Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Din presa romana
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Cuprins Publicaţie
NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Site-uri Baptiste
Istorie
Pastorala
Articole
MEDIA
Stiri internationale
Din presa romana
Posta Redactiei


Pagina de ştiri

 

 

Ştiri din presa română

 

 

Pace sfanta va transmitem de la misiunea REMAR ESPAÑA

 

Ma numesc Beniamin  Claudiu Vuta lucrez ca misionar de 5 ani in spania, multi dintre dumneavoastra ma cunoasteti si ati colaborat cu mine si va multumim pentru aportul facut lucrari misionare pe care o facem in spania.

Dorim sa va aducem la cunostinta ca acum. 1 an si 6 luni am inceput un proect de Biserica in localitatea Coslada in comunitatea de Madrid unde avem peste 15 mii de Romani, printre care multi nul cunosc pe Dumnezeu.

La ora actuala in biserica Corpul Lui Cristos Coslada  avem 5 famili  fie care cu cate 2 copi, cu care lucram facand evanghelizare in fie care miercuri iesind pe strazile cosladei inpartind brosuri  vorbind cu mameni romani si dand  invitati la biserica.

 

Episcopii italieni cer Indiei sa stopeze persecutia crestinilor


Reprezentanti ai episcopilor romano-catolici din Italia au cerut Uniunii Europene sa includa pe agenda discutiilor viitorului summit UE-India si problema persecutiilor crestinilor din acest stat asiatic. De asemenea, episcopii italieni au atras atentia asupra “crestinofobiei” accentuate in mai multe regiuni ale lumii. “Astazi sunt afectati catolicii din India. Pana in aceasta vara, cea mai periculoasa tara pentru comunitatea crestina era Irakul... Persecutia se intinde ca uleiul pe apa, numarul martirilor continua sa creasca in Orientul Mijlociu, Asia si Africa si vanarea crestinilor este o idee nebuneasca si sangeroasa, care aduna tot mai multi adepti”, se arata intr-un editorial din ziarul episcopilor, Avvenire. In editorial este salutat modul in care guvernul american a reactionat impotriva violentei crescande din India si se spune ca Europa trebuie sa aplice “dreptul asistentei umanitare in relatiile dintre noile si vechile democratii”. Summitul UE-India va avea loc la Marsilia, pe 29 septembrie.

 

Atac la BOR. SUA afirma ca Legea cultelor restrictioneaza recunoasterea altor religii

de Cornelia Rosoga

Ca si in anii trecuti, Departamentul de Stat al SUA aduce numeroase criticii Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) in raportul privind liberatate religioasa pe 2008. Documentul apreciaza ca o serie de grupuri religioase se confrunta cu obstacole in recunoasterea statutului de religie, care le-ar aduce fonduri importante de la bugetul de stat. Pe de alta parte, raportul subliniaza ca nu exista inca persoane condamnte in baza legii privind combaterea anti-semitismului.

 

Ce mai fac penticostalii romani din Olanda si Belgia?

 

Matei 6:33 în variantă românească modernă

Abia m-am întors din Olanda şi Belgia unde am avut harul unor frumoase părtăşii cu penticostalii români de acolo. Am rămas profund impresionat de interesul pe care acesti oameni îl au pentru Dumnezeu şi pentru părtăşiile sfinte. Biserica Penticostală din Bruxelles era plină (aproximativ 600 de oameni)într-o seară de joi, ceea ce nu prea mi-a fost dat să văd în ultima vreme la românii de acasa. Erau oameni plecaţi să câştige o pâine mai bună, dar care nu au uitat de "pâinea care s-a pogorât din cer"

 

Atac la ortodoxie

de Tudor Borcea

In Romania, minoritatile religioase nu beneficiaza de toate drepturile, se arata intr-un raport al Departamentului de Stat american * Acelasi document acuza cazuri de discriminare din partea BOR u"Presa extremista" nu a renuntat la "antise­mitism"

Libertatea religioasa este respectata in general in Romania dar exista unele restrictii care impiedica grupurile religioase minoritare sa beneficieze de acest drept, se arata in raportul pe 2008 al Departamentului american de Stat. Departamentul mentioneaza ca grupurile religioase minoritare continua sa acuze, in mod credibil, oficialii gu­vernamentali ca le impiedica eforturile de convertire si interferare cu alte activitati religioase.

 

PROTESTATI CONTRA DICTATURII BUNULUI PLAC, INCULTURII SI PROSTIEI INSTAURATE IN CULTUL PENTICOSTAL DIN ROMANIA


Stopati persecutarea pastorului Laurentiu Balcan!
1 AN de rezistenta la dictatura
Sept 20, 2008 - de Laurentiu Balcan, pastor Onesti, Romania

Astazi, 20.09.2008, blogul "penticostalul" implineste un an de zile. Blogul "penticostalul" a aparut ca o reactie la hotararea [abuziva a Consiliului Bisericesc al Cultului Penticostal] din 8-9 August 2007. Aveam nevoie de un spatiu unde sa-mi public protestul si sa dau posibilitatea si altor persoane sa-si exprime parerea. A aparut ca un blog de reactie si multa vreme si-a pastrat caracterul acesta.

Am incercat totusi sa evit, pe cat posibil, atacurile directe asupra persoanelor puse in discutie si sa nu ma departez de un spirit polemic sanatos. Am intentionat sa creez polemici sanatoase din care sa invatam ceva si eventual sa schimbam ceva. Am crezut in permanenta ca ceva se va schimba [in Cultul Penticostal]. Poate sunt naiv, nu stiu, dar refuz sa cred ca schimbarea este imposibila.

 

Protest

 

de Laurentiu Balcan

In data de 8-9 August, Consiliul Bisericesc al Cultului Penticostal  a emis o hotarare intitulata “Principii si directii pentru intarirea disciplinei si climatului duhovnicesc in biserici”. Hotararea aceasta incearca sa reglementeze aspecte practice ale vietii bisericesti precum imbracamintea, aranjarea parului, purtarea podoabelor, muzica, manifestarile artistice, etc. Se doreste ca aceasta hotarare sa fie  aplicata in bisericile locale de catre fiecare pastor, bineinteles asteptandu-se ca disciplina si climatul bisericesc sa se schimbe radical.

 

Europa – antisemită şi antimusulmană

Manifestările antisemite care se înteţesc în şcoli şi colegii îngrijorează dascălii
de Carmen Gavrila

Evreii şi musulmanii sunt tot mai urâţi în ţările europene, arată un studiu realizat în SUA

46% din spanioli, 36% din polonezi, 34% din ruşi, 25% din germani şi 20% din francezi au opinii nefavorabile despre evrei.

Studiul, preluat de Reuters, arată că, dacă multe dintre ţări aveau deja antecedente antisemite, unele chiar implicate în Holocaust, lipsa de toleranţă creşte chiar şi în Spania, ţară rămasă cu puţini evrei, după expulzarea în masă din 1492.

 

Americanii, paziti de ingerasi

 

de Vasile Decu

CONVINGERE. Peste jumătate dintre americani cred că sunt apăraţi de un înger păzitor, în timp ce 67% dintre ei sunt absolut siguri că paradisul există. 

 

Clanul mafiotului penticostal Pavel R. Tipei in actiune

 

Destainuirile unui absolvent meritoriu al Facultatii de Teologie Penticostala BETANIA Arad

Eugen Porcilescu, Iasi - absolvent al Facultaii deTeologie "Betania" Arad
Septembrie 23, 2008
 
 Draga frate pastor Laurentiu Balcan,
 
    Cum nu stii nimic despre mine, vreau sa ma prezint ca sa stii despre ce este vorba. Ma numesc Porcilescu Eugen, si m-am nascut in orasul Iasi. Am 24 ani si sunt membru intr-o biserica penticostala din judetul Iasi, mai exact din Mihail Kogalniceanu.
    Am absolvit anul acesta facultatea de teologie penticostala "Betania" Arad, si timp de patru ani am petrecut tot timpul meu in Arad.
    In 2004 am decis sa merg la o facultate de teologie, si cei mai buni prieteni ai mei m-au indrumat spre I.T.P Bucuresti. Am refuzat, atunci, sa merg la ITP, manat de dorinta de a cunoaste bisericile cu o istorie grea/importanta in spate si cu mare traditie penticostala, asa ca am ales Betania-Arad. O gandire si o alegere inocenta, care avea sa fie izbita cu putere de realitatea penticostalismului actual din "capitala cultului" nostru, Arad.

 

UN OM A MUSCAT O STIRE II


ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei va invita luni, 29 septembrie 2008, ora 11:00, la conferinta de presa prilejuita de lansarea raportului Un om a muscat o stire II, cea de-a doua analiza a stirilor tv din perspectiva interesului public si a practicilor jurnalistice. Evenimentul va avea loc in sala de conferinte a organizatiei cu sediul in Calea Plevnei, nr 98, bl 10 C, sector 1.

 

Viol si violenta pe micul ecran

de Bedros HORASANGIAN

Televiziunile noastre si-au facut un prost, rau si nociv obicei din a ultramediatiza orice incident violent sau accident cu victime. Toate detaliile sunt expuse si prezentate cu suprademasura astfel ca o drama individuala sau o tragedie colectiva sa fie cat mai "atractiva". De aici si cultivarea in exces a unui anume "gust" si atractie pentru lucruri morbide, oribile in orice caz. Stirile rele atrag ca un magnet - cutremure, inundatii, batai si batalii de tot felul, ba un jaf, ba un viol, "Sunt cativa morti in oras, iubito..."

(G. Bacovia) totul parca este montat si insailat, real, adevarat, dar, cumva artificial, ca sa creasca doza de adrenalina puna in miscare prin intermediul imaginilor, "Mamaa, ce misto e contorsionata masina aia din stalp..." si a cuvintelor, "Auleou, maica, cum a violat asta una ca mine...". Ca sa ce ? Dreptul la informare e una, excesul de violenta de pe micul ecran este alta. Cum sa echilibram informarea exacta, cu efectul nociv al excesului de stiri cu violenta de toate felurile? De ce trebuie sa vedem pe micul ecran absolut toate accidentele cu morti si raniti din Romania si aiurea in lume? De ce trebuie sa vedem pe micul ecran mutrele unor nenorociti care violeaza batrane si copii sau se dedau unui viol colectiv impotriva unei studente, cum s-a intamplat recentissim cu trei "colegi politisti" din Giurgiu?

 

Castitatea, la modă printre tinerele din SUA

Fetitele vor sa ramana virgine pana in ziua in care vor fi mirese
de Vasile Decu

Fetele vor să facă dragoste abia după ce se căsătoresc, spre bucuria părinţilor.

Tot mai multe tinere din Statele Unite ale Americii aleg o cale conservatoare, puritană, propunându-şi să amâne debutul vieţii lor sexuale până la căsătorie. Ba mai mult, aceste fete nu vor nici măcar să se sărute cu un băiat până în ziua în care vor merge la altar, relevă publicaţia „The Times“. 

 

Aliante politice jurate pe Biblie

Liderii organizatiilor locale PNL si PD-L din Buzau au luat modelul piosului liber-cugetator Ion Iliescu

de Costel Oprea

Incredibil! Aliantele politice au ajuns sa se incheie prin binecuvantarea preotilor si sub prestare de juramant cu mana pe Biblie. Mai mult, partenerii politici au scris si semnat un juramant "sacru" in care indraznesc sa-l amestece si pe Dumnezeu: "Daca voi trada intelegerea, ma voi asemana lui Iuda Tradatorul si Dumnezeu sa ma pedepseasca pe mine si pe familia mea"! Cum alianta politica dintre PNL si PDL Buzau, incheiata in iunie cu amestec bisericesc s-a rupt in septembrie, noii parteneri PSD si PNL o cam bagasera pe maneca. Liberalii  trebuiau sa scape de blestemul prevazut in caz de tradare. Pana la urma tot cu preotii au rezolvat-o. Mai intai au desfacut "cununia" cu PDL, iar apoi au incheiat una proaspata cu PSD. De asta data fara juraminte.

 

Curajul de a spune ce gandesti

 

de Laurentiu Balcan

Ca sa spui ce gandesti iti trebuie curaj.

Din observatiile mele subiective, am constatat ca penticostalilor le este frica sa spuna ce gandesc.

Se pare ca mentalitatea comunista s-a transmis “genetic” generatiei post-decembriste. Ne este frica sa nu fim indepartati. Ne este frica sa nu fim izolati. Ne este frica de “mai marii noastri”. Ne este frica de excomunicare, de apostrofari, de repercursiuni. Nu vrem sa fim catalogati drept razvratiti sau instigatori la revolta. Vrem ca aura din jurul  nostru sa se pastreze imaculata.

Dar cu ce pret?

 

CONSILIUL PASTORAL AL CONVENTIEI BISERICILOR PENTICOSTALE ROMANE

CONSILIUL PASTORAL AL CONVENTIEI - BORDUL DE CONDUCERE - Lipseste din poza Teodor Luca, Moise Gaode, Pavel Pop, Ioan Pruneanu
Rezolutie - August 31, 2008 - Detroit, MI, U.S.A.

Astazi, August 31, 2008, Consiliul Pastoral al Conventiei s-a intrunit in sesiune extraordinara, in care s-a decis sprijinirea urmatorilor candidati pentru Parlamentul Romaniei, ca reprezentanti ai romanilor din America de Nord si Australia:
Mr Benjamin Fitui, ca Senator;
Dr. Leonard Semenea, ca Deputat;
Mr Stefan Movila, ca Deputat.
 
Conventia Penticostala Romana din SUA si Canada este cel mai mare eveniment romanesc anual de pe continentul nord-american. Anul acesta ne-am intalnit in orasul Detroit, intr-un numar de aproximativ 5000 de delegati. Anul viitor Conventia va avea loc in orasul Sacramento, CA.

 

Cea de-a 40-a Conventie a Bisericilor Penticostale Române din SUA si Canada

de Mircea Lubanovici

Cea dea 40-a Conventie a Romanilor Penticostali din Statele Unite si Canada din anul acesta a fost organizata de Biserica Penticostala Bethesda din orasul Troy, Michigan, avandu-l ca secretar-coordonator pe Pastorul Simion Timbuc asistat de Pastorul Alexandru Pusta.

Tema conventiei a fost: Toata Evanghelia pentru toata lumea! Marcu 16:15-20 „Duceti-va in toata lumea si propovaduiti Evanghelia la orice faptura...“ Pasajul acesta din Scriptura este cunoscut de toti misionarii sub titlul de marea trimitere si ii motiveaza pe credinciosi sa transmita si sa propovaduiasca cuvantul evangheliei la orice faptura.

 

15 mari pericole care pot distruge omenirea

Populaţia din Afganistan a primit donaţii, în urma apelului lansat în acest an de guvernul de la Kabul în numele a 4,5 milioane de oameni afectaţi de foamete
de Ana Maria Vieru

Consumul mondial a depăşit producţia, ceea ce ar putea da naştere unui conflict social la scară mondială, arată un raport recent.
 

Instabilitatea socială şi violenţele generate de preţurile în creştere la energie şi alimente, ineficienţa autorităţilor, penuria de apă, schimbările climatice, deşertificarea şi intensificarea migraţiei sunt pericole care ameninţă omenirea pe termen scurt.
 

Aceasta este concluzia raportului pe 2008 al Centrului Internaţional de Cercetare "Millennium Project" din cadrul ONU. Raportul identifică 46 de ţări, cu o populaţie de 2,7 miliarde de persoane, care se confruntă cu un risc sporit de conflicte armate şi alte 56, cu o populaţie de 1,2 miliarde de locuitori, care riscă instabilitatea politică. 

 

Biserica, prizonierul de lux al Securitatii


de Andrei Badin

Zilele trecute, legea privind organizarea CNSAS a fost ciuntita de parlamentari in sensul ca preotii nu vor mai putea fi verificati privind colaborarea lor cu Securitatea. Cred ca prevederea- daca va ramane asa si in final - atunci singurii care vor avea probleme vor fi doar preotii si pastorii, caci trebuie spus ca in privinta colaborarii cu Securitatea nu numai preotii ortodocsi au fost in top, dar si pastorii neprotestanti, precum si clericii greco sau romano-catolici. Problema cred ca e alta: preotilor li se propune un targ murdar. Noi tacem despre voi, iar voi faceti cum vrem noi. Adica, bisericiile vor ramane in continuare sub zodia politicului.

 

Franţa secularizată îl primeşte pe Benedict al XVI-lea

Suveranul Pontif apreciază conceptul de „laicitate pozitivă” propus de Nicolas Sarkozy
de Adina Suteu

Suveranul Pontif face o vizită de 72 de ore în Franţa, care se anunţă foarte densă, potrivit presei din Hexagon. Printr-un gest care a depăşit şablonul protocolului strict, Benedict al XVI-lea a fost întâmpinat la sosirea sa pe aeroportul Orly de către Nicolas Sarkozy şi soţia sa, Carla Bruni.

Potrivit Palatului Elysee, deplasarea şefului statului francez la aeroport pentru a întâmpina o personalitate nu are decât un singur precedent: vizita fostului preşedinte sud-african Nelson Mandela, din 2007.

 

Încalzirea globala: Uragane mai puternice

În vreme ce oameni de ştiinţă “se ceartă”, locuitorii zonelor afectate de uragane sînt tot mai speriaţi de forţa acestora
18 furtuni tropicale au lovit pînă acum insulele din Atlanticul de Vest şi coastele Americii de Nord în sezonul de vară al acestui an.
 
Forţa uraganelor din ultimele săptămîni a readus discuţia cu privire la cît de mult contribuie încălzirea globală la propagarea acestor furtuni.
Ca de obicei, părerile sînt împărţite,  iar disputele sînt foarte acute.

Experţi independenţi, cei mai mulţi din Statele Unite, arată că încălzirea globală este de vină pentru faptul că uraganele devin din ce în ce mai puternice, iar cazurile Katrina, Gustav şi Ike, produse în ultimii trei ani, sînt o mărturie în acest sens. Din 2005, cînd uraganul Katrina a distrus oraşul New Orleans, mai mulţi specialişti în mediu şi cercetători au văzut în uragane un simbol al consecinţelor devastatoare ale modificării climei. Alţi cercetători spun că modificările climatice şi creşterea temperaturilor mărilor nu au influenţă asupra creşterii numărului de uragane din Atlantic, remarcat de la începutul anilor ’80.

 

Sfârşitul lumii cu repetiţie

Alarma falsa - Pamantul nu a fost absorbit asa cum sustineau cercetatorii
de Andrei Craciun si Andreea Tuliga

Profeţii pesimiste au existat din antichitate. Experimentele complicate ale savanţilor susţin acelaşi lucru, însă sfârşitul va mai fi anunţat de multe ori.

Experimentul ştiinţific început în această săptămână în Elveţia, menit să recreeze condiţiile de la naşterea Universului, de acum 13,7 miliarde de ani, a scos din nou la iveală spaime vechi. Partea superstiţioasă şi ignorantă a lumii s-a inflamat: vine sfârşitul. Nu este prima isterie în masă. 

 

Papa in epoca postmoderna: Fara concesii


„Misiune imposibilă “, comenta zilele trecute cotidianul francez „Libération“, vizita Papei Benedict al XVI-lea în Franţa. Va reuşi oare ex-prefectul Congregaţiei pentru Doctrina Credinţei ceea ce nu a reuşit carismaticul Woytjla în pofida celor şapte voiaje întreprinse în lungul său pontificat în patria lui Voltaire?

Va reuşi vizita soborului Ratzinger să producă o revoluţie culturală catolică, să depăşească criza bisericilor aproape goale duminica? Consecvent viziunii sale tradiţionaliste, Papa a încercat în timpul voiajului francez să definească profilul unei Biserci postmoderne „de atitudine“, menită să facă faţă provocărilor unei societăţi occidentale aflate sub semnul unei laicităţi „negative“.

 

Acuzat că a fraudat Statul Român de peste 1 miliard de euro


Mituiti cu miliarde de lei, Liderii corupti ai penticostalilor romani din SUA, Europa, Australia si Romania - in regia fostului senator PNL Radu Tirle din Oradea - au decis la Conventia lor anuala ce a avut loc recent la Detroit,(MI,SUA) - sa sustina candidatura si intrarea in Parlamentului Romaniei, (pe Listele P.N.L.), a mega-escrocului rrom Stefan Movila, devalizatorul C.F.R. si a peste noua companii de stat sau private, complicele mafiotului Mihai Nicolaiciuc, the Most Wanted Number One Romanian by FBI & Interpol!

 

Papa a cucerit Franţa lui Sarkozy

Suveranul Pontif i-a nbinecuvantat pe suferinzii in scaun cu rotile care au venit la Bazilica Notre-Dame du Rosaire de la Lourdes

de Andreea Romanovski

Vizita Papei Benedict al XVI-lea la Lourdes, primită cu entuziasm de catolicii francezi, de presă şi de preşedintele Nicolas Sarkozy.

Papa Benedict al XVI-lea a celebrat, ieri, la Lourdes, în sud-vestul Franţei, unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj pentru catolici, o slujbă dedicată suferinzilor, la care au participat mii de credincioşi. De altfel, Suveranul Pontif a fost primit cu multă căldură de catolicii francezi, deşi pe tot parcursul vizitei sale şi-a menţinut atitudinea conservatoare, comentează AFP. În ultima zi a vizitei sale în Franţa, care a început vineri, Suveranul Pontif s-a adresat bolnavilor aflaţi în scaun cu rotile. 

 

Papa Benedict le cere bolnavilor sa accepte moartea la ora aleasa de Dumnezeu

Papa Benedict reafirma opozitia Vaticanului fata de euthanasie
Papa Benedict al XVI-lea le-a cerut luni pelerinilor sa accepte moartea "la ora aleasa de Dumnezeu",  reafirmand in acest fel opozitia Vaticanului fata de euthanasie. Declaratia a fost facuta la Lourdes, in cadrul unei slujbe in aer liber pentru bolnavi.

In timpul predicii, Papa a spus ca bolnavii ar trebui sa se roage pentru a gasi "gratia sa accepte, fara teama sau regrete, sa paraseasca aceasta lume la ora aleasa de Dumnezeu".

 

Particula lui Dumnezeu


de Ionela Savescu

APOCALIPSĂ SAU DESCOPERIREA SECOLULUI? Cercetătorii vor să reconstruiască modul în care s-a format Universul şi au pornit un experiment fără precedent.

Cel mai mare centru de studiu de fizică din Europa privind particulele a pornit lucrările la cel mai puternic „distrugător de atomi“ care s-a construit vreodată. La 75 de metri sub graniţa franco-elveţiană este o masivă cavernă albă, care a devenit gazda lui Atlas, un detector de particule de 7.000 de tone.

 

Senatorii juristi: Preotii pot fi verificati de CNSAS numai cu acordul clerului din care fac parte


Senatorii din Comisia juridica au revenit, miercuri, asupra prevederii prin care clericii erau scosi de sub verificarea CNSAS. Mai exact, senatorii juristi au introdus un nou amendament prin care preotii pot fi verficati de catre CNSAS dar numai la solicitarea clerului. Saptamana trecuta, senatorii eliminasera articolul din ordonanta 24/2008 privind accesul la propriul dosar care prevede verificarea preotilor de catre CNSAS.

 

Sentimentele antisemite si antimusulmane se accentueaza in Europa


Un sondaj realizat de Centrul de cercetare Pew din Washington relevă faptul că europenii tind să devină din ce în ce mai puţin toleranţi faţă de evrei şi musulmani. Spanilolii, ruşii, polonezii şi francezii sînt în capul acestei liste.

CAUZE POSIBILE. Sondajul Centrului de cercetare Pew de la Washington a descoperit că 46% dintre spanioli, 36% dintre polonezi şi 34% dintre ruşi au păreri nefavorabile despre evrei, acelaşi lucru fiind valabil pentru 25% dintre germani şi 20% dintre francezi. Spania nu mai are o comunitate numeroasă, după ce i-a expulzat pe evrei în 1492. Celelalte patru ţări au o lungă istorie de antisemitism, culminînd cu Holocaustul.

 

Expertii International Religious Liberty Asociation recomanda respingerea legilor de defaimare a religiilor


Desfasurata in Bucuresti, Romania, intre 8 si 10 septembrie 2008,  a IX-a conferinta a expertilor grupului international pentru libertate religioasa – format din academicieni, practicieni si alti experti internationali in domeniul drepturilor omului si a religiei – a avut ca subiect al dezbaterilor problema spinoasa a discursului marcat de ura si al „defaimarii religiilor”.

In deschiderea conferintei, John Graz, Secretarul General al International Association for Religious Liberty (Asociatiei Internationale pentru Libertate Religioasa, IRLA) a spus ca "in ultimii ani problemele cu privire la discursul marcat de ura si defaimarea religiilor au fost una dintre principalele preocupari ale persoanelor din sfera drepturilor omului, iar IRLA incearca sa evalueze propunerile pentru a ajunge la noi masuri internationale.”

 

Vine o vreme cand ne intoarcem la origini


Traieste la Albesti, langa Sighisoara si periodic se deplaseaza la Facultatea de teologie din Sibiu. Parintele profesor dr. Ilie Moldovan este un carturar adevarat, inconjurat de carti si de verdeata gradinii sale unde se relaxeaza prin munca. Iubeste viata crestina si istoria romanilor, scrie carti si indruma doctorate in calitate de profesor asociat al Facultatii de teologie din Sibiu. Rezumand activitatea Sfintiei Sale, putem spune ca este o viata inchinata muncii. In linistea patriarhala a locuintei sale din Albesti, parintele profesor dr. Ilie Moldovan a acceptat sa acorde un scurt interviu “Ziarului de Mures“ pe doua teme de actualitate: provocarile vietii moderne si dialogul ecumenic.

 

Apocalipsa de consum

de Dan Stanca

Cu oarece jena m-am decis sa fac o scurta insemnare despre megaexperimentul stiintific realizat saptamana trecuta in Elvetia. E bine ca asa ceva are loc in lume, fie si cu costuri fabuloase, fiindca prin ricoseu pune in evidenta teribila vulgaritate a lumii in care traim si care poate fi definita prin sintagma "apocalipsa de consum". In urma cu 13 ani, sub patronajul printului consort Philip al Marii Britanii, au avut loc o serie de festivitati fastuoase, cu participarea mai tuturor ierarhilor din Rasarit, prilejuite de celebrarea celor 1900 de ani de cand Sfantul Ioan a primit in pestera sa initiatica viziunea Apocalipsei. Macar atunci, dincolo de regia organizatorilor, am deslusit si un sambure de evlavie autentica ce lumina discret acelasi platou opulent al consumului. Acum, Sfantul Ioan este uitat si, in locul Apocalipsei ca Suprema Destainuire si Revelatie, avem apocalipsa de consum, superdemocratizata si vulgarizata. Unii vorbesc cu atata lejeritate si nonsalanta despre sfarsitul lumii, incat esti coplesit de jena si te sufoci sub mormanul de gogomanii.

 

Iluzia „lumii ortodoxe“


de Teodor Baconsky

După izbucnirea crizei ruso-georgiene, Vaticanul le amintea beligeranţilor că aparţin aceleiaşi confesiuni şi chema capii celor două Biserici Ortodoxe să-şi folosească „toată influenţa de care dispun“ pentru a răcori mintea înfierbântată a liderilor implicaţi în conflict. Situaţia e perfect ironică.

Un seminarist gruzin, Giugaşvili, avea să devină, sub porecla lui Stalin, cel mai aprig persecutor al ortodoxiei slave. Un alt gruzin, preşedintele prooccidental Saakaşvili, se află acum sub asaltul trupelor ruse comandate de pravoslavnicul tandem Putin-Medvedev. Asistăm la vreo revanşă jucată la roata nenorocului istoric? Se poate spune şi aşa. Dar faptul persistă: lumea ortodoxă nu există ca atare. Comuniunea ei rămâne iluzorie. Solidaritatea ei, o poveste.

 

De ce a disparut Ray Boltz...


M-am intrebat o vreme de ce nu se mai aude nimic de el…de ce nu este popularizat si nu mai sunt concerte in care sa apara…am pus totul pe seama vârstei lui (desi nu e batrân) sau poate pe dorinta de a iesi din viata publica pentru a se dedica activitatii in biserica locala, familiei sau misiunii pentru Africa pe care o sustinea…dar NU…nu e asa…adevarul despre disparitia lui Ray Boltz e altul …

Ai ascultat vreodata “Watch the Lamb” si “I Pledge Allegiance to the Lamb”? Sau “The Anchor Holds”, ori “Thank You”? Ce zici de “God Gave Me Back Tomorrow”, “At The Foot Of The Cross”, “Seasons Change”, “Always Be A Child”? Toate piese in care muzica si poezia se imbina regal, majoritatea story-songs pe care le auzi o data si le vizualizezi apoi in inima multa vreme…toate piese atinse de talentul creativ si interpretativ al lui Ray Boltz. In cei 20 de ani de cariera muzicala, Boltz a fost rasplatit cu 3 premii Dove Awards din partea Gospel Music Association (GMA) iar piesele sale au fost de 12 ori No. 1 hits in retelele de radio crestine. Aprecieri multiple nu doar din partea bisericii dar si din lumea muzicii…

 

Sfârşitul lumii se amână un pic

Amplasat la o adancime de 100 de metri, impresionantul dispozitiv a fost construit in 12 ani si a costat 3,75 miliarde de euro
de Andrei Craciun

Cel mai mare experiment ştiinţific din istorie a început astăzi la ora 10, în Elveţia, însă finalul Universului „va mai aştepta“ cel puţin până pe 21 octombrie.

Cel mai puternic accelerator de particule construit vreodată, denumit „Large Hadron Collider“ (LHC), a fost pus în funcţiune la ora 10, în Elveţia.

 

 

Penticostalii din Cluj si Chicago isi fac harakiri demolindu-si propria biserica!

Pentru pastorii penticostali Bojor şi Sătmărean biserica de pe strada Scorţarilor nr. 12, unde slujesc după ce a fost mazilit pastorul Vereş, nu este un loc sacru.

Ionel John Capilnas, un miliardar roman penticostal fara scrupule din Chicago, patronul SC CAVAL SA si al American Flooring CO. Chicago instiga si obliga pastorii bisericii "Muntele Maslinilor" din Cluj sa-si vinda si sa-si demoleze propria biserica, recent finalizata, dedicata si consacrata de catre presedintele Cultului Penticostal din Romania, episcopul Pavel Rivis-Tipei!

 

Băsescu le cere românilor din Italia să se întoarcă acasă

 

Traian Băsescu încearcă să-i convingă pe românii din Italia să vină în ţară. El promite că salariile din România vor deveni atractive în 3-4 ani. Preşedintele deplânge campania de presă împotriva conaţionalilor aflaţi în peninsulă

Aflat într-o vizită oficială în Italia, preşedintele României, Traian Băsescu, le-a spus celor aproximativ o mie de români care au participat duminică la Sfânta Liturghie oficiată la Episcopia Ortodoxă Română a Italiei că îi aşteaptă acasă în cel de-al doilea mandat al său. De asemenea, şeful statului le-a spus acestora că nimeni nu îi poate judeca pe românii din Italia după câteva incidente puternic mediatizate de presă.

 

Preotii nu mai pot fi verificati de CNSAS


de Luminita Parvu

Comisia juridica a Senatului a eliminat, marti, articolul care prevede verificarea preotilor de catre CNSAS. La initiativa PSD, senatorii au eliminat articolul prin care orice cetatean, pe baza unei cereri, avea dreptul de a solicita CNSAS-ului accesul la dosarul unui cleric. Astfel, inaltii prelatii si preotii sunt scosi de sub incidenta  legii CNSAS si nu li se pot verifica dosarele. Modificarea a fost sustinuta si adoptata de catre senatorii PSD, PRM si PC.

 

România are peste 20 de miliarde de tone de resurse minerale neexploatate


Specialiştii din domeniul industriei consideră că redeschiderea perimetrelor de exploatare minieră ar putea contribui la dezvoltarea economiei, iar exploatările ar putea deveni viabile din punct de vedere economic prin sprijinirea iniţiativelor private şi prin investiţii în tehnologie modernă În România există peste 20 de miliarde de tone de resurse minerale care nu au fost exploatate: minereuri neferoase, minereuri feroase, sare, nemetalifere, nisipuri şi pietrişuri, roci ornamentale

 

„Sfârşitul lumii“ se amână pentru octombrie

Acceleratorul de particule de la CERN. Sursa Reuters

În loc să stârnească admiraţie şi curiozitate, acceleratorul de particule LHC, cea mai costisitoare şi complexă maşinărie construită de om, a devenit o sperietoare, mulţi temându-se că el va aduce Apocalipsa. În România, cei mai speriaţi au fost membrii Partidului Conservator, care au organizat un miting de protest faţă de „distrugerea Terrei“.

 

EXPERIMENTUL SECOLULUI: FASCICULUL DE PROTONI A FĂCUT PRIMUL TUR DE PISTĂ :)


Fasciculul de protoni introdus miercuri în acceleratorul LHC a realizat primul tur complet al tubului circular.Primul pachet de protoni a fost introdus în jurul orei 10.30 în în tubul circular, urmând ca acesta să facă mai multe rotaţii, formând un fascicul. Dacă acest fascicul va fi stabil, se va trece la accelerarea lui în zilele ce urmează, pentru ca pe 21 octombrie să se producă primele ciocniri între protoni.
 

 

Biserică pictată de pictorul Papei

Marco Ivan Rupnik (stanga), alaturi de IPS Bartolomeu Anania

de Mihai Soica

Marco Ivan Rupnik, pictorul Papilor Ioan Paul al ll-lea şi Benedict al Vl-lea, a venit la Cluj-Napoca să realizeze pictura interioară din Biserica „Schimbarea la Faţă“.

Proiectul este unic prin faptul că o biserică ortodoxă este pictată de un pictor catolic şi de un artist plastic român, Silviu Oravi Oravitzan.

 

Liberalilor le e frică de creştini

 

A, nu de orice fel de creştini!  De creştinii cu numele nu le e frică!  Unul dintre aceştia, vrea să fie preşedinte!  Dar de cum a apărut Sarah Palin la candidatura postului de vicepreşedinte din partea republicanilor, cum de au sărit liberalii ca arşi!  Au acuzat-o că, dacă e penticostală, este habotnică.  Că vorbeşte în limbi.  Că crede Biblia (cum poate fi cineva atât de prost, zic ei?).  Că se roagă.  Că ea crede în „sfârşitul lumii” (pastorul ei a afirmat că Alaska poate deveni un loc de refugiu pentru creştinii prigoniţi în „necazul cel mare”).  Că de aceea nu şi-a avortat ultimul copil, când a aflat că acesta se va naşte bolnav cu Down Syndrome.  Că de aceea are 5 copii. Etc. etc.

 

Divorţul va putea fi introdus şi pe cale administrativă, la serviciile de stare civilă

Divorţul va putea fi introdus şi pe cale administrativă, la serviciile de stare civilă
de Gabriela Stefan

De asemenea, vor fi introduse noi motive de divorţ: despărţirea îndelungată în fapt şi starea de sănătate a unuia dintre soţi

Ministerul Justiţiei intenţionează să trimită Parlamentului, până la sfârşitul lunii, proiectul noului Cod de procedură civilă(Cpc).  Noul cod simplifică procedura divorţului prin acordul părţilor, astfel că instanţele vor fi degrevate de astfel de procese, iar Serviciile de stare civilă vor consemna separarea cuplului. Astfel, proiectul noului Cpc permite introducerea divorţul „pe cale administrativă“, la Serviciul de stare civilă, unde va fi invocat consimţământ mutual, cu condiţia ca soţii să nu aibă copii minori, născuţi din căsătorie sau adoptaţi de ambii soţi.

 

Tinerii nu mai vor să părăsească România

Potrivit ultimului barometru realizat de ANT, numai 1% din tineri pun preţ pe toleranţă şi tot atâţia pe responsabilitate

de Magda Serban

Procentul tinerilor care vor să ia calea străinătăţii a scăzut la 9% spre deosebire de anii anteriori. Conform barometrului din 2007, proporţia în acel an era de 38%

Continuarea studiilor în ţară şi găsirea unei slujbe bine plătite sunt principalele ţinte pe care le au tinerii între 14 şi 35 de ani.

Familia, realizarea personală şi credinţa în Dumnezeu sunt principalele valori la care ţin tinerii României de astăzi. Potrivit ultimului barometru realizat de Autoritatea Naţională pentru Tineret, numai 1% din aceştia pun preţ pe toleranţă şi tot atâţia pe responsabilitate.

 

Experimentul secolului nu a provocat Apocalipsa

Centrul de control al Organizatiei Europene pentru Cercetare Nucleara (CERN) in momentul pornirii acceleratorului LHC

de Gabriela Anghel

» Cel mai mare accelerator de particule din lume, Large Hadron Collider (LHC), a fost lansat ieri in apropiere de  Geneva, oamenii de stiinta de la CERN incheind cu succes primul test. Experimentul, o  premiera mondiala, isi propune sa recreeze conditiile de energie intensa care au urmat Big Bangului, marea explozie care a dus la crearea Universului.

La ora 10.30, ora Romaniei, liderul proiectului, Lyn Evans, a dat ordinul de trimitere a protonilor in megaacceleratorul LHC, un imens anou cu circumferinta de 27 km, construit de Organizatia Europeana pentru Cercetari Nucleare (CERN) la 100 metri sub Alpi, la granita franco-elvetiana.  Ghidate de magneti superconductori raciti la -271 grade, particulele au format un fascicul care, progresiv, a atins viteza luminii. Primele date ale experimentului au aparut pe ecranele ordinatoarelor in 5 secunde. Dupa o ora de la lansare, fasciculul a facut un prim tur complet al anoului, realizand obiectivul principal al cercetatorilor pentru aceasta prima zi a experimentului. Startul va fi urmat de punerea in actiune a altui fascicul, de aceasta data in sens invers. Primele coliziuni intre protoni – care nu vor putea interveni mai devreme de cateva saptamani – vor fi produse la energii de 450 gigaelectronivolti (Gev), cu putin sub jumatatea puterii Laboratorului Fermi din Chicago, pana in prezent cel mai mare accelerator din lume.

 

Despre noua traducere a Bibliei in limba romana


Acest proiect de traducere a Bibliei este iniţiativa International Bible Society (IBS) şi s-a născut din dorinţa de a pune la dispoziţia Bisericii şi societăţii româneşti Cuvântul lui Dumnezeu tradus cu acurateţe din limbile ebraică, aramaică şi greacă, textul final fiind rodul a aproape un deceniu de lucru intens pe manuscrisele originale ale Vechiului şi Noului Testament. Biblia de faţă, intitulată Noua traducere a Bibliei în limba română (NTR), se doreşte a fi un instrument de informare şi studiu adaptat cerinţelor omului secolului XXI, un text potrivit pentru uzul liturgic şi personal deopotrivă, o nouă alternativă oferită atât celui implicat în slujirea din mediul eclesial, cât şi cititorului de rând, care nu deţine neapărat cunoştinţe avansate în materie de teologie. În eforturile de a realiza o traducere relevantă pentru vorbitorul de limbă română de astăzi, traducătorii au ţinut cont de inovaţiile limbii române actuale din domeniul lexicului, al terminologiilor, al tiparelor sintactice, al strategiilor de comunicare, folosind totodată şi termeni care, deşi există în uzanţa limbii române de câteva decenii, şi-au păstrat expresivitatea şi continuă să rămână potriviţi pentru un text sacru.

 

sus

Notă:

Ştirile din acest număr sunt preluate din diferite site-uri. Folosite cu permisiune. Este interzisă folosirea, copierea sau distribuirea acestor articole fără acordul în scris din partea Vox Dei Baptist Ministries.

horizontal rule

Ce este nou?

 

Mapamond Creştin Baptist - ştiri de interes pentru creştinătatea română.

 

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Grup de Discuţii Apologetică - te poţi abona şi scrie mesaje care să fie dezbătute, discutate în acest grup de către membrii săi.

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

CHAT Creştin! - aici intri dacă vrei să discuţi cu prietenii sau să îţi faci prieteni noi. Teme diverse.

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate