Hartă Site Contact Despre noi FORUM
 Ştiri
 


Septembrie 2005
Arhiva editurii
Caută în site

Titlurile principale

 

NOSTRA AETATE
Apologetică
Teologie
Istorie
Pastorală
Cartea Creştină
Pagina de Umor
Mărturisiri
Proiectul Betania
Mass-Media
Ştiri
POŞTA REDACŢIEI

 

 

 

 

Pagina de ştiri baptiste

 

 

AGENŢIA DE PRESĂ A CONVENŢIEI BAPTISTE DE SUD

 

 

Val de arestări a creştinilor chinezi acreşte speranţa în statutele noii religii a naţiunii

July 25, 2005

By Xu Mei

 

NANJING, China (BP) – Persecuţiile masive ale creştinilor chinezi au distrus speranţele unei mai mari libertăţi religioase din noua lege a religiei care a intrat în efect pe 1 martie, conform cu raportul Compass Direct care a relatat un val de aresturi în mai, iunie şi iulie.

 

Noile Reguli în Chestiunile Religioase au încurajat bisericile de casă protestante şi catolice să se înregistreze cu grupul relevant de guvern. Compass a descris pe liderii mai tineri ai bisericilor de casă ca fiind optimişti cu privire la lege, în timp ce o generaţie mai în vârstă de lideri – cei care au supravieţuit Revoluţiei Culturale – erau suspicioşi cu privire la motivele guvernului.

 

Arestările din lunile recente aruncă în continuare îndoială asupra intenţiei guvernului de a îmbunătăţi libertatea religioasă, a notat Compass în raportul său din 20 iulie.

 

Poliţia a încercuit un sat întreg din provincia Henan din partea central-estică a Chinei pe 24 iunie în timpul unui program de pregătire de conducere pentru pastorii bisericilor de casă, şi circa 100 de pastori din oraşe majore din provincie au fost arestaţi, conform China Aid Association (CAA). Majoritatea au fost eliberaţi în aceiaşi zi după ce au fost cercetaţi, dar nouă dintre ei, inclusiv pastorul conducător, Chen Dongming, au fost arestaţi.

 

Cu o lună mai devreme, pe 24 mai, poliţia a arestat trei femei creştine într-o altă parte din provincia Henan. Lui Lianying, Xue Haimiao şi Zhang Xiulan au fost arestate în timp ce-l vizitau pe liderul creştin, a raportat CAA; poliţia le-a reţinut pentru două zile şi le-a bătut brutal, până la punctul când Lianying, de 52 de ani, a suferit un atac de inimă.

 

CAA a raportat de asemenea şi arestul a 20 de lideri ai bisericilor de casă din provincia Shanxi din nordul Chinei. Pastorul Zahng Guangmin şi Presbiterul Li, care conduceau o clasă de pregătire Biblică, au fost reţinuţi pentru două săptămâni şi o lună, respectiv, într-un centru de detenţie.

 

La mai mult de 1000 de mile în vest, în provincia Xinjiang, graniţa chineză păzeşte pe 12 creştini reţinuţi din ţară care călătoreau spre Pakistan. Conform surselor Compass, poliţia i-a reţinut pentru câteva zile după ce un membru al grupului a admis că mergeau ca misionari.

 

Pe 22 mai, poliţia a făcut o razie la aproximativ 100 de biserici de casă în provincia Jilin în nord-estul Chinei. În una din cele mai mari arestări în masă din anii recenţi, CAA a raportat că circa 600 de creştini din biserici de casă au fost reţinuţi; majoritatea au fost eliberaţi după interogare, dar circa 100 de lideri au fost ţinuţi în custodie.

 

Compass a descris raidul din mai ca fiind unit datorită faptului că majoritatea creştinilor arestaţi nu erau ţărani ci studenţi la universitate şi chiar profesori de la Changchun University. Compass a notat că acest arest masiv a fost în linie cu recentele linii călăuzitoare interne ale Partidului Comunist de a opri grupurile creştine de a se întâlni în campus.

 

Răspândirea creştinismului printre chinezii educaţi a fost accentuată într-un articol din The Economist pe 23 aprilie, intitulat, „Creştinismul devine popular în elita urbană a Chinei”. Compass a notat că tendinţa aceasta „îngrijorează în mod clar guvernul chinez”.

 

În Beijing, oficialii au amânat judecarea proeminentă a pastorului bisericii de casă, Cai Zhuohua în iulie. Acesta a fost arestat în septembrie 2004 pentru tipărirea ilegală de literatură creştină. Zhuohua împreună cu soţia sa şi doi alţi membrii de biserică au fost acuzaţi cu „practici de afacere ilegală” deşi Zhuohua a insistat că 200.000 de Biblie confiscate erau pentru distribuţie gratuită către reţeaua lor de biserică şi prin urmare nu se califica pentru o întreprindere de afaceri.

 

Avocatul lui Zhuohua pretinde faptul că autorităţile chineze îi acuză adesea pe oameni de crime economice ca o acoperire atunci când au de a face cu probleme politice sau religioase, conform unui raport BBC din 6 iulie.

 

Poliţia şi-a concentrat atenţia acum asupra neoficialei biserici chineze romano-catolică în lunile recente, a notat Compass.

 

Conform cu Asia News, membrii unei biserici catolice neînregistrate din provincia Hebei a Chinei au scris o scrisoare pe 8 iunie în care expuneau un val de arestări ordinat de departamentul lor local de afaceri religioase.

 

Scrisoarea pretindea că Episcopul Jia Zhiguo, de 70 de ani, a fost ţinut închis solitar între moartea lui Ioan Paul II şi 2 aprilie şi alegerea noului papă, Benedict XVI, pe 19 aprilie, şi că episcopul a fost arestat de atunci şi dus într-o locaţie necunoscută.

 

Compass a notat faptul că guvernul chinez refuză să accepte autoritatea papei asupra Bisericii Catolice Chineze în timp ce, ca răspuns, Episcopul Jia Zhiguo şi majoritatea catolicilor din Hebei de 1,5 milioane refuză să accepte Asociaţia Patriotică Catolică controlată de stat.

 

Scrisoarea de la catolicii din Hebei a declarat de asemenea că Wang Zhenguo, director al departamentului afacerilor religioase locale, a ameninţat să clădească o biserică nou plănuită, deşi sătenii locali aveau permisiunea să o clădească.

 

Membrii bisericii au spus că autorităţile provinciale au stabilit o „Unitate Catolică de Biserică” sub conducerea Guvernatorului Deputat Provincial Chen Xiyun pentru singurul scop de zdrobire a Bisericii Catolice din Hebei.

 

*****

Xu Mei este un scriitor pentru Compass Direct, un serviciu de ştiri bazat în Santa Ana, Calif., care se concentrează asupra creştinilor din întreaga lume care sunt persecutaţi pentru credinţa lor. Folosit cu permisiune.

horizontal rule

sus

Ce este nou?

Pagină de căutare!

Prin intermediul acestei pagini ai posibilitatea de a căuta diverse articole, subiecte de interes, precum şi pasaje din Scriptură. Apasă aici!

 

CHAT Creştin! Aici poţi să vorbeşti online pe teme de Apologetică, Teologie sau să îţi faci prieteni noi. Tot ce trebuie să faci e să intri cu un user (de preferinţă numele tău mic) apăsând aici.

 

FORUM de discuţii pe teme Teologice, Apologetice şi discuţii libere!

[apasă aici pentru detalii]

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe paginile fiecărui subiect de studiu găsiţi o serie de articole de interes.

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole noi la subiectele doctrinare despre:
 
HRISTOLOGIE
(doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE
(doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE
(doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE(doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE
(doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE
(doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE
(doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE
(doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE
(doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
 
Apasă pe titluri pentru a accesa paginile cu aceste subiecte
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate