ca exemplu al direcţiei teologice a celor din CBF, au arătat liderilor din BWA că în timpul unei pauze de la o sesiune din cadrul Adunării Generale a CBF din 2003, un vorbitor a ridicat problema referitoare la exclusivitatea şi suficienţa lui Isus Hristos de a-i salva pe toţi şi doar pe aceia care vin la Dumnezeu prin El.

 

Stadelmann a afirmat că Baptiştii de Sud au ajuns sub critici puternici în Germania datorită recomandării BWA.

 

„În ultimele noastre jurnale baptiste din 4 săptămâni, aceşti au criticat pe Baptiştii din Sud. Un fost membru al Convenţiei Baptiste Germane a afirmat că ‚este adevărat că Baptiştii din Sud sunt doar pentru oamenii negativi’ şi ‚nu putem continua alături de ei’.

 

„Dar eu îi cunosc [pe criticii germani ai SBC]”, a adăugat Stadelmann. „Ei sunt diferiţi datorită liberalismului. Avem o vastă influenţă în Germani care diluează Cuvântul lui Dumnezeu.”

 

Stadelmann, vorbind la o convocare din Midwestern, i-a încurajat pe cei de la seminar să fie „mulţumitori şi recunoscători pentru lucrarea pe care o au ei.”

 

Folosind 2 Corinteni 2:14-17 ca text, Stadelmann a spus că Apostolul Pavel a fost mulţumitor pentru lucrarea sa chiar dacă trecea printr-o vreme grea.

 

„Pavel nu s-a văzut pe sine ca un voluntar”, a afirmat Stadelmann. „El a fost chemat de Dumnezeu. Şi nici voi nu ar trebui să vă consideraţi voluntari pentru că voi aţi fost chemaţi de Dumnezeu. Aţi fost chemaţi de Dumnezeu şi puşi la locul potrivit.”

 

Stadelmann şi-a exprimat de asemenea recunoştinţa sa faţă de seminariile Baptiste din Sud şi de poziţia pe care aceştia au luat-o pentru Cuvântul lui Dumnezeu.

 

„Slujba voastră nu este aceea de a colporta Cuvântul lui Dumnezeu”, a spus Stadelmann comunităţii din seminar. „Nu diluaţi Cuvântul lui Dumnezeu. Staţi aproape de Cuvântul lui Dumnezeu aşa cum L-a dat Dumnezeu.”

 

Bob Baysinger este editor şef al publicaţiei The Pathway, care aparţine Convenţiei Baptiste din Missouri. (BP) fotografia afişată în BP Photo Library at http://www.bpnews.net. Photo title: HELGE STADELMANN.

Ce este nou!

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o pagină dedicată Teologiei Sistematică.

In cadru Teologiei Sistematică, veti găsi pagina de studiu în Bibliologie, doctrina Bibliei.

Pe această pagină puteţi citi 7 noi lucrări de studiu:  

bullet
Sola Scriptura şi Biserica Primară
 
bullet
Ce vrem să spunem prin Sola Scriptura
 
bullet
Tradiţionalism
 
bullet
Surprins de ce?
 
bullet
Revelaţia Generală
 
bullet
Revelaţia Specială
 
bullet
Scriptura Inspirată de Dumnzeu
 
De asemenea, cei interesaţi de scrierile primelor secole, pot găsi cea mai mare colecţie de scrieri în limba româna pe internet.

 

Înscrie-te gratuit la newsletter:

 

 

 

                                                                    Vox Dei Baptist Ministries 64 E Main Str. Sidney, New York 13838
                                                                                             Vox Dei Baptist Ministries © 2003