Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Din presa romana
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Cuprins Publicaţie
NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Site-uri Baptiste
Istorie
Pastorala
Articole
MEDIA
Stiri internationale
Din presa romana
Posta Redactiei


Pagina de ştiri

 

 

Ştiri din presa română

 

 

Moscova acuză Ucraina că profanează mormintele soldaţilor sovietici

Ministerul rus al Afacerilor Externe a acuzat autorităţile ucrainene de distrugerea "intenţionată" a mormintelor soldaţilor sovietici din vestul ţării, in special in timpul construirii unui monument la Lvov dedicat naţionaliştilor ucraineni, relatează AFP.

"Crearea blasfematoare a unui pantheon al complicilor naziştilor - luptătorii Organizaţiei Naţionaliştilor Ucraineni, care se fac vinovaţi de moartea soldaţilor sovietici, a civililor şi a polonezilor de la Volyn (Ucraina) - este pe cale de a fi incheiată" la Lvov, in Ucraina de Vest, reaminteşte ministerul intr-un comunicat, potrivit NewsIn.

Escroci fara Dumnezeu: s-au folosit de numele Patriarhului Teoctist pentru a cere bani pentru o manastire inexistenta

Manastirea Sfantului Nectarie din Eghina

Un comunicat al Patriarhiei Romane remis ZIUA Online atrage atentia asupra tupeului de care dau dovada unii oameni ca sa faca rost de bani. In comunicat se precizeaza ca un pretins arhimandrit, Visarion Dima, a solicitat sprijin financiar pentru construirea unei manastiri in insula Eghina, din Grecia. Mai mult, "arhimandritul" a apelat la o revista, "Formula AS", in care publica si doua conturi in care credinciosii pot depune banii. Pentru a-i convige pe donatori, in articolul din respectiva publicatie "arhimandritul Visarion Dima" sustine ca s-a pus, chiar, piatra de temelie a respectivului lacas de cult cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Patriarh Teoctist, fostul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane.

Fermele eoliene pot schimba starea vremii

 Viteza vantului scade in apropierea turbinelor 

Pare de necrezut, insa o ferma eoliana de mari dimensiuni ar putea schimba directia furtunilor. Cel putin aceasta este concluzia la care au ajuns doi cercetatori americani de la Universitatea Maryland, anunta GreenReport.ro

Momentan, SUA este aprovizionata cu 1% electricitate de la parcurile eoliene. Pana in 2020, Departamentul pentru Energie al SUA intentioneaza sa ridice acest procent la 20%. Prin urmare, pentru atingerea acestui scop, este nevoie de construirea mult mai multor ferme eoliene.

Papa in Israel

de Tesu Solomovici

Vizita presedintelui Israe­lu­lui Shimon Peres la Vatican a dat roade: Papa Benedictus al XVI-lea a raspuns pozitiv invitatiei israeliene de a vizita Tara Sfanta, prilej de a fi si la Ierusalim si la Ramallah, sediul Autoritatii Palestiniene. Se spera ca vizita Papei va contribui la stingerea tensiunii provocate in Israel si in lumea evreiasca de pretutindeni de intentia Vaticanului de a-l proclama Sfant pe Papa Pius al XII-lea. Evreii spun ca seful Bisericii Catolice, care in anii Holocaustului a stiut de suferintele evreimii europene, "a tacut", si nu s-a opus deportarii evreilor Romei la Auschwitz nu poate face parte dintre Sfintii crestinitatii. Data precisa a vizitei inca nu a fost fixata.

Parastasul la mormantul Parintelui Gh. Calciu, la doi ani de la trecerea la Domnul

 de Raluca Tanaseanu

Fiul iubirii nu poate sa moara!

2 ani de la trecerea la Domnul a Parintelui Gheorghe Calciu

Pe 21 noiembrie au trecut doi ani de cand ne-a parasit unul dintre martirii zilelor noastre – Parintele Gheorghe Calciu Dumitreasa. Pe 22 noiembrie, la Manastirea Petru Voda unde parintele este ingropat s-a facut slujba parastasului. Au fost prezenti Andrei – fiul parintelui, prieteni apropiati, camarazi din inchisoare, enoriasi veniti special din America, obstea de la Diaconesti, dar si numerosi credinciosi din diferite parti ale tarii.

Marea Unire de la 1918

de Virgil Lazar

Batalia lui Iuliu Maniu in drumul spre Reintregire

Personalitate politica de frunte a secolului XX, Iuliu Maniu a fost unul dintre factorii decisivi prin care, alaturi de Al.Vaida Voevod, Vasile Goldis, Aurel Lazar etc., printr-o activitate sustinuta in randurile populatiei romanesti si o intransigenta radicala fata de pozitia si pretentiile maghiare de atunci, s-a ajuns la Marea Adunare Populara de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918 unde s-a adoptat in unanimitate Declaratia de Unire a Ardealului cu patria mama, Romania.

Computerele cuantice - tehnologie paradoxală

Constituenţii cuantici au proprietăţi remarcabile. Ei interacţionează într-un fel necunoscut la nivelul experienţei noastre directe

de diac. Sorin Mihalache

Chiar dacă ar fi un foarte bun alergător, un emisar nu poate anunţa vestea producerii unui eveniment într-o localitate vecină decât după un anumit timp de la producerea ei, şi aceasta indiferent la ce distanţă se află destinaţia. Indiferent dacă în locul alergătorului sunt utilizate semnale sonore sau luminoase, ştirea tot va ajunge la destinaţie cu întârziere, după petrecerea evenimentului. Potrivit unui postulat deja celebru, pe care Einstein l-a obţinut cu mai bine de un secol în urmă (în cadul relativităţii restrânse), nimic nu se poate propaga sau deplasa, în vreun fel, cu viteze mai mari decât cea a luminii. Cu alte cuvinte, nici o cauză nu poate produce efecte instantanee. Surprinzător însă, lumea dimensiunilor foarte mici, lumea cuantică, pare să nu respecte această regulă!

Călugării fără venituri vor beneficia de asigurări de sănătate plătite de la bugetul de stat


In Romania există aproximativ 10.000 de călugări şi călugăriţe aparţinand cultelor recunoscute, dintre care majoritatea nu desfăşoară muncă salariată

Personalul monahal care nu realizează venituri din muncă, pensie sau din alte surse va beneficia de asigurare de sănătate, contribuţia urmand să fie plătită de la bugetul de stat, a decis Guvernul in şedinţa de marţi, potrivit NewsIn.

OUG nr. 155/2008, ordonanta de urgenta pentru modificarea Legii nr. 142/1999 privind sprijinul statului pentru salarizarea clerului

[Materialul de fata a fost preluat din Indaco Legenet legenet.indaco.ro]

Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 778 din 20/11/2008


Luand in considerare prevederile constitutionale potrivit carora cultele se bucura de sprijinul statului, avand in vedere necesitatea acoperirii treptate a discrepantelor existente intre nivelul sprijinului statului la salarizarea clerului si nivelul salariilor personalului din sectorul bugetar, tinand seama de rolul spiritual, educational, social si cultural pe care in mod traditional preotul il are in comunitate, intrucat lipsa mijloacelor materiale face dificila functionarea unui numar insemnat de unitati de cult si in mod implicit asigurarea salariilor pentru personalul clerical, in considerarea faptului ca aceste elemente vizeaza interesul public si constituie situatii de urgenta si extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata, in temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata,

Un act normativ istoric şi mult aşteptat

pr. Ionuţ CORDUNEANU

Semnalăm cititorilor apariţia unui act normativ istoric, respectiv publicarea în „Monitorul Oficial“ al României, partea I, nr. 778 din 20 noiembrie 2008 a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 155/ 2008 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 142/ 1999, privind sprijinul Statului pentru salarizarea clerului.

Este o datorie de onoare să precizăm că sprijinitorul constant şi persoana care şi-a asumat pe deplin acest proiect legislativ încă de la început, având un rol determinant în redactarea şi promovarea lui, a fost domnul Varujan Vosganian, ministrul Economiei şi Finanţelor. Deşi textul a fost conceput în urmă cu mai multe luni, a existat la un moment dat temerea că amplele discuţii din societate determinate de măririle salariale ale cadrelor didactice vor împiedica realizarea acestui proiect comun al Guvernului şi Bisericii Ortodoxe Române, dezbătut în cadrul Comisiei mixte Guvern-Patriarhie.

O violonistã româncã din “Phoenix Orchestra” nu se teme sã lupte cu cancerul

de Octavian D. Curpaş

“Orice ai fi prin naştere, rămâi la fel; nu abandona linia talentelor tale. Fii ceea ce a intenţionat natura să fii şi vei reuşi”. (Sydney Smith) Atunci când vorbim despre talent, ne gândim de obicei, la oameni care au ajuns departe, la oameni perseverenţi, care nu se descurajează uşor şi se dedică plini de dăruire şi de abnegaţie profesiei pe care au ales-o, punând la bătaie tot ce au mai bun în ei. Amprenta lor nu poate fi ignorată, iar succesul face parte, în astfel de situaţii, din normalitatea vieţii. Este extraordinar că un asemenea om este şi românca Ioana Dumitriu, a cărei traiectorie în viaţă a însemnat mai presus de toate, calitate în plan profesional şi cultivarea pregnantă a unor modele de valoare.

Laureatii Nobel cer rescrierea viitorului

de Adrian Nicolae Popescu

Peste 30 de laureati ai Premiului Nobel pentru Pace au semnat o scrisoare deschisa adresata liderilor statelor lumii, in care atrag atentia ca aplicarea unor strategii ce nu tin cont de soarta copiilor va atrage un pericol major asupra viitorului omenirii.

"Toate razboaiele, drepte sau nedrepte, dezastruoase sau victorioase, sunt purtate impotriva copilului" este motto-ul mesajului semnatarilor. Locul nasterii unui copil este ca un bilet la loto: el poate creste fericit si sanatos, sau poate creste in mijlocul conflictului, cunoscand numai razboiul si urmarile lui crunte.

Numarul casatoriilor a scazut, dar a crescut natalitatea

de Alexandru Calmacu

Institutul National de Statistica a anuntat ca numarul casatoriilor a scazut ingrijorator, in vreme ce rata natalitatii a crescut cu aproape doua procente. Statistica prezentata de INA compara date inregistrate in lunile august si septembrie 2008. Astfel, la oficiile de stare civila s-au inregistrat in luna a IX-a a acestui an 18.331 de casatorii, cu 10.820 mai putine decat in luna precedenta, revenind putin peste zece casatorii la o mie de locuitori. In schimb, rata natalitatii a crescut de la zece nascuti-vii la o mie de locuitori in luna august, la 11,5 in luna septembrie cand s-au inregistrat 20.227 nascuti-vii, deci cu 1.315 mai mult decat in luna precedenta.

Ziua de reflecţie catolico-ebraică a fost suspendată

20.11.2008, Roma (Catholica)

În Italia, Ziua pentru dialogul dintre evrei şi catolici, programată la 17 ianuarie, a fost suspendată iar în locul ei va fi celebrată Ziua ebraismului: a anunţat preşedintele Adunării rabinice italiene, Giuseppe Laras. Această decizie, a explicat rabinul Laras, a fost motivată de chestiunea rugăciunii din Vinerea Sfântă, modificată de Papa Benedict al XVI-lea prin motu proprio "Summorum Pontificum", din 7 iulie 2007, în care se cere lui Dumnezeu să "lumineze" inima evreilor "ca să-l recunoască pe Isus Cristos ca Mântuitor al tuturor oamenilor". În ciuda diferitelor formulări dorite de Sfântul Părinte din respect faţă de sensibilitatea ebraică, rabinul Laras afirmă că nu s-a ajuns la "un acord satisfăcător în privinţa textului".

 

sus

Notă:

Ştirile din acest număr sunt preluate din diferite site-uri. Folosite cu permisiune. Este interzisă folosirea, copierea sau distribuirea acestor articole fără acordul în scris din partea Vox Dei Baptist Ministries.

horizontal rule

Ce este nou?

 

Mapamond Creştin Baptist - ştiri de interes pentru creştinătatea română.

 

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Grup de Discuţii Apologetică - te poţi abona şi scrie mesaje care să fie dezbătute, discutate în acest grup de către membrii săi.

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

CHAT Creştin! - aici intri dacă vrei să discuţi cu prietenii sau să îţi faci prieteni noi. Teme diverse.

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate