PUBLICAŢIE BAPTISTĂ DE APOLOGETICĂ

              

baptist.ro

 

Pagină de Ştiri Baptiste


AGENŢIA DE PRESĂ BAPTISTĂ A CONVENŢIE DE SUD

Misionarul 'legendă' a lăsat o urmă în lumea spaniolă.  
Feb 2, 2004
By Shawn Hendricks

Frank Patterson

EL PASO, Texas (BP)-—Frank W. Patterson a fost un meşteşugar în toate sensurile cuvântului. Ca redactor misionar şi scriitor prolific, ca pastor şi chiar fotograf, el a modelat vieţi şi a construit relaţii în întreaga lume spaniolă. 

Emeritul misionar Baptist Sudic a condus "Casa Bautista" – Editura Baptistă Sudică în El Paso, Texas – pentru aproape trei decenii şi a scris şi editat numeroase cărţi creştine, publicaţii şi o varietate de programe. Patterson a murit pe 20 Ianuarie la vârsta de 96 de ani.

Impactul carierei lui este încă amintit cu preţuire de aceia care l-au ştiut simplu ca "Dr. Pat." Lui Patterson îi este atribuită de mulţi transformarea editurii dintr-o mică editură într-una puternică, ce oferă programe analitice creştine lumii spaniole. "Dr. Patterson a fost unul dintre rarele legende care au trăit destul de mult pentru ca aceia din generaţia nouă să cunoaştem şi să apreciem eforturile dedicate ale pionierilor ce au slujit Domnului atât de credincios,” a spus Jerry Rankin, preşedintele International Mission Board.

"Un seceriş imens şi larg continuă şi azi în lumea spaniolă din cauza lucrării Dr-ului Patterson şi a altora care au slujit cu el şi au contribuit la dorinţa lui de a publica Biblii şi literatură la Editura Spaniolă Baptistă din El Paso."

DESEMNAT ÎN 1939

Cariera misionară a lui Patterson a început în 1939 când el şi soţia lui, Pauline, au fost desemnaţi de către IMB. Înainte să fie numit, Patterson a predicat în biserici baptiste în Oklahoma şi Arkansas.

El a devenit director general a editurii în 1943 şi a slujit în aceea poziţie până în 1971. Anii lui de slujire la editură i-au dat titlul de, "director general emerit."

Patterson a mers să lucreze pe teren ca reprezentant al conducerii misiunii până la pensie în 1972. Aceia care au lucrat îndeaproape cu Patterson în timpul anilor la editură îşi amintesc pasiunea lui pentru scrierea şi vestirea Evangheliei.

"I-l respect foarte mult din cauza dedicaţiei lui de a lucra," a spus Clark Scanlon, a fost reprezentant pe teren al IMB pentru America. "Dedicaţia lui era foarte mult împletită cu lucrarea lui şi viaţa lui. Nu puteai să le separi."

CREŞTEREA IMENSĂ

Conform cărţii "Râuri de cerneală" de Thomas Hill (Convention Press, 1977), editura a văzut o creştere imensă sub conducerea lui Patterson.

Editura a plecat de la editarea de 12 reviste periodice şi un volum total de 255.000 pe an la 30 periodice pentru un volum total de aproape 3 milioane în 1970. Numărul cărţilor de asemenea a crescut de la opt la 90 cu un total de mai mult de 40,000 de volume şi 5 milioane de tractate.

În 1972, Patterson a devenit director general în funcţiune la „Casa Publicadora Baptista” în Rio de Janeiro pentru aproape un an. El a continuat să lucreze la două cursuri scurte ca profesor la Seminarul Baptist Mexican în Mexico City şi la Seminarul Baptist Lacy în Oaxaco, Mexico.

În timpul pensionării, Patterson a continuat să scrie şi de asemenea să predice pentru şase ani la Biserica Baptistă High Rolls în Mountain Park, N.M. El a predicat cu întreruperi până târziu în viaţă, ultima predică fiind la vârsta de 92 de ani.

Când Patterson a terminat de scris, el a încondeiat un total de 18 cărţi -- şapte dintre ele în Engleză şi 11 în Spaniolă. Ultima lui carte a fost publicată în 2000.

MULTE FAŢETE

Prietenii spun că pasiunea lui Patterson pentru scris şi educarea altora în Biblie l-a consumat, dar scrierea a fost numai un aspect al omului pe care l-au iubit. El, de asemenea era talentat în fotografie şi iubea să lucreze în aer liber.

El a construit o cabană în munţi la Cloudcroft, N.M., şi a luat multe fotografii cu natura în timpul şederii sale acolo. Iubirea lui pentru fotografierea păsărilor s-a descoperit odată cu iubirea lui pentru scris când a început să scrie un articol intitulat, "O păsărică mi-a spus"

Scanlon, un fost misionar care acum trăieşte în Richmond, Va., îşi aminteşte de prietenul lui apropiat ca un scriitor dedicat. El îşi aminteşte cu plăcere despre vizita împreună cu soţia lui la cabana lui Patterson, cu ani în urmă.

"El a fost iubit mult de misionarii şi hispanicii ce lucrau cu el în editura spaniolă," spunea Scanlon. "Materialul editurii s-a împrăştiat peste tot în America Centrală. El era un istoric atent şi un artist în ceea ce scria.

"Viaţa lui a fost implicată în literatură şi în înaintarea lucrării baptiste."

MENTOR ŞI CONSILIER

Joe Poe DIN El Paso, Texas, de asemenea îşi aminteşte conducerea lui Patterson când a început să lucreze pentru prima dată la Editură. Poe acordă credit lui Patterson pentru ajutorul de mentor şi încurajarea primită, acesta lucru fiind unul din motivele pentru care mai târziu a devenit director general al editurii din 992-97. El încă lucrează acolo cu jumătate de normă.

"El a fost acolo cu 20 de ani înaintea mea – a fost un veteran experimentat iar eu am fost la început," a spus Poe.

"A fost mentorul, liderul şi supraveghetorul meu şi şeful meu. El a fost o persoană foarte importantă în viaţa mea."

Patterson este moştenit de cei doi fii, Burton H. Patterson şi Donald Ray Aldridge, şase nepoţi şi 12 stă-nepoţi. Soţia lui Pauline Widener Gilliland la urmat în moarte pe 27 Martie 2000.

Daruri memoriale în onoarea lui Patterson pot fi făcute către Fundaţia Editurii Spaniole Baptiste, 7000 Alabama, El Paso, TX 79904.

Casa Bautista website:
-- Spanish: http://casabautista.org.
-- English: http://casabautista.org/cbp/english/cbp1.htm.

 

Ce este nou!

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o pagină dedicată Teologiei Sistematică.

In cadru Teologiei Sistematică, veti găsi pagina de studiu în Bibliologie, doctrina Bibliei.

Pe această pagină puteţi citi 7 noi lucrări de studiu:  

bullet
Sola Scriptura şi Biserica Primară
 
bullet
Ce vrem să spunem prin Sola Scriptura
 
bullet
Tradiţionalism
 
bullet
Surprins de ce?
 
bullet
Revelaţia Generală
 
bullet
Revelaţia Specială
 
bullet
Scriptura Inspirată de Dumnzeu
 
De asemenea, cei interesaţi de scrierile primelor secole, pot găsi cea mai mare colecţie de scrieri în limba româna pe internet.

 

Înscrie-te gratuit la newsletter:

 

 

 

                                                                    Vox Dei Baptist Ministries 64 E Main Str. Sidney, New York 13838
                                                                                             Vox Dei Baptist Ministries © 2003