Barack
Obama si regele Abdullah al II-lea (Foto:
EPA)
Nu va fi pace in Orientul Mijlociu fara interventia presedintelui american Barack Obama, intrucat israelienii si palestinienii nu vor ajunge "nicaieri" daca sunt lasati singuri, a apreciat duminica regele Abdullah al II-lea al Iordaniei pentru canalul american de televiziune NBC, preluat de Agerpres.
Gripa porcină, o nouă ameninţare pentru omenire
Zeci de mexicani, purtând măşti sanitare, aşteaptă să intre la control la Spitalul Central din Mexico City Foto: Agerpres
Virusul mutant, transmisibil la om, a făcut deja zeci de victime în Mexic şi se extinde rapid în Statele Unite. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat că situaţia actuală reprezintă o urgenţă din punct de vedere al sănătăţii publice şi un motiv de preocupare.
GABI LUNCA: „Mai e un tren care te-aşteaptă”
INTERVIU. La 70
de ani, Gabi Luncă va lansa o carte
autobiografică pentru a îndeplini o
dorinţă mai veche a soţului ei, Ion
Onoriu.
Gabi Luncă, marea doamnă
a muzicii lăutăreşti, vorbeşte cu
înţelepciune şi seninătate despre viaţă,
cântec, anii de glorie, dar şi despre
credinţă, într-un interviu acordat EVZ.
La cei 70 de ani pe care îi are, dar pe
care nu-i arată, Gabi Luncă se
pregăteşte să lanseze o carte
autobiografică pentru a îndeplini o
dorinţă mai veche a soţului ei, Ion
Onoriu, care s-a stins din viaţă înainte
de a mai apuca să aştearnă pe hârtie,
aşa cum spunea, bucuriile şi tristeţile
unui cuplu de artişti.
Sunt românii discriminaţi în lume?
de
Cristina Botezatu si
Sorin Breazu
Cel mai recent
raport al Agenţiei Uniunii Europene
pentru Drepturile Fundamentale (FRA),
publicat ieri, şi care a fost realizat
în toate cele 27 de state membre ale UE,
arată că românii se simt discriminaţi,
cu precădere, în Italia şi Spania.
Adică cele două state în
care românii au emigrat masiv, după
intrarea României în blocul comunitar.
Astfel, 79 la sută dintre românii din
Italia şi 43 la sută dintre cei care
trăiesc în Spania se simt vulnerabili în
faţa atacurilor discriminatorii şi
aproape 90 la sută dintre aceştia nu
cunosc nicio organizaţie care oferă
asistenţă
victimelor discriminării.
Foto:
credinta.noastra.googlepages.com
Un preot roman a castigat miercuri prin instanta de judecata dreptul de a intra fara viza in Republica Moldova, insa nu a fost lasat sa treaca nici dupa pronuntarea hotararii, informeaza Agerpres. Curtea de Apel Chisinau a obligat vineri Serviciul de Graniceri sa-i permita preotului Ionel Bagea sa intre in Republica Moldova fara viza, in conformitate cu prevederile unei legi care stabileste ca cetatenii statelor membre ale UE nu au nevoie de vize pentru a intra in Republica Moldova
Noi progrese în dialogul Vaticanului cu Israelul
24.04.2009,
Ierusalim (Catholica)
Înainte de vizita Papei Benedict al XVI-lea în Ţara Sfântă, membrii comisiei de lucru permanente bilaterale dintre Israel şi Sfântul Scaun anunţă un "progres semnificativ" în dialogul existent. Comisia s-a reunit joi la sediul ministerului de externe de la Ierusalim pentru a continua negocierile ce vizează stabilirea unei înţelegeri economice asupra sistemului fiscal şi proprietăţilor bisericeşti
Inaugurarea Centrului de Studii Biblico-Filologice
Editura Universităţii "Al.I. Cuza" din Iaşi a lansat joi, 23 aprilie 2009, de la ora 18.00, "Biblia 1688. Pars VII, Regum I-II", cu ocazia inaugurării Centrului de Studii Biblico-Filologice "Monumenta linguae dacoromanorum", aflăm de pe Ercis.ro. La eveniment au participat PS Petru Gherghel, Episcop de Iaşi, IPS Teofan, mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, prof. dr. Vasile Işan, rectorul Universităţii "Al.I. Cuza", dr. Bogdan Tataru-Cazaban, consilier de stat, prof. dr. Gheorghe Popa, prorector al Universităţii "Al.I. Cuza", prof. dr. acad. Eugen Simion, prof. dr. Ştefan Avădanei, decan al Facultăţii de Litere, dr. Gabriela Haja, dr. Mihail Neamţu şi prof. dr. Eugen Munteanu.
Credinţa, o depăşire a raţiunii
de
Ionut Bursuc
Din perspectivă creştină, credinţa este un limbaj specific cu care am fost dăruiţi de Dumnezeu pentru a dialoga cu El. O percepere concretă a divinităţii, cum ar fi cea mijlocită de simţuri, ar impune omului acceptarea fără echivoc a prezenţei divine. Relaţia om-Dumnezeu ar fi dominată de evidenţă, de percepţie, de constatare. Această perspectivă ar exclude însă libertatea de decizie a omului în raport cu Creatorul său, libertatea fiind cel mai preţios dar pe care Dumnezeu l-a făcut oamenilor.
Teologul ortodox Paul Evdokimov întrevede, în fragmentul pe cere-l reproducem în continuare, o legătură indisolubilă între darul libertăţii şi cel al credinţei. Pentru a crede trebuie să fii liber de evidenţe constrângătoare. În acelaşi timp, credinţa asumată în mod liber poate deveni izvorul unor convingeri de nestrămutat, mai puternice decât orice evidenţă.
Dincolo de simţuri şi de raţiune
Cuvintele
Mântuitorului: „Fericiţi cei ce n-au
văzut şi au crezut!“ sunt, pentru noi,
dovada că omul este chemat să trăiască o
viaţă dez-mărginită de limitele strâmte
ale raţiunii şi simţurilor, luminată de
credinţă (Caravaggio - „Necredinţa
Sfântului Toma“)
diac. Sorin MIHALACHE
Este un fapt acceptat că omul cunoaşte lumea prin intermediul simţurilor şi raţiunii. Experienţa de fiecare zi ne arată cum acestea fac din lume un fel de spaţiu al edificării noastre. Simţurile cuprind formele lucrurilor sensibile, şi raţiunea adună înţelesurile lor. Prin ele, ca prin intermediul unor ferestre, lumea sensibilă şi înţelesurile ei intră în mintea noastră. Prin lume, omul creşte în înţelegerea de sine, ca subiect conştient şi diferit de lucrurile şi vieţuitoarele din ea.
Criza din Biserica se acutizeaza
de Gheorghe Fedorovici
Decizia Sfîntului Sinod al B.O.R. cu privire la "Cazul Corneanu": între motivaţii probabile şi consecinţe inevitabile
Comunicatul Patriarhiei din 9 iulie 2008 ne povesteşte ceva despre o decizie. Am citit şi recitit textul, încercînd să văd care ar fi aceea (pentru rezumatul şi analiza evenimentelor, vezi "Indecizia Sfîntului Sinod" de Răzvan Codrescu, material postat în 9 iulie 2008 pe blogul domniei sale). Nu am găsit-o, afară de faptul că textul dezaprobă gesturi de tipul celui comis de Mitropolitul Corneanu pe care le ameninţă cu sancţiuni severe (caterisire pentru clerici şi oprire de la împărtăşanie pentru laici). Cu alte cuvinte, Mitropolitul Banatului a primit verdictul de � "eretic cu suspendare"! Nu văd cum ar fi putut hotărî Sinodul un lucru hotărît deja, cum ar fi interdicţia de împărtăşire a ortodocşilor la sau împreună cu heterodocşii sau a concelebrării clericilor ortodocşi cu cei heterodocşi (pentru acest aspect precum şi în legătură cu sensul declaraţiei date de Mitropolitul Corneanu la sfîrşitul şedinţei, vezi articolul lui Răzvan Ionescu, "Adio dar rămîn cu tine", Gazeta de Transilvania, nr. 5459, 12 iulie 2008). Cel mult, Sinodul a amintit nişte puncte importante ale învăţăturii ortodoxe. Dar dacă a trebuit să le amintească unor episcopi, memoria unora şi onestitatea celorlalţi trezesc serioase motive de îngrijorare.
Pr. Savatie Baştovoi
Introducerea cip-urilor este, fără îndoială, un scandal. Ceea ce se întîmplă acum în România, s-a întîmplat ceva mai devreme în Rusia, iar şi mai devreme în SUA, Grecia şi alte state occidentale. În toate aceste cazuri revolta nu trebuie privită ca pe o reacţie provenită pe fondul unui fanatism religios, aşa cum încearcă să o sucească unele glasuri din presă, ci, mai întîi de toate, ca o reacţie de apărare împotriva unei înregimentări forţate într-un sistem de supraveghere suspect.
Din “Daruind
vei dobandi”
Nicolae Steinhardt
Editura Manastirii Rohia
Ne-am obişnuit să vorbim despre Toma necredinciosul şi despre duminica Tomei, adică a lui Toma cel necredincios. Pentru că ne sună în minte şi-n urechi versetele mult citite şi deseori citate din Evanghelia Sfântului loan, capitolul 20, 24-29. Acolo ni se vorbeşte de Toma care a spus celorlaţi ucenici că nu va crede că Domnul a înviat până ce nu va fi văzut în mâinile Lui semnul cuielor şi nu-şi va fi pus mâna în coasta Lui. Acelaşi text ne informează că după opt zile, ucenicii aflându-se toţi laolaltă, Iisus a venit, uşile fiind încuiate, a stat în mijlocul lor şi a grăit lui Toma: adu degetul tău încoace şi vezi mâinile Mele şi adu mâna ta şi o pune în coasta Mea şi nu fi necredincios, ci credincios. Drept care Toma covârşit, răspunde: Domnul meu şi Dumnezeul meu!
Israel: Shin Beth nu e de acord ca papamobilul să fie adus la Nazareth
Shin
Beth, serviciul israelian de securitate
internă, se opune ca Papa Benedict al
XVI-lea să folosească papamobilul in
timpul vizitei sale la Nazareth, din
luna mai, potrivit unui document
prezentat duminică guvernului, transmite
AFP, citata de NewsIn. Potrivit acestui
document, Shin Beth "se opune ca Papa să
se deplaseze cu ajutorul papamobilului
la Nazareth", de teama unor riscuri
pentru securitatea sa.
Declaraţia FAM în legătură cu evenimentele de ultimă oră de la Chişinău
Evenimentele de la Chişinău riscă să spulbere mitul European al Libertăţii.
Pentru prima dată avem de a face cu o revoluţie lipsită de lideri politici. Dovadă că opoziţia, prin reprezentanţii săi oficiali, este una de carton, incapabilă să reprezinte revolta maselor.
Dacă nu există în
Parlament lideri capabili să conducă,
mulţimea îi va scoate din sînul ei.
de
Madalin NECSUTU, Ioan TUDOR
Comunistii de la Chisinau blocheaza accesul jurnalistilor in stanga Prutului
Regimul comunist de la Chisinau a declansat incepand de ieri represiunea impotriva manifestantilor care au cerut reluarea alegerilor. Ieri la Chisinau
a avut loc un mic protest
in cadrul caruia 200 de persoane au
strigat sloganuri anticomuniste. In
schimb, serviciile speciale au fost
ocupate cu ridicarea tinerilor
protestatari din spitale, licee si
facultati. Voronin (foto) a declansat
ieri operatiunea de izolare
informationala a Basarabiei, interzicand
accesul jurnalistilor, indiferent de
cetatenie - tinta preferata fiind totusi
ziaristii romani. La Tbilisi s-a
declansat ieri o revolta impotriva
presedintelui pro-occidental Mihail
Saakasvili, zeci de mii de oameni cerand
demisia lui. CNN a transmis in direct
imagini de la Tbilisi, unde 50.000 de
oameni asediaza Parlamentul georgian.
Învierea lui Cristos nu este o poveste
12.04.2009,
Vatican (Catholica)
Paştele nu se bazează pe un mit, o utopie sau o poveste, ci pe evenimentul istoric real al morţii şi învierii lui Cristos, a afirmat Papa Benedict al XVI-lea, în cadrul mesajului său de Paşti, rostit duminică, 12 aprilie 2009, de la balconul Bazilicii San Pietro, la amiază, înainte de a da binecuvântarea "urbi et orbi". Papa a început cu întrebarea: "Ce se află după moarte?" Mesajul Paştilor, le-a explicat el celor 200.000 de persoane adunate în Piaţa San Pietro, este acela că "moartea nu are ultimul cuvânt, deoarece în cele din urmă triumfă Viaţa". "Această certitudine a noastră nu se bazează pe simple raţionamente omeneşti", a continuat Pontiful, "ci pe un fapt istoric de credinţă: Isus Cristos, răstignit şi îngropat, a înviat cu trupul său glorios".
O
biserică americană a folosit serviciul
de micro-blogging, Twitter pentru a
spune mai departe povestea patimilor lui
Iisus, iar alta din Suedia a dezvelit o
statuie a Mântuitorului din cărămizi
Lego, noi modalităţi de a-l „vinde” pe
Fiul Domnului unei categorii cât mai
largi de credincioşi.
Teribilismul adolescenţilor britanici, temperat cu programe de muncă în folosul comunităţii
Premierul britanic, Gordon Brown, a anunţat că doreşte implementarea unei idei conform căreia fiecare adolescent va fi nevoit să facă cel puţin 50 de ore de muncă în folosul comunităţii înainte de împlinirea vârstei de 19 ani. Scopul acestui program este de a-i responsabiliza mai mult pe adolescenţi, care vor conştientiza astfel noţiunea de cetăţean, şi-o vor însuşi şi vor fi mai puţin tentaţi să comită fărădelegi.
Eduard Rosca este
presedintele Asociatiei Militarilor
Crestini din Republica Moldova. Ne cere
sa ne rugam pentru el, pentru familia sa
si pentru fratii sai de credinta care au
fost arestati de reprezentatii
gunernului comunist si torturati cu
bestialitate in beciurile securitatii si
ale militiei. Domnul sa va binecuvanteze!
Cu dragoste in Cristos,
Un militar crestin din Romania,
Claudiu Lupu.
O revista, un congres, un Institut de Istorie a Religiilor
de Anca Manolescu
A apărut recent un nou volum (XI-XII/2007-2008) al revistei Archaeus, dedicată studiilor de istorie a religiilor. E primul număr editat nu numai de Asociaţia română de istorie a religiilor (engl. RAHR), cea care a fondat în 1997 Archaeus, ci şi de nou înfiinţatul Institut de Istorie a Religiilor al Academiei Române. E de asemenea numărul unde încep să fie publicate lucrările celui de-al 6-lea Congres al Asociaţiei europene de studii religioase şi ale Conferinţei speciale a Asociaţiei internaţionale de istorie a religiilor, care au avut loc în septembrie 2006 la Bucureşti, fiind cunoscute, mai pe scurt, drept primul Congres european de istorie a religiilor ţinut în România. Drumul studiilor religioase de la cercetări personale sau de grup restrîns la instituţionalizare e astfel încă o dată marcat.
Marea Britanie: Consiliere financiara la biserica
Criza
economica determina britanicii sa
apeleze din ce in ce mai des pentru
consiliere financiara si juridica la
centre religioase, care au lansat
servicii de acest tip pentru a ajuta
membrii comunitatii, potrivit Financial
Times, citat de Mediafax.
Cererea in crestere pentru consiliere
financiara si juridica a determinat mai
multe centre religioase sa lanseze noi
tipuri de servicii.
Astfel, la unul dintre cele mai mari centre culturale islamice din Marea Britanie, Regent’s Park Mosque, cererea pentru consultanta juridica gratuita s-a triplat de la inceperea crizei economice, a afirmat Adnan Mahmood, un avocat care, pana de curand, isi oferea serviciile gratuit.
de
G. Coman
Dupa ce toate partidele politice din Romania au votat, in 2008, in unanimitate, legea privind cresterea salariilor profesorilor cu 50 %, pe care nu au respectat-o, toate partidele politice au votat, miercuri, aproape in unanimitate, legea privind cresterea salariilor preotilor. Trecerea acestei legi de Camera Deputatilor are loc nu numai in contextul in care Guvernul a decis acum cateva zile inghetarea salariilor profesorilor, ci si in contextul in care cresterea salariilor preotilor se calculeaza in raport fata de salariul unui profesor.
Camera Deputatilor a adoptat, miercuri, proiectul de lege privind aprobarea ordonantei prin care salariile preotilor vor fi majorate, transmite Agerpres. Decizia a fost luata cu 201 de voturi "pentru", un vot "impotriva" si o abtinere.
Un specialist în
arheologie susţine că, timp de aproape
1.000 de ani, pelerinii au urmat Calea
Crucii fără să ştie că se află pe un
traseu greşit.
Shimon Gibson este un
profesor născut în Marea Britanie, care
s-a specializat în studiul Ierusalimului.
El a descoperit că Iisus nu a pornit
spre locul de răstignire de la
fortăreaţa Antonia, ci de la un vechi
palat, situat în altă zonă a
Ierusalimului.
Varianta din prezent
Calea urmată de Iisus de la condamnare
la răstignire este cunoscută
credincioşilor sub diverse denumiri.
Unii îi spun "Drumul crucii", alţii "Drumul
Calvarului". Din secolul al XVI-lea, s-a
introdus şi denumirea de "Via
Dolorosa".
De Sfintele Paşti, Lumina Sfântă de la Ierusalim va fi adusă la Bucureşti
Credincioşii
care vor participa anul acesta la slujba
de Înviere săvârşită la Catedrala
patriarhală vor duce la caselor lor
lumina sfântă de la Ierusalim. „Pentru a
spori bucuria clerului şi a
credin-cioşilor de Sfintele Paşti, în
seara zilei de sâmbătă, 18 aprilie 2009,
o delegaţie a Patriarhiei Române,
condusă de Preasfinţitul Părinte Episcop
Varsanufie Prahoveanul, va aduce de la
Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim
Lumina Sfântă, cu un avion special.
Lumina Sfântă va fi oferită la slujba de
Înviere (ora 24:00) de către
Prea-fericitul Părinte Patriarh Daniel
clerului şi credincioşilor prezenţi la
Catedrala patriarhală“, ne-a declarat
pr. Constantin Stoica, consilier relaţii
cu presa în cadrul Biroului de Presă al
Patriarhiei Române.
Spălarea picioarelor şi Cina cea de Taină, pilda de smerenie şi actualizare a misterului pascal
de
Augustin Paunoiu
În cadrul Deniei de miercuri seara din Săptămâna Mare, Biserica Ortodoxă aminteşte de spălarea picioarelor ucenicilor de către Hristos şi de Cina cea de Taină. Acum, Hristos Dumnezeu Se pleacă înaintea omului şi îi spală picioarele, făcându-Se pildă de smerenie.
Iepuraşul de Paşte vine din tradiţii păgâne vechi de sute de ani
Prima apariţie a
„urecheatului” ca simbol al Paştelui
este menţionată în cărţi gemene, apărute
în jurul anului 1500.
Germanii, de altfel, sunt
şi primii care au inventat dulciurile în
formă de iepuraşi, în 1800, din aluat şi
zahăr. În România, etnologii spun că
iepuraşul şi-a făcut simţită prezenţa
mai întâi în oraşe.
Pasărea rănită, transformată în iepuraş
O legendă veche spune că o pasăre şi-a
făcut cuibul într-un copac bătrân.
Glasul îi era atât de frumos, încât până
şi vântul se oprea să o asculte. Toate
vieţuitoarele o iubeau, pentru că le
încălzea sufletul cu trilurile ei. Într-o
zi geroasă de iarnă, cântările au
dispărut. Pasărea zăcea rănită, lângă
trunchiul copacului, fără să ştie cineva
ce se întâmplase.
Românul arestat de Voronin este preot
de Razvan Mihai Vintilescu
Cetăţeanul româno-american Johnattan Netanyahu, arestat la Chişinău din cauza revoltelor din 7 aprilie, se trage dintr-o familie de evrei români, a emigrat în SUA acum 20 de ani şi este preot ortodox.
Învinuit de statul
moldovean că ar fi orchestrat din partea
statului român revolta tinerilor din
Chişinău împotriva regimului condus de
Vladimir Voronin, preotul Johnattan
Netanyahu este în prezent arestat, iar
recursul său se va judeca abia vineri.
Cetăţean român şi american, Netanyahu
este preot ortodox, iar povestea sa este
una impresionantă, după cum a relatat
pentru Cotidianul avocatul său, Roman
Mihăieş. Practic, el este singurul român
aflat în beciurile poliţiei lui Voronin
care nu deţine cetăţenie moldoveană. În
anii ’80, Johnattan Netanyahu fuge din
România lui Ceauşescu pentru a ajunge la
Viena, unde stă într-un lagăr de
refugiaţi.
Preotii romani au fost interzisi de Pasti in Basarabia
Preotii
Constantin Dumitrascu si Ion Bigea
Doi preoti romani si o maica din Basarabia au primit interdictie de a intra in Republica Moldova dupa decretul lui Vladimir Voronin dat in urma evenimentelor din 7 aprilie, in ciuda faptului ca bisericile si manastirea lor ii asteapta de sarbatorile de Pasti. Preotii Ion Bigea si Constantin Dumitrascu ne-au declarat in exclusivitate cum granicerii CSI din Vama Oancea-Cahul nu le-au mai permis accesul in Republica Moldova invocand decretul-lege dat miercurea trecuta prin care cetatenii romani nu mai voie sa intre pe teritoriul Moldovei decat cu o viza speciala de la Ministerul de Interne de la Chisinau. Preotii Mitropoliei Basarabiei, care tine de Biserica Ortodoxa Romana, au permis de munca valabil pana in august 2009. Parintii ne-au mai spus ca ambele comunitati locale din satele Vadul lui Isac si Larga Noua, unde acestia au parohii, sunt ingrijorate din cauza faptului ca slujbele de Sfintele Pasti vor ramane neoficiate.
Arca lui Noe in marime naturala, construita la Hong Kong
de
Alina Olteanu
Trei frati miliardari din Hong Kong au construit prima replica a in marime naturala a Arcei lui Noe, respectand intocmai indicatiile existente in Biblie. Arca de 140 de metri, "gazduieste" 67 de perechi de animale facute din fibra de sticla si are pe acoperis un hotel de lux. Desi proiectul ambitioasei constructii exista de 17 ani, lucrarile au demarat abia in 2004, ambarcatiunea fiind gata tocmai la timp pentru a face fata tsunami-ului crizei economice globale, relateaza "Wall Street Journal".
O delegaţie a Patriarhiei Romane va aduce, de Paşti, Lumina Sfantă de la Ierusalim
Lumina
Sfantă este considerată un miracol al
Ortodoxiei
Credincioşii ortodocşi care vor fi prezenţi la slujba de Inviere la Catedrala Patriarhală din Bucureşti vor putea lua, pentru prima dată, Lumina Sfantă adusă de la Biserica Sfantul Mormant din Ierusalim, de către o delegaţie a Patriarhiei Romane, cu un avion special. Lumina Sfantă este considerată un miracol al Ortodoxiei care se petrece in fiecare an de Paştele Ortodox la Ierusalim, cand in timpul Vecerniei Mari din Sambăta Mare, deasupra Sfantului Mormant, se aprinde Sfanta Lumină, "un foc venit din cer", după cum spun reprezentanţii Bisericii Ortodoxe.