Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Din presa romana
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Cuprins Publicaţie
NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Site-uri Baptiste
Istorie
Pastorala
Articole
Proiectul Betania
MEDIA
Stiri internationale
Din presa romana
Posta Redactiei


Pagina de ştiri

 

 

Ştiri din presa română

 

 

Şefii CNSAS, ai Arhivelor Naţionale şi Institutului pentru Studierea Holocaustului înfiinţează "Ministerul Adevărului"


Sursa: Asociatia Rost

Premieră în România: o acţiune culturală este interzisă pe motive politice. Se întâmplă la Iaşi, acolo unde s-a putut juca o piesă ca "Evangheliştii" a Alinei Mungiu-Pippidi – în care este jignită sensibilitatea religioasă a creştinilor –, dar unde nu pot fi evocate şase mari figuri ale rezistenţei anticomuniste prin credinţă. Responsabili direcţi sunt Dorin Dobrincu, şeful Arhivelor Naţionale, Alexandru Florian, directorul executiv al Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România, şi Virgil Ţârău, vicepreşedinte al Colegiului CNSAS.

 

Cat castiga sefii serviciilor secrete

Lucian Pahontu
de Andrei Luca Popescu

» Directorii serviciilor secrete din Romania au salarii care i-ar face sa rada pe anumiti functionari publici din ministere. Cel mai bine platit este seful SPP, Lucian Pahontu, 3.500 de euro/luna. Cel mai prost platit este directorul SRI, George Maior, 1.330 de euro/luna.

» Specialistii sugereaza ca este periculos ca astfel de oameni sa fie prost platiti, deoarece "capitalul de informatii detinut de ei valoreaza enorm". In lipsa unei legi care sa reglementeze ce au voie sa faca aceste persoane dupa ce ies din sistem, in Romania a devenit o practica obisnuita ca mediul de afaceri sa-i momeasca cu bani.

 

Criza de profesori


Salariile inca mici si stresul mult prea mare, dar si distanta prea mare fata de domiciliu, mai ales cand posturile sunt la sat, ii fac pe tot mai multi absolventi de facultate sa evite invatamantul. In schimb,  cauta un loc de munca in afara sistemului, la firme particulare care le ofera conditii salariale mai avantajoase.

In aceste conditii, in anul scolar 2008-2009 inspectoratele scolare vor trebui sa apeleze la suplinitori si chiar la invatatori si profesori pensionari pentru a acoperi toate catedrele. Realitatea s-a vazut foarte clar in urma sedintelor publice pentru ocuparea posturilor de dascali suplinitori. In Capitala, dar nu numai, la unele discipline numarul posturilor libere l-a depasit cu mult pe cel al candidatilor inscrisi. Cele mai multe catedre care sunt descoperite si vor trebui acoperite de profesori in sistemul cumul cu plata cu ora, deci peste norma lor didactica, si cu profesori pensionari sunt in Bucuresti la disciplinele informatica, engleza, educatie fizica. Acestora li se adauga si o criza a educatoarelor. De exemplu, in Sibiu si Bucuresti, dupa ce s-a facut repartizarea pe posturile libere, au ramas neocupate 400 de posturi de educatoare, respectiv 300.

 

A început Ramadanul


RIAD. Astăzi este prima zi a Ramadanului în Arabia Saudită, principala sărbătoare religioasă islamică, anunţă AFP.

Sărbătoarea a debutat simultan în Emiratele Arabe Unite, Qatar, Bahrein, Kuweit şi Yemen, în timp ce autorităţile libiene au anunţat încă de ieri începerea postului.

 

În curând, fără vize în SUA


Ministrul de Interne, Cristian David, a declarat că în scurt timp cetăţenii români vor putea să circule fără viză în Statele Unite ale Americii. "Un răspuns favorabil ar fi pe măsura poziţiei pe care România o ocupă în structurile UE şi NATO", a subliniat David.

 

„Am iniţiat cel mai important proiect cultural de la Revoluţie până în prezent“

„Am iniţiat cel mai important proiect cultural de la Revoluţie până în prezent“
de Maria Clara Brumariu

Actualul ministru al culturii şi cultelor, Adrian Iorgulescu, vorbeşte despre începerea programului de recondiţionare a Bibliotecii Naţionale şi nu ascunde că i-ar plăcea să fie deputat de Sibiu.

Într-o perioadă în care partidele politice se pregătesc de campania electorală, miniştrii sunt ocupaţi cu diverse proiecte care să le evidenţieze munca din timpul mandatului. Adrian Iorgulescu, ministrul culturii şi cultelor, s-a oprit pentru o oră din alergat şi ne-a vorbit despre proiectele culturale în care s-a implicat, despre posibilii candidaţi ai PNL şi despre posibilii candidaţi, proveniţi din afara scenei politice, la alegerile parlamentare.

 

„Olimpiada i-a învăţat pe chinezi să nu mai scuipe“


de Andrei Craciun

EVZ vă prezintă povestea Ioanei Covrig-Ortopelea, o româncă plecată în jurul lumii şi care a zăbovit un an în fascinanta Chină pre-olimpică.

Era 2006, vreme bună pentru împlinit vise. Ioana avea 28 de ani, vârsta aceea la care te joci pe „Google Earth“ în biroul unei multinaţionale şi te întrebi „Cum ar fi?“. Să pleci aşa, pur şi simplu. Cu un rucsac în spate, ascultând numai de zgomotul infernal al atomilor de curiozitate care se ciocnesc violent în inima ta. Ioana (Hana pentru prieteni) muncea deja de mulţi ani, cum muncesc tinerii României care nu apar niciodată la televizor: mult şi pe bune, fără timp de vacanţă.

 

Evoluţia vieţii a fost introdusă în programele şcolare din SUA

de Matei Dobrovie

Departamentul Educaţiei din Florida  va introduce din actualul  an şcolar o nouă disciplină în şcolile de stat, „evoluţia vieţii" , pe care o numeşte „principiul fundamental al apariţiei şi ştiinţei vieţii".

Încurajate de reglementările legale împotriva unui învăţământ religios, şi alte state au insistat în ultimii ani pe introducerea evoluţionismului în şcoli , plecând de la ideea că diversele forme de viaţă de pe pământ au un strămoş comun şi s-au dezvoltat printr-un proces de mutaţie şi selecţie naturală care a durat miliarde de ani.

 

Lăcaşul bisericesc, centrul liturgic al creaţiei

Lăcaşul bisericesc, centrul liturgic al creaţiei
de Ionut Bursuc

Pentru creştini, lăcaşul de cult înseamnă mai mult decât un simplu edificiu în care se adună periodic, pentru a se ruga sau a participa la servicii religioase. Biserica este locul unde Dumnezeu este prezent într-un mod cu totul special. Este casa Sa, spaţiul dedicat de comunitate şi consacrat prin rugăciunea şi mijlocirea arhiereului care invocă harul şi ocrotirea divină pentru noul lăcaş.

Părintele Dumitru Stăniloae, teolog şi interpret desăvârşit al scrierilor patristice referitoare la taina eclezială, consideră că motivul esenţial pentru care Biserica se ridică mult deasupra statutului de simplă casă de rugăciune îl constituie prezenţa efectivă a lui Dumnezeu în Sfintele Taine. Trupul şi Sângele Domnului se află în permanenţă în Biserică, pe sfânta masă, aşa încât semnificaţia gestului de a ne închina atunci când trecem pe lângă un sfânt lăcaş este mai mult decât evidentă: este salutul nostru evlavios şi filial faţă de Părintele ceresc.

 

Ştiinţa şi cunoaşterea lui Dumnezeu

Ne-am obişnuit să ne imaginăm experimente, să verificăm predicţiile unei teorii, să facem măsurători. Felul acesta de a face ştiinţă a dat rezultate semnificative

de diac. Sorin Mihalache

A ne apropia de un fapt necunoscut prin investigaţii sistematice, pentru a-l înţelege şi descrie, iată o conduită umană comună. Numărul mare de discipline ştiinţifice şi domeniile de cercetare, tehnologiile şi industria dovedesc faptul că a face ştiinţă şi a utiliza ştiinţa ajută la înţelegerea lumii şi la aservirea resurselor şi potenţialului ei.

S-ar putea crede că acest fel de a cunoaşte lumea este suficient de bine dovedit pentru a fi aplicat peste tot, că el poate fi utilizat ca reper sau, mai rău, ca şablon, pentru toate celelalte câmpuri ale experienţelor umane. Nu este aşa. Există prăpăstii peste care ştiinţele nu pot aşeza nici o trecătoare şi peste care nu putem trece cu ajutorul lor.

 

 

Cum percep copiii trăirea religioasă?

09-01-2008
de Andreea Raluca Neagu

Fiecare om, independent de concepţia sa despre lume, are o credinţă, crede în ceva anume. Credinţa, fiind un element al conştiinţei, reprezintă un tot complex. Viaţa religioasă nu este bazată pe concepţii asupra lui Dumnezeu, ci pe emoţii şi acţiuni în legătură cu Acesta, cu adoptarea unor comportamente specifice, precum cele de ajutorare a semenilor, de rugăciune, de frecventare a bisericii etc. Nici la copii religiozitatea nu rămâne numai o prezenţă psihică interioară, ea se exprimă în acţiuni.

 

Există o vârstă a responsabilităţii? Cum se dezvoltă credinţa la copii? Se afirmă adesea că credinţa în Dumnezeu îl ajută pe om să fie mai bun. Este sentimentul religios o problemă de educaţie sau este înnăscut, este dat de Dumnezeu fiecărui om în parte?

 

Sfântul Andrei a intrat in politica

Gabriel Klimowicz
Vom merge la alegeri pe 30 noiembrie, de Sf. Andrei, a hotarât guvernul. A doua zi e 1 Decembrie, Ziua Nationala, zi libera. Si cu sâmbata de pe 29 s-a facut de o minivacanta. Unii cred ca situatia va duce la un absenteism crescut în mediile active, de unde se recruteaza amatorii de minivacante petrecute la munte, la mare, la mare departare. Cred ca temerea e nejustificata. În primul rând, e sfârsit de toamna. De obicei, ploua, e frig si zloata. Nu va fi o minivacanta “populara”, în care mii si mii de români pleaca de acasa. Nu e iulie, nu e ca vara. Vor fi, probabil, trei zile de odihna, de televizor si de petreceri onomastice. Petrecerile sunt însa dupa închiderea urnelor. De aceea, e posibil ca cele trei zile de odihna si de televizor sa favorizeze prezenta la vot. Faptul însa ca alegerile vor avea loc de Sfântul Andrei are o semnificatie într-un plan mai profund decât cel al balacarelii politice zilnice.

 

Memoriu asupra participarii Bisericii Ortodoxe la Consiliul Mondial al Bisericilor

Comisia Sfintei Chinotite pentru probleme dogmatice - Athos 27-3-2008

“Biserica Ortodoxa nu este o confesiune, una dintre cele multe. Pentru ortodocsi, Biserica Ortodoxa este Biserica propriu-zisa. Biserica Ortodoxa are conceptia si constiinta ca structura ei interioara si invatatura ei conicid cu predica apostolica si cu Traditia Bisericii vechi nedespartite … din care provin pe calea reductiei si a separarii toate confesiunile crestine existente”

 

Religia crestina nu practica schimbarea numelui

Unii dintre noi, din varii motive, sunt nevoiti, la un moment dat in viata, sa-si schimbe numele. Are aceasta schimbare vreo semnificatie speciala din perspectiva crestina? A existat de-a lungul veacurilor o practica in Biserica de schimbare a numelui? Iata numai cateva idei pe care vom incerca sa le abordam recurgand la studiul pr. Silviu Petru Pufulete despre aceasta interesanta problema.

De la inceput, trebuie spus ca nu exista in Sfanta Scriptura nici un exemplu de schimbare a numelui, pentru motive religioase sau de orice alta natura. Nici macar la Botez nu s-a schimbat numele, “ci s-a innoit numele avut inainte de innoirea Botezului. Faptele Apostolilor sunt marturia acestei afirmatii, acestui adevar biblic”, spune parintele Silviu Petru Pufulete.

 

"Ereziile" catolice revizitate de un istoric crestin ortodox (2): Imaculata conceptiune, Infailibitatea Papei, Purgatoriul

Imaculata conceptiune

Alta „erezie” denuntata de ortodocsi ca un capat de tara: Imaculata Conceptiune, confundata adesea cu zamislirea feciorelnica a lui Isus de catre Maria. Pentru cativa jurnalisti „progresisti” din Romania echivaleaza nici mai mult nici mai putin decat cu... Intruparea Mantuitorului (sic!). In realitate, avem de-a face cu o fateta „intelectuala” a cultului marianic, cult aparut in crestinismul oriental, ajungand aici la forma exceptionala a hiperdouliei (de la hiper, „foarte, mai presus” si doulia, „slujire”, in sens religios; la origine, termenul inseamna „robie”). Maria se bucura, asadar, si in ortodoxie, nu doar in catolicism, de o atentie cu totul speciala in raport cu restul sfintilor din calendar. Catolicismul a tinut sa formalizeze, tarziu, in secolul al XIX-lea, aceasta hiperdoulia, prin promulgarea unei dogme.

 

Cea mai importantă slujire este proclamarea lui Isus


19.08.2008, Quito (Catholica)

Papa Benedict al XVI-lea a transmis un mesaj celui de-al III-lea Congres Misionar American (CAM3) care s-a desfăşurat săptămâna trecută în Quito, reamintindu-le catolicilor că "cea mai importantă slujire pe care o putem aduce fraţilor noştri este proclamarea clară şi umilă a lui Isus Cristos, care a venit în această lume ca să avem viaţă şi să o avem din plin". "Timpul prezent este o ocazie providenţială pentru a asculta din nou cu simplitate, cu puritatea inimii şi cu fidelitate cum ne aminteşte Cristos că nu suntem slujitori ci prieteni", a continuat Papa. "El ne îndrumă pentru a putea rămâne în iubirea Sa fără a ne modela după mesajele acestei lumi. Să nu fim surzi la Cuvântul Său. Să învăţăm de la El. Să imităm modul lui de viaţă. Să fim semănători ai Cuvântului".

 

Papa il critica pe Berlusconi


Papa Benedict al XVI-lea  si-a exprimat ingrijorarea – chiar daca intr-un mod foarte diplomatic – fata de intensificarea tendintelor neofasciste din tara sa, comenteaza ziarul “The Guardian”. Fara sa dea nume sau exemple, el s-a referit totusi destul de clar la episoadele etichetate de multi drept rasiste din ultima vreme, cum ar fi amprentarea si recensamantul populatiei rrome, in urma carora criticile la adresa guvernului Berlusconi au devenit din ce in ce mai dure.

 

Românii, prea săraci pentru „profesia“ de investitor

de Raluca Bara

În Europa Centrală şi de Est, ţara noastră ocupă penultima treaptă a clasamentului la capitolul plasamente

Două treimi dintre români nu îşi permit să facă investiţii. Profiturile mici sau existenţa unui împrumut sunt principalele cauze care descurajează plasamentele.

Nici pe piaţa imobiliară, nici la Bursă, românul mediu nu are posibilitatea de a face achiziţii semnificative. Iar în ceea ce priveşte plasamentele bancare, acestea rămân pentru mulţi neatractive în lipsa resurselor financiare, care se duc, în multe cazuri, pe ratele la credite.

 

Bogaţii lumii s-au întâlnit în Africa pentru a da socoteală ţărilor sărace

 Summit în statul african Ghana pentru un nou acord internade Mihaela Pavnutescu

Mai-marii lumii încearcă să-şi­ onoreze promisiunile de a ajuta cu tehnologie „verde" ţările în curs de dezvoltare, făcute la Bali. La Accra, capitala Ghanei, are loc, între 21 şi 27 august, un summit internaţional, pe teme de mediu, care precedă Conferinţa miniştrilor de la Poznan, ce va avea loc la sfârşitul acestui an, informează France Press.

În capitala statului african, se vor întâlni peste 1.000 de delegaţi, iar obiectivul discuţiilor este acela de a încuraja ţările în curs de dezvoltare să se alăture luptei împotriva încălzirii globale. Această reuniune la nivel internaţional se desfăşoară însă într-un moment în care au apărut probleme grave, pe plan mondial, cauzate de creşterea preţului la alimente şi carburanţi.

 

Secretul Parthenonului

Parthenonul
Chiar daca a fost ridicat in urma cu peste 25 de secole si a fost zguduit de nenumarate seisme, Parthenonul din Atena a ramas neclintit. Prin urmare, in coloanele care il sustin, s-ar putea ascunde secretul unei tehnologii antiseismice care ar putea ajuta omenirea sa construiasca cladiri rezistente chiar si la cele mai violente cutremure, sustine un grup de cercetatori japonezi care s-au lansat intr-un studiu aprofundat la fata locului. Ei vor incerca, in urmatorii trei ani, sa inteleaga secretul care a permis acestui templu in stil doric sa supravietuiasca tuturor seismelor din Grecia, noteaza La Repubblica, citata de Agerpres.

 

Episcopia Dunării de Jos se alătură acţiunilor de ajutorare a sinistraţilor

Episcopia Dunării de Jos se alătură acţiunilor de ajutorare a sinistraţilor

Episcopia Dunării de Jos a organizat în toate parohiile şi mănăstirile din judeţele Galaţi şi Brăila colecte, pentru a veni în întâmpinarea sinistraţilor din nordul ţării Acţiunile de sprijinire a sinistraţilor vor continua şi în zilele următoare PS Casian a adresat o scrisoare de mulţumire clerului şi credincioşilor din eparhia pe care o păstoreşte

În urma apelului la solidaritate cu victimele inundaţiilor din luna iulie a acestui an, lansat de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, Episcopia Dunării de Jos, la iniţiativa Chiriarhului locului, Preasfinţitul Casian, a organizat în toate parohiile şi mănăstirile din judeţele Galaţi şi Brăila colecte în bani, cereale, alimente, apă şi îmbrăcăminte, pentru a veni în întâmpinarea sinistraţilor din nordul ţării, informează Departamentul de Presă, Comunicare şi Relaţii Bisericeşti Internaţionale al Episcopiei Dunării de Jos.

 

"Ereziile" catolice revizitate de un istoric crestin ortodox (1)

Cateva chestiuni generale

Unitatea Bisericii lui Cristos este un dat care nu poate fi contestat de nimeni, cu atat mai putin de actualele scrasniri legionaro-haiducesti din cadrul BOR. Din punct de vedere teologic, Biserica este una sau nu este deloc. Pentru a elucida deosebirile dintre confesiunile crestine actuale, cea mai buna (daca nu singura) solutie este analiza istorica a faptelor si interpretarea lor in afara oricarei grile reductionist-polemice. Nu ma intereseaza „opinia” personala a lui X,Y,Z, „teologi improvizati” pe baricadele unui ortodoxism nationalist fara nici o legatura cu Evanghelia lui Cristos. Conteaza numai atitudinile responsabile atat din punct de vedere moral cat si teologic-stiintific. Ce vreau sa spun?

 

Va mai amintiti de 23 August? - 64 de ani de la momentul istoric din 1944

Data de 23 august 1944 marchează momentul in care Romania a intors armele impotriva Germaniei naziste şi s-a alăturat Coaliţiei Naţiunilor Unite. Timp de 40 de ani, in perioada regimului comunist, la 23 august romanii sărbătoreau Ziua Naţională. Erau organizate, cu mare fast, parade miliare şi spectacole. In 1989, s-au organizat pentru ultima dată defilările comuniste. Muncitorimea, scoasă pe străzi de fruntaşii comunişti, umplea văzduhul cu ovaţii inchinate mult-iubitului conducător şi partidului.

 

Vaticanul spune că Iahve nu trebuie pronunţat în cult

19.08.2008, Vatican (Catholica)

O notă a Vaticanului reiterează o directivă conform căreia numele revelat al lui Dumnezeu din tetragrama YHWH nu trebuie pronunţat în liturgia catolică. Episcopul Arthur Serratelli, preşedintele Comitetului pentru Cultul Divin al Conferinţei Episcopale Americane, spune într-o notă despre directiva Vaticanului că indicaţiile "nu conduc la nici o modificare în textele liturgice oficiale", dar ar putea avea "un oarecare impact asupra folosirii unor anumite piese muzicale din ţara noastră precum şi asupra compunerii textelor schimbătoare precum intenţiile generale de la celebrarea Liturghiei şi a altor Sacramente".

 

Patriarhul României îndeamnă la rugăciune pentru pace în Caucaz


Sursa: BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMÂNE

APEL PENTRU PACE ÎN CAUCAZ

În contextul confruntărilor armate din Caucaz, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a îndemnat pe toţi credincioşii creştini ortodocşi la rugăciune pentru pace în această regiune a lumii.

 

Dumnezeu vrea sfinţi "normali"


20.08.2008, Castel Gandolfo (Catholica)

Perioada concediilor sau a vacanţei este "un timp util" pentru a aprofunda cunoaşterea Sfinţilor pe care în fiecare zi Biserica îi propune atenţiei credincioşilor, a afirmat Papa Benedict al XVI-lea înaintea celor circa 4.000 de credincioşi care au umplut curtea interioară a Palatului apostolic din Castel Gandolfo pentru a lua parte la audienţa generală de miercuri, 20 august 2008. Papa a exprimat, între altele, solidaritate cu naţiunea poloneză, lovită zilele trecute, ca şi alte ţări din Europa de Răsărit, de vremea nefavorabilă care a provocat multe victime şi pagube materiale, informează Radio Vatican.

 

Inca o lacuna. La BOR si ICR

Mi-am ingaduit in urma cu trei ani sa-i semnalez parintelui profesor Mircea Pacurariu o lacuna in Dictionarul Teologilor Romani (editia a doua), constatand ca aceasta valoroasa lucrare lexico­grafica omite numele parintelui Iustin Marchis, autor, pe atunci, al unei monografii a Manastirii Cheia, insumand peste 50 de pagini cu coperte cu tot.

 

Relatia Germania-Rusia 2008. Multe asemanari cu 1938

de Emil Stoica

Reiau ceea ce scriam pe 2 aprilie, imediat dupa summitul NATO la Bucuresti si anume ca exista asemanari izbitoare intre relatia Germania - Rusia in anul 2008 si cea din 1938.

Decizia Germaniei de a bloca aderarea Ucrainei si a Georgiei la NATO ne aduce aminte de intelegerile premergatoare celui de-al doilea razboi mondial.

    Pretentiile Rusiei de a controla viitorul unor state independente (cum sunt Ucraina si Georgia) seamana cu anexarea Austriei de catre Germania lui Hitler, anexare acceptata de lumea libera. Controlul rus asupra unor teritorii cum ar fi Transnistria, Abhazia sau Osetia de Sud, seamana cu anexarea unor parti din fosta Cehoslovacie de catre Germania – fapt acceptat, din nou, de catre lumea libera.

    Tot inainte de cel de-al doilea razboi mondial, Germania si Rusia au facut taieturi pe harta Europei de Est. Azi, Germania neaga Ucrainei si Georgiei decizia directiei in care vor sa mearga si le imping in bratele Kremlinului.

 

Secretul Evei: nu avem gene de Neanderthal

Cele mai apropiate rude ale Homo Sapiens rezistau bine la frig

de Alexandra Badicioiu

Oamenii de ştiinţă au reuşit să decodifice, pentru prima dată, o secvenţă întreagă de ADN, preluată din fosila veche de 38.000 de ani a unui Neanderthal.

Cele mai apropiate rude ale oamenilor moderni, Neanderthalienii, formau o populaţie fragilă, arată prima analiză completă de ADN a unei fosile neanderthaliene.

Scheletul, vechi de 38.000 de ani, a fost descoperit într-o peşteră din Croaţia, devenind, de atunci, cheia tuturor eforturilor ştiinţifice de a afla istoria strămoşilor noştri şi cum au reuşit oamenii moderni să devină specia dominantă a planetei. Savanţii de la Institutul „Max Planck“ din Leipzig au reuşit să decodifice în premieră o secvenţă întreagă de ADN dintr-o mitocondrie (o structură celulară, numită şi „uzină energetică“, cu material genetic propriu).

 

Papa apara cersetoria

 

Responsabilul Vaticanului pe probleme de justitie si imigratie, cardinalul Renato Marino, a definit, intr-un interviu acordat publicatiei Corriere della Sera, drept "inacceptabile" masurile de interzicere a cersetoriei.

 

Episcopul greco-catolic Samuil Vulcan - 250 de ani de la nastere

 

Episcopul greco-catolic Samuil Vulcan - 250 de ani de la nastereEpiscopul oradean Samuil Vulcan (1806-1839) este una din personalitatile proeminente ale Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica si ale culturii romanesti, cu deosebire din nord-vestul Transilvaniei.

Evocandu-l azi, la 250 de ani de la nastere, simtim nevoia sa reamintim adevarul marturisit de N. Iorga: "In Ardeal nu e un manunchi, ci o pleiada, nu e un predicator in pustie, cu cativa ucenici razleti, ci profeti serbatoriti se incunjura de ucenici intelegatori si devotati, cari repeta cuvantul auzit, il talcuiesc pentru altii, scot dintr-insul adevaruri noua […] De aceia curentul (Scoala Ardeleana, n.n.) nu inceteaza, nu slabeste "(George Ivascu, "Istoria literaturii romane 1", Ed. Stiintifica, Bucuresti,1969, p.297).

 

Preotul care-si calca in picioare enoriasii

Mii de oameni se inghesuie la slujbele preotului din comuna teleormaneana Fotachesti

de Petrica Rachita

» Un preot teleormanean, Marian Ene "din Fotachesti", organizeaza slujbe care seamana mai degraba cu ritualurile pagane decat cu practicile ortodoxe.

» Credinciosii se intind pe jos, iar omul bisericii ii calca pur si simplu in picioare. Pe langa acest tratament "miraculos", preotul se ocupa cu ghicirea viitorului in Evanghelie, activitate pentru care este platit de enoriasi.

Parintele Marian din Fotachesti este foarte cunoscut atat in judetul Teleorman, cat si in Bucuresti.

 

Biserica daramata ca pe vremea lui Ceauescu

 

In Postul Adormirii Maicii Domnului, Biserica Sfantul Nicolae din Brasov a fost demolata, fara ca ortodocsii din Brasov sau Patriarhia sa o mai poata salva. Sambata, 9 august a.c., angajatii firmei PRESCON au demolat Biserica Ortodoxa Sfantul Nicolae de pe strada Carpatilor, din Brasov, desi credinciosii au incercat sa se opuna. Este prima demolare a unei biserici in Romania dupa 1989. Biserica se afla pe un teren al omului de afaceri Ioan Nicolae, care a refuzat de-a lungul timpului sa finalizeze actele de proprietate.

 

Jvari, simbol al Georgiei crestine

 

Manastirea Jvari se gaseste pe o culme stancoasa, la confluenta raurilor Mtkvari si Aragvi si domina stravechea capitala a Iviriei (vechiul nume al Georgiei), localitatea Mtskheta – astazi doar un sat din apropierea actualei capitale, Tbilisi.

 

Mormonii „sapă“ la rădăcina religioasă a României

Patru tineri din Salt Lake City „raspandesc“ cuvantul Domnului in Parcul Cismigiu

de Dan Stoicescu

Veniţi din depărtatul vest al SUA „cu arme şi bagaje“ printre noi, misionarii mormoni au o ţintă precisă: să facă prozeliţi. Ei vorbesc despre Dumnezeu pe stradă şi joacă fotbal american.

Adepţi care nu au voie să acceseze mediile de informare sau chiar să folosească bani, adepţi care îşi motivează religios marginalitatea sexuală - iată tabloul recent al unei Românii rupte între sectarismele de gen. Nu mai departe de săptămâna trecută, un clan din judeţul Cluj a ajuns în atenţia presei după ce reprezentanţii Direcţiei pentru Protecţia Copilului au intervenit pentru a salva vieţile a opt copii crescuţi în condiţii mizere doar pentru că au avut „norocul“ de a se naşte într-o familie sectantă care refuză contactul cu civilizaţia, considerând modernitatea doar o „lucrare a diavolului“.

 

Biserica Ortodoxa Greaca ancheteaza un caz grav de coruptie

 

Biserica Ortodoxa din Grecia a anuntat recent ca a deschis o ancheta interna care se ocupa de cazul organizatiei umanitare “Solidaritatea”, pe motivul unor “grave probleme financiare” înregistrate în cadrul ONG-ului. “Exista mai multe chestiuni care trebuie verificate (...) dar trebuie asteptat raportul final, care va fi publicat în termen de trei luni, de catre o comisie speciala, a declarat pentru AFP purtatorul de cuvânt al Arhiepiscopiei din Atena, parintele Timotheos.

 

Episcopii anglicani disidenti cer sa fie primiti in Biserica Catolica

Cum era de asteptat, dupa Conferinta de la Lambeth, in Biserica Anglicana se va produce o schisma. Cei peste 250 de episcopi disidenti anglicani, care nu sunt de acord cu hirotonirea femeilor ca episcopi, au cerut Vaticanului sa fie de acord sa se alature Bisericii Romano-Catolice.

In timp ce arhiepiscopul Rowan Williams (foto), seful Bisericii Anglicane, se considera invingator in disputa din sanul Bisericii sale, pentru motivul ca nu a avut parte de contestatii frontale, Vaticanul  a anuntat ca analizeaza “cu atentie” cererea ramurii disidentilor de a se alatura Bisericii Catolice.

 

Pompierii devansează Biserica

Oamenii care lupta cu focul sunt eroii celor mai multi conationali

de Vlad Odobescu

Românii au mai mare încredere în oamenii care intervin la incendii şi în poştaşi decât în cler, relevă un clasament al celor mai bine văzute instituţii.

Clerul stă mai prost la capitolul „încrederea românilor“ decât pompierii sau lucrătorii poştali. Potrivit unui studiu realizat de Institutul de cercetare internaţional GfK, pompierii se bucură de cea mai mare încredere în rândul populaţiei: 94%. Îi urmează, la mică distanţă, forţele armate, cu 90% cotă de încredere şi lucră- torii din serviciul poştal, cu 89%. Biserica, una dintre instituţiile aflate mai întotdeauna în fruntea topurilor de tranziţie, se află în prezent pe locul al patrulea, cu 87%.

 

Unde se afla mormantul Maicii Domnului, la Ierusalim sau la Efes?

Mai sunt cateva zile pana cand crestinii vor praznui Adormirea Maicii Domnului. Conform traditiei, dupa ce Fecioara Maria a adormit intru Domnul, trupul sau a fost asezat intr-un mormant nou. Astazi, doua orase, din tari diferite, pretind cinstea de a gazdui mormantul Maicii Domnului. Este vorba despre Ierusalim si Efesul. Despre aceasta disputa incercam sa vorbim astazi.

In Sfintele Evanghelii, referirile la Fecioara Maria sunt foarte putine, iar dupa momentul Cinzecimii, ea dispare cu totul din cadrul Noului Testament. Aceasta lipsa de informatii este insa compesata de Sfanta Traditie si de Evangheliile apocrife care ofera date amanuntite despre viata ei.

 

Un pastor american sustine ca Antihristul va veni din Romania

Ciocnirile pe teme religioase dintre John McCain si Barack Obama au facut din Romania o „victima colaterala“. Barack Obama a fost acuzat de numerosi fanatici religiosi ca este „Antihristul“ si ca numele sau este „Mabus“ din profetiile lui Nostradamus. Intr-o declaratiei pentru „The Wall Street Journal“, pastorul american Tim LaHaye spune ca Obama nu este Antihristul. „Antihristul nu va fi american, asa ca nu este posibil sa fie Obama.

 

Maica Domnului: Cu Pruncul pe mana dreapta sau pe mana stanga?

Ne aflam in ultima saptamana a Postului Adormirii Maicii Domnului. Chipul celei care L-a dat lumii pe Mantuitorul Iisus Hristos a fost redat, dupa cum spune traditia, de catre Sfantul Apostol Luca, lucrarile sale fiind modele dupa care, de-a lungul secolelor, au fost zugravite mai multe tipuri de icoane care o reprezinta pe Maica Domnului. Multi dintre credinciosii de astazi se intreaba, printre altele, de ce in unele reprezentari Sfanta Fecioara este pictata cu pruncul pe mana dreapta si in altele pe mana stanga si daca acest fapt are vreo semnificatie aparte. De aceea, vom incerca sa prezentam in continuare cele mai importante tipuri de icoane ale Maicii Domnului si sa raspundem la intrebarea pomenita mai sus.

Din punct de vedere teologic, icoana Maicii Domnului o reprezinta pe prima fiinta umana care a realizat scopul Intruparii: indumnezeirea omului. Cele mai vechi reprezentari ale Sfintei Fecioare au fost descoperite in catacombele de la Priscilla, in cimitirul numit Catacomba Mariei. Aici exista o fresca din secolul al II-lea, care o reprezinta pe Maica Domnului alaptandu-si Pruncul. Tot aici se mai afla inca doua reprezentari ale Sfintei Maria: Bunavestirea si Inchinarea magilor.

 

Liturghie greco-catolică în biserica din Şimand după 60 de ani

16.07.2008, Lugoj (Catholica)

Duminică, 13 iulie 2008, la ora 8:50 dimineaţa, biserica greco-catolică din Şimand a început să se umple de numeroşii credincioşi veniţi să asiste la prima Sfânta Liturghie greco-catolică săvârşită în acest lăcaş de cult după 60 de ani, aflăm de pe BRU.ro. Biserica greco-catolică din Şimand a fost confiscată de statul comunist ateu în 1948 şi dată în folosinţă Bisericii Ortodoxe Române. După 1990, comunitatea greco-catolică din Şimand s-a reactivat, însă greco-catolicii nu au fost lăsaţi să slujească în biserica pe care au avut-o.

 

Botez in Mures

Duminca, 3 august 2008, Biserica Baptista Metanoia din Arad a organizat un botez in Mures, eveniment la care au fost prezenti peste 1.000 de aradeni. Au fost botezate 21 de persoane, printre care si Emil Sigmeth, controversat om de afaceri care a stat aproape doi ani in detentie preventiva.

http://www.glasularadului.ro/news/pagini_zilnice/actualitati/emil_sigmeth_s-a_botezat.html

 

Proiectul “Inundatii 2008 - Moldova”

După cum s-a popularizat deja în mass-media, trei judeţe din filiala Suceava (Suceava, Botoşani şi Neamţ) au fost grav afectate de inundaţiile care au lovit N - E-ul Moldovei în luna iulie 2008.

Dupa ce s-au retras putin apele, conducerea filialei Suceava, împreună cu un grup de pastori şi oameni de afaceri, au facut o vizită în zonele afectate şi totodată un bilanţ provizoriu asupra catastrofei.

Din perspectiva pur penticostală avem un numar de 21 de localităţi  afectate unde sunt fraţi de-ai noştri în  judeţul Suceava, 3 localităţi în Botoşani şi una în judeţul Neamţ.

Bilanţul provizoriu cuprinde 131 de case ale familiilor penticostale unde apele au intrat în case (la unele până la 2 m), distrugând totul din casă, 20 de case distruse complet, două biserici unde apa a intrat până la geamuri distrugând totul, iar biserica de la Nisipitu – Suceava a fost luată complet de apă. La aceasta s-au mai adaugat sute de anexe, garduri, curţi, livezi distruse şi umplute cu cantităţi impresionante de mâl, moluz şi bolovani.

 

Cea mai veche Biblie din lume pe Internet

 

Primul fragment din cea mai veche biblie cunoscuta in lume, "Codex Sinaiticus", adusa din Egipt de un savant german in secolul al 19-lea si apoi dispersata in patru tari, va putea fi consultat, incepand de joi, pe Internet, a indicat directorul Bibliotecii universitare din Leipzig.

 

Biserica rezistenţei

Parintele Mihai Colţ* Istorie. Părintele paroh Mihai Colţ povesteşte despre singura biserică salvată de drapele
* În parohia din Mărăşti, preoţii trebuie să se lupte cu cazuri limită, de la sărăcie lucie, la suicid

Cu o zi înaintea întîlnirii cu părintele paroh Mihai Colţ, acesta se lupta cu demonul disperării care îl îndemna pe unul dintre enoriaşii săi să se arunce în gol de la etajul şase al unui bloc din Mărăşti. Timp de două ore, preotul de la Biserica Sfîntul Ioan Botezătorul a fost negociator, psiholog, duhovnic. Mîndria sinucigaşului a fost mai mare. Înapoi în biserică, a doua zi, părintele Colţ vorbeşte despre bunătatea oamenilor, despre sfinţii dintre noi, despre rezistenţă, despre credinţă şi cum să nu cedezi în faţa neajunsurilor vieţii.

 

Biserica Scientologica incearca sa-si faca adepti in Romania

Pentru ca nu au avut mare cautare la Iasi, scientologii vin, începând cu 2 august, la Cluj, unde spera sa câstige adepti, informeaza KSL Catalin.
    
La sfârsitul saptamânii trecute, pe strazile Clujului, se împarteau fluturasi care anuntau sosirea “cortului galben al scientologilor”.
Aceasta organizatie, considerata în SUA “religie”, nu are prea mare succes în Europa, ba dimpotriva, în unele state este în afara legii. La noi insa, nu.

 

sus

Notă:

Ştirile din acest număr sunt preluate din diferite site-uri. Folosite cu permisiune. Este interzisă folosirea, copierea sau distribuirea acestor articole fără acordul în scris din partea Vox Dei Baptist Ministries.

horizontal rule

Ce este nou?

 

Mapamond Creştin Baptist - ştiri de interes pentru creştinătatea română.

 

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Grup de Discuţii Apologetică - te poţi abona şi scrie mesaje care să fie dezbătute, discutate în acest grup de către membrii săi.

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

CHAT Creştin! - aici intri dacă vrei să discuţi cu prietenii sau să îţi faci prieteni noi. Teme diverse.

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate