PUBLICAŢIE BAPTISTĂ DE APOLOGETICĂ

              

baptist.ro

 

Pagină de Ştiri Baptiste


AGENŢIA DE PRESĂ BAPTISTĂ A CONVENŢIE DE SUD

Punctul de vedere biblic asupra consilierii examinat în jurnalul de teologie.
Feb 26, 2004
By David Roach
 

LOUISVILLE, Ky. (BP)—Pastorii se confruntă, în consilierea pastorală, cu provocarea de a vesti Cuvântul lui Dumnezeu şi de a aplica cunoştinţe valide din psihologie, concluzionează scriitorii ediţiei de iarnă a Jurnalului de Teologie Baptist Sudic.

Trei profesori conferenţiari şi alţi patru oameni de ştiinţă au contribuit cu eseuri la Jurnalul de Teologie Baptist Sudic în care analizează modul în care pastorii pot contribui la bunăstarea psihologică şi emoţională a membrilor congregaţiei lor.

Redactorul şef al Jurnalului, Stephen Wellum, analizează în mesajul editorial că sarcina principală a unui consilier creştin este de a ajuta oamenii să-şi supună toate gândurile şi comportamentele autorităţii Cuvântului lui Dumnezeu. Încercarea de a „corela în mod egal învăţătura Scripturii cu filosofia contemporană .... lasă, în mod normal, autoritatea Scritpturii mult mai în spate şi mai degrabă plasează în centrul atenţiei ceea ce este actual în gândirea seculară contemporană”, scrie Wellum, care slujeşte ca profesor asociat de Teologie Creştină la Seminarul Sudic în Louisville, Ky.

"Este absolut necesar ca toţi creştinii, chiar dacă sunt doar membri sau aceia care servesc în biserică drept consilieri profesionişti, să înveţe atent şi conştient modul în care să facă fiecare gând rob al lui Cristos, inclusiv ideiile ce au fost formate de revoluţia psihologică,” scrie Wellum.

"Trebuie să facem asta într-un mod în care întreaga autoritate şi integritate a Evangheliei să fie păstrată, şi în acelaşi timp să căutăm de a aplica şi utiliza discernămintele valide din disciplina psihologiei vazută prin lumina Scripturii."

Eric Johnson, profesor asociat de teologie pastorală la Seminarul Sudic, arată cum sunt legate între ele cunoştinţa de Dumnezeu şi cea de sine. Când caracterul lui Dumnezeu şi atributele Lui sunt înţelese, argumentează Johnson, va rezulta o vindecare psihologică în vieţile oamenilor.

"Din cauza unei independeţe complete a înţelegerii de sine şi înţelegerii de Dumnezeu în conformitate cu gândirea creştină, noi aşteptăm ca sinele creştin să beneficieze profund de percepţia şi experienţa lui Dumnezeu", scrie el. "Prin citirea, auzirea şi meditaţia noastră asupra Cuvântului lui Dumnezeu, Dumnezeu Duhul Sfânt dezvăluie sufletului cunoştinţa de Dumnezeu.„

Contemplând bunătatea, puterea şi mânia lui Dumnezeu vor dobândi o adâncă conştiinţă a valorilor lui Dumnezeu şi cum vrea El să vindece vieţile lor, scrie Johnson.

"Cunoscându-L şi fiind iubit de Dumnezeu sentimentele de inutilitate şi inferioritate se vor schimba în mod miraculos” scrie el. "importanţa de sine a narcisismului este revitalizată în prezenţa lui Dumnezeu. Suveranitatea Lui vor alina anxietatea şi frica. Neprihănirea şi dreptatea Lui ajută la punerea în perspectivă a experienţei de nedreptate şi amărăciune."

Sam Williams, profesor asociat de consiliere pastorală la Seminarul Teologic Baptist Sudic în Wake Forest, N.C., argumentează că toţi creştinii ar trebui să se angajeze în studiul serios al emoţiilor lui Dumnezeu din Scriptură şi să dezvolte o „teologie a emoţiilor.”

"O bună teologie ar trebui să ne conducă nu numai la a gândi gândurile lui Dumnezeu dar şi a simţi sentimentele lui Dumnezeu”, scrie Williams. "Dacă a fi la fel ca Hristos este ţinta noastră ca urmaşi ai Lui, acest lucru ar include nu numai un comportament asemănător lui Cristos dar totodată sentimente ca ale lui Cristos."

Sentimentele specifice cum ar fi frica, bucuria şi plăcerea, când sunt ordonate corect, ajută creştinii să-L slujească pe Dumnezeu corect, scrie Williams. Sentimentele lui Dumnezeu trebuie cultivate în congregaţia locală, notează el, deoarece ele oferă motivaţia importantă pentru lucrarea lui Dumnezeu.

"Dumnezeu dă sentimentele pentru un scop. Ele sunt necesare pentru noi ca să-L cunoaştem corect, să ne relaţionăm şi să glorificăm pe Dumnezeu; sunt create să faciliteze împlinirea Poruncilor: să iubeşti pe Dumnezeu cu tot ceea ce eşti şi ce faci, şi să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi,” scrie Williams.

David Tripp, profesor în teologie practică la Seminarul Teologic Westminster din Philadelphia, examinează relaţia dintre consiliere şi predicare. Tripp argumentează că predicarea şi consilierea ţintesc acelaşi scop, a juta pe oameni să-şi trăiască vieţiile în ascultare de Cristos.

Amândouă sarcinile caută să confrunte orbirea spirituală şi să ajute pe oameni să înţeleagă nevoia lor de Cuvântul lui Dumnezeu, scrie Tripp, punctând, totuşi, că predicarea şi consilierea diferă enorm în metodă şi proces.

"Predicarea şi consilierea există într-o unitate fundamentală ca două aspecte ale chemării bisericii de a reprezenta zelos şi neîncetat Consilierul Minunat aici pe Pământ. Conţinutul principal şi scopul lor sunt aceleaşi; amândouă să-şi găsească motivul lor de existnţă în Dumnezeul ce vobeşte, Consilierul care a venit, şi Cuvântul ce a fost rostit,” scrie Tripp.

"Fiecare predicator este chemat nu numai să dea sfaturi înţelepte şi biblice de la amvon, dar de asemenea să pregătească grupul de consilieri ce îi stau înainte. Dumnezeu, ne ajută în predicarea noastră nu numai să mângâiem oamenii cu sfatul Cuvântului, dar de asemenea să îi pregătim că să poată da sfat altora."

David Powlison, redactorul şef al Jurnalului de Consiliere Biblică, Robert Roberts, profesor distins de etică la Universitatea Baylor, şi Mark Yarhouse, profesor asociat de psihologie la Universitatea Regent, de asemenea contribuie cu articole. Jurnalul include un număr de rezumate de cărţi, o duscuţie de masă rotundă despre aplicaţiile lucrării de consiliere şi o predică de pastorul John Piper din Minneapolis.

(BP) photo posted in the BP Photo Library at http://www.bpnews.net. Photo title: JOURNAL ON COUNSELING.
 

Ce este nou!

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o pagină dedicată Teologiei Sistematică.

In cadru Teologiei Sistematică, veti găsi pagina de studiu în Bibliologie, doctrina Bibliei.

Pe această pagină puteţi citi 7 noi lucrări de studiu:  

bullet
Sola Scriptura şi Biserica Primară
 
bullet
Ce vrem să spunem prin Sola Scriptura
 
bullet
Tradiţionalism
 
bullet
Surprins de ce?
 
bullet
Revelaţia Generală
 
bullet
Revelaţia Specială
 
bullet
Scriptura Inspirată de Dumnzeu
 
De asemenea, cei interesaţi de scrierile primelor secole, pot găsi cea mai mare colecţie de scrieri în limba româna pe internet.

 

Înscrie-te gratuit la newsletter:

 

 

 

                                                                    Vox Dei Baptist Ministries 64 E Main Str. Sidney, New York 13838
                                                                                             Vox Dei Baptist Ministries © 2003