Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Din Presa Română
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Cuprins Publicaţie
NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Site-uri Baptiste
Istorie
Pastorala
Articole
Proiectul Betania
Media
Ştiri Internaţionale
Din Presa Română
Poşta Redacţiei


Pagina de ştiri

 

 

Ştiri din presa română

 

 

Incredibil, dar adevarat! In Turcia s-a ridicat o moschee dedicata lui Iisus Hristos!

de Dumitru Manolache

In orasul turc Diyarbakir a fost construita prima moschee din lume dedicata lui Iisus Hristos, informeaza agentia de stiri cipriota Romfea.

Asa cum anunta mass-media turca, autoritatile de la Ankara vor prin acest gest sa marcheze un moment de bunavointa fata de reprezentantii altor religii. “Iisus este egal si onorat ca si un profet atat in Islam, cat si in Crestinism”, a declarat  Mustafa Uzun, responsabilul cu ridicarea acestei moschei. “Este o mare  placere pentru noi  sa-i fie dedicata aceasta moschee”, a mai declarat acesta.

 

Reactia populatiei fata de decizia autoritatilor locale a fost una controversata, dar muftiul moscheei i-a potolit spunand ca Iisus  este mentionat in Coran si, prin urmare, nimic nu poate sta in calea ridicarii lacasului dedicat Acestuia.


 

Sfântul Dimitrie cel electoral: Politică la coadă la moaşte

de Dan Muşetoiu, Daniela Catrina

La coada catre Dumnezeu se analizeaza campania electoralaDouă milioane de pelerini sunt aşteptaţi să se închine în aceste zile moaştelor din Dealul Patriarhiei. Spre deosebire de alţi ani, autorităţile bisericeşti şi-au dat mâna cu cele laice pentru a evita sfânta şi tradiţionala îmbulzeală, cauzatoare de capete sparte şi leşinuri. Pentru stăpânirea mulţimii de credincioşi au fost dislocate în Deal forţe importante: sute de jandarmi, cinci ambulanţe, două corturi, zeci de mii de pachete cu mâncare pentru nevoiaşi, sute de butoaie cu apă şi ceai fierbinte. Iată noul rai al cerşetorilor bucureşteni, care şi-au schimbat pentru câteva zile locurile tradiţionale de muncă de pe lângă bisericile de cartier. Pelerinii ajung să pupe moaştele după ce trec prin mai bine de zece filtre şi baraje. Organizarea e cam ca la intrarea pe stadion la Dinamo-Rapid, ceea ce face ca totul să semene, de la depărtare, cu o manifestare oarecum civilizată. Dacă te apropii, senzaţia dispare. Încep să se vadă micii comercianţi de cele sfinte, şuţii şi şmenarii şi, mai ales, se aud discuţiile între cuvioşi. Aţi ghicit, la coadă la sfinţi se face politică!


 

Laicatul ortodox cere Sinodului intreruperea dialogului cu catolicii

de Dumitru Manolache

Pe data de 19 octombrie 2009, un grup de 18 asociatii ale laicatului ortodox romån au depus la Registratura Generala a Administratiei Patriarhale un document intitulat „Memoriu privind imposibilitatea continuarii dialogului teologic cu romano-catolicii in contextul accentuarii prozelitismului uniat si a denigrarii permanente la care Biserica noastra este supusa in prezent”. Semnatarii memoriului solicita ierarhilor Sfåntului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romåne incetarea dialogului teologic cu romano-catolicii si, totodata, retragerea delegatiei romåne de la intålnirea de dialog din Cipru.


 

LC: Pe calea corectă. Dialogul catolico-ortodox

28.10.2009, Roma (Catholica)

Mons. Eleuterio F. Fortino, subsecretar al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor, a fost unul dintre membrii părţii catolice din comisia de dialogul teologic dintre Biserica Catolică şi Bisericile Ortodoxe. Întors de la întâlnirea din Paphos, Cipru, Mons. Fortino a scris un articol pentru L`Osservatore Romano despre cele întâmplate, articol tradus de pr. Mihai Pătraşcu pentru Ercis.ro, de unde a fost preluat în ultima clipă şi în ultimul număr din Lumea Catholica.

 

"Comisia a lucrat în Cipru pe un proiect elaborat după sesiunea de la Ravenna", aminteşte Mons. Fortino, "urmând metoda de pregătire concordată la începutul activităţii acestei comisii (Patmos-Rodi, 1980). În prima parte a anului 2008 au lucrat două subcomisii mixte, cu misiunea de a aduna elementele istorice care ţin mai mult de perioada examinată. Apoi s-a întâlnit comitetul mixt de coordonare (Elounda, Creta, 27 septembrie - 4 octombrie 2008), care a elaborat sinteza organică în formă de proiect de discuţie, supus sesiunii plenare din Cipru. Atât cercetarea din subcomisii cât şi sinteza comitetului de coordonare au ţinut cont de orientarea concordată la Ravenna care afirma că `autoritatea şi conciliaritatea sunt interdependente`, şi că atât la nivel diecezan, regional, cât şi la nivel universal există un protos, primus (Episcop, Mitropolit sau Patriarh, Episcop de Roma). Documentul, intrând mai direct în problematica despre protos la nivel universal, afirmă că `ambele părţi (catolicii şi ortodocşii) sunt de acord cu privire la faptul că Roma, ca Biserică ce prezidează în caritate, ocupa primul loc în taxis şi că Episcopul de Roma era, de aceea, protos între Patriarhi` (Ravenna, nr. 41)."
 

Raportul privind libertatea religioasa in 2009

Când am publicat articolul Politica BOR: legiferarea nedreptăţilor în schimbul voturilor ortodoxe reacţia ortodocşilor a fost extrem de intransigenta. Am fost acuzat că este un articol pătimaş care aduce acuzatii şi supoziţii nejustificabile. Iata ca in 26 octombrie Departamentul de Stat al SUA a dat publicat Raportul privind libertatea religioasa in 2009, document care, în mare măsură, face aceleaşi observaţii pe care le-am făcut şi eu în acel articol. De data aceasta, însă, observaţiile vin din partea unei instituţii americane, obiective, în cadrul căreia nu există sensibilităţi părtinitoare. În cele ce urmează voi spicui câteva aspecte pe care raportul Departamentului de Stat le subliniaza.


 

Colegiul Biblic Est European a sarbatorit 15 ani

Colegiul Biblic Est European (CBEE) a sărbătorit timp de două zile, în 22 și 23 octombrie 2009, 15 ani de existență. Celebrarea evenimentului a avut loc în cadrul Bisericii Tabor printr-o miniconferință susținută de profesorul Valer Brâncovan și Steve Savelich. Istoria școlii a fost redată participanților la evenimentv(atât absolvenților, studenților, părinților, cât și invitaților acestora) prin intermediul unui film de prezentare realizat de studenții anului III de la secția media.


 

Elevii români citesc prost, iar 25% dintre ei sunt bâtă la matematică

de Raul Florea

Elevii români, rezultatul unui sistem de învăţământ falimentarElevii români, rezultatul unui sistem de învăţământ falimentar

Elevii români sunt printre cei mai slabi din întreaga Uniune Europeană, în privinţa performanţelor şcolare şi a numărului de ani dedicaţi pregătirii. Gândul vă prezintă în exclusivitate raportul privind Starea Învăţământului, pe care premierul Emil Boc l-a înaintat Parlamentului

 

O cincime dintre copiii români nu merg la grădiniţă, o treime dintre absolvenţii de liceu nu se mai obosesc să susţină bacalaureatul, iar un sfert dintre şcolari nu sunt capabili să rezolve nici măcar probleme elementare de matematică. Învăţământul românesc îşi menţine rezultatele mediocre, comparativ cu sistemele din state precum Ungaria, Cehia sau chiar Bulgaria, cei care ar trebui să fie beneficiarii acestuia, preferând în proporţie de 20% să nu îşi ducă studiile la bun sfârşit. Situaţia reiese din raportul privind Starea Învăţământului, elaborat de Ministerul Educaţiei şi prezentat în exclusivitate de Gândul.


 

Jubileu 400 ani de mărturie baptistă la Reşiţa

Duminică, 18 Oct.2009, de la ora 10-13, la Sala Polivalentă din Reşiţa, a avut loc celebrarea a 400 ani de credinţă şi mărturie baptistă în lume, eveniment care a fost organizat de Comunitatea Creştină Baptistă Caraş-Severin.

La această sărbătoare au participat peste 2500 de credincioşi baptişti de pe raza Comunităţii C-S, precum şi reprezentanţi din partea autorităţilor judeţene şi locale, Uniunea Baptistă din România a fost reprezentată de fr. Otniel Bunaciu, preşedintele Uninunii şi fr. Ionel Tuşac, secretarul general al Uniunii.


 

Obama a decretat stare de urgenta sanitara in SUA din cauza gripei porcine

Presedintele american a decretat stare de urgenta sanitara in Statele Unite in legatura cu gripa A H1N1, dupa ce au murit peste o mie de oameni la nivel federal, a anuntat Casa Alba. Decretul considera ca “este o urgenta nationala” si va spori capacitatea centrelor medicale de a gestiona afluxul de bolnavi de gripa porcina. Se va permite astfel aplicarea unor operatiuni de urgenta, fara a se conforma unor cerinte federale. Peste 20.000 de persoane contaminate au fost spitalizate in SUA incepand din primavara. Boala se propaga rapid: 46 din cele 50 de state americane au raportat prezenta gripei porcine. Tot mai aproape de noi, la Chisinau, s-a anuntat pe 24 octombrie primul deces din cauza gripei A H1N1. Bolnavul avea 50 de ani si s-a stins la Spitalul Clinic Municipal nr. 1. Omul se intorsese la Chisinau din Polonia pe data de 10 octombrie. Pe 20, a fost internat cu diagnosticul “insuficienta pulmonara, cardiaca; bronhopneumonie bilaterala; suspectie la infectia gripala A H1N1”.


 

Reclamă ateistă la un metrou din New York: "Buni fără Dumnezeu"

de Cristina Iana

"Un milion de new-yorkezi sunt buni fără Dumnezeu. Tu eşti?" va fi sloganul adoptat de mai multe organizaţii umaniste, ateiste, academice şi de studii etice în cadrul unei campanii publicitare de conştientizare a inexistenţei lui Dumnezeu. Reclamele vor fi postate timp de o lună în staţiile de metrou din oraşul american New York, relatează New York Times.

Campania, coordonată de Coalition of Reason, o organizaţie care reuneşte mai multe grupuri ateiste din New York, se ridică la costuri de 25.000 de dolari, banii fiind oferiţi de un donator anonim.

Ea va debuta săptamâna viitoare, la câteva luni după o acţiune similară , desfaşurată pe autobuzele din metropola americană.


 

Un dialog între un creştin-ortodox şi un căutător sincer al Adevărului. Pur şi simplu actual!

Asemenea dialoguri, de o deosebită smerenie şi rîvnă pentru Adevăr apar tot mai rar pe net-ul “ortodox”. Am bucuria să împart cu cititorii dornici de Adevăr – aşa cum este El – această statornică şi nepretenţioasă mărturisire a credinţei Ortodoxe, atît de urîtă de cei din exterior şi atît de vicleneşte folosită de cei din interior, luptători împotriva Cuvîntului Întrupat, Răstignit şi Înviat. Să luăm aminte:

 

Scris de Vladimir Moss

 

Căutătorul: Ce este Ortodoxia?

 

 

Dreptatea femeilor bătute umblă cu capul spart

de Adriana Oprea PopescuLegislaţia românească nu protejează femeile de violenţa partenerilor lor de viaţă

Legislaţia românească nu protejează femeile de violenţa partenerilor lor de viaţă

Dacă un străin te-ar lovi pe stradă, ar fi pedepsit de autorităţi. Pentru opinia publică, cea împătimită după ştirile de la ora 5:00, tu ai căpăta statutul "privilegiat" de victimă. Dacă eşti însă lovită de soţul, de concubinul sau de prietenul tău, între cei patru pereţi ai casei, nimeni nu intervine pentru tine. Şi nimeni nu te compătimeşte. Legea tolerează violenţa în familie, iar autorităţile sunt complice cu bătăuşul.


 

România, pe locul 50 în lume la libertatea presei, în 2009

România se claseaza pe locul 50 în topul global al libertăţii presei, întocmit de organizaţia Reporteri fără Frontiere, pentru anul 2009. Ţara noastră a coborât trei locuri faţă de anul 2008, când s-a clasat pe locul 47.

Ţările nord-europene sunt primele în ceea ce priveşte libertatea jurnaliştilor. Danemarca, Finlanda, Irlanda, Norvegia şi Suedia ocupă primele poziţii în top. Cu toate acestea, organizaţia ridică semne de întrebare privind evoluţia libertăţii presei în Europa. State precum Franţa (locul 43), Slovacia (locul 44) şi Italia (locul 49) se află pe o pantă descendentă în clasament, fiind surclasate de unele democraţii tinere precum Mali, Africa de Sud sau Uruguay.


 

Ortodoxia, o exploatare a Divinitatii?

de Cosmin Pascu

Politica prezidentiala, o privatizare spirituala?
 

Saptamana trecuta am marturistit ipocrizia unui presedinte care s-a decis sa ne atraga atentia asupra experientei religioase a conducerii sale. A cheltuii banii publici, pentru o biserica presidentiala, ne arata, inca odata, cat de departe este politica prezidentiala de realitatea mondena. Intr-o era in care criza econimica este resimtinta de fiecare cetatean, pentru presedintele romaniei, domnul Traian Basescu (sau Basescu evlaviosul), criza este o oportunitate de manipulare a publicului izbit si lovit de un terorism econmic si de o politica nemiloasa. 


 

Primul zbor românesc în cosmos: Picnic spaţial la benzinărie

Prima rachetă spaţială românească ce-şi va lua zborul în zilele următoare a poposit marţi după-masă pe centura Bucureştiului.

 

de Victor PopescuZgribuliti, membrii echipei ARCA se incalzesc cu gandul la racheta ce le-ar putea aduce 30 de milioane de dolari

Zgribuliti, membrii echipei ARCA se incalzesc cu gandul la racheta ce le-ar putea aduce 30 de milioane de dolari

 

Pe o ploaie măruntă şi pe un vânt înţepător, o mână de oameni în salopete bleu cu blazonul ARCA descind dintr-un TIR şi din câteva automobile garate la o benzinărie de lângă autostrada Bucureşti-Piteşti. Convoiul plecat din Râmnicu Vâlcea trebuie să ajungă joi la Constanţa, pentru ca săptămâna viitoare să azvârle pe orbită, de pe Marea Neagră, prima rachetă spaţială get-beget românească. „După ce ajungem în port încărcăm materialele pe navele militare şi începem antrenamentele împreună cu Marina Militară. Lansarea va putea fi făcută de pe mare dacă vom avea soare şi vânt slab, pentru a încălzi balonul solar şi pentru a nu avea valuri mari, care să ne îngreuneze umflarea balonului pe apă“, spune inginerul Dumitru Popescu, coordonator de proiect la ARCA.


 

ONU: Una din sase persoane de pe Glob sufera de foame

Numarul de persoane care sufera de malnutritie la nivel global a ajuns la un nivel foarte mare, agentiile ONU avertizand ca peste un miliard de persoane de pe Glob sunt subnutrite. Adica una din sase persoane.

Problema malnutritiei la nivel global devine tot mai serioasa, pe fondul crizei economice si pe fondul crizei alimentelor, potrivit unui raport al Organizatiei pentru Hrana si Agricultura a ONU si Programului Mondial pentru Hrana, informeaza Press TV.


 

Coadă la minuni

de Emilian Isaila Emilian Isailă REDACTOR-ŞEF ADJUNCT

Ne călcăm în picioare pentru a atinge o icoană care să facă o minune şi să ne rezolve peste noapte toate problemele.

 

Oamenii au nevoie de credinţă. Străbat ţara, străbat lumea ca să atingă o icoană sau moaştele unor sfinţi. Mulţi dintre noi sunt prea slabi pentru a se descurca fără ajutorul divin şi atunci căutăm sprijin în ceruri. Nu e nimic greşit în asta, dar e greşit acest carnaval construit în jurul unei procesiuni religioase. Iaşiul se transformă în fiecare toamnă într-un balamuc în care găseşti orice, numai evlavie nu. Zeci de mii de credincioşi caută o minune şi dau de bâlci.


 

Controverse asupra vaccinului anti-HIV

de Alina Vataman

În urmă cu aproape o lună o veste mult aşteptată făcea înconjurul lumii: vaccinul anti-HIV este realizabil. Un experiment efectuat în Thailanda pe un număr de 16.000 de voluntari cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani a evidenţiat că, pentru prima dată în 25 de ani, un astfel de vaccin a dat rezultate în proporţie de 31%.

Din momentul în care au fost anunţate concluziile studiului, lumea medicală a început să spere într-o rezolvare pentru una dintre cele mai grave maladii moderne cu care se confruntă omenirea. Acum, însă, date suplimentare publicate în cadrul unei conferinţe de la Paris, au subliniat că proiectul co-sponsorizat de Armata Statelor Unite şi guvernul thailandez nu este chiar o reuşită.


 

Simpozionul dedicat lui Dumnezeu Tatăl şi vieţii Sfintei Treimi, la final

diac. George ANICULOAIE

Simpozionul internaţional „Dumnezeu Tatăl şi viaţa Preasfintei Treimi“ s-a încheiat sâmbătă, 17 octombrie. Teologii ortodocşi, catolici şi protestanţi din ţară şi din străinătate, prezenţi la simpozion, nu au plecat înainte de a vizita mai multe mănăstiri din jurul Capitalei. Dintre conferenţiarii de seamă ai simpozionului, amintim: PF Părinte Patriarh Daniel, a cărui acurateţe teologică este recunoscută internaţional, IPS Mitropolit Irineu al Olteniei, pr. acad. Dumitru Popescu, teologul evanghelic Jürgen Moltmann, „prieten al Ortodoxiei“, pr. prof. dr. Ştefan Buchiu, pr. prof. dr. Ioan Tulcan, prof. dr. Daniel Munteanu, pr. prof. dr. Sterea Tache şi alţii.

 

Nesebar, orasul cu cele mai multe biserici din lume pe cap de locuitor

de Dumitru Manolache

Nesebar este unul dinte cele mai vechi orase din Europa si singurul din lume care, cu cele peste 40 de biserici existente in decursul a doua milenii de crestinism, reprezinta asezarea cu cele mai multe altare crestine din lume pe cap de locuitor. Taram fabulos, ridicat parca din spuma marii de insusi Dumnezeu, pare si astazi o corabie uriasa ancorata de tarm. Acest pamant sfant se afla in regiunea Burgas, pe teritoriul Bulgariei, la 120 km sud de Balcic, si este constituit dintr-o peninsula lunga de 850 m si lata de 350 m in Marea Neagra, legata de tarm de un istm, ca un odgon de piatra. Aici au stat pentru o vreme tezaurizate trupul martirului Theodor Stratilat, capul Sfantului Sixtus, mana Sfantului Apostol Bartolomeu si mana si mandibula Sfantului Apostol Andrei.


 

În ce limbă s-a propovăduit Evanghelia la geto-daci?

de pr. prof. dr. Theodor DAMIAN

În oraşul Durostorum (azi - Silistra), la graniţa dintre provinciile Cynthia Minor şi Moesia Inferior, se consemnează numele soldaţilor martiri Pasicrat, Valentin, Marcian şi Nicandru, iar mai târziu pe al soldatului Emilian. În imagine, ruinele basilicii din SilistraÎn oraşul Durostorum (azi - Silistra), la graniţa dintre provinciile Cynthia Minor şi Moesia Inferior, se consemnează numele soldaţilor martiri Pasicrat, Valentin, Marcian şi Nicandru, iar mai târziu pe al soldatului Emilian. În imagine, ruinele basilicii din Silistra

Există atâtea mistere legate de existenţa strămoşilor noştri geto-daci, încât dispariţia cvasicompletă a limbii lor, în mod ciudat şi nejustificat, aproape că nu ne mai miră. Explicaţiile care s-au dat până acum acestui fenomen sunt, în majoritatea cazurilor, insuficiente, nefondate ştiinţific şi uneori lipsite de logică. Ele nu depăşesc stadiul de aserţiuni mai mult sau mai puţin artificiale. Liturghia, pastoraţia şi misiunea reprezintă dimensiuni esenţiale ale Bisericii. Dacă scopul misiunii Bisericii este acela de a converti sau catehiza masele de oameni, aceste activităţi nu se puteau face decât în limba lor, şi nu într-o limbă străină. În cele de mai jos vom încerca elucidarea problemei propovăduirii creştine în spaţiul carpato-pontic.


 

Vicepresedintele american Joe Biden deschide o noua baza militara in tara noastra

de Viorel Patrichi

Pentagonul anunta ca va investi peste o suta de milioane de dolari pentru a construi noi baze militare in Romånia si in Bulgaria, transmite “Stars and Stripes”. Comunicatul precede vizita vicepresedintelui Joe Biden la Bucuresti si contrazice decizia Administratiei Obama de a renunta la scutul antiracheta din Cehia si Polonia.

Peste 2.000 de militari americani participa la manevre in Romania si in Bulgaria pana la sfarsitul lunii octombrie. La Babadag, tinerii puscasi se antreneaza pentru fronturile din Irak si din Afganistan. Declaratiile incendiare si razboiul psihologic, declansat recent contra Iranului, arata ca si aceasta tara intra in catarea Pentagonului.


 

O versiune a Bibliei în imagini provoacă indignare în SUA

O versiune a Bibliei ilustrată grafic de artistul american Robert Crumb, care conţine imagini ale personajelor întreţinând relaţii sexuale, provoacă nemulţumirea grupurilor religioase americane, informează The Telegraph.

Versiunea realizată de controversatul artist, lansată în luna octombrie, care are pe copertă avertizarea "nerecomandat minorilor", conţine ilustraţii grafice ale personnajelor biblice care întreţin relaţii sexuale, scene care prezintă femei şi bărbaţi goi, precum şi reprezentări de violenţă.


 

În Ziua Mondială a Misiunilor, Papa aminteşte toţi misionarii

18.10.2009, Vatican (Catholica)

În penultima duminică din octombrie, Biserica Catolică celebrează Ziua Mondială a Misiunilor. Mesajul din acest an al Papei Benedict al XVI-lea cu această ocazie a plecat de la un verset din cartea Apocalipsului: "Naţiunile vor umbla în lumina lui" (21,24). Câteva mii de credincioşi, romani şi pelerini, s-au reunit la amiază în Piaţa San Pietro, în 18 octombrie 2009, pentru a-l asculta pe Papa şi a se ruga împreună antifonul marian Angelus. Între cei prezenţi s-au aflat Cardinalul Ivan Dias, prefectul Congregaţiei pentru Evanghelizarea Popoarelor, şi studenţii Colegiilor de Propaganda Fide, San Pietro şi San Paolo. Vă oferim textul alocuţiunii Sfântului Părinte după traducerea realizată de redacţia în limba română a Radio Vatican.


 

Rowan Williams le spune studenţilor japonezi despre "capcanele" gândirii seculare

Arhiepiscopul Rowan Williams. Foto: Comuniunea Anglicană din Japonia.

Hisashi Yukimoto

Tokyo (ENI). Arhiepiscopul de Canterbury, citând arme nucleare, a spus studenţilor japonezi că raţionalitatea gândirii seculare nu asigură „înţelegerea şi reconcilierea.”

Arhiepiscopul Rowan Williams a fost în vizită de numai o săptămână în Japonia, temporizat pentru a coincide cu a 150-ea aniversare a Anglicanismului în ţara în care creştinii alcătuiesc doar aproximativ 2 procente din cele 127 de milioane de oameni.


 

Graffiti și creștinii primelor secole

de Tibi Pop

La începutul anului mi-am văzut împlinită una din dorinţele pe care le aveam încă din studenție, anume să am un abonament la revista Biblical Archaeology Review. Mi-au sosit cu promptitudine deja numerele din martie-aprilie şi mai-iunie, precum și numarul aniversar (al 200-lea), numere pline cu articole care mai de care mai interesante, legate de descoperirilor arheologice şi interpretările acestora din spaţiul biblic.

 

În numărul din mai-iunie 2009 am găsit un scurt articol foarte interesant, semnat de Ben Witherington III, despre graffiti în Antichitate, în particular despre un graffiti creştin descoperit pe zidul unei bazilici din Smirna, actualul Izmir (Turcia), care confirmă atât prezenţa de timpuriu a creştinilor în acest oraş, cât şi abilitatea lor de a citi şi scrie.

 

 

Romania nu figurează in topurile celor mai bune 500 de universităţi din lume

Universităţile romaneşti lipsesc din toate ierarhiile realizate la nivel mondial, fie că se bazează pe criterii ca popularizarea instituţiilor sau a site-urilor web ale acestora, pe numărul de premii primite de studenţi sau profesori sau pe numărul de rezultate in cercetare.

Cel mai cunoscut top mondial al universităţilor este The Academic Ranking of World Universities, elaborat din 2003 de Universitatea Jiao Tong din Shanghai, un proiect prin care China urmăreşte să măsoare diferenţa dintre universităţile lumii şi cele naţionale. Topul compară 1.200 instituţii de invăţămant superior şi ţine cont, in ierarhizarea acestora, de premiile primite de absolvenţi sau de cadrele didactice şi numărul de articole citate in reviste şi indexuri specializate. Este considerat unul dintre cele mai obiective topuri, iar Romania nu are nici un reprezentant in clasament, informează NewsIn.


 

Nobelul are trei laureaţi de origine română, dar pe care România nu i-a nominalizat niciodată

Un cercetător american, un luptător pentru memoria Holocaustului stabilit la New York şi o autoare germană, toţi de origine română, au primit distincţia Nobel la multă vreme după ce aum părăsit ţara natală, fie în perioada de după cel de-al doilea război mondial, fie în anii grei ai comunismului.

 

Medicul George Emil Palade, militantul anti-nazist Elie Wiesel şi scriitoarea Herta Muller s-au înscris în istoria distincţiilor Nobel, fiind propuşi însă de statele adoptive în care şi-au exprimat crezul profesional. Oficial, Academia Română nu a avut nicio nominalizare la Nobel, a confirmat pentru NewsIn preşedintele instituţiei, Ionel Haiduc.
 

Unica biserică rusă din România împlineşte 100 de ani

de Andreea Dogar

 

Singura biserică rusă din România, care va împlini în această toamnă, pe 25 noiembrie, un secol de când a fost sfinţită, se află în inima Bucureştiului, aproape de Universitate. Acest lăcaş de cult este una dintre ultimele ctitorii ale ţarului Nicolae al II-lea al Rusiei, executat în 1918 împreună cu familia sa de către bolşevici.
 

„Este foarte frecvantată de turiştii străini. Sunt foarte impresionaţi prin faptul că e o surpriză pentru ei că au găsit un astfel de stil de biserică în România. Cei mai mulţi sunt turişti care nu au un obiectiv duhovnicesc în plan, în căutările lor, ci pur turistic”, povesteşte preotul paroh al bisericii, Vasile Gavrilă.

 

sus

Notă:

Ştirile din acest număr sunt preluate din diferite site-uri. Folosite cu permisiune. Este interzisă folosirea, copierea sau distribuirea acestor articole fără acordul în scris din partea Vox Dei Baptist Ministries.

horizontal rule

Ce este nou?

 

Mapamond Creştin Baptist - ştiri de interes pentru creştinătatea română.

 

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Grup de Discuţii Apologetică - te poţi abona şi scrie mesaje care să fie dezbătute, discutate în acest grup de către membrii săi.

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

CHAT Creştin! - aici intri dacă vrei să discuţi cu prietenii sau să îţi faci prieteni noi. Teme diverse.

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate