Hartă Site Contact Despre noi FORUM
 Ştiri
 


Noiembrie 2005
Arhiva editurii
Caută în site

Titlurile principale

NOSTRA AETATE
Apologetică
Teologie
Istorie
Pastorală
Cartea Creştină
Pagina de Umor
Mărturisiri
Mass-Media
Ştiri
POŞTA REDACŢIEI

 

 

 

 

Pagina de ştiri baptiste

 

 

AGENŢIA DE PRESĂ A CONVENŢIEI BAPTISTE DE SUD

 

 

Chestiune de musulmani - Emir Caner, un fost musulman şi acum decan la The College din Southwestern in Fort Worth, Texas, îi îndeamnă pe studenţi să împărtăşească cu îndrăzneală şi neapologetic credinţa lor cu musulmanii. Photo by Jonathan Blair/SWBTSCaner: Dumnezeul Creştinismului nu este acelaşi ca şi Allah

Sept 23, 2005

By Lauri Arnold

Baptist Press

 

FORT WORTH, Texas (BP) – Creştinii nu ar trebui să încerce niciodată să mărturisească musulmanilor prin a spune că Dumnezeul Creştinismului şi Allah sunt unul şi acelaşi, a spus Emir Caner în capela de la Southwestern Baptist Theological Seminary in Fort Worth, Texas, pe 20 septembrie. Caner este decan al Colegiului de la Southwestern.

 

„Am auzit în decursul anilor că oarecum şi într-un anumit fel, Allah şi Iehova sunt acelaşi dumnezeu. Aceasta, prieteni, este erezie”, a spus Caner. „Atunci când eu am fost mântuit eu nu aveam o imagine mai bună despre Dumnezeu. Am mers de la a mă închina la un dumnezeu fals cu o speranţă falsă, de la un profet fals care a dat un cuvânt fals, la a mă închina la unu, adevărat, Dumnezeu viu a cărui nume este Isus Hristos. Numele Lui este mai presus de oricare alt nume, şi în acest nume orice genunchi se va pleca şi fiecare limbă va mărturisi acel nume”.

 

Născut într-o familie de musulmani şi crescut în Ohio într-un cămin reverenţios de către un tată care era liderul moscheii, Caner a devenit un urmaş al lui Isus Hristos când era adolescent prin mărturia unui grup baptist. Tatăl său l-a dezmoştenit. A-l urma pe Hristos este costisitor, a spus el.

 

„Nu e slujba voastră să liniştiţi voinţa omului. Slujba voastră este să faceţi voia lui Dumnezeu…. Nu e datoria voastră să aveţi un Creştinism minimalist. E slujba noastră, oriunde mergem, fie că este în Statele Unite sau dincolo de mări, să stăm tari pentru numele lui Isus Hristos oricare ar fi costul”, a spus Caner.

 

Caner i-a provocat pe studenţi, profesori şi administraţia să ia o abordare directă şi neapologetică atunci când mărturisesc musulmanilor, mai degrabă decât o abordare subtilă sau nuanţată. El nu a fost de acord cu cei care apără exclusiv „evanghelismul prin prietenie” şi să accepte trecerea anilor înainte de a împărtăşi Evanghelia.

 

„Noi suntem misiuni americanizate”, a spus Caner. „Restul lumii nu are nici o problemă în a discuta despre religie. Doar americanii au ace problemă”.

 

Caner a subliniat felurile în care poţi fi un creştin distinctiv într-o societatea supărătoare, bazat pe relatarea provocării lui Ilie către profeţii lui Baal în 1 Regi 18:20-40. Caner a spus că metoda lui Ilie era înfruntarea fără de ruşine.

 

Metodele sale erau şi confident de neînduplecate, a spus Caner. Ilie i-a provocat pe profeţii lui Baal să-şi cheme dumnezeul lor ca să aprindă un foc pe altar. Ilie avea să-l cheme apoi pe Dumnezeul lui, şi atunci ei aveau să ştie că cel care a răspuns prin foc era Dumnezeu.

 

„Ei erau prea încrezători”, a spus Caner despre profeţii lui Baal. „Ei credeau că l-au depăşit în număr pe Ilie cu 450 la unu. Ilie ştia că el i-a depăşit numeric, un singur Dumnezeu la zero”.

 

Ilie nu numai că i-a provocat pe profeţii lui Baal, dar şi-a şi bătut joc de ei. „Strigaţi mai tare” spunea Ilie. „Cu siguranţă că el este un dumnezeu! Probabil că se gândeşte, sau că e ocupat sau este în călătorie. Poate că doarme şi trebuie să fie trezit”.

 

„Voi nu ar trebui să fiţi încrezători?” a întrebat Caner. „Istoria în sine se ridică sau cade la învierea Domnului şi Salvatorului Isus Hristos”.

 

Canar a spus că Ilie a eliminat obiecţiile potenţiale prin a cere profeţilor lui Baal să toarte trei rânduri de apă pe altar şi pe sacrificiu. El a făcut aceasta, spunea Caner, ca profeţii să nu dea vina focului pe o şmecherie.

 

„Diferenţa dintre fudulie şi confidenţă este foarte simplă”, spunea Caner. „Fudulia arată spre tine; confidenţa întotdeauna indică spre Domnul”.

 

Lucrarea lui Ilie a fost şi neruşinat de costisitoare, a spus Caner, cerând celor prezenţi dacă credinţa lor este destul de confidentă încât să rişte orice pentru a-l putea împărtăşi pe Isus Hristos.

 

„Cât de mult sunteţi doritori să riscaţi ca să mergeţi la hinduşi, la budişti, la secularişti, la musulmani? Cât de mult poţi să rişti? Cât de mult vreţi să vă rivalizaţi cu viaţa profetului Ilie?”

 

Caner a relatat povestirea unui om pe care-l cunoaşte care a crescut într-o familie de musulmani proeminentă di Malaiezia. Pe când era băiat, părinţii copilului l-au acceptat pe Isus Hristos. El a văzut în timp ce mama sa era persecutată pentru credinţa ei şi bătută până la moarte. Mai târziu, în timp ce el şi tatăl său încercau să scape, el a văzut cum tatăl său a fost împuşcat de moarte.

 

Băiatul a crescut ca orfan în exil. După câţiva ani, s-a întors în Malaiezia ca să împărtăşească pe Hristos cu omul care i-a executat tatăl său.

 

„De ce ai face un astfel de lucru?” l-a întrebat Caner pe prietenul său. „Răspunsul: există un singur Dumnezeu adevărat în această lume şi numele Său este Isus Hristos, şi atunci când vorbim despre doctrina lui Dumnezeu şi doctrina misiunilor ele trebuiesc amestecate într-o perfectă teologie în evanghelism”.

 

Caner a spus că Dumnezeu nu numai că este cel mai mare, cel mai înţelept sau cel mai puternic ci Unul şi Singurul.

 

„El este Cel de care au spus apostolii că pentru a veni la El trebuie să crezi că El este. El este ce? El nu are nevoie de un obiect pentru caracterul Său. El pur şi simplu este”, a spus Caner.

horizontal rule

sus

Ce este nou?

Pagină de căutare!

Prin intermediul acestei pagini ai posibilitatea de a căuta diverse articole, subiecte de interes, precum şi pasaje din Scriptură. Apasă aici!

 

CHAT Creştin! Aici poţi să vorbeşti online pe teme de Apologetică, Teologie sau să îţi faci prieteni noi. Tot ce trebuie să faci e să intri cu un user (de preferinţă numele tău mic) apăsând aici.

 

FORUM de discuţii pe teme Teologice, Apologetice şi discuţii libere! [apasă aici pentru detalii]

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe paginile fiecărui subiect de studiu găsiţi o serie de articole de interes.

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole noi la subiectele doctrinare despre:
 
HRISTOLOGIE
(doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE
(doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE
(doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE(doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE
(doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE
(doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE
(doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE
(doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE
(doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
 
Apasă pe titluri pentru a accesa paginile cu aceste subiecte
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate