Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Din presa romana
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Cuprins Publicaţie
NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Site-uri Baptiste
Istorie
Pastorala
Proiectul Betania
Articole
MEDIA
Stiri internationale
Din presa romana
Posta Redactiei


Pagina de ştiri

 

 

Ştiri din presa română

 

 

Primul spital al bisericii se deschide la Iaşi

Unitatea medicală, singura din România ridicată din fondurile BOR, va fi inaugurată la începutul lunii aprilie

Centrul de Diagnostic şi Tratament "Providenţa", proiect finanţat exclusiv de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei (MMB), este dotat cu aparatură de ultimă generaţie. Unitatea medicală a fost amenajată într-o clădire nouă, situată într-un cartier mărginaş al Iaşiului, numit CUG. Pe lângă saloane şi sălile de operaţie, pacienţii vor avea la dispoziţie sală de lectură, bibliotecă şi o capelă. Pentru o anumită categorie socială, serviciile medicale vor fi gratuite, restul pacienţilor având nevoie de bilet de trimitere de la medicul de familie.

 

Partidul lui Dumnezeu

BOR se străduieşte să ţină pasul cu modernizarea întregii societăţi, inclusiv la nivel politic. Din păcate, acest efort nu are o susţinere coerentă şi tenace din partea ansamblului BOR care, în loc să fie o trâmbiţă a progresului în toate domeniile, ne şochează cu credinţa în practici ieşite din timp.

 

 

"Predarea Religiei in scoli este un act de dreptate"

-- Parintele profesor Gheorghe Dogaru (foto), inspector de specialitate la disciplina "Religie" in Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB), explica valentele studiului religiei in scoli.

Proiectul Legii Invatamantului a fost, pana de curand, in dezbatere publica. Ce ne puteti spune in privinta statutului orei de religie?

 

 

Ameninţările lui Bin Laden - nimic neobişnuit

Purtătorul de cuvânt al Sfântului Scaun consideră că acuzaţiile lui Osama bin Ladem cum că Papa Benedict ar face parte dintr-o cruciadă anti-islamică sunt complet nefondate. Mesajul audio al lui Bin Laden, apărut miercuri pe un sit militant, ameninţă cu noi atacuri "severe" împotriva Europei ca răspuns la caricaturile cu profetul Mohamed, apărute iniţial în câteva publicaţii daneze în 2005 şi reluate apoi de diverse publicaţii europene în 2006. Luna trecută, la 13 februarie, câteva publicaţii daneze au publicat din nou caricaturi cu Mohamed, acum purtând un turban în formă de bombă. În opinia lui Bin Laden, caricaturile sunt parte a unei "noi cruciade" împotriva islamului, în care "Papa şi Vaticanul au jucat un rol foarte, foarte important".

 

Saudiţii vor permite construirea unei biserici catolice?

Vaticanul negociază cu guvernul Arabiei Saudite pentru a permite construirea unei biserici catolice în această ţară, relatează Radio Vatican. Islamul este religia de stat în Arabia Saudită. Guvernul nu a permis construirea nici unui lăcaş de cult ne-musulman. Nici o altă religie în afara islamului nu are voie să organizeze servicii publice, şi chiar şi faptul de a avea Biblii, rozarii şi crucifixe este interzis. Deşi aici se află 800.000 de catolici - practic cu toţii muncitori străini - Arabia Saudită este singura ţară din Peninsula Arabică fără o biserică catolică. Cu toate acestea, regele Abdullah şi-a dat acum sprijinul pentru construirea unei biserici catolice.

 

 

Mitropolitul de Hong Kong şi al Asiei de Sud-Est cere recunoaşterea Bisericii Ortodoxe în China

Noul mitropolit grec de Hong Kong şi al Asiei de Sud-Est, ÎPS Nektarios, întronizat în data de 1 martie 2008, a declarat că una dintre priorităţile noii sale misiuni este dobândirea recunoaşterii Bisericii Ortodoxe de către Guvernul Chinez.

 

Elena Basescu si Arhiepiscopul Laurentiu

-- La inceputul acestei luni am aflat din ziare ca domnisoara Elena Basescu, fiica presedintelui nostru, a fost aleasa in secretar general al tineretului din Partidul Democrat-Liberal cu 98% din voturi. Felicitari! Cica nu prea stapaneste limba romana. Nu are nicio importanta. Nu spunea Elena Ceausescu "codoi" (CO2) cand venea vorba de bioxidul de carbon? Si cu toate acestea a ajuns savanta de renume mondial.

 

O scrisoare pierduta de Teodosie

-- Arhiepiscopia Tomisului se face ca a pierdut raspunsul de la Sfantul Sinod
Preotul Marius Mustata, cel dintai care a avut curajul sa se ridice impotriva dictaturii lui IPS Teodosie, incepe sa aiba castig de cauza in lupta pe care o duce impotriva Arhiepiscopiei Tomisului. Sfantul Sinod a anulat decizia de caterisire si a dispus o noua judecata, care va fi tinuta de Sinodul Mitropolitan.

 

 

Perestroika religioasa a lui Gorbaciov

-- Mihail Gorbaciov, ultimul lider comunist al Uniunii Sovietice, a facut public pentru prima data faptul ca este crestin. Fostul presedinte si-a dezvaluit credinta printr-o vizita surpriza la mormantul Sfantului Francisc de Assisi.

Insotit de fiica sa Irina, Gorbaciov a petrecut jumatate de ora in genunchi, rugandu-se la mormantul Sfantului.

 

Patriarhul Daniel si-a dat binecuvantarea pentru preoti-observatori in Parlament

Biserica Ortodoxa vrea in administratia locala dar face un mic pas si catre Parlament. Patriarhul Daniel s-a declarat de acord cu propunerea ca preotii ortodocsi sa aiba calitate de observator in legislativ. Preotii au mai primit dezlegare sa candideze si la alegerile locale din acest an, pentru functiile de consilier judetean sau local. Sinodul Bisericii Ortodoxe din 6 martie a stabilit ca preotii pot candida ca independenti, insa a mentinut interdictia din 2004 referitoare la implicarea preotilor in politica, potrivit hotnews. Deputatul PD-L Ioan Oltean a depus, la inceputul lunii februarie, un proiect de lege cu articol unic, referitor la prezenta cultelor in parlament, invocand modelul reprezentarii altor Biserici Ortodoxe pe langa institutiile de la Bruxelles. Initiativa sa reglementeaza in mod ambiguu prezenta a 2 reprezentanti permanenti ai Bisericii Ortodoxe in Parlamentul Romaniei.

 

Pastele catolicilor. Iisus Måntuitorul a murit la 37 de ani

Måine, credinciosii catolici vor praznui Sfintele Pasti. Iata o oportunitate binevenita de a aborda un subiect care a framåntat si inca mai framånta pe crestinii de pretutindeni: la ce vårsta a murit Iisus? Astazi vom prezenta un studiu pe aceasta tema, semnat de pr. Ariel Alvares Valdes si publicat in traducerea pr. Mihai Patrascu in volumul al 6-lea al seriei "Ce stim despre Biblie", aparut la editura Sapientia din Iasi.

 

Elevii vor sa studieze filozofia religiei

Un sondaj realizat pe site-ul Ministerului Educatiei arata ca mai mult de jumatate dintre profesori si elevi doresc introducerea filozofiei religiei si a teoriei evolutionismului, in locul religiei, ca obiect de studiu. Cei mai multi dintre ei, adica 37,50%, au votat pentru reintroducerea evolutionismului si abordarilor filozofice ale fenomenului religios în programa de biologie si, respectiv, filozofie. Un sfert dintre votanti si-au exprimat dorinta ca acestea sa se studieze separat, încadrate într-o disciplina de sine statatoare.

 

Ziua când şefii Cultelor i-au dat raportul lui Ceauşescu

În urmă cu patru decenii a avut loc o întâlnire de taină între liderii Cultelor din România şi Ceauşescu. Practic, a fost prima ieşire la raport a şefilor Cultelor. De aici rezidă următoarea întrebare: au făcut preoţii români politică înainte de '89?

 

 

 

Preotul din Laslau a batut o profesoara pe motiv ca aceasta «bârfeste pe toata lumea»

Profesoara de matematica Doina Cioba, de la scoala generala din localitatea Laslaul Mare, judetul Mures, l-a reclamat pe preotul ortodox din sat ca ar fi agresat-o si ar fi lovit-o de mai multe ori. Profesoara sustine ca preotul ar fi strâns-o de gât si ca i-ar fi adresat cuvinte pe care nu le poate reproduce. Femeia a spus ca nu-si explica purtarea parintelui decât, probabil, prin agresivitatea nativa a acestuia. Profesoara Cioba a declarat ca va solicita eliberarea unui certificat medico-legal, dupa care va depune plângere impotriva preotului la postul de Politie din localitate.

 

Un român care locuieşte fără forme legale în SUA l-a întâlnit pe George Bush

Deşi a fost înscăunat ca episcop penticostal al Church of God din Denver, Doru D. Ilioi nu are statut de rezident permanent în SUA. Doru D. Ilioi, care a emigrat acum şapte ani în Statele Unite ale Americii, a reuşit să-l cunoască pe cel mai puternic om din lume. Chiar dacă românul nu are încă forme de şedere legale, a cinat alături de George W. Bush şi John McCain, unul dintre candidaţii la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2008.

 

 

Cazul «Plaza II»: zgårie norii pun in umbra Catedrala Neamului

P.F. Patriarh Daniel (foto) s-a exprimat ieri impotriva proiectului initiat de firma spaniola Invarsa S.A., care doreste sa ridice un mall imens in apropierea viitoarei Catedrale a Mantuirii Neamului. In cadrul audientei pe care a acordat-o presedintelui firmei spaniole, Alfonso Cadaval, PFP Patriarh Daniel a aratat ca intelege importanta economica a imensului mall, dar a exprimat mai multe obiectii privind dimensiunile uriase ale cladirii, „care contrasteaza cu specificul romanesc traditional si aminteste de grandomania specifica unor dictaturi", dupa cum s-a exprimat Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane. Oferta firmei spaniole a constat in disponibilitatea de a aduce renumiti arhitecti spanioli care sa vina cu sugestii privind aspectul viitoarei catedrale in raport cu actualele cladiri existente in zona. Mentionam ca proiectul firmei Invarsa prevede inaltarea in spatele Academiei Militare a unei cladiri gigantice, 300 de metri inaltime, avand trei turnuri inegale, despre care se spune ca ar reprezenta intr-o forma artistica fenomenul migratiei romanilor peste hotare.

 

Creştinismul şi marginalizarea femeii

Luna martie este una de celebrare a femeii. O valoare importantă a societăţii moderne este egalitatea între sexe. Dar n-a fost mereu aşa. Femeia mai este încă marginalizată. Religia a jucat un rol important în acest fenomen. Descoperiţi originea inegalităţii dintre femei şi bărbaţi.

 

 

Interzis la Parlament pentru preoti

Dispensa acordata de Patriarhie preotilor ortodocsi, pentru ca acestia sa poata candida in alegerile locale, nu va fi extinsa si in cazul alegerilor prezidentiale sau parlamentare, ne-a spus purtatorul de cuvant al BOR.

 

 

 

 

Prima femeie africano-americană realizează traducerea Noului Testament

Jacqueline Huggins s-a unit traducerii Noului Testament Kagayanen în 1986.

Philippines (MNN) - Jacquiline Huggins a lucrat în Filipine pentru 20 de ani traducând Noul Testament în limba kagayanen. Acum o dată ce acest obiectiv este realizat, trei pietre de hotar au fost puse.

 

Popi alesi langa manelisti si borfasi de rand

-- Sfantul Sinod a dat liber tagmei preotesti la inscrierea in randul alesilor poporului. Parca tocmai pentru discreditarea continua a popilor, si asa destul de huliti in ultima perioada.

 

Mitropolitul Clujului isi sfatuieste preotii sa nu candideze

-- "Pentru protejarea titlului de noblete duhovniceasca pe care il presupune uniforma sacerdotala, preotii sunt sfatuiti sa se abtina de la implicarea lor in organismele politice ale statului, cum sunt Consiliile locale si judetene", se arata intr-o scrisoare trimisa de Sinodul Mitropolitan al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului catre preotii din Mitropolie.

 

IPS Bartolomeu precizeaza criteriile pentru preotii care vor candida la postul de consilier local

"Preotul candidat isi va face campania electorala pe speze proprii, fara sprijinul moral sau financiar, direct sau indirect, al vreunui partid politic si fara implicarea energiilor parohiale (spatiul liturgic, Consiliul, Adunarea), sau a altor preoti locali ori vecini", arata Bartolomeu Anania.

Pentru a pune in aplicare recenta hotarare a Sfantului Sinod in legatura cu posibilitatea preotilor de a candida ca independenti si de a ocupa astfel locuri in Consiliile locale sau judetene, Sinodul Mitropolitan al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, condus de iPS Bartolomeu Anania, a decis mai multe criterii.

 

PS Laurentiu Streza: Sunt preoti interesati sa candideze

Mitropolitul Ardealului, IPS Laurentiu Streza, a declarat, luni, pentru ROMPRES, ca sunt preoti interesati sa candideze pentru functia de consilier la alegerile locale.

"Sunt preoti interesati din Mitropolia Ardealului sa candideze, mai ales in municipii. Sigur vom avea preoti candidati pentru consiliul judetean si cele locale", a explicat IPS Laurentiu Streza.

 

Cu Ungaria la tribunal

Mitropolitul Ardealului IPS Laurentiu Streza (foto), presedintele Fundatiei Gojdu, cere sustinerea statului roman pentru a intenta un proces statului ungar, in vederea recuperarii mostenirii lui Emanuil Gojdu. Anuntul Mitropolitului vine la o saptamana dupa ce Parlamentul de la Bucuresti a "rupt" Acordul romano-ungar privind infiintarea, la Budapesta, a unei fundatii care sa administreze mostenirea lasata "natiunii romane" de renumitul jurist roman.

 

 

PF Daniel a cedat la presiunile IPS Bartolomeu

Sfintul Sinod a acceptat sa faca doua amendamente la Statutul proaspat adoptat al BOR. Ambele vizeaza dreptul patriarhului de a infiinta stravropighii.

 

IPS Teofan Savu: Infiintarea de scoli aflate sub egida Bisericii, o prioritate

-- Duminica, mitropolitul ales al Moldovei si Bucovinei, IPS Teofan Savu, a acordat, in exclusivitate pentru Radio Romania Actualitati, un interviu in care vorbeste despre prioritatile in noua slujire. ZIUA publica integral transcrierea interviului.

Alegerile pentru Mitropolia Moldovei desfasurate pe 5 martie, in prima zi a lucrarilor Sfantului Sinod, de la Palatul Patriarhiei, s-au incheiat cu o surpriza de proportii. Capii Bisericii Ortodoxe Romane l-au ales mitropolit al Moldovei pe IPS Teofan. Fost mitropolit al Olteniei si discipol al fostului Patriarh Teoctist, IPS Teofan este reprezentant al curentului traditionalist din Biserica, opus celui de deschidere, ecumenic, promovat de PF Daniel.

 

Problema teologico-politica la romani

In vreme ce actorii politici sunt in continuare macinati de luptele cu miza mica inspirate de Palatele Cotroceni si Victoria, Sfantul Sinod al BOR a luat decizii cruciale cu privire la amestecul ierarhilor in alegeri, politica si administratie. Desi a cochetat inca din ianuarie 1990 cu asumarea problemei teologico-politice in spatiul mioritic, Biserica a facut un pas inainte, doi pasi inapoi. Acum insa preotii si sefii lor au primit aprobarea sa candideze ca independenti pentru consiliile locale si judetene. Din comunicatul reprodus de catre presa se intelege ca decizia a fost luata deoarece preotii sunt "la curent cu problemele sociale ale comunitatii". Preotii vor trebui sa evite afilierea cu diferitele partide (cum s-a petrecut mai ales in trecut, cand apropierea de FSN a fost dezastruoasa, mai ales ca venea dupa apropierea de PCR si Securitate), iar candidatura lor va fi permisa numai cu permisiunea speciala primita de la <>."

 

Patriarhul lasat fara litera "s"

-- Sfantul Sinod a eliminat prevederea din articolul 26 al Statutului BOR, care ii conferea PF Daniel dreptul de a transforma orice manastire sau schit in stavropighie, pentru a o putea conduce prin delegati

Lucrarile Sfantului Sinod s-au incheiat ieri cu o noua infrangere pentru Patriarhul Daniel. Dupa ce a decis ca mitropolitul Moldovei si Bucovinei sa fie IPS Teofan, un adversar al PF Daniel, ieri, Sfantul Sinod a eliminat paragraful care ii conferea Patriarhului puteri prin care sa poata controla manastirile si schiturile din tara, prin ridicarea acestora la rangul de stavropighii.

 

 

Şarpele numit "litera S"

Chiar dacă mă aflu de ceva vreme în primejdia smintelii, nu am renunţat să privesc şi să studiez cu atenţie cele ce se petrec în administraţia bisericească. Aşa că nu mă miră prea mult ciudata întâmplare legată de apariţia unei controversate litere S în corpul articolului 26 din Statutul BOR, articol care stabileşte atribuţiile Patriarhului. Încă din timpul campaniei „electorale" pentru scaunul patriarhal mi-am format convingerea că Sinodul a ales între un om duhovnicesc şi un manager, pe cel din urmă. Managerul a reacţionat după propria fire... ca un manager.

 

IPS Nifon, rasplatit cu jumatate de masura de PF Daniel

Arhiepiscopul de Tirgoviste, care spera fie sa devina mitropolit al Moldovei, a fost ridicat de Sfintul Sinod la rangul de mitropolit onorific.

 

Bojan Aleksandrovic, preotul românilor din Timoc, decorat de Basescu

Parintele Bojan Aleksandrovic, care s-a luptat sa ridice prima biserica ortodoxa romaneasca pentru romanii din Valea Timocului, a fost decorat de presedintele Traian Basescu cu Ordinul Meritul Cultural in grad de Comandor, Categoria „G"-Culte, transmite Romanian Global News. Acordarea distinctiei s-a facut la propunerea Ministerului de Externe. „In semn de apreciere deosebita pentru atasamentul si angajamentul sau constant fata de promovarea identitatii culturale, lingvistice si religioase a romanilor in Serbia, Presedintele Romaniei decreteaza: se confera Ordinul Meritul Cultural in grad de Comandor, Categoria G - Culte, preotului Bojan Aleksandrovic din Serbia", se arata in decretul prezidential.

 

Azerbaidjanul a inaugurat prima biserică catolică

Coexistenţa paşnică dintre diferitele religii este piatra pe care se bazează civilizaţia, a afirmat Cardinalul Tarcisio Bertone la inaugurarea primei biserici catolice din Azerbaidjan. Secretarul de stat al Vaticanului s-a aflat vineri, 7 martie 2008, în Baku, la ceremonia de consacrare a bisericii Neprihănitei Zămisliri, eveniment "bogat în semnificaţii" care "îşi va lăsa amprenta în analele istoriei". "Atotputernicul Dumnezeu, după o perioadă de persecuţie şi violenţă ateistă, ne permite să realizăm un semn concret al renaşterii spirituale şi morale".

 

Prima întâlnire a comisiei Vaticanului pentru China

O comisie înfiinţată de Papa Benedict al XVI-lea pentru studierea problemelor de primă importanţă privind Biserica din China îşi desfăşoară prima sa întâlnire. Un comunicat dat luni, 10 martie 2008, de către Biroul de Presă al Vaticanului, arată că această comisie se întâlneşte în Roma, până miercuri, 12 martie. "Comisia este compusă din superiorii dicasterelor din Curia Romană care au responsabilităţi în acest domeniu, şi din anumiţi membrii ai episcopatului şi ai congregaţiilor religioase din China", se explică în notă.

 

 

Decalogul preoţilor-politicieni

Mitropolitul Bartolomeu Anania le-a cerut preoţilor din Mitropolia Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, care vor să se implice în politică, să-şi finanţeze singuri campania electorală.

 

Dezbatere HotNews.ro: Este bine ca preotii ortodocsi pot sluji in administratia locala?

Parintele-primar: "Am sa ma imbat bine si am sa decid"

Cum isi vor plati preotii campaniile electorale? Calitatea de preot-candidat la alegerile locale nu contravine calitatii de duhovnic al unei comunitati? Care este raportul preotului concurent cu membrii laici ai parohiei care candideaza la randul lor în numele partidelor? Unii preoti-candidati spun ca biserica trebuie sa fie prezenta in luarea deciziilor la nivel local. Pe de alta parte, teologii sustin ca preotii trebuie sa ramana in biserici si sa se ingrijeasca de sanatatea spirituala a comunitatii.

 

„Vaticanul nu recunoaşte statul Kosovo"

Ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun, Marius Lazurca, vorbeşte despre cum ţine legătura cu Suveranul Pontif şi despre cât de important este faptul că ţara noastră are aceeaşi poziţie cu Vaticanul privitor la noul stat Kosovo.

Excelenţa Sa ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun, Marius Lazurca, vorbeşte despre misiunea sa diplomatică la Vatican, cel mai mic stat al lumii ca întindere, dar printre cele mai importante voci de pe scena politică internaţională, unde a fost trimis de România anul trecut, în ianuarie. El explică, pentru „Evenimentul zilei", cum ţine legătura cu Suveranul Pontif, Papa Benedict al XVI-lea, şi cât de importantă este menţinerea relaţiilor diplomatice dintre ţara noastră şi Sfântul Scaun.

 

BOR reia dialogul cu Episcopia Ortodoxa Romana din America

In perioada 25-27 februarie 2008 Patriarhia Romana a gazduit Comisia de Dialog a Episcopiei Ortodoxe Romane din America, aflata sub conducerea Inalt Prea Sfintitul Arhiepiscop Nathaniel, aflata in vizita in Romania pentru a clarifica si cauta o intelegere reciproca a problemelor istorice dintre Biserica-Mama si ROEA (Episcopiei Ortodoxe Romane din America), suferintele fostilor ei Ierarhi si alte subiecte asemanatoare, transmite Romanian Global News.

 

Preotii joaca in politica dupa poruncile lui Bartolomeu

Mitropolitul Clujului a stabilit conditiile pe care „preacucernicii preoti" din subordinea sa trebuie sa le respecte pentru a putea candida la alegerile locale.
Intr-o „scrisoare circulara" trimisa ieri „preacucernicilor preoti" din eparhiile ce formeaza Mitropolia Clujului, IPS Bartolomeu a transmis „regulamentul" pe care l-a intocmit pentru preotii ce aspira sa intre in administratia locala, ca urmare a „dezlegarii" pe care au primit-o saptamina trecuta de la Sinod. In preambul, mitropolitul spune ca, „in general, pentru protejarea titlului de noblete duhovniceasca, preotii sint sfatuiti sa se abtina de la implicarea lor in organismele politice al statului". Cei care vor totusi sa candideze vor trebui sa dovedeasca, cu semnatura protopopului si a inspectorului eparhial, ca „sint la zi cu obligatiile pastorale".

 

Ce mâncăm în timpul postului

Tofu, măslinele, ridichile, salata verde şi nuca nu trebuie să lipsească din dieta zilnică a persoanelor care doresc să respecte cele 47 de zile ale Postului Paştelui.

De-a lungul postului, este necesar să avem o dietă formată din alimente cu un conţinut bogat în calciu şi în fier, precum brânza tofu, măslinele, fructele şi legumele, pentru a înlocui lipsa lactatelor bogate în vitamine şi minerale şi a mâncărurilor pe bază de carne. Prin păstrarea unui regim alimentar corect, organismul capătă forţele necesare pentru a rezista celor 47 de zile de post.

 

 

Viata si activitatea lui Dumitru Cornilescu

Dumitru Cornilescu s-a nascut din parinti crestini ortodocsi, în comuna Slasoma, jud. Mehedinti, la data de 4 aprilie 1891. Tatal sau era învatator, iar mama casnica. Amândoi bunicii lui fusesera preoti.

 

Progresul, păcat capital

Conform Vaticanului, păcatele „erei globalizării" includ fapte ca poluarea Terrei, avortul, dar şi „experimentele ştiinţifice ce ridică dubii de natură morală".

Biserica Catolică a revizuit lista celor şapte păcate capitale ale omenirii, adăugând şapte noi fapte care, „în era globalizării implacabile", pot duce muritorii direct în iad după obştescul sfârşit, informează „L'Osservatore Romano", oficiosul Vaticanului. Prima extindere a listei păcatelor elaborată de Sfântul Scaun după mai bine de 1.300 de ani de la sistematizarea celor şapte păcate de moarte - realizată de Papa Gregorie cel Mare în secolul al VI-lea - aduce o nouă dimensiune a încălcării dorinţei divine.

 

Michal Heller a castigat Premiul Templeton 2008

12 martie, New York: Michal Heller, preot catolic polonez, cosmolog si filosof al stiintei, a fost ales castigator al editiei 2008 a Premiului Templeton. Initiat in anul 1973, premiul este acordat anual de catre Fundatia John Templeton, fiind cel mai mare premiu in bani acordat persoanelor fizice. In valoare de 820.000 de lire sterline (peste 1,6 milioane de dolari), premiul a fost anuntat in cadrul unei conferinte de presa care a avut loc astazi, 12 martie, la Centrul Cultelor (the Church Center) al Natiunilor Unite din New York.

 

Ipocrizie ecumenica

Potrivit unui comunicat de ieri, Grupul Ecumenic de Rugaciune din Parlament le cere tuturor senatorilor, deputatilor si celorlalti demnitari romani „sa urmeze exemplul Mantuitorului Iisus Hristos, tinand Marele Post al Pastelui"... Nimic mai urat, mai murdar si mai degradant decat aceasta proba crasa de ipocrizie, lansata de chiar cei care se pretind a fi, intre doua plenuri, „grup ecumenic de rugaciune", ei in fapt facand parte doar din „grupuri laice de interese".

 

Preotul ninja

Preotul militar Ion Epaminond Boros (43 de ani) e cel care are grija de sufletele jandarmilor brasoveni, dar, in acelasi timp, poate sa scoata punctaj maxim la probele de tir, stie sa traga cu rachete si este capabil sa imobilizeze simultan trei persoane, folosindu-se de cureaua de la pantaloni. Ion Epaminond Boros a intrat in Jandarmeria brasoveana in urma cu doi ani.

 

Biserica Universala de la cinema Cosmos

Fostul cinematograf din Pantelimon a fost transformat in sediul unei secte de sorginte braziliana * Chiriasii Marian si Elena Neagu, care au subinchiriat sala "Bisericii Universale", refuza sa paraseasca cladirea, desi nu mai au contract cu RomaniaFilm

 

Lovitura de Sinod

Surpriza de proportii: rivalul Patriarhului a fost ales mitropolit al Moldovei * IPS Teofan a intrat pe ultima suta de metri in cursa si i-a invins pe favoritii lui PF Daniel, PS Casian si PS Ioan

Alegerile pentru Mitropolia Moldovei desfasurate in prima zi a lucrarilor Sfantului Sinod, de la Palatul Patriarhiei, s-au incheiat cu o surpriza de proportii. Capii Bisericii Ortodoxe Romane l-au ales mitropolit al Moldovei pe IPS Teofan. Actualul mitropolit al Olteniei, discipol al fostului Patriarh Teoctist, este reprezentant al curentului traditionalist din Biserica, opus celui de deschidere, ecumenic, promovat de PF Daniel. Rezultatul de ieri reface echilibrul intre cele doua curente din BOR. Surpriza este cu atat mai mare cu cat IPS Teofan a intrat in lupta contra lui PS Casian si PS Ioan, favoritii Patriarhului. Candidatura mitropolitului Olteniei a aparut imediat dupa atacul nemaiintalnit la adresa Patriarhului lansat in urma acuzatiilor de frauda de la alegerile preliminare de la Iasi si a modificarii Statutului BOR prin introducerea controversatei litere "s".

 

Scandalul literei "s" in Sinod

Acuzatiile de fraudare a alegerilor primare din Mitropolia Moldovei, sustinute de un raport intocmit de un jurist din BOR, vor fi dezbatute azi de forul suprem al Bisericii

La Palatul Patriarhiei vor incepe astazi lucrarile Sfantului Sinod. Printre cele mai importante subiecte ce vor fi dezbatute de inaltii ierarhi se numara doua cazuri dezvaluite recent de ZIUA. Unul dintre ele se refera la acuzatiile de fraudare a alegerilor preliminare pentru desemnarea candidatilor la scaunul de Mitropolit al Moldovei si Bucovinei. Cea de-a doua problema priveste completarile facute la noul Statut al Bisericii Ortodoxe Romane care ii confera Patriarhului Daniel puteri sporite, acesta putand controla manastirile si schiturile din Romania prin transformarea acestora in stavropighii. O prevedere, intraodusa la litera "s" a articolului 26, care este contestata de mai multi inalti ierarhi in frunte cu IPS Bartolomeu Anania.

 

IPS Teofan este noul Mitropolit al Moldovei

IPS Teofan, Arhiepiscop al Craiovei şi Mitropolit al Olteniei, este noul Mitropolit al Moldovei. IPS Teofan a obtinut 32 de voturi, iar PS Casian a obtinut 13 voturi.Pentru scaunul vacant de arhiepiscop al Iasilor si mitropolit al Moldovei si Bucovinei au candidat Preasfintitul Ioan al Covasnei si Harghitei, Preasfintitul Casian al Dunarii de Jos, Inaltpreasfintitul Teofan, mitropolit al Olteniei, si Preasfintitul Calinic Botoseneanu, episcop vicar al Arhiepiscopiei Iasilor.

 

 

Biserica se opune transplantului de organe fara acordul expres al donatorului

Sfantul Sinod al Bisericii Orodoxe Romane (BOR) a respins, joi, cererea senatorului PC, Irinel Popescu, de modificare a legii transplantului, in sensul introducerii consimtamantului prezumat. In schimb, BOR incurajeaza donarea voluntara de organe si introducerea cardului de donator, potrivit ziare.com.

 

Victoria in cazul Gojdu se afla in mainile Bisericii

Refuzul Parlamentului Romaniei de a ratifica acordul bilateral dintre Bucuresti si Budapesta pentru infiintarea unei noi Fundatii Gojdu reprezinta o noutate in politica romaneasca: alesii poporului resping intrarea in vigoare a unui tratat international. De la bun inceput, acordul Gojdu din septembrie 2005 era imposibil de pus in aplicare: in textul acestui document international a fost strecurat numele lui Sorin Antohi - devoalat ulterior in calitate de colaborator al Securitatii si fals doctor in istorie.

 

Sfantul Sinod analizeaza posibilitatea ca preotii sa candideze la alegerie locale

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe discuta, in sedinta de joi, posibilitatea ca preotii sa participe la alegerile locale, ca independenti, pentru locurile de consilieri, a declarat purtatorul de cuvant al Patriarhiei, Constantin Stoica, citat de NewsIn.

 

Politicienii sunt de acord cu participarea preotilor la viata politica

Purtatorul de cuvant al Patriarhiei, Parintele Stoica a declarat ca preotii pot participa la alegerile locale doar ca independenti si nu din partea unui partid

Politicienii chestionati de NewsIn in legatura cu posibilitatea ca Biserica Ortodoxa Romana (BOR) sa permita prelatilor ortodocsi sa candideze in alegeri sunt de acord cu intrarea acestora in politica, desi neoficial admit ca nu trebuie amestecate cele sfinte cu cele lumesti.

 

Papa intenţionează să-l reabiliteze pe Martin Luther

După intensificarea dialogului cu musulmanii, Papa Benedict al ... Papa Benedict al XVI-lea îl va reabilita pe Martin Luther, argumentând că acesta nu a dorit să divizeze Biserica Catolică. Reformatorul protestant din Saxonia a dorit doar să combată corupţia din sânul bisericii. Suveranul Pontif va face publică poziţia Vaticanului în acest sens în luna septembrie.

 

Alegeri in Sinod, marcate de scenarii care il pun din nou la zid pe Patriarh

Astazi, s-a deschis la Bucuresti sesiunea Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, care va alege mai multi ierarhi pentru scaunele eparhiale ramase vacante sau nou-infiintate de pe cuprinsul Patriarhiei. Ca si in cazul alegerii noului Patriarh, nici actualele alegeri nu sunt lipsite de discutii contradictorii, contestatii si chiar proteste. De departe, cele mai multe s-au purtat pe marginea situatiei de la Mitropolia Moldovei si Bucovinei, unde cei doi candidati alesi pentru scaunul mitropolitan, PS Ioan de Covasna si PS Casian al Dunarii de Jos, asteapta votul din Sinod.

 

Surpriza de proportii: IPS Teofan, noul Mitropolit al Moldovei

Evolutie spectaculoasa a evenimentelor in sedinta Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, desfasurata ieri in Dealul Patriarhiei: membrii Sfantului Sinod au hotarat ca pentru cel mai important scaun vacant, cel al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, pe langa cei doi candidati propusi de Sinodul Mitropolitan de la Iasi, PS Ioan Episcop de Covasna si PS Casian al Dunarii de Jos, sa mai candideze inca doi ierarhi: IPS Teofan, Mitropolitul Olteniei, si PS Calinic Botosaneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iasilor, despre care s-a vorbit ca ar fi contestat alegerile efectuate in eparhia moldava. In urma primului tur de scrutin, IPS Teofan a obtinut 20 de voturi, PS Casian 16, PS Ioan 7 si PS Calinic 2, nici unul insa suficiente pentru a fi ales. In aceste conditii, s-a trecut la un al doilea tur de scrutin. In urma votului secret exprimat, in cele din urma, in cursa au ramas PS Casian si IPS Teofan. Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane l-a ales in scaunul vacant al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei pe IPS Teofan, cu 32 de voturi, in timp ce PS Casian a obtinut numai 13.

 

Papa Benedict al VI-lea se intalneste cu liderii religiosi islamici

Reprezentantii clericilor musulmani si oficialii de la Vatican vor incepe o serie de discutii pentru pregatirea unei intalniri fara precedent intre Papa Benedict si liderii musulmani, relateaza Reuters. Cinci reprezentati ai ambelor parti se vor intalni marti, la Roma, pentru a discuta asupra detaliilor acestei intalniri.

 

 

Padre Pio a fost exhumat

Unul dintre cei mai venerati sfinti ai bisericii romano-catolice, Padre Pio, a fost exhumat ieri, pentru a fi expus credinciosilor, conform versiunii oficiale a Vaticanului.

 

 

FOLOSIREA RATIONALA A EMAILULUI

Mare atentie: Acest mesaj contine cateva sfaturi utile, referitoare la folosirea emailului.. Este benefic pentru voi si pentru toti ceilalti. Va rog, gasiti-va cateva minute pentru a-l citi. Este important.

1. Ce este un SPAM?

Este un mesaj publicitar sau ceva de genul DEVENITI milionar in timp ce dormiti. Prin definitie, este un mesaj NESOLICITAT.

sus

Notă:

Ştirile din acest număr sunt preluate din diferite site-uri. Folosite cu permisiune. Este interzisă folosirea, copierea sau distribuirea acestor articole fără acordul în scris din partea Vox Dei Baptist Ministries.

horizontal rule

Ce este nou?

 

Mapamond Creştin Baptist - ştiri de interes pentru creştinătatea română.

 

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Grup de Discuţii Apologetică - te poţi abona şi scrie mesaje care să fie dezbătute, discutate în acest grup de către membrii săi.

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

CHAT Creştin! - aici intri dacă vrei să discuţi cu prietenii sau să îţi faci prieteni noi. Teme diverse.

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate