Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Din Presa Română
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Cuprins Publicaţie
NOSTRA AETATE
Pagina de Apologetică
Pagina de Teologie
Site-uri Baptiste
Pagina de Istorie
Pagina Pastorală
Articole de la cititori
Proiectul Betania
Pagina de MEDIA
Ştiri Internaţionale
Din Presa Română
Poşta Redacţiei


Pagina de ştiri

 

 

Ştiri din presa română

 

 

Campanie ateista: Nu crezi in Dumnezeu ? Nu esti singurul !

Un grup ateist din Statele Unite a afisat o serie de mesaje publicitare de-a lungul unei autostrazi din New Orleans pentru "a-i convinge pe oameni ca pot fi buni si fara Dumnezeu", informeaza WDSU. Initiativa celor din United Coalition of Reason vine la cateva zile dupa ce o organizatie ateista din statul american Indiana a inscriptionat 25 de autobuze din Chicago cu sloganul "La inceput Omul l-a creat pe Dumnezeu".

 

"Nu crezi in Dumnezeu? Nu esti singurul", se spune in mesajul plasat de catre United Coalition of Reason de-a lungul Interstate 10.

 

Călugăriţele împotriva traficului cu fiinţe umane

16.06.2009, Vatican (Catholica)

Papa Benedict al XVI-lea apreciază angajamentul persoanelor consacrate pentru oprirea traficului uman şi pentru reconstruirea vieţilor celor care au experimentat acest trist fenomen. Sfântul Părinte şi-a exprimat sprijinul său pentru iniţiativă într-o telegramă semnată de secretarul de stat, Cardinal Tarcisio Bertone. Mesajul papal a fost trimis conferinţei de patru zile ce se desfăşoară actualmente la Roma, cu participarea a diferite congregaţii feminine pe tema traficului cu fiinţe umane.

 

 

 

Raport: Omenirea se va confrunta cu "un risc crescut" de producere a unor schimbari climatice "abrupte si ireversibile"

Potrivit unui raport al unui congres stiintific publicat joi, Omenirea se va confrunta cu "un risc crescut" de producere a unor schimbari climatice "abrupte si ireversibile" daca nu-si va reduce in mod semnificativ emisiile de gaze cu efect de sera, informeaza AFP, preluata de Agerpres.

 

"Observatiile recente arata ca numeroase aspecte ale climei evolueaza in apropiere de limita superioara a proiectiilor GIEC (Grup international de experti privind schimbarile climatice)", semnaleaza raportul, redactat de 12 oameni de stiinta si publicat cu sase luni inainte de summitul de la Copenhaga.

Cei care cred ca se trag din maimute sustin ca ruda cea mai apropiata a omului este urangutanul, nu cimpanzeul

Pentru ca anul acesta se implinesc 200 de ani de la nasterea lui Charles Darwin si 150 de ani de la publicarea "Originii speciilor", cercetatatorii se intrec in a face publice studii ce sustin teoria darwiniana a evolutiei. Dupa ce au sustinut ca originea omului ar fi in Europa, nu in Africa sau ca au gasit "veriga lipsa", cercetatorii de la Universitatea din Pittsburgh si cei ai Muzeului de Stiinte din Buffalo spun ca au noi dovezi ce sugereaza ca omul se inrudeste cu urangutanul, nu cu cimpanzeii, asa cum aratau studii anterioare.


 

 

ONU ne cere deblocarea adopţiilor internaţionale. România spune “încă nu”

de Oana Craciun

Una dintre recomandările transmise ţării noastre de Comitetul ONU pentru drepturile copilului vizează “retragerea moratoriului” care limitează adopţiile internaţionale doar la rudele copiilor.

 

Reprezentanţii ONU cer statului român deblocarea adopţiilor externe, pe motiv că actuala lege este “o barieră în calea implementării totale” a articolului 21 din Convenţia ONU privind drepturile copilului, care prevede, printre altele, că statele semnatare trebuie să ia în consideraţie şi varianta adopţiilor internaţionale dacă nu se găseşte o familie corespunzătoare în ţară. Documentul ce cuprinde recomandările Comitetului ONU pentru drepturile copilului, obţinut de Cotidianul, mai arată că cererea deblocării sistemului de înfieri externe este susţinută şi de faptul că la nivel internaţional există legi în acest sens, în conformitate cu Convenţia de la Haga pe adopţii.
 

Voronin a pus alegerile într-o miercuri

Preşedintele Vladimir Voronin a semnat decretul de dizolvare a Parlamentului, după ce opoziţia liberală a refuzat de două ori consecutiv să voteze un şef de stat comunist, ceea ce ar fi asigurat stabilitatea la guvernare pentru următorii patru ani pentru majoritatea comunistă, care deţine 60 din cele 101 mandate

 

 

 

Mitropolitul Gavriil Bănulescu, marele cărturar de la Chişinău

de Tamara Grigore

Mitropolitul Gavriil BanulescuMitropolitul Gavriil Bănulescu-Bodoni a fost o mare şi puternică personalitate în viaţa bisericească, o mână de fier care a căutat mereu să sprijine preoţimea, un diplomat adevărat cu diverse organe administrative. Îşi lasă puternic amprenta în toate eparhiile unde a activat şi slujit, fiind cunoscută grija sa deosebită pentru copiii şi văduvele preoţilor. Lăsând la o parte construcţia a peste 200 de biserici, meritul deosebit pe care îl are ca mitropolit al Basarabiei este acela de a fi organizat învăţământul teologic prin înfiinţarea Seminarului Teologic de la Chişinău şi de a susţine viaţa liturgică prin deschiderea unei tipografii. Importanţa acestei tipografii pentru viaţa spirituală şi culturală a basarabenilor a fost foarte mare, aceştia având posibilitatea de a citi cărţi în limba maternă, cărţi traduse, în majoritatea lor, de însuşi mitropolitul Gavriil.


Puterea numelui

Ionuţ BURSUC

O mare lipsă în viaţa omului modern este pierderea dimensiunii sacre a numelui şi adeseori camuflarea acesteia în registre şi statistici. De la numele divin până la numele persoanelor umane, totul poate fi astăzi privit din exterior, ca obiect de studiu, poate fi observat, măsurat, evaluat şi încadrat în categorii mai mult sau mai puţin rigide.

 

Basarabia se va uni cu România. In ajunul plecarii la Moscova, Voronin acuza UE ca a ridicat „cortina de fier de pe Prut“

de Viorel Patrichi

Vladimir Voronin a afirmat ca R. Moldova urmeaza sa intre sub protectorat international, iar peste 20 de ani se va integra in Romania. Astazi, el este primit de Medvedev la Kremlin (foto) pentru a comemora atacarea URSS de catre maresalul Ion Antonescu.

Presedinte inca in exercitiu, presedinte al Parlamentului proaspat dizolvat si sef al Partidului Comunistilor, Voronin a acordat un interviu pentru RIA Novosti, unde arata ca alegerile anticipate din 29 iulie ar putea duce la pierderea definitiva a Transnistriei, urmand ca Basarabia sa fie coordonata ca un protectorat international, pentru a fi asimilata de Romania peste 20 de ani. Gura pacatosului adevar graieste! Generalul de militie crede ca se va continua tactica din data de 7 aprilie, cand au avut loc niste evenimente ca „un raspuns isteric“ la intalnirea pe care a avut-o cu presedintele rus Dmitri Medvedev pe 18 martie.


Creaţie, Big Bang, Univers, multivers? Despre raţionalitatea lumii în modelele cosmologice recente

Teoriile actuale indică faptul că Universul a avut un început, dar o serie întreagă de întrebări sunt încă fără răspunsTeoriile actuale indică faptul că Universul a avut un început, dar o serie întreagă de întrebări sunt încă fără răspuns

 

diac. Sorin MIHALACHE

O serie de descoperiri făcute în secolul trecut arată că Universul în care trăim are caracteristici speciale. În strădania de a avea răspunsuri ştiinţifice precise, s-au propus diverse scenarii. Unul dintre ele (inflaţia haotică eternă) vizează eliberarea istoriei Universului de orice fel de condiţii speciale. Este propusă ideea existenţei unui număr mult mai mare de universuri! Dacă ar fi aşa, lumea ar reprezenta un banal accident, un rezultat „inevitabil“ într-o mare imensă de universuri aleatoare. În acest fel, şi întrebările cu privire la sine, şi reflecţiile metafizice, şi semnificaţiile spirituale pe care omul le descoperă cu privire la rostul lumii şi la sensul vieţii lui în ea ar avea un sfârşit. Dar nu unul care să însemne împlinirea tuturor, ci nonsensul acelora.

„Un teolog atent la semnele timpului“

diac. George ANICULOAIE

Părintele profesor Ion Bria, de la a cărui trecere la cele veşnice se împlinesc şapte ani, a fost pomenit sâmbătă, 20 iunie, la Mănăstirea Cernica Slujba de pomenire a fost săvârşită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, la mormântul acestuia, aflat în cimitirul mănăstirii

 

La sfârşitul slujbei, în faţa celor prezenţi, Patriarhul României a rostit un cuvânt prin care a evocat personalitatea vrednicului părinte profesor dr. Ion Bria (1929-2002), intitulat „Un teolog atent la semnele timpului“. Menţionăm că anul acesta se împlinesc şapte ani de la trecerea la cele veşnice a pr. Ion Bria şi 80 de ani de la naşterea sa (19 iunie 1929).

 


 

Cheltuielile militare au atins un nou record la nivel mondial

Cheltuielile militare au atins un nou record anul trecut pe plan mondial, fiind alimentate de continuarea razboiului din Irak, de revenirea in forta a Rusiei pe piata armamentului si de ascensiunea economiei chineze, se arata in raportul anual al Institutului international de cercetare pentru pace de la Stockholm (Sipri), publicat ieri si preluat de Agentia France Presse.

"Mic dejun cu rugaciune" in octombrie, la Camera Deputatilor

Conducerea Camerei Deputatilor a aprobat, marti, organizarea la Parlament, in perioada 21-23 octombrie, a actiunii "Micul dejun cu rugaciune", a carei tema principala este criza familiei, relateaza NewsIn.

 

Organizatorii evenimentului, membrii Grupului Ecumenic de Rugaciune a Parlamentului, se asteapta la aproximativ 250 de invitati straini si romani, printre care parlamentari, personalitati ale vietii culturale, religioase si ale mediului de afaceri, inalte fete bisericesti, oameni de cultura si jurnalisti.


Oficial american de rang inalt: SUA doresc crearea unui stat palestinian alaturi de Israel

George MitchellEmisarul special al presedintelui american, Barack Obama, in Orientul Mijlociu, George Mitchell s-a intalnit la Ierusalim cu ministrul israelian de Externe Avigdor Lieberman, informeza Agerpres.

 

Mitchell a declarat, la inceputul intrevederii, ca obiectivul administratiei americane il constituie realizarea pacii in Orientul Mijlociu, inclusiv crearea unui stat palestinian alaturi de Israel, relateaza marti postul de radio Vocea Israelului.

 

 

Bloggerii din Iran riscă pedeapsa capitală

Bloggerii din Iran riscă să fie condamnaţi la moarte dacă justiţia va decide că opiniile exprimate pe Internet aduc ofense regimului. O lege in acest sens a fost votată de Parlament şi aşteaptă acum aprobarea Consiliul Gardienilor Revoluţiei, transmite Realitatea Tv. Pedeapsa cu moartea este aplicată in Iran celor care sunt găsiţi vinovaţi de crimă, homosexualitate, viol şi adulter şi mai ales pentru subminarea Republicii Islamice ori ofense aduse Islamului.


Moschee amendata pentru "perturbarea ordinii publice": rugaciunile trezesc din somn locuitorii cartierului 

O moschee din Rusia a fost amendata pentru perturbarea ordinii publice, scrie, miercuri, mosnews.com. Cei care locuiesc in apropierea moscheei Mahmoud Effend, din sud-vestul Rusiei, au facut o plangere la politie in care scriau ca sunt deranjati de faptul ca in fiecare zi, la ora patru dimineata si la 11 seara se aud slujbe si rugaciuni de la moschee. Ei au specificat ca amplificatoarele de la moschee sunt prea puternice si ca tot timpul sunt treziti din somn din pricina lor.


 

Despre viitoarea dictatura din America

Ce este FEMA? Pe scurt, un guvern secret. Aceasta Agentie are putere si autoritate cu mult peste orice alt Departament din SUA. Ce poate face FEMA? Poate anula legi. Poate muta comunitati intregi. Poate aresta pe oricine fara un mandat si ii poate retine fara sentinta judecatoreasca. Poate confisca proprietati, alimente, mijloace de transport sau alte bunuri. Si poate anula chiar Constitutia SUA. Cand a fost vorba sa se infiinteze o asemenea Agentie s-a avut in vedere protejarea Guvernului american, in cazul unui atac nuclear. O functie secundara a fost aceea de a coordona activitatile, in caz de dezastre naturale.


Sensul omului în lume şi în Biserică

Bertrand Vergely, filosof şi teolog francez ortodoxBertrand Vergely, filosof şi teolog francez ortodox

 

Voce pregnantă în spaţiul intelectual francez de astăzi, receptat în special de tineri, Bertrand Vergely este o personalitate care nu doar ţine cursuri de filosofie, ci împărtăşeşte cu mult patos viziunea creştină lumii occidentale. Profesor la Institutul Ortodox „Saint Serge“ din Paris şi la Institutul de Studii Politice din Paris, Vergely este autor a numeroase lucrări de filosofie, abordând atât gândirea filosofilor Antichităţii clasice, cât şi a filosofilor moderni. Reproducem mai jos un fragment din conferinţa intitulată „Unde este Biserica, acolo este Duhul Sfânt“, susţinută la parohia „Sfântul Serafim de Sarov“ din Paris.


Paziti-va de sectele religioase! Caracteristicile lor

de Marius Zarnescu

Traim intr-o cultura postmoderna, o cultura in care se afirma ca nu este nici un fel de adevar absolut. Postmodernismul accepta toate religiile si pretuieste toate superstitiile. Orice tip de spiritualitate este acceptata acum fara sa se sugereze ca un anumit punct de vedere ar putea fi gresit si altul corect. Tendinta este atatea adevaruri, cati indivizi sunt in lume.

Deshidratarea în anotimpul cald

de biolog Gabriela Roxana PRICOP

Odată cu venirea anotimpului cald, ne confruntăm cu un proces strâns legat de temperaturile ridicate înregistrate pe parcursul verii în ultimii ani şi care, în ultima vreme, a căpătat o amploare deosebită. Este vorba despre deshidratare. În cele ce urmează vă vom prezenta câteva sfaturi despre cum să preveniţi acest fenomen în zilele caniculare.

 

Prin termenul „deshidratare“ se înţelege pierderea unei cantităţi însemnate de apă, în special prin transpiraţie abundentă, din corpul omenesc. Mai există şi alte tipuri de deshidratare, cauzate de o stare diareică prelungită sau de pierderea unei cantităţi însemnate de apă prin urină.

 

Arsenie Boca si misterioasele icoane de la Draganescu

de Dumitru Manolache

Despre parintele Arsenie Boca, uneori este o impietate sa vorbesti. Atat de mare, iubitor si nepretuit este, incat ar trebui sa-l veneram ca pe un adevarat sfant. Si chiar este un sfant despre care nu numai cei care l-au cunoscut direct, ci si cei care prin mijlocirea rugaciunii lui si-au rezolvat probleme grave ale vietii il considera o mare taina inca nedescifrata a Ortodoxiei romanesti. Astazi vom incerca - pe cat ne este puterea - sa vorbim despre pictura lui, atat de originala incat nu are egal in lume. Ce este de fapt aceasta misterioasa pictura?

Marele Razboi, pedeapsa divina a Rusiei pentru arderea moastelor

de Dumitru Manolache

Sanctitatea Sa Kiril,  Patriarhul Moscovei si al Intregii Rusii, considera ca al Doilea Razboi Mondial a fost un sacrificiu de rascumparare a pacatului apostaziei pentru poporul rus, informeaza Lacasuri Ortodoxe. „Unii oameni se mira de ce am trecut printr-un razboi atât de grozav si de sângeros, de ce atât de multi oameni au murit!“, a spus Patriarhul dupa liturghia din Moscova, tinuta pe data de 3 iunie a.c. la Manastirea Sretenski. Cu toate acestea, el a sugerat ca ar trebui sa ne mutam privirea de la „catastrofa militara“ catre predecesorii nostri credinciosi.

Religiile pot face mult bine sau mult rău

11.06.2009, Montauban (Catholica)

 

În societăţile multiculturale şi pluri-religioase, religiile sunt capabile de mult bine sau de mult rău, a recunoscut un oficial al Vaticanului. Cardinalul Jean-Louis Tauran, preşedintele Consiliului Pontifical pentru Dialogul Interreligios, a afirmat acest lucru în cadrul unei conferinţe internaţionale pe tema religiei, desfăşurată în Franţa în zilele de 7 şi 8 iunie 2009. Radio Vatican a relatat că discursul Cardinalului i-a menţionat pe aceia care prezintă religia ca pretext pentru terorism.


Secularismul poate infesta Biserica

11.06.2009, Vatican (Catholica)

Papa Benedict al XVI-lea a avertizat astăzi vizavi de secularizarea ce pătrunde în Biserică şi se manifestă prin "cultul euharistic formal şi fără conţinut". Sfântul Părinte a prezidat astăzi celebrarea Corpus Christi în Roma, începută cu Liturghia din Bazilica San Giovanni in Laterano şi continuată cu procesiunea cu Preasfântul Sacramentul până la Bazilica Santa Maria Maggiore.

Târgul bisericesc. Laserul pentru broderii bizantine si cadelnita electronica

de Dumitru Manolache

Ieri (11 iunie, n.edit.), s-a deschis in Complexul Expozitional din Bucuresti a 5-a  editie a Targului International de Vesminte, Icoane, Carti si Obiecte Bisericesti (TOB, care va fi deschis pana pe 13 iunie 2009. Programul de vizitare este intre orele 10,00 si 18,00.

Dupa cum ne-a declarat domnul Andrei Epure, directorul acestei manifestari originale, anul acesta sunt prezenti la targ 80 de participanti  din sapte tari: Grecia, Austria, Germania, Italia, Belarus, Ucraina si Romania.

Cimitir centenar, scos la vânzare

Nici vandute en-gros, locurile de veci nu au cautarede Eleonora Cristescu

Administraţia oraşului New York încearcă să scape de proprietăţile care mai mult păgubesc decât ajută bugetul local.

Americanii nu prea se înghesuie să investească bani în cimitire. Scos recent la vânzare, Cimitirul Canarsie, din New York, a atras doar patru potenţiali cumpărători, din cei 40 contactaţi de autorităţi. Cele 3.000 de morminte libere nu s-au dovedit prea interesante, mai ales că locul este destul de vechi, fiind datat de prin 1880, informează AFP. 

Consiliul Europei legalizeaza hula impotriva lui Dumnezeu

de Dumitru Manolache

Consiliul Europei a calificat hula împotriva lui Dumnezeu ca un drept al libertatii individului, ce nu poate fi calificat drept crima sau încalcare a legii, anunta agentia Interfax, citata de Pravoslavie si preluat de Lacasuri Ortodoxe. În Darea de seama publicata recent de catre Comisia Venetiana, care este organ consultativ al Consiliului Europei pentru legislatia constitutionala, aceasta face deosebire radicala între hula împotriva lui Dumnezeu si ofensarea sentimentelor religioase.

"În toate bisericile existau informatori!"

<span>Arhiva familiei Ardelean - </span>În anii '80, aprobările pentru biserici se obţineau greu, dar credincioşii îşi aflau locuri de rugăciune de Monalise Hihn

În primăvara lui 1989, Gligor Hada era deja de opt ani pastor al Bisericii Penticostale din Hunedoara. Conti­nua să răspândească Bibliile aduse din Germania prin Biserica Reformată. Ştia că este urmărit de Securitate atât la serviciu, cât şi în biserica pe care o conducea. Tot în acea pri­măvară, fiul său cel mare a fugit din ţară, trecând Dunărea înot în fosta Iugoslavie. 

 

Astăzi, crede că e timpul ca toţi foştii informatori ai Securităţii să fie cunoscuţi, pentru că a venit vremea ca lumea să afle adevărul, oricât de dureros ar fi. Este convins că aceştia au fost infiltraţi în toate bisericile, dar spune că i-a iertat pe toţi cei care i-au făcut rău. Peste ani, unul dintre prigonitorii săi l-a privit în ochi şi şi-a cerut iertare. Gligor Hada locuieşte în continuare la Hunedoara, unde este păstor al mai multor biserici penticostale din zonă.

Moartea baiatului lui Emil Bartos pastor baptist

Un student din Oradea s-a aruncat de la etajul 5 al clădirii Politehnicii Timişoara (VIDEO)

Colegii tânărului, care era student in anul doi al Facultatii de Matematică şi Informatica din cadrul Universităţii de Vest , spun că Lucian Bartoş s-a aruncat de la ultimul  etaj al cladirii Universitatii Politehnice, chiar în faţa  lor. O tânără a leşinat când a văzut scena sângeroasă, fiind transportată, în stare de şoc, la spital.

 

Din pacate, medicii nu au mai putut face nimic pentru studentul sinucigaş. Tânărul a murit pe loc.

Producatorul Kent a vandut zilnic de 2,3 mil. euro in T1

Producatorul Kent a vandut zilnic de 2,3 mil. euro in T1de Mihaela Popescu

Compania British American Tobacco (BAT), producatorul Kent, a avut in primul trimestru al anului vanzari de 906,7 mil. lei (212,3 mil. euro) la nivel local, in crestere cu 20% fata de T1, ceea ce reprezinta o medie zilnica de 2,3 mil. euro.

 

"Cresterea de 20% se datoreaza majorarii preturilor indusa de majorarea accizelor la tutun. De exemplu, in luna martie pretul unui pachet Kent era de 6,8 lei, fata de 5,7 lei in aceeasi luna din 2008", au precizat reprezentantii BAT Romania.

sus

Notă:

Ştirile din acest număr sunt preluate din diferite site-uri. Folosite cu permisiune. Este interzisă folosirea, copierea sau distribuirea acestor articole fără acordul în scris din partea Vox Dei Baptist Ministries.

horizontal rule

Ce este nou?

 

Mapamond Creştin Baptist - ştiri de interes pentru creştinătatea română.

 

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Grup de Discuţii Apologetică - te poţi abona şi scrie mesaje care să fie dezbătute, discutate în acest grup de către membrii săi.

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

CHAT Creştin! - aici intri dacă vrei să discuţi cu prietenii sau să îţi faci prieteni noi. Teme diverse.

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate