Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Din presa romana
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Cuprins Publicaţie
NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Site-uri Baptiste
Istorie
Pastorala
Articole
MEDIA
Stiri internationale
Din presa romana
Posta Redactiei


Pagina de ştiri

 

 

Ştiri din presa română

 

 

Extraterestrii, intre a fi si a nu fi. Biserica Ortodoxa nu crede in existenta altor civilizatii in UniversBisericile Crestine, musulmanii si evreii au puncte de vedere diferite cu privire la existenta extraterestrilor. In timp ce Vaticanul crede ca in Univers exista extraterestri, Biserica Ortodoxa, prin glasul Moscovei, sustine contrariul, contrazicand categoric spusele romano-catolicilor. Admite insa existenta spiritelor bune si rele in jurul Pamantului. Interesante sunt si pozitiile altor doua mari religii ale lumii. Islamul crede in existenta lumilor diferite, despre care, spun ei, vorbeste si Coranul. Evreii nu exclud nici ei ideea ca ar mai exista, in alte lumi, alte creaturi similare. Pentru un important prelat rus insa, existenta extraterestrilor este o problema nesemnificativa pentru Biserica, „o curiozitate din plictis“.

 

 

Sportul si o dieta alimentara potrivita pot amâna cu 14 ani aparitia diabetuluiAdoptarea timp de sase ani a unui regim alimentar potrivit asociat cu exercitii fizice poate contribui la amânarea cu 14 ani a aparitiei diabetului, la persoanele care prezinta riscuri mari de a dezvolta boala, potrivit unui studiu. La studiul coordonat de profesorul Guangwei Li, din Beijing, China, au participat 577 de adulti, cu vârsta cuprinsa între 25 si 70 de ani, prezentând o “intoleranta la glucoza”, un simptom care anunta cea mai raspândita forma de diabet din lume, cel de tipul II. Un grup a fost rugat sa urmeze un anumit tip de regim alimentar, cel de-al doilea grup a fost rugat sa respecte un program de exercitii fizice, cel de-al treilea grup a urmat dieta alimentara si programul sportiv recomandate de medici. Cei care erau supraponderali au fost rugati sa slabeasca. Schimbarea regimului de viata, adica dieta combinata cu sport, a redus cu 43% frecventa aparitiei diabetului pe perioada de sase ani dintr-un total de 20 de ani de studiu.

 

 

Pr. Timotei LauranPrimul episcop al Episcopiei Ortodoxe Romane a Spaniei si Portugaliei, intronizat duminicaPrimul episcop al Episcopiei Ortodoxe Romane a Spaniei si Portugaliei, PS Timotei Lauran, va fi intronizat, duminica, in orasul spaniol Alcala de Henares, la biserica cu hramul Sfantul Mare Mucenic Gheorghe al parohiei ortodoxe romane, informeaza un comunicat al Patriarhiei Romane, remis Rompres.

 

Sfanta Liturghie va fi oficiata de catre IPS Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale si Meridionale, inconjurat de alti membri ai Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane si ierarhi ai Bisericilor ortodoxe surori.

 

La eveniment vor mai participa reprezentanti ai autoritatilor romane, ai autoritatilor locale, preoti, monahi si credinciosi din Mitropolia Ortodoxa Romana a Europei Occidentale si Meridionale, precum si reprezentanti ai altor culte.

 

 

 

Petre TuteaCine mai are nevoie de Petre Tutea?de Alexandru Mihalcea

Petre Tutea a intrat in constiinta noastra chiar in 1990, odata cu marea recuperare a interbelicului romanesc ce a caracterizat perioada imediat postdecembrista a Romaniei. Daca nu ne inselam prima sa restituire a avut loc chiar in paginile acestui ziar, numit atunci un taran imperial, pentru  a-i fi puse astfel in evidenta calitatile de autentic aparator al Traditiei, de om dintr-o bucata care nu s-a plecat in fata stapanitorilor samavolnici. Editura Anastasia a fost prima care s-a ocupat de publicarea manuscriselor risipite in decenii de anonimat. Petre Tutea a devenit astfel un nume care se vindea foarte bine. Aparut la televizor intr-un duplex cu Cioran, punerea lor fata in fata a fost emotionanta si ne-a adus aminte ca si in tara noastra au fost oameni exemplari. Ce mai inseamna insa acum Petre Tutea? Mai este  el la fel de pretuit ca la inceputul anilor ’90? Oare nu cumva dezinteresul nostru fata de tot ce reprezinta componenta tare a culturii a ajuns sa-l umbreasca si pe el, odata cu alte nume? Probabil ca asa stau lucrurile si aceasta este situatia.

 

 

Euharistia, cea mai mare revoluţie din istorie23.05.2008, Vatican (Catholica)

Papa Benedict al XVI-lea a afirmat că Euharistia a adus cea mai profundă revoluţie din istorie. Afirmaţia a fost făcută ieri, în predica la sărbătoarea Corpus Christi din Bazilica San Giovanni in Laterano. După Liturghie, Pontiful a condus - conform tradiţiei - o procesiune pe străzile Romei, până la Bazilica Santa Maria Maggiore.

De ce o revoluţie? Pentru că credincioşii se strâng în faţa Euharistiei lăsând la o parte diferenţele de clasă socială sau economică, convingerile politice, împărţirea după sex, chiar şi preferinţele. Audienţa care i-a ascultat cuvintele au fost o dovadă vie: călugări şi călugăriţe, printre care şi Misionarele Carităţii, cercetaşi, Cardinali, Cavaleri ai Sfântului Mormânt, pelerini din lumea întreagă, şi trecători curioşi care s-au oprit să vadă celebrarea. Meditând asupra misterului euharistic, Sfântul Părinte l-a citat pe Apostolul Paul: "Nu mai este iudeu, nici elin; nu mai este nici rob, nici liber; nu mai este parte bărbătească şi parte femeiască, pentru că voi toţi una sunteţi în Cristos Isus".

 

 

Papa Benedict al XVI-lea cere masuri sociale pentru imigranti, si nu doar politicePapa Benedict al XVI-lea a cerut adoptarea unor masuri sociale, si nu doar politice, pentru a rezolva ''problemele practice'' pe care le presupune imigratia, la numai doua zile dupa ce Italia a decis sa inaspreasca lupta impotriva imigratiei ilegale, relateaza RealitateaTV. Suveranul Pontif a vorbit despre problemele pe care le presupune fenomenul imigratiei in fata episcopilior din Albania, tara ce s-a confruntat recent cu un mare val de emigranti, in special spre Italia.

 

Papa Benedict al XVI-lea a cerut ca interventia Bisericii albaneze in cadrul "diasporei" sa vegheze la "pastrarea identitatii specifice" a credinciosilor albanezi, fara a compromite "integrarea" lor in tara in care emigreaza.

 

 

 

Invazia tinerilor nascuti in digital

 

Invazia tinerilor nascuti in digitalde Cristian Curus 

Trimit zeci de e-mail-uri si mesaje scrise (SMS) in fiecare zi, comunica cu prietenii prin serviciile de mesagerie instanta, petrec cateva ore pe zi cu tot felul de jocuri video si, nu in ultimul rand au conturi pe YouTube, MySpace, Facebook, Flickr sau Hi5. A, si uitasem… fac cumparaturi pe Internet. Acestia sunt tinerii care fac parte din generatia digital innascuta.

Mama nu ma mai trezeste de aproape doi ani. Imi programez telefonul sa sune in fiecare zi de scoala la ora 7.30… dimineata. Apoi imi sun un coleg de clasa care locuieste langa mine sa stabilim o ora de intalnire pentru a porni spre scoala, explica Andrei Mateescu, un liceean de 17 ani. "si in fiecare dimineata intru pe last.fm pentru ca mic dejun fara muzica nu se poate… nu-i asa?", adauga tanarul. A primit primul telefon mobil cand si-a facut buletinul, iar calculatorul un an mai tarziu. Avea ceva cunostinte PC de la scoala, dar spune ca majoritatea lucrurilor pe care le face acum le-a invatat singur. Imi enumara o lista de site-uri dintre care cel putin un sfert eu nu le cunosc. Evident tanarul imi observa privirea plina de uimire la insiruirea sa. "Sa-ti spun acum ce fac si cu mobilul?", ma intreaba razand. Andrei isi foloseste mobilul pentru a face fotografii pe care din cateva "click-uri" le pune pe net. Acum cauta o aplicatie compatibila cu mobilul sau pentru a putea incarca filmulete pe YouTube.

 

 

Un grup de asociatii crestine a acuzat de rea-credinta administratia Capitalei in cazul paradei gayMai multe organizatii nonguvernamentale au atentionat vineri, intr-o conferinta de presa, asupra pericolelor homosexualitatii, respectiv agresiunea asupra familiei, moralei si ordinii publice, inaintea marsului minoritatilor sexuale programat sambata, in Capitala. Asociatia Ziaristilor si Editorilor Crestini (AZEC) impreuna cu Asociatia Provita, Asociatia Christiana, Alianta Familiilor din Romania si Grupul de Reflexie pentru Protectia Familiei au criticat autoritatile pentru faptul ca au autorizat parada homosexualilor.

 

 

 

Bucurestii si Washingtonul cauta solutii pentru a scadea numarul refuzurilor vizelor pentru SUAMinisterul Afacerilor Externe a creat un grup de lucru comun Romania - SUA pentru a analiza cauzele numarului crescut de refuz a vizelor pentru cetatenii romani care vor sa plece in SUA, relateaza ziare.com.

 

Discutiile despre creeraea unui astfel de grup au fost intensificate cu ocazia summitului NATO de la Bucuresti. In cadrul intalnirii de luna trecuta cu omologul sau roman la Neptun, presedintele american George W. Bush vorbea despre nevoia intensificarii dialogului pe aceasta tema la nivel de experti pentru a gasi o solutie menita sa rezolve aceasta problema a vizelor pentru SUA.

 

 

 

„Biserica trebuie să-şi asume cultura vremii, dar fără a face compromisuri“Parintele Dumitru Popescu - „Biserica trebuie să-şi asume cultura vremii, dar fără a face compromisuri“de Ciprian Bara

Despre secularizare se vorbeşte, cel mai adesea, în registrul descriptiv Fiind vorba despre un proces în desfăşurare, se scriu cărţi, se organizează conferinţe, se rostesc predici despre capcanele, efectele şi pericolele secularizării Părintele academician Dumitru Popescu subliniază că originile fenomenului secularist sunt străine culturii răsăritene şi Bisericii Ortodoxe „Dumnezeu a fost scos din lume, pentru că oamenii au vrut să se aşeze conducători în locul Lui“ „Dacă oamenii ar fi atenţi la evidenţele din jurul lor, ar putea să vadă unde te duce viaţa aceasta tumultoasă şi unde te duce Dumnezeu“ Despre originile secularizării, despre felul cum se manifestă ea în afara şi în interiorul omului şi despre cum ar trebui să răspundă Biserica noii provocări ne-a vorbit părintele academician Dumitru Popescu, în interviul care urmează

 

 

Strategii pentru încurajarea mamelor


de Iuliana Gatej

Femeile din România continuă să facă cea mai mare parte a treburilor domestice, statutul lor în familie fiind strâns legat de statutul în societate.

"În gospodăriile româneşti, femeile continuă să facă cea mai mare parte a treburilor domestice. Deşi numărul total de ore dedicate casei îl egalează pe cel al orelor pentru activităţi remunerate, sarcinile domestice sunt considerate triviale şi cad în “responsabilitatea femeii”.

 

 

Ateismul francez şi rezistenţa creştinismului

 

diac. Nicolae Dima

Revista franceză „Le Monde des Religions“ a comandat în urmă cu ceva timp un studiu al cărui rezultat i-a surprins chiar şi pe cei mai optimişti dintre analiştii revistei: Franţa se secularizează atât de rapid, încât în foarte scurt timp, cele mai multe dintre bisericile şi catedralele ei vor fi transformate definitiv în muzee. Religiozitatea în Franţa se diminuează, practic, de la an la an: în anii â90, aproximativ 80% dintre francezi spuneau despre ei înşişi că au drept religie catolicismul; astăzi, abia dacă acest fapt mai este recunoscut de jumătate dintre francezi. 31% se declară atei, deşi cu 12 ani în urmă numărul celor fără religie se ridica la nu mai mult de 23%. Mai mult, minoritatea celor care încă mai cred în Dumnezeu este şi ea divizată în mod drastic: circa 20% dintre ei cred într-un Dumnezeu personal, care există ca fiinţă supremă, în timp ce majoritatea copleşitoare de 80% crede în Dumnezeu ca forţă, ca energie supranaturală nedefinită (dar în care e bine să crezi, în virtutea unor principii mai mult de natură superstiţioasă). Avem, deci, un grup foarte mic de francezi care cred în Dumnezeu şi au o viaţă religioasă apropiată de cerinţele credinţei lor. În acest timp, datorită migraţiei energice, numărul musulmanilor de origine africană sau orientală creşte foarte mult, ceea ce va duce în curând la o inversare a reprezentării religioase în această ţară, în favoarea musulmanilor.

 

 

Ştiinţa şi tehnologia nu pot transfigura lumeadiac. Sorin Mihalache

Industria aerospaţială este una dintre cele mai costisitoare din lume. În ultimul deceniu, tot mai multe ţări participă la programele spaţiale, în timp ce altele au strategii proprii de dezvoltare a acestui sector. (În imagine, una dintre navetele americane pierdute în programul spaţial, Columbia)

Volumul descoperirilor ştiinţifice creşte necontenit. Cercetarea ştiinţifică ia lumea cu asalt, urmărind să cucerească toate redutele ei, să pătrundă toate tainele ei, să-i dezvăluie toate misterele. Pare tot mai evident că setea de cunoaştere a omului nu se va opri niciodată.

 

 

Credinţa în Albania post-comunistă este vie

 

23.05.2008, Roma (Catholica)

Arhiepiescopul Angelo MassafraEpiscopii din Albania afirmă că în ciuda "distrugerii materiale şi spirituale" din timpul comunismului, Biserica din ţara lor este vie şi bine, dar are nevoie de sprijin. Arhiepiscopul Angelo Massafra de Shkoder a făcut un apel la ajutor săptămâna aceasta, mulţumind în acelaşi timp pentru sprijinul dat de Sfântul Scaun. Prelaţii albanezi se află în Roma pentru vizita ad limina.

Arhiepiscopul a spus că Biserica din Albania "ar avea nevoie de puţin mai mult sprijin la nivel economic. Şi Albania trăieşte această recesiune economică globală. Nu dorim să fim lăsaţi singuri şi vom spune aceasta cu claritate Sfântului Scaun şi diferitelor Congregaţii." Prelatul a vorbit apoi despre credinţa Bisericii din Albania, care este "foarte vie: oricine vine să participe la Liturghiile noastre, ca să vadă modul în care ne trăim credinţa, va pleca cu impresia vitalităţii, a vivacităţii impresionante". În opinia sa, "cei care vin din Europa şi-au pierdut entuziasmul", şi de aceea el le spune vizitatorilor: "ajutaţi-ne cu experienţa voastră; când veţi veni aici noi vă vom da din spiritul nostru misionar, din entuziasmul nostru şi va fi un lucru cu adevărat frumos".

 

 

La Iaşi va fi înfiinţat un centru de fertilizare în vitroConsilierii judeţeni ieşeni au aprobat, vineri, în şedinţă plenară, asocierea dintre Maternitatea "Elena Doamna" şi firma SC Iscare International SRL, reprezentantul unui grup de firme slovac la Iaşi, pentru înfiinţarea unui centru de fertilizare în vitro, transmite corespondentul NewsIn.

Potrivit reprezentanţilor maternităţii, investiţia este de 1,1 milioane de euro şi va fi suportată integral de grupul slovac, în timp ce unitatea sanitară a pus la dispoziţie un corp de clădire.

"Dacă totul va fi în regulă, până în primăvara anului viitor acest centru va fi construit. Grupul slovac a estimat că preţul unei fertilizări în vitro la Iaşi va fi de aproximativ 1.500 de euro, dar nu este un preţ unitar fix. În alte ţări europene, costurile ajung, în medie, în funcţie de patologie, la 3.000 de euro", a declarat, vineri, pentru NewsIn, dr. Ştefan Buţureanu, directorul Maternităţii "Elena Doamna".

 

 

Proiectul internaţional HiPER va fi condus de o echipă de cercetători britanici, laboratorul urmând să fie construit în localitatea Harwell, din OxfordshireEnergia Soarelui va fi obţinută în laboratoarede Sabina Tudor

Fizicienii de la Oxford au reuşit, pentru prima oară în lume, să unească două nuclee într-unul singur, nu prin metodele clasice de accelerare magnetică a particulelor, ci prin ridicarea temperaturii de reacţie până la 10 milioane de grade Celsius.

Ca urmare a acestui succes, Marea Britanie a decis să construiască un nou laborator de fuziune nucleară unde, cu ajutorul unui superlaser, se vor produce temperaturi şi presiuni echivalente celor din interiorul Soarelui.

Scopul acestor eforturi este realizarea unui proces tehnologic viabil prin care, încălzind particule infime de hidrogen, să se creeze cantităţi imense de energie. Combustibilul folosit pentru fuziune ar fi alcătuit din deuteriu şi tritiu, cei doi izotopi „grei" ai hidrogenului. O singură centrală de acest gen ar putea scoate omenirea din criza energetică actuală.

 

 

Pe invers: Gay Fest, rampă de lansare pentru organizaţii religioase şi extremisteManifestarile reunite sub numele GayFest au provocat, anul acesta, reactii mult mai numeroase decât la editiile precedente, multe organizatii criticând Parada minoritatilor sexuale. Marsul diversitatii din 2008, se dovedeste o oportunitate de a iesi la rampa pentru asociatii extremiste sau necunoscute pâna acum, precum "Provita pentru nascuti si nenascuti" sau ROST. Acestea au anuntat organizarea a trei contra-manifestatii, în numele "moralei crestine", a "normalitatii" si a "pericolului reprezentat de homosexuali". Totusi, Parada GayFest s-a încheiat sâmbata, în jurul orei 19.00, în zona Parcului Izvor din Capitala, fara a se înregistra incidente violente, pe parcursul marsului circulatia fiind oprita, iar participantii la parada au fost monitorizati de politisti si jandarmi. Aproximativ 300 de persoane au participat la parada GayFest 2008, care a început la ora 17.15, la intersectia Bulevardului Decebal cu strada Nerva Traian.

 

 

La Bucureşti s-a desfăşurat „Marşul pentru o familie normală“

 

Circa 500-600 de persoane au participat luni , 19 mai 2008 , la “Marsul pentru o familie normala”. Conform organizatorilor, cinci organizatii civice apropiate valorilor traditionale, evenimentul s-a dorit un semnal de alarma cu privire la pericolul reprezentat de propaganda homosexuala, in saptamana in care se desfasoara manifestarile “Gayfest 2008”. Marsul s-a desfasurat pe traseul Patriarhie - Piata Unirii - Universitate - Piata Romana - Calea Victoriei - Piata Natiunilor Unite - Patriarhie.

Printre participanti s-au numarat circa 15 clerici (preoti si calugari), tineri in port popular, studenti sau simpli trecatori. Acestia au purtat steaguri tricolore, icoane ortodoxe, cruci si pancarte cu inscriptii precum: “Pentru o familie normala, spune NU sodomei!”, “Copiii nostri, de mâna cui?”, “Veniti-va in fire!” sau “România nu e Sodoma”.


Un banner cu sloganul “Am o mama si un tata, nu doua mame si doi tati” nu a fost acceptat de seful dispozitivului care a asigurat ordinea, format din jandarmi, politisti rutieri si angajati ai Serviciului Special pentru Interventie Rapida.

 

Poporul român nu trebuie diabolizat, declară un cardinal de la Vatican


Cardinalul Martino, "ministrul" justiţiei de la Vatican, a declarat azi că imigraţia ilegală "nu poate fi considerată un delict" şi că "poporul român nu trebuie demonizat", relatează AFP, citată de NewsIn.

 

Glezna Patriarhului si nasul Cleopatrei


- A fost invocat adesea aforismul lui Pascal potrivit caruia daca nasul Cleopatrei era mai scurt, configuratia lumii ar fi fost alta: "Le nez de Cléopatre: s'il eűt été plus court, tout la face de la terre aurait changé".

SchimbAnd ceea ce este de schimbat, putem spune ca daca Prea Fericitul Parinte Patriarh Daniel nu si-ar fi fracturat glezna, de Paste ar fi slujit la Iasi noul mitropolit ales al Moldovei, IPS Teofan. Si Insusi Preafericirea Sa ar fi avut, asa cum se cuvine, protia in slujirea Liturghiei pascale. Nu stiu daca s-a mai intamplat, in istoria Bisericii noastre, ca atat la Bucuresti, cat si la Iasi, concomitent, in noaptea Sfintei Invieri a Mantuitorului, sa slujeasca, in locul chiriarhilor, doi episcopi vicari. Desigur, situatia de la Bucuresti, urmare a accidentului suferit de Patriarh, eu o pun pe seama pacatelor noastre - si aici vorbesc exclusiv ca bucurestean - intrucat Patriarhul Romaniei este inainte de toate Arhiepiscopul Bucurestilor. Insa iesenii si credinciosii din Mitropolia Moldovei si Bucovinei il puteau avea intre ei pe noul chiriarh, daca se respectau canoanele.

sus

Notă:

Ştirile din acest număr sunt preluate din diferite site-uri. Folosite cu permisiune. Este interzisă folosirea, copierea sau distribuirea acestor articole fără acordul în scris din partea Vox Dei Baptist Ministries.

horizontal rule

Ce este nou?

 

Mapamond Creştin Baptist - ştiri de interes pentru creştinătatea română.

 

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Grup de Discuţii Apologetică - te poţi abona şi scrie mesaje care să fie dezbătute, discutate în acest grup de către membrii săi.

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

CHAT Creştin! - aici intri dacă vrei să discuţi cu prietenii sau să îţi faci prieteni noi. Teme diverse.

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate