Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Din Presa Română
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Cuprins Publicaţie
NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Site-uri Baptiste
Istorie
Pastorala
Articole
Proiectul Betania
Media
Ştiri Internaţionale
Din Presa Română
Poşta Redacţiei


Pagina de ştiri

 

 

Ştiri din presa română

 

 

Corpul uman straluceste in intuneric

de A. Olteanu

Corpul uman straluceste in intuneric (Foto: Kyoto University/ Tohoku Institute of Technology/ PLoS ONE/ foxnews.com)

Corpul uman straluceste literalmente in intuneric, emitand in cantitati extrem de reduse o lumina vizibila a carei intensitate flucteaza pe parcursul intregii zile, au descoperit oamenii de stiinta din Japonia. Studii anterioare aratasera deja ca trupul emite o cantitate redusa de lumina, la fel cum o face de altfel orice fiinta vie, fenomen interpretat ca fiind un rezultat al reactiior biochimice implicand radicalii liberi. Cercetatorii niponi au dorit insa sa sudieze fenomenul mai indeaproape si, in urma unui experiment, au constatat ca intensitatea luminii emise de corpul uman flucteaza pe parcursul intregii zile, probabil in functie de ritmul metabolic al fiecaruia, relateaza "Live Science", consultat de Fox News.


 

Primul creier artificial uman va fi construit in zece ani

Un creier articial functional va fi construit in maximum zece ani, au anuntat oamenii de stiinta de la Universitatea Oxford, scrie, vineri, Daily Mail. Henry Makram, coordonatorul cercetarii Proiectul "Blue Brain", a declarat ca anumite elemente ale creierului artificial au fost deja create si testate pe soareci. Makram a mai spus ca echipa sa lucreaza la dezvoltarea unui creier sintetic uman, care va ajuta la dezvoltarea tratamentelor pentru bolnavii mintali. "Nu este imposibil sa construim cu creier uman. O vom face in zece ani", a mai declarat cercetatorul.


 

A scăzut rata consumului de droguri în România

Sursa: Sanatatea TV

Consumul de droguri în România cunoaşte cele mai scăzute cote la nivel european. Aceasta este concluzia ce rezultă din Raportul anual din 2008, privind situaţia drogurilor în Europa, realizat de Observatorul European pentru Droguri şi Toxicomanie. Studiul a fost realizat pe categoriile de vârstă de 15 – 64 de ani, şi 15 – 34 de ani.


 

Bisericile din Marea Britanie, sfatuite sa nu mai foloseasca apa sfintita

de Carla Dinu

Un episcop britanic a sfatuit bisericile ca, pentru a preveni raspandirea gripei porcine, sa nu mai foloseasca apa sfintita.

Reverendul John Gladwin, episcop de Chelmsford, a subliniat ca toate cristelnitele, inclusiv cele folosite de credinciosii care isi fac cruce, ar trebui indepartate pana la sfarsitul epidemiei, transmite BBC citat de Rador.

De asemenea, episcopul a recomandat masuri speciale de precautie pentru cei care se impartasesc.


 

Biserica Episcopala va accepta episcopii homosexuali

Gene Robinson, primul episcop homosexualde Roxana Bobolicu

 

Gene Robinson, primul episcop homosexual

 

La conventia Bisericii Episcopale de luni, episcopii au votat ca rangurile in cadrul bisericii sa fie acordate si homosexualilor si lesbienelor, subminand astfel un moratoriu adoptat la conventia de acum 3 ani, prin care se amana acordarea de titluri bisericesti indiferent de preferintele sexuale, scrie The New York Times. 


 

LA MOARTEA UNUI GIGANT: Lecţia lui Kolakowski

PARADOXAL. Karl Marx si Leszek Kolakowski s-au aflat, o vreme, de aceeasi parte a baricadei ideologice.de Vlad Stoicescu

Vineri dimineaţă (17 iulie), Leszek Kolakowski era încă cel mai important filosof european în viaţă. La 81 ani, marele gânditor şi-a permis, la prânz, luxul de a părăsi o lume căreia îi predase lecţia cea mai importantă.

Kolakowski a fost câte puţin din toate: un marxist dezamăgit suficient de devreme, un liberal prea puţin convins, un ateu reconvertit şi, poate, cel mai mare intelectual european care a pledat, după propria “mântuire”, împotriva ispitei de a construi noi religii politice.


 

Aniversarea a 50 de ani de la absolvirea STB

Călăuzire Divină

Deuteronom 8: 2-5 ,,Adu-ti aminte de tot drumul pe care te-a calauzit Domnul, Dumnezeul tau in timpul acestor ani in pustie”
 
S-au implinit in vara acestui an, 2009, 50 de ani de la absolvirea Seminarului Teologic Baptist din Bucuresti, a celei mai numeroase promotii din istoria acestui seminar. Numarul absolventilor in anul 1959 a fost de 39, din care mai sunt in viata 15, iar 11 dintre ei au participat la un popas cu amintiri despre felul cum Dumnezeu i-a calauzit pe fiecare in parte.


 

Vizita Părintelui Patriarh Daniel în Franţa

Delegaţia Bisericii noastre a ajuns în Franţa în data de 9 iulie şi a fost întâmpinată la Catedrala mitropolitană „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din ParisDelegaţia Bisericii noastre a ajuns în Franţa în data de 9 iulie şi a fost întâmpinată la Catedrala mitropolitană „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din Paris

În perioada 9-17 iulie 2009, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, însoţit de o delegaţie a Bisericii Ortodoxe Române, a efectuat o vizită canonică în Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale şi Meridionale, cu sediul la Paris. De asemenea, Preafericirea Sa a participat la cea de-a treisprezecea Adunare Generală a Conferinţei Bisericilor Europene, care a avut loc la Lyon, între 15-21 iulie 2009. În cadrul vizitei în Franţa, Patriarhul Daniel a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Institutului Teologic Ortodox „Sfântul Serghie“ din Paris şi a sfinţit două biserici. Tot în cadrul acestei vizite, pe 10 iulie 2009, delegaţia Bisericii Ortodoxe Române s-a întâlnit cu reprezentanţii Adunării Episcopilor Ortodocşi din Franţa.


 

Icoane unicat ale Maicii Domnului fara pruncul Iisus

de Dumitru Manolache

Biserica Ortodoxa cunoaste foarte putine reprezentari ale Maicii Domnului zugravita singura. Patru dintre cele mai renumite icoane de acest fel se afla in Rusia si ele sunt facatoare de minuni, motiv pentru care, anual, mii de credinciosi vin sa se roage inaintea lor.

Pana la schimbarea sistemului politic din Rusia, despre existenta acestor icoane stiau numai calugarii si foarte putini credinciosi. Astazi, ele sunt cunoscute in intreaga lume. In numarul de astazi al paginii “Viata crestina” vom vorbi despre doua dintre aceste reprezentari de exceptie, gratie informatiilor pe care ni le ofera teologul Mirela Sova pe site-ul Lacasuri Ortodoxe.


 

Peste 1.000 de osetieni, botezati in lacul unei manastiri

de Dumitru Manolache

 

Ca în fiecare an, Arhiepiscopul Teofan de Stavropol si Vladikavkaz (una dintre principalele eparhii din Caucazul de Nord) a botezat în data de 19 iulie anul acesta 1200 de osetieni, informeaza Lacasuri Ortodoxe. Sarbatoarea a avut loc la lacul Manastirii Teofania, din Osetia de Nord. Au participat, alaturi de arhiepiscop, 20 de preoti. Traditia anuala a botezului colectiv a început în 2005. De atunci, mai mult de 6.500 de persoane au fost botezate în apa manastirii. Episcopul considera ca aceasta dovedeste cum osetienii, dupa zeci de ani de regim sovietic ateu, se întorc la credinta lui stramoseasca.


 

Peste 400 de calugarite germane au servit drept cobai pentru studierea dementei

de Dumitru Manolache

Mai mult de 400 de calugarite catolice germane, cu o medie de vârsta apropiata de 78 de ani, au servit ca subiecti într-un studiu stiintific cu privire la relatia dintre educatie si dementa, a anuntat pe data de 15 iulie 2009 seful echipei care a efectuat acest studiu. 442 de maici, membre ale unui Ordin al Surorilor Milei din Bavaria, au fost alese ca esantion pentru a elimina interferentele exterioare susceptibile ca ar putea distorsiona rezultatele”, a declarat psihologul si epidemiologistul Horst Bickel, agentiei catolice de presa KNA, stire preluata de Lacasuri Ortodoxe.


 

In Portugalia, preotii nu mai ofera ostia direct in gura credinciosului

de Dumitru Manolache

Biserica Catolica  din Portugalia a decis, la randul ei, sa modifice anumite ritualuri ale messei, pentru a evita transmiterea virusului gripei porcine, recomandând preotilor sa le ofere credinciosilor ostia în mâna si nu direct în gura, informeaza Lacasuri Ortodoxe. “Ostia va fi data în mâna, iar preotii trebuie sa îsi dezinfecteze mâinile foarte bine”, a spus pastorul Feytor Vitor Pinto, sef pe probleme de sanatate în cadrul Bisericii catolice din aceasta tara. Ritualul “îmbratisarii de pace va fi si el înlocuit cu un simplu salut prin aplecarea capului, iar agheasmatarele sa fie golite”, adaugând ca, “saptamâna viitoare, toti preotii portughezi vor fi informati cu privire la aceste noi decizii ale Conferintei Episcopale”, luate in conformitate cu sfaturilor primite din partea autoritatilor din domeniul sanatatii, din tara.


 

Biserica Catolica, revoltata dupa ce o galerie de arta le-a permis vizitatorilor sa scrie injuraturi pe Biblie

Biserica Catolica a fost scandalizata de gestul unei galerii din Glasgow, Scotia, care le-ar permis, "in numele artei", vizitatorilor sai sa scrie pe Biblie injuraturi si mesaje considerate insultatoare. Desi expozitia a fost initial propusa de Metropolitan Community Church ca un mijloc de a "recastiga Biblia ca un text sacru", cativa dintre membrii sai s-au declarat ulterior socati de cele scrise in Cartea Sfanta, in timp ce un purtator de cuvant al Bisericii Catolice s-a intrebat daca organizatorii ar fi fost la fel de dispusi sa vandalizeze Coranul, relateaza portalul stuff.co.nz, consultat de HotNews.


 

O familie de evrei acuza un granicer german ca le-a scuipat in pasapoarte

O familie de evrei jura ca nu va mai pune piciorul in Germania dupa ce, in timpul unei escale, a fost profund umilita de un granicer. Potrivit capului familiei, Michael Sitbon, dupa ce unul dintre ofiterii germani de frontiera a vazut pasaportul israelian al sotiei sale, el a scuipat in el si a facut un gest cu mana ca si cum ar fi vrut sa o impuste. Michael Sitbon a promis ca nu va da uitarii incidentul de joi si ca il va da in judecata pe granicerul care "avea o tunsoare precum cea a lui Hitler". Ambasada germana din Israel a fost la randul ei informata cu privire la tratamentul degradant si rasist la care a fost supusa familia Sitbon de catre granicer, relateaza portalul ynetnews.com, consultat de HotNews.


 

Centralele eoliene, tot mai utilizate în vestul Europei

Necesitatea de a creşte ponderea energiilor regenerabile în consumul energetic european până în 2020, dar şi cea de a limita cât mai drastic emisiile de gaze cu efect de seră au determinat apariţia unor noi parcuri eoliene în vestul Europei, cele mai recente fiind cele din Sardinia şi Franţa

 

Fiecare ţară din Uniunea Europeană începe să folosească tot mai mult energia neconvenţională, cel mai des întâlnită fiind cea eoliană. Astfel, la Sedini (Sardinia - Italia), au fost instalate 43 de turbine eoliene a câte 1,5 MW fiecare, se arată într-un comunicat Enel. Instalaţiile pot genera circa 90 de milioane kWh anual, ceea ce înseamnă că pot acoperi consumul a 33.000 de consumatori casnici. Utilizarea acestor turbine eoliene reduce emisiile de bioxid de carbon cu 70.000 de tone pe an, faţă de metodele clasice de generare a curentului electric.


 

Casatoria intre homosexuali este interzisa in Romania

Codul Civil. Noul Cod Civil a fost adoptat in conformitate cu articolul 114 din Constitutie. Articolul 288 contine patru amendamente noi privind casatoria. Toate aceste amendamente au fost redactate de AFR, introduse in subcomisile de specialitate de parlamentari provalori, si adoptate in unaniminate. Amendamentele definesc casatoria barbat-femeie, interzic casatoriile homosexuale in Romania si resping recunoasterea casatoriilor sau uniunilor homosexuale incheiate in strainatate. AFR multumeste pe aceasta cale tuturor parlamentarilor care au fost implicati in promovarea acestor amendamente in Codul Civil.


 

Chivotul Legamantului va fi dezvaluit de Patriarhul Etiopiei

Abuna Pauolos, patriarhul Bisericii Ortodoxe din Etiopia, a anuntat ca va arata lumii intregi una dintre cele mai importante relicve ale crestinatatii, Chivotul Legamantului. Acesta nu a mai fost vazut de milenii, si a reprezentat poate cel mai cautat artefact din istorie, alaturi de Sfantul Graal.


 

Cea mai veche Biblie din lume a fost publicata on-line

de Alina Olteanu

Toate fragmentele pastrate din Codex Sinaiticus, considerata, alturi de Codex Vaticanus, cea mai veche Biblie din lume, au fost pentru prima data reunite si publicate integral in format on-line. Codex Sinaiticus avea initial 1460 de pagini si a fost scrisa in greaca in vremea lui Constantin cel Mare, in urma cu aproximativ 1.600 de ani. Ea ofera o versiune usor diferita a Scripturilor din editiile ulterioare ale Bibliei, una dintre cele mai notabile diferente fiind omisiunea a 12 versete din Evanghelia dupa Marcu, unde se vorbeste despre aratarile lui Isus dupa Inviere, relateaza "The Telegraph" in editia electronica de luni.


 

O timisoreanca a fost luata de garzile de corp ale Patriarhului Daniel dupa ce l-a acuzat ca nu are grija de saraci

Patriarhul DanielPatriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Prea Fericitul Părinte Daniel, a primit, sambătă, titlul de cetăţean de onoare al Timişoarei, el declarand că se consideră "un fiu al Banatului'', transmite corespondentul NewsIn.

 

Consilierii liberali au lipsit de la şedinţa extraordinară a Consiliului Local de sambătă. In plus, ei s-au abţinut de la votul din plenul CL Timişoara, de marţi, in care s-a votat proiectul de hotărare prin care Patriarhul Daniel era numit cetăţean de onoare al Timişoarei.


 

Vasile Gavrilă : „Comuniştii s-au infiltrat în sânul Bisericii”

de George Radulescu

Părintele Vasile Gavrilă spune că persecuţia perfidă a vechiului regim împotriva creştinilor îşi face încă simţite efectele în ţara noastră, mulţi români neasumându-şi obligaţiile moral-religioase pe care le au.

Are „cuvânt cu putere multă”, după cum scrie în Evanghelie (Marcu 1, 22), charismă şi, în plus, priză la tineri. Slujeşte într-o biserică din centrul Bucureştilor şi are o emisiune ce se bucură de audienţă la postul public de televiziune – „Duhovnicul de la miezul nopţii”. Părinte Vasile Gavrilă vede deseori lucruri pe care noi, cei copleşiţi de problemele cotidiene, le ignorăm cu bună ştiinţă. 


 

Târgoviştenii se roagă în biserică pentru bani

de Nick Tache

Cei mai mulţi dintre cei care merg duminica la slujbă cer Divinităţii bani, ca să moară vecinul de ciudă sau să îşi facă o casă mai mare decât cea a şefului.

În fiecare duminică, bisericile din oraş sunt pline de credincioşi, care, spun preoţii, se roagă pentru bunuri materiale şi nu pentru spiritualitate.

Duminică de duminică tanti Maria merge la biserică. Se îmbracă cum poate ea mai frumos, îşi pune mărgelele pe care le are din 1974 şi pantofii cei mai buni, dar care o strâng cam tare pentru că are bătături, şi pleacă grăbită la slujbă. La 7.30 ajunge la Biserica Sfinţii Mihail şi Gavril din Micro 3 şi se aşează liniştită pe un scaun.


 

Cea mai veche Biblie, pe internet

Biblia din secolul XIV, pe internetde Dana Arsenie

Cea mai veche Biblie existentă, Codex Sinaiticus, a fost publicată online, anunţă The Telegraph.

"Rătăcită" pe Glob vreme de un veac, o Biblie datând tocmai din secolul patru a fost refăcută şi, apoi, oferită gratis utilizatorilor de internet din întreaga lume.


 

L-a slujit pe Dumnezeu şi la Canal

Umilit de comuniști, parintele Corlațeanu nu și-a pierdut credința in Dumnezeude Alexandra Cătrăniță

La 93 de ani, preotul Gheorghe Corlăţeanu încă mai slujeşte într-o biserică din Craiova, însă nu poate uita chinurile la care l-au supus comuniştii.

Perioada comunistă a făcut multe victime şi în rândul celor care îşi dedicaseră viaţa lui Dumnezeu. Mulţi preoţi au fost torturaţi prin bătăi, înfometare şi duşi departe de familii. Au îndurat frig năprasnic, alte umilinţe în speranţa că vor fi eliberaţi şi vor putea să Îl slujeacă din nou pe Dumnezeu. Unii dintre ei nu au suportat chinurile la care au fost supuşi, alţii au supravieţuit.


 

11 studenţi americani fac practică arheologică la Porolissum, în Zalău

Un grup de studenţi americani pasionaţi de arheologie participă în aceste zile la o tabără internaţională de profil la castrul roman de la Porolissum. Pentru o perioadă de aproximativ o lună, 11 tineri, ce provin din Canada şi Statele Unite ale Americii, fac săpături arheologice în zona „forumului“ oraşului roman (centrul civic), identificat de arheologi încă din 1996 prin cercetări magnetice, conform Agerpres.

 

sus

Notă:

Ştirile din acest număr sunt preluate din diferite site-uri. Folosite cu permisiune. Este interzisă folosirea, copierea sau distribuirea acestor articole fără acordul în scris din partea Vox Dei Baptist Ministries.

horizontal rule

Ce este nou?

 

Mapamond Creştin Baptist - ştiri de interes pentru creştinătatea română.

 

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Grup de Discuţii Apologetică - te poţi abona şi scrie mesaje care să fie dezbătute, discutate în acest grup de către membrii săi.

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

CHAT Creştin! - aici intri dacă vrei să discuţi cu prietenii sau să îţi faci prieteni noi. Teme diverse.

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate