Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Din presa romana
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Cuprins Publicaţie
NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Site-uri Baptiste
Istorie
Pastorala
Articole
Proiectul Betania
MEDIA
Stiri internationale
Din presa romana
Posta Redactiei


Pagina de ştiri

 

 

Ştiri din presa română

 

 

Mitropolia Basarabiei: Preotii contestatari sunt provocati de forte ostileMitropolia Basarabiei dezaproba ceea ce numeste forma scandaloasa aleasa de unii slujitori ai sai pentru a rezolva chestiunile interne.Reprezentantii Mitropiliei califica actiunile acestora drept provocari inspirate de anumite forte ostile, informeaza NewsIn

Un grup de 44 de preoti ai Mitropoliei Basarabiei au adresat luna trecuta o scrisoare conducerii Mitropoliei Basarabiei prin care denunta ingerinta politicului in treburile interne ale bisericii si cer demisia de onoare a mitropolitului Petru Paduraru, arhiepiscop al Chisinaului, mitropolit al Basarabiei si Eparh al Plaiurilor.

 

Biserica Rusa amenintata de schismaUn episcop ultraconservator si sustinator al monarhiei, exclus din Biserica Ortodoxa rusa, a aruncat o anatema impotriva patriarhului Moscovei si al tuturor rusilor, Aleksei al II-lea, acuzandu-l de "erezie".

 

CNSAS cere Tribunalului Bucureşti să constate colaborarea episcopului Casian cu fosta SecuritateConsiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii susţine că episcopul Dunării de Jos a fost "util" Securităţii timp de 10 ani şi cere Tribunalului Bucureşti să constate existenţa calităţii de colaborator a lui Casian Crăciun, instanţa fixand pe 22 septembrie primul termen de judecată.

Casian Crăciun "a fost recrutat ca informator ca urmare a propunerii Departamentului Cultelor ca acesta să fie trimis la studii in străinătate, fiind folosit pentru incadrarea informativă a diverselor medii din cadrul emigraţiei romaneşti", se arată in nota de constatare emisă de Direcţia Investigaţii a CNSAS.

 

Ziua Mondială a Tineretului nu este un Woodstock catolic

 

19.07.2008, Sydney (Catholica)

Preşedintele organizaţiei Caritas Internaţional le-a spus tinerilor aflaţi la Sydney că Ziua Mondială a Tineretului nu este un Woodstock catolic - cum au prezentat evenimentul chiar şi unele voci catolice din păcate - ci o mărturie despre acţiunea Duhului Sfânt. Cardinalul Oscar Rodriguez Maradiaga a ţinut să sublinieze aceasta la ultima dintre catehezele pe care le-a susţinut, sâmbătă.

 

Papa nu mai trebuie sa poarte blanaUna dintre principalele asociatii de aparare a drep­tu­rilor animalelor din Italia a anuntat, luni, ca va lansa o petitie pe Internet prin care se va solicita papei Benedict al XVI-lea sa renunte la etola de hermelina pe care o poarta in timpul slujbelor religioase de la Vatican. Lorenzo Croce, presedintele Asociatiei italiene de apa­rare a drepturilor animalelor si mediului (AIDAA), a decla­rat ca petitia nu este nici o provocare, nici o intentie de a organiza o manifestare anti-religioasa.

 

 

Papa denunta "idolii falsi"de Ileana Cornea

Papa Benedict al XVI-lea a inceput, ieri, partea oficiala a vizitei australiene, demarata duminica, printr-un omagiu la adresa "deciziei curajoase" a Guvernului tarii-gazda de a recunoaste "nedreptatile" suferite, in trecut, de populatiile aborigene.

Suveranul Pontif a salutat si angajamentul Australiei in favoarea protectiei mediului.

 

BOR construieste o biserica de 2 milioane de euro la RomaIn urma ultimei rectificari bugetare, care i-a adus Ministerului Culturii si Cultelor 50 de milioane de lei, aproximativ 14 milioane de euro, romanii de peste hotare, in special cei din Italia si Spania, vor beneficia de lacasuri de cult ortodoxe, informeaza Financiarul. Din banii alocati, doua milioane de euro sunt destinati amenajarii unei parohii si a unei episcopii ale Bisericii Ortodoxe Romane, precum si crearii unui centru multicultural, ambele la Roma.

 

Catehezele în limba română la Sydney21.07.2008, Sydney (Catholica)

O parte esenţială a Zilei Mondiale a Tineretului (ZMT) sunt catehezele. Acestea s-au desfăşurat în zilele de 16, 17 şi 18 iulie 2008 în diferitele puncte ale oraşului Sydney şi au fost ţinute, în general, de Episcopi. După cateheze a urmat Sfânta Liturghie. Pentru tinerii din România, prezenţi la ZMT de la Sydney, catehezele au fost ţinute de PS Virgil Bercea, care a prezidat şi Sfintele Liturghii din zilele respective. Catehezele au fost ţinute în biserica "Adormirea Maicii Domnului" din Parohia Homebush (un cartier al oraşului Sydney), păstorită de pr. Michael Anghel, aflăm din corespondenţa pr. Felix Roca apărută pe Ercis.ro.

 

Cererea în căsătorie din partea lui Dumnezeu20.07.2008, Sydney (Catholica)

Astăzi Papa Benedict al XVI-lea a celebrat Liturghia de încheiere a celei de-a XXIII-a ediţii a Zilei Mondiale a Tineretului. La amiază a recitat rugăciunea Angelus cu tinerii prezenţi pe hipodromul Randwick. Înainte de rugăciune a rostit câteva cuvinte, pe care vi le oferim în traducere în continuare. După rugăciune, Sfântul Părinte şi-a luat rămas bun de la Cardinalul George Pell şi Cardinalul Stanislaw Rylko şi de la tineri, dându-le întâlnire în 2011, la Ziua Mondială a Tineretului din Madrid, Spania.

Dragi prieteni tineri,

În frumoasa rugăciune pe care urmează să o recităm, reflectăm asupra Mariei ca o tânără care primeşte chemarea Domnului de a-şi dedica viaţa Lui într-un mod foarte particular, un mod care ar implica dăruirea generoasă de sine, ca femeie şi ca mamă. Să ne imaginăm cum trebuie să se fi simţit. A fost cuprinsă de teamă, categoric copleşită de perspectiva care stătea înaintea ei.

 

IPS Teofan (centru stanga) impreuna cu Patriarhul Daniel (centru dreapta), dupa liturghiePatriarhul a avut o aniversare fără fastAniversarea celui de-al 57-lea an de viaţă al Patriarhului Daniel s-a desfăşurat într-un cadru restrâns, fără fast, în prezenţa persoanelor apropiate.

Debutând cu oficierea Sfintei Liturghii în paraclisul cu hramul "Sfântul Mare Mucenic Gheorghe" al Reşedinţei patriarhale de către Preasfintitul Episcop-Vicar Patriarhal Ciprian Câmpineanul, împreună cu Preasfintitul Episcop-Vicar Patriarhal Vincenţiu Ploieşteanul, arhiepiscop şi mitropolit onorific al Târgoviştei, Înaltpreasfinţitul Nifon, Preasfinţitul Irineu Slătineanul, noul mitropolit ales al Olteniei, aniversarea a continuat cu slujba de Te Deum de la ora 12:00, cu un discurs laudativ rostit de PS Irineul Slătineanu şi s-a încheiat cu un discurs de mulţumire al Patriarhului Daniel.

Apocalipsa e anunţată pe 21.12.2012Apocalipsa, MayaÎn ultimul timp au apărut tot mai mult informaţii conform cărora 21 decembrie 2012 va fi Ziua Apocalipsei. Pură speculaţie sau adevăr, ideea a făcut înconjurul lumii şi a stârnit numeroase controverse. Astfel, s-au impus dovezi clare care să vină în sprijinul informaţiei. Potrivit datelor furnizate de caledarul indienilor Maya, dar şi din comunicări precise provenite din partea Pentagonului, Apocalipsa are o nouă dată fixă: 21 decembrie 2012. Din punct de vedere ştiintific, lucrurile sunt simple: spre sfârşitul anului 2012, polaritatea actuală a Pământului urmează să se schimbe.

 

Vaticanul, cu bugetul pe roşude Arina Avram

Vaticanul a dat publicităţii, în aceste zile, rezultatele sale financiare din 2007. Pentru prima oară, din 2003 încoace, Sfântul Scaun a încheiat anul cu bugetul pe roşu. Consiliul Cardinalilor pentru Studierea Problemelor Organizaţionale şi Economice a raportat un venit total de 236,737.207 milioane de euro, în timp ce cheltuielile au ajuns la suma de 245,805.167 milioane de euro.

S-a înregistrat un deficit de 9.067.960 euro. Aparatul administrativ, mijloacele de comunicare, precum şi turneele Papei în lume costă tot mai mulţi bani. Cele mai mari pierderi provin din deficitul de la Radio Vatican şi ziarul oficial "L’Obsservatore Romano".

 

Patriarhul împlineşte 57 de aniPreafericitul Daniel, patriarhul BOR, îşi aniversează astăzi ziua de naştere, alături de colaboratorii săi din cadrul Administraţiei Patriarhale şi a Arhiepiscopiei Bucureştilor. Sărbătoarea oficială va avea loc la 30 septembrie, data întronizării sale ca Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Române. Aniversarea Patriarhului, care împlineşte 57 de ani, va fi precedată de oficierea Sfintei Liturghii în paraclisul cu hramul „Sf. Mare Mucenic Gheorghe".

 

Episcopul Casian primea bani de la Securitatede Ionel Stoica

Episcopul Casian al Dunării de Jos (foto), pe numele laic Costică Crăciun, a fost recrutat ca informator al Securităţii sub numele conspirativ de Crin (1981-1985), Casius (1985-1991) şi Casio (1988).

CNSAS a trimis dosarul episcopului Casian judecătorilor Tribunalului Bucureşti, care trebuie să constate dacă Preafericitul a avut calitatea de "colaborator al Securităţii".

Potrivit Direcţiei Investigaţii din CNSAS, Costică Crăciun a fost recrutat "ca informator ca urmare a propunerii Departamentului Cultelor ca acesta să fie trimis la studii în străinătate, fiind folosit pentru încadrarea informativă a diverselor medii din cadrul emigraţiei româneşti".

 

Papa Benedict al XVI-leaScuzele Papei pentru abuzurile preoţilor pedofili din Australiade Alexandra Livia Dordea

Papa Benedict al XVI-lea şi-a cerut scuze oficial în faţa victimelor abuzurilor comise în Australia de preoţii catolici pedofili, relatează BBC.

Suveranul Pontif a subliniat că faptele preoţilor vinovaţi de abuzuri sexuale asupra unor copii sunt o ruşine pentru toţi credincioşii. El a declarat că este profund indignat de suferinţa pe care abuzaţii au îndurat-o şi că vinovaţii ar trebui să fie pedepsiţi de justiţie. „Vă cer tuturor să ne sprijiniţi şi să-i ajutaţi pe episcopi să lucreze împreună ca să combatem acest rău. Victimele ar trebui să primească ai multă compasiune, iar cei responsabili de aceste rele trebuie aduşi în faţa justiţiei”, a spus Papa Benedict.

 

Satele care imprejmuiesc codrii seculari intregesc peisajul paradiziac, unde omul respecta naturaCodrii Seculari Slătioara, catedrala de lemn a Rarăuluide Dana Balan

Bătrâna pădure numără molizi de 300-400 de ani, lângă care ai deopotrivă sentimentul vremelniciei şi pe cel al veşniciei.

Rezervaţia naturală Codrii Seculari Slătioara stă bine ascunsă, în spatele unor drumuri chinuitoare, de furia turistului înarmat cu aparate de filmat şi provizii păstrate în pungi de plastic. Până la următoarele asfaltări, pădurea rămâne o „insulă“ a copacilor care cresc doar ca să atingă cerul.

Molizi de 60 de metri înălţime


Drumul care leagă Gura Humorului de Câmpulung Moldovenesc este atât de prost, încât poate numai botaniştii şi silvicultorii pasionaţi ar străbate cei 8 kilometri de drum desfundat - altă- dată pistă pentru Raliul Bucovinei, prin anii ’80 -, până la Frasin, şi de acolo tot înainte, spre satul Slătioara din comuna Stulpicani, vreo 15 kilometri.

 

Slujba cu ocazia zilei de naştere a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel - GALERIE FOTOSlujba cu ocazia zilei de naştere a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel - GALERIE FOTO

 

Vezi aici imagini din cadrul slujbei Te Deumului oficiat cu ocazia zilei de naştere a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.


Fotografii preluate din site-ul Gandul - 23 iulie 2008 (www.gandul.info)

 

Episcopia SRL Biserica vrea o treime din Curtea de Argesde Sorin Simion

Sfintiile lor au coplesit comisiile de specialitate, dar si instantele din Arges, cu cereri prin care solicita sa li se „retrocedeze” un liceu, o strada de la cap la coada si aproape un cartier întreg. „Gardianul” a prezentat, intr-una din editiile precedente, modul in care Mânastirea Curtea de Arges a intrat in afaceri imobiliare, pe lânga alte câteva zeci de obiecte de activitate pe care le are societatea patronata de biserica. Astazi, va dezvaluim modul in care Episcopia Argesului si Muscelului a trecut la „profesionisti” pe piata retrocedarilor imobiliare.

Cesare BonizziFratele metalistde Maria Vladescu

Îmbrăcat în straie preoţeşti, sandale, cu un cordon peste mijloc, fratele Cesare Bonizzi, în vârstă de 62 de ani, este departe de a fi un rocker obişnuit.

Este italian, călugăr romano-catolic din Ordinul Capucinilor şi solistul trupei Fratello Metallo (Fratele Metal), relevă Reuters. Cesare Bonizzi, care se descrie drept un „cântăreţ-predicator“, a revenit în atenţie luna aceasta, odată cu lansarea celui de-al doilea album heavy-metal al său - „Misteri“.

Călugărul are această ocupaţie de mai bine de zece ani, iar anul acesta a cântat în cadrul festivalului „Gods of Metal“ (Zeii Metalului) din Italia, alături de trupa sa, pe aceeaşi scenă pe care au urcat formaţii precum Iron Maiden.

 

Episcopul Diomid de Anadyr si ChukotkaEpiscopul ortodox rus anti-ecumenist Diomid caterisit de Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse

 

Acesta, la randu-i, il afuriseste pe Patriarhul Alexei al Rusiei si toti episcopii in comuniune cu el

Cam asa ar fi in doua propozitii descrierea evenimentelor care au urmat caterisirii episcopului Diomid de Anadyr si Chukotka (47 de ani), episcop al regiunii din anul 2000, de catre Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse la inceputul acestei luni.

Agentia Interfax informeaza ca Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse, cu o majoritate absoluta (doar 3 abtineri), a votat pentru “dezbracarea” Episcopului Diomid si reducerea acestuia la starea laicala datorita neascultarii sale fata de ierarhie si decizia Sinodului care l-a chemat sa se caiasca.

 

Patru femei s-au auto-excomunicat din BisericaDana Reynolds, femeie "episcop"
Dana Reynolds, care afirma ca este episcop catolic, a hirotonit duminica trei femei preot intr-o biserica protestanta din Boston. Inainte ca ceremonia sa aiba loc, Arhiepiscopia de Boston a dat un comunicat in care a anuntat ca toate cele patru femei se vor autoexcomunica prin participarea la o astfel de ceremonie.

Pe data de 29 mai, Vaticanul, prin Congregatia pentru Doctrina Credintei, a reiterat invatatura Bisericii care afirma ca Biserica nu are putere si autoritate sa hirotoneasca femei, si a adaugat ca "atat cei care incearca sa confere ordurile sacre unei femei, cat si femeile care incearca sa le primeasca, se excomunica 'latae sententiae'".

 

Ecumenismul a ajuns într-un moment critic


/ 314
19.07.2008, Sydney (Catholica)

Papa Benedict al XVI-lea consideră că mişcarea ecumenică a ajuns într-un punct critic, dar că trebuie rezistat tentaţiei de a vedea doctrina ca ceva care divizează. Afirmaţiile au fost făcute în Sydney, ieri dimineaţa, conform orei locale, la o întâlnire ecumenică cu aproximativ 50 de lideri religioşi. Evenimentul, găzduit în cripta Sf. Maria din Catedrala din Sydney, a avut loc în contextul celei de-a 23-a Zi Mondiale a Tineretului, în desfăşurare în Australia.

 

Combinaţia de miere şi scorţişoară - romana si engleza

 

Am dat peste rindurile de mai jos in care am gasit foarte multe informatii despre beneficiile pe care le are scortosoara si mierea. Tatal meu si fratele meu sint apicultori si am cunoscut dintotdeauna multe din avantajele mierii, a polenului si al propolisului.

Dar combinatia cu scortisoara si mai ales aplicatiile ei nu le-am cunoscut pe deantregul. De aceea am considerat de folos sa traduc articolul de mai jos.

Rodica Botan

 

Tinerii sunt mai religioşi decât se crede

 

14.07.2008, Gutersloh (Catholica)

O fundaţie germană de cercetări raportează că, în ciuda convingerii răspândite, adolescenţi şi tinerii sunt interesaţi de religie. Fundaţia germană Bertelsmann a anunţat miercuri, 9 iulie 2008, că un studiu privind religia şi practicile religioase în întreaga lume a descoperit că 85% dintre tinerii cu vârsta între 18 şi 29 de ani sunt religioşi, şi 44% sunt profund religioşi. Doar 13% nu ţin deloc la Dumnezeu sau la credinţă.

 

Drumul prin viata al unui roman este insotit de coruptie, de la momentul nasterii, este ideea centrala a unui documentar britanic

 

Romanii se confrunta cu coruptia inca dintainte de a se naste, iar marul cel putred al societatii sunt chiar politicienii, "cea mai mare problema a Romaniei", este ideea in jurul careia se construieste un reportaj al Journeyman Pictures, o casa de productie de documentare britanica, postat pe YouTube.

Documentarul de putin peste 7 minute - postat pe YouTube sub titlu "Coruptia in Romania" - incepe ca o calatorie prin viata unui roman, care se confrunta cu coruptia inca dinainte de a se naste, dar se concentreaza apoi pe "cea mai mare problema a Romaniei", clasa politica, parlamentarii.

 

Gardianul: Episcopia Argesului se ocupa de coafura si autostrazi

 

de Ioan Muresan Gardianul

Despre implicarea Prea Sfintiei Sale Calinic, episcopul de Arges si Muscel, în scandalul imens declansat în jurul societatii de turism Muntenia SA din Pitesti, presa a scris pe larg, asa ca nu detaliem. Trebuie totusi spus ca, în mod normal, o institutie cum e o episcopie nu avea de ce sa se amestece într-o afacere strict mireana, „pe cât de banoasa, pe atât de dubioasa”, dupa cum a fost numita chiar în presa din Pitesti. De un an si ceva încoace, PS Calinic a înfiintat chiar o societate comerciala, SC Filotheos SRL Curtea de Arges.

 

Papa Benedict al XVI-leaPapa denunta falsii idoli ai societatii consumiste

 

Papa Benedict al XVI-lea a denuntat joi "falsii idoli" ai societatii consumiste, in fata a 150.000 de tineri catolici adunati la Sydney pentru Zilele mondiale ale tineretului.

El le-a cerut tinerilor sa nu se lase sedusi de cei care vad in ei niste "niste simpli consumatori" intr-o societate "in care puterea de a alege devine binele, noutatea trece drept frumusete iar experienta subiectiva inlocuieste adevarul".

 

Un episcop rus arunca anatema asupra Patriarhului Alexei al II-lea

 

Un episcop ultraconservator si monarhist, exclus din Biserica ortodoxa rusa, a aruncat joi anatema asupra Patriarhului Moscovei si al intregii Rusii, Alexei al II-lea, pe care il acuza de erezie, anunta AFP.

 

Fericirea este scrisă în gene

 

de Vasile Decu

Capacitatea de a fi fericit este un lucru predeterminat de gene, evenimentele pozitive din viaţă, precum căsătoria sau naşterea copiilor, crescând nivelul acestui sentiment doar temporar, potrivit unui studiu realizat de o echipă internaţională de cercetători, preluat de BBC.

Nivelul de bază al fericirii rămâne acelaşi aproape pe tot parcursul vieţii de adult, potrivit studiului publicat în „Economic Journal“. Economişti din Marea Britanie, SUA şi Franţa care au lucrat la acest studiu îşi bazează concluziile pe cei 20 de ani de analiză asupra nivelului de satisfacţie raportat de mai multe sute de persoane din Germania. Chiar şi după evenimente dramatice, precum un deces, nivelul de fericire generală scade, dar revine la medie relativ repede.

 

Patriarhul Alexei al Rusiei propus doctor honoris causa la Cluj de catre IPS Bartolomeu Anania

 

Patriarhul Alexei al Rusiei propus doctor honoris causa la Cluj de catre IPS Bartolomeu AnaniaCu binecuvantarea IPS Bartolomeu Anania, Facultatea de Teologie Ortodoxa din Cluj a inaintat rectoratului Universitatii "Bases-Bolyai" propunerea decernarii titlul de doctor honoris causa Patriarhului Alexei II al Moscovei si intregii Rusii.

Contact de saptamanalul Timpolis despre acest subiect, pr. prof. Ioan Chirila, decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa din Cluj, afirma: "Cu binecuvantarea Inalt Prea Sfintiei Sale Bartolomeu Anania, mitropolitul Clujului, s-a inaintat rectoratului Universitatii «Babes-Bolyai» propunerea de decernare a titlului de doctor honoris cauza patriarhului Alexei, urmand ca rectorul sa decida pasii urmatori. Cursul este asa: eu fac propunerea rectoratului, iar cel care poarta discutiile pe mai departe este rectorul. Am avut cu el o discutie tehnica acum trei saptamani despre acest lucru. Trebuie sa obtinem si acceptul patriarhului Bisericii Ortodoxe Romane. Bineinteles ca ma consult si cu Inalt Prea Sfintia Sa Bartolomeu, deoarece facultatea noastra are o subordonare dubla, fata de ierarh si fasa de Ministerul educatiei. Inalt prea Sfintia Sa a aderat la idee, spunand ca trebuie sa se respecte toate diligentele. O astfel de decernare este mult mai complicata, fiind vorba de mari personalitati eclesiastice. Am crezut de cuviinta ca, dupa ce am acordat acest titlu si altor personalitati eclesiastice, ar fi potrivit macar sa incercam sa facem acest lucru si pentru patriarhul Alexei, pentru ca ocupa un loc important in viata bisericii ecumenice si noi, zona Transilvaniei, am avut relatii interbisericesti sustinute cu ei. Actualmente exista necomunicare din cauza zonei din Moldova. Am crezut ca am putea ajuta la restabilirea comunicarii. Efectul nu s-ar simti doar la nivelul universitatii noastre."

 

Parintele ortodox roman Boian Alexandrovici din Timoc amenintat de ortodocsii sarbi

 

Pr. Boian AlexandroviciChiar daca nu mai tine de Banat, parintele Boian nu poate fi caterisit de sarbi
 
O noua stire despre intelegerea a doua "biserici surori" vine, de data aceasta, in legatura cu Biserica Ortodoxa Sarba si Biserica Ortodoxa Romana. Saptamana aceasta au reinceput discutiile despre o eventuala caterisire a preotului roman din Timoc (Serbia),
Boian Alexandrovici, din partea B.O.S.-ului, institutie care ar putea sa il cateriseasca pe protopopul de Dacia Ripensis tot asa de canonic ca si o eventuala biserica ortodoxa din Tara de Foc, dat fiind ca parintele Boian tine de B.O.R., si, mai explicit, de Patriarhul Daniel. Pana in 2006, Protopopiatul de Dacia Ripensis era subordonat Mitropoliei Banatului, dar o schimbare convenita intre B.O.R. si B.O.S. in legatura cu statutul episcopului Daniil, din Varset, a restrans jurisdictia Vicariatului de Varset, inca neridicat legal la rangul de episcopie, la teritoriul Banatului Sarbesc. Cu toate acestea, excluderea parintelui Boian de sub jurisdictia banateana nu il lasa "in vant", ca oricine care vrea sa isi ascuta cutitul caterisirii sa il poata incerca pe preotul roman dupa cum ii e voia.

 

Vizita la tabăra de tineret a Uniunii Bisericilor Evanghelice Baptiste din Moldova

 

Aseară am avut bucuria şi privilegiul să fiu invitat la o tabără organizată de Anatol Andriuţă, liderul de tineret al Uniunii Bisericilor Evanghelice Baptiste din Moldova. Cei aproape 200 de tineri au venit din diferite raioane ale ţării împreună cu lideri lor şi au studiat Sfintele Scripturi în timpul acestei săptămâni.

Am ales să predic în baza următorului text din Sfintele Scripturi:

Atunci Isus a început să mustre cetăţile în care fuseseră făcute cele mai multe din minunile Lui, pentru că nu se pocăiseră. “Vai de tine, Horazine!” a zis El. “Vai de tine, Betsaido!” Căci, Dacă ar fi fost făcute în Tir şi în Sidon minunile care au fost făcute în voi, de mult s-ar fi pocăit, cu sac şi cenuşă. De aceea vă spun, că în ziua judecăţii, va fi mai uşor pentru Tir şi Sidon decât pentru voi. Şi tu, Capernaume, vei fi înălţat oare până la cer? Vei fi pogorât până în Locuinţa morţilor; căci dacă ar fi fost făcute în Sodoma minunile, care au fost făcute n tine, ea ar fi rămas în picioare până în ziua de astăzi. De aceea vă spun că, în ziua judecăţii, va fi mai uşor pentru ţinutul Sodomei decât pentru tine. (Ev. Matei 11:20-24)

La încheierea mesajului, am făcut o invitaţie celor care nu au încheiat încă un legământ cu Dumnezeu prin credinţă în Domnul Isus şi prin pocăinţă, să o facă atunci. Slăvit să fie Dumnezeu pentru cei în jur de 40 de tineri băieţi şi fete care au ales să încheie acest legământ aseară.

 

Interviu cu IPS Nicolae Corneanu dupa Sinod

 

25 mai 2008 - IPS Nicolae Corneanu s-a impartasit in cadrul unei Liturghii greco-catoliceInterviu pentru Radio Romania Actulitati cu IPS Nicolae Corneanu (Transcript):

Reporter: …Legat de momentul acesta, al Sinodului, cum primiti decizia Sf. Sinod, I. P.S. voastra?

Nicolae Corneanu: Cu toata smerenia si buna credinta…Sunt increzator in realitatea, obiectivitatea tuturor hotararilor Sf. Sinod si nu pot decat sa fiu cu recunostina pentru faptul ca Sf. Sinod apreciaza si bunele si relele asa cum se cuvine.

Reporter: A fost o greseala gestul pe care l-ati facut?

 

IPS Bartolomeu Anania dezminte zvonul ca l-ar invita la Cluj pe Patriarhul Alexei al Moscovei

 

IPS Bartolomeu Anania

Ieri am primit pe adresa noastra urmatorul comunicat din partea pr. Bogdan de la Biroul de presa al Mitropoliei de Cluj pe care-l transmitem in intregime:

Mitropolitul Bartolomeu dezminte zvonul potrivit caruia l-ar invita la Cluj pe Patriarhul Alexei al Moscovei

Mitropolitul Bartolomeu Anania dezminte zvonul potrivit caruia l-ar invita la Cluj pe Patriarhul Alexei al Moscovei pentru un doctorat honoris causa, iar aceasta din simplul motiv ca, nefiind nici rectorul Universitatii si nici Patriarhul Romaniei, nu are caderea sa o faca.

 

Prin iertarea celor doi ierarhi apostati, BOR isi risca relatiile cu celelalte biserici ortodoxeSinodul Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat ieri sa ii ierte pe Mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu, si pe Episcopul Oradei, Sofronie Drincec, acuzati de apostazie. Anuntul a fost facut de PS Vincentiu Ploiesteanu, Episcop Vicar Patriarhal. Sfântul Sinod a dezaprobat gesturile necanonice ale celor doi ierarhi, care au produs tulburare în Biserica. Apoi, Sfântul Sinod a luat act de regretul si pocainta acestora, pe care le-a primit ca prim semn de îndreptare. Hotararea de astazi a Sinodului BOR, cum anticipa ziarul nostru, va genera, pe de o parte, reactii de apreciere din partea celor care s-au pozitionat de partea celor doi ierarhi, iar pe de alta parte, reactii imprevizibile din partea celor care au cerut caterizarea lor. Este posibil ca masura luata la Bucuresti sa afecteze relatiile cu celelalte Biserici Ortodoxe, mai ales ca unele dintre ele au vazut in fapta celor doi ierarhi “o jignire adusa insesi Tainei Bisericii”.

 

Sinodul BOR l-a iertat pe Mitropolitul Corneanude Andrei Luca Popescu

Sinodul nu a dat curs "fanatismului justitiar" si "extremismului", dezaprobate de Patriarhul Daniel.

Forul suprem al Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) nu a dat satisfactie vocilor traditionaliste din lumea bisericeasca, printre care s-a numarat si cea a Mitropolitului Bartolomeu Anania al Clujului, care au cerut caterisirea (excluderea din Biserica) a Mitropolitului Nicolae Corneanu si a Episcopului Sofronie. Cei doi au incalcat canoanele BOR, primul impartasindu-se alaturi de greco-catolici, la sfintirea unei biserici din Timisoara, celalalt slujind agheasma de Boboteaza alaturi de un episcop greco-catolic. "Sfantul Sinod a dezaprobat gesturile necanonice ale celor doi ierarhi, care au produs tulburare in Biserica. Apoi, Sfantul Sinod a luat act de regretul si pocainta acestora, pe care le-a primit ca prim semn de indreptare", se arata in comunicatul Patriarhiei.

 

A sosit ziua cea mare! Sfantul Sinod hotaraste astazi soarta episcopilor Nicolae si SofronieAstazi (8 iulie, 2008), Sfantul Sinod va lua in discutie cazul Mitropolitului Banatului, Nicolae Corneanu, si cel al Episcopului Oradei, Sofronie Drincec, acuzati de apostazie, una dintre cele mai dificile situatii dezbatute de forul suprem al Bisericii Ortodoxe Romane din istoria institutiei. Primul s-a impartasit cu greco-catolicii pe 25 mai, iar cel de-al doilea a sfintit Aghiasma mare de Boboteaza impreuna cu un episcop greco-catolic.

O data facute publice, cazurile celor doi ierarhi au generat luari de pozitie pro si contra, iar pe masura ce ziua in care Sinodul se va pronunta asupra lor se apropia, presiunile au crescut, semn ca faptele celor doi sunt foarte grave, de vreme ce au afectat o mare parte din credinciosi, iar lumea ortodoxa a reactionat si ea pe masura. La Cancelaria Sfantului Sinod s-au primit pana acum zeci de memorii, s-au emis fel de fel de opinii impotriva celor doi sau in favoarea lor, IPS Bartolomeu Anania fiind ierarhul asupra caruia s-au revarsat toate relele, deoarece a cerut, deschis, caterizarea celor doi. Nici Patriarhul Daniel nu a scapat de tirul criticilor, informatii despre care noi am mai scris, dovedind ca si Preafericirea Sa este unul dintre cei vizati de campania declansata cu acest prilej.

 

Prea Murdaria SaO restituire necesara despre Mitropolitul Clujului, Bartolomeu Anania. Mai multe despre personaj, inclusiv amanunte despre faptele de vitejie mentionate in articolul de mai jos gasiti in sectiunea Mitropolitul tortionar.
Articol publicat in "Lumea Libera Romaneasca", New York, nr. 476 - 15 noiembrie 1997
Paul Goma: Anania
Paris 30 octombrie 1997

Cu o insolenta dintre cele mai suspecte un anume Valeriu Anania protesteaza in Vatra - nr. 9/97, pag. 61 - impotriva aluziilor formulate de Adrian Hamzea (tot in Vatra, nr. 5) la adresa unui calugar legionar, reeducator la Aiud, agent al propagandei ceausiste in USA, uns de Iliescu IPSS.
Rau a facut A. Hamzea ca, cedand romanismului, nu i-a spus pe nume - anumelui Anania.

 

Poate Biserica lupta impotriva coruptiei?de Ion Vianu

Saptamana trecuta am aratat in aceasta pagina ca, daca o noua Constitutie este necesara, ea nu va rezolva automat problema majora a societatii noastre, cancerul care ne roade si face imposibil pasii decisivi. Se intelege ca vorbesc despre coruptie, coruptia "mica" si "mare". si mai spuneam ca sanctiunile europene, oricat de dure ar fi, nu vor avea eficacitatea dorita, atata vreme cat va fi preponderent cinismul celor care practica sistematic coruptia. Ar fi bine sa aruncam o privire asupra istoriei Europei Occidentale, sa vedem ce a facut posibila marea ei dezvoltare, suprematia ei de veacuri in lume, dezvoltarea ei nemaiintalnita, nu numai in domeniul tehnologiilor, dar si al spiritului, atat timp cat de la Renastere incoace artele, literatura, filosofia, dar si stiintele si tehnologia au cunoscut o inflorire extraordinara.

 

Un nou prefect la Congregaţia pentru Cauzele SfinţilorUn nou prefect la Congregaţia pentru Cauzele Sfinţilor
09.07.2008, Vatican (Catholica)

Sfântul Părinte a acceptat demisia pe motiv de vârstă prezentată de Cardinalul Jose Saraiva Martins, până astăzi prefect al Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor. În locul său l-a numit pe Arhiepiscopul salezian Angelo Amato, titular de Sila, cel care până acum a fost secretar al Congregaţiei pentru Doctrina Credinţei. S-a născut la 8 iunie 1938, urmând şcoala saleziană. A studiat apoi filosofia şi teologia în Roma. A fost hirotonit preot la 22 decembrie 1967, devenind membru al Salezienilor lui Don Bosco. A studiat la Universitatea Pontificală Saleziană, specializându-se în cristologie. În 1972 a predat ca asistent. În 1974 a obţinut doctoratul. În 1978 şi 1979 s-a aflat în Grecia, la mănăstirea ortodoxă Moni Vlatadon, unde se află un renumit institut de studii patristice. În 1988 a petrecut un an sabatic la Washington DC, SUA. A fost profesor de dogmatică la Universitatea Saleziană, iar timp de 12 ani (1981-1987 şi 1993-1997) decan al Facultăţii de Teologie. La 19 decembrie 2002, Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit secretar al Congregaţiei pentru Doctrina Credinţei. A fost secretar al Cardinalului Joseph Ratzinger, apoi al Cardinalului William Levada (2005-2008). A fost consacrat Episcop la 6 ianuarie 2003 de către Papa Ioan Paul al II-lea. Este considerat ca principalul artizan al documentului Dominus Iesus. După alegerea ca Episcop al Romei, Papa Benedict în prima audienţă l-a primit pe Arhiepiscopul Amato.

 

Decizia Sfântului Sinod privind comportamentul sacramental şi liturgic al clerului şi credincioşilor ortodocşi09.07.2008, Bucureşti (Catholica)

În şedinţa de lucru, din zilele de 8-9 iulie 2008, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a luat în discuţie împărtăşirea Înaltpreasfinţitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, la o Liturghie greco-catolică şi concelebrarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, cu un ierarh greco-catolic la slujba de sfinţire a Aghiazmei Mari. Sfântul Sinod a dezaprobat gesturile necanonice ale celor doi ierarhi, care au produs tulburare în Biserică. Apoi, Sfântul Sinod a luat act de regretul şi pocăinţa acestora, pe care le-a primit ca prim semn de îndreptare.

 

Irineu Slatineanul a fost ales noul mitropolit al OltenieiIrineu Slatineanul a fost ales noul mitropolit al OltenieiEpiscopul vicar al Episcopiei Ramnicului, Irineu Slatineanul, este noul mitropolit al Olteniei, ales in sedinta de marti a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane cu 24 de voturi pentru din 47, informeaza Rompres.

PS Irineu (Popa) Slatineanul, arhiereu vicar al Episcopiei Ramnicului, s-a nascut la 16 noiembrie 1957, in localitatea Perisani, judetul Valcea, numele de botez fiind Ioan.

A urmat cursurile Seminarului Teologic din Craiova (1975-1980) si ale Institutului Teologic Universitar din Bucuresti (1981-1985), unde a fost admis si pentru cursurile de doctorat. In urma unei burse primite de la statul francez, si-a continuat pregatirea teologica la Institutul Teologic Ortodox "Saint Serge" din Paris (1987-1990), unde i s-a conferit titlul de doctor in 1990. Intre 1986 si 1987, a urmat cursurile de limba si literatura franceza la Universitatea din Grenoble.

 

Un nou ierarh ortodox pentru Europa de NordUn nou ierarh ortodox pentru Europa de Nord
Pe data de 6 iulie a avut loc la Stockholm ceremonia de intronizare a Preasfintitului Parinte Maca­rie Dragoi, primul episcop al Episcopiei Ortodoxe Romane a Europei de Nord.

In urma hotararii Patriarhiei Romane de a constitui Episcopia Ortodoxa Romana a Europei de Nord, PS Macarie Dragoi a fost ales episcop al noii eparhii, in sedinta de lucru a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane din 5 martie 2008. Episcopul Macarie, cel mai tanar episcop roman, si-a afirmat dorinta de a contribui la unitatea comu­nitatilor romanesti din tarile nor­dice, care "sunt extrem de ras­firate". Sase ani, intre 1998 si 2003, Macarie Dragoi a fost se­cretar de cabinet al IPS Bartolomeu al Vadului, Feleacului si Clujului, fiind uns in monahism in 23 iunie 2003.

 

Da-ul pentru femeile Episcop reprezintă un nou obstacol08.07.2008, Vatican (Catholica)

Decizia Bisericii Anglicane ce deschide calea spre consacrarea femeilor ca Episcopi este un obstacol pentru comuniunea cu Biserica Catolică, susţine Vaticanul. Luni seara, după patru ore de dezbateri, Sinodul general al Bisericii Angliei a afirmat că "dorinţa majorităţii este ca femeile să fie acceptate la episcopat". Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor a răspuns astăzi printr-un comunicat. "Am aflat cu regret vestea că votul Bisericii Angliei pavează drumul spre introducerea legislaţiei ce va conduce la hirotonirea femeilor întru episcopat", se spune. "Poziţia catolică pe această temă a fost clar exprimată de Papa Paul al VI-lea şi Papa Ioan Paul al II-lea."

 

Hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 8-9 iulie 200809.07.2008, Bucureşti (Catholica)

În zilele de 8-9 iulie 2008, la Reşedinţa patriarhală din Bucureşti, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a desfăşurat şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Dintre hotărârile luate menţionăm: canonizarea Sfântului Ierarh Iachint de Vicina, primul Mitropolit al Ţării Româneşti (cu ziua de prăznuire la 28 octombrie), a Sfântului Cuvios Dionisie Exiguul, părintele erei creştine şi al dreptului bisericesc (1 septembrie) şi a Sfântului Voievod Neagoe Basarab, Domnitorul Ţării Româneşti, om de cultură isihastă şi prinţ al păcii (26 septembrie); prăznuirea Sfântului Sfinţit Mucenic Ciprian, episcopul Cartaginei, în ziua de 13 septembrie; înfiinţarea de birouri de catehizare a tineretului în fiecare eparhie a Bisericii Ortodoxe Române pentru dezvoltarea proiectului Hristos împărtăşit copiilor; Sfântul Sinod a ales pe Părintele Arhimandrit Andrei - Nicolae Moldovan în postul de episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului cu titlul de Făgărăşanul.

 

Avertismentul duhovniculuiAvertismentul duhovniculuiScandalul impartasirii Mitropolitului Nicolae Corneanu al Banatului la greco-catolici este departe de a se sfarsi. Sfantul Sinod urmeaza sa decida in sedinta din 8-9 iulie asupra cererii de caterisire a Mitropolitului cazut in erezie. In aceasta perioada, persoane si grupuri de alta confesiune decat cea ortodoxa au trimis PF Patriarh Daniel si membrilor Sinodului diverse scrisori de sustinere a lui Corneanu in incercarea de a forta o alta decizie a inaltilor ierarhi ortodocsi. Faradeleagea comisa de Corneanu este clara insa si nu poate fi acceptata, explica intr-un material elocvent publicistul Dan Ciachir. Iar intr-un interviu in exclusivitate - disponibil integral la www.ziua.ro - parintele Justin Parvu de la Manastirea Petru Voda, supranumit "Duhovnicul Neamului", avertizeaza asupra riscurilor de sciziune a Bisericii dreptcrediciosilor in cazul in care Mitropolitul apostatic nu va fi caterisit. (V.R)

 

sus

Notă:

Ştirile din acest număr sunt preluate din diferite site-uri. Folosite cu permisiune. Este interzisă folosirea, copierea sau distribuirea acestor articole fără acordul în scris din partea Vox Dei Baptist Ministries.

horizontal rule

Ce este nou?

 

Mapamond Creştin Baptist - ştiri de interes pentru creştinătatea română.

 

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Grup de Discuţii Apologetică - te poţi abona şi scrie mesaje care să fie dezbătute, discutate în acest grup de către membrii săi.

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

CHAT Creştin! - aici intri dacă vrei să discuţi cu prietenii sau să îţi faci prieteni noi. Teme diverse.

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate