Hartă Site Contact Despre noi FORUM
 Ştiri
 


Home
Arhiva editurii

 

Titlurile principale

 

EDITORIAL
Apologetică
Teologie
Istorie
Pastorală
Cartea Creştină
Literatură
Mărturisiri
Proiectul Betania
Mass-Media
Ştiri
POŞTA REDACŢIEI

 

 

 

 

Pagina de ştiri baptiste

 

 

AGENŢIA DE PRESĂ A CONVENŢIEI BAPTISTE DE SUD

 

 

LA PRIMA PERSOANĂ: O reflecţie baptistă asupra lui Ioan Paul al II-lea

Apr 4, 2005

By James Leo Garrett Jr.

 

FORT WORTH, Texas (BP)—Pontificatul de 26 de ani al lui Ioan Paul al II-lea, al treilea ca longevitate în istorie, va rămâne în memorie şi asta nu neapărat din cauza duratei. Impactul său atât asupra Bisericii Romano-Catolice cât şi asupra comunităţii internaţionale va fi examinat şi cântărit în deceniile ce vor urma.

 

Karol Wojtyla din Polonia, a fost primul papă care a întruchipat în carne şi sânge longevivul titlu papal de „pastor universal”: Prin călătoriile sale la mai mult de o sută de popoare şi prin întâlnirile sale cu publicul şi apropierea de oameni, el a actualizat o papalitate globală, utilizând de asemenea mijloace variate ale noii ere tehnologice.

 

Ca episcop şi arhiepiscop de Cracovia, el a învăţat cum să coopereze cu autorităţile comuniste, şi după asumarea pontificatului, în 1978, el i-a încurajat pe catolicii care trăiau în imperiul sovietic. Rolul său în căderea imperiului va fi examinat şi evaluat în continuare, la fel ca şi neobosita sa pledoarie pentru pacea internaţională.

 

Clădind pe fundaţia pusă de papii Ioan al XXIII-lea şi Paul al VI-lea, Ioan Paul al II-lea a fost activ în relaţiile ecumenice cu protestanţii şi cu ortodoxismul răsăritean. Toţi acei care preţuiesc libertatea religioasă universală ar trebui să nu uite puternica şi deschisa pledoarie asupra drepturilor religioase făcută cu ocazia dezbaterilor din cadrul Celui de-al II-lea Conciliu de la Vatican. Dar acest papă polonez a mers mult mai departe decât predecesorii săi pe tărâmul relaţiilor inter-religioase, fapt atât de evident cu ocazia vizitelor sale în sinagogi sau moschee.

 

Simţul pătrunzător al lui Wojtyla în ce priveşte demnitatea şi valoarea persoanei a jucat un rol important nu numai în chestiuni referitoare la pace şi drepturi religioase, dar şi în acele probleme asociate „culturii vieţii”. Atitudinile sale ferme cu privire la avort, eutanasie şi pedeapsa capitală nu au adus aprobarea tuturor laicilor catolici, dar a fost în asentimentul multor protestanţi evanghelici.

 

Teolog şi filozof publicat înainte de alegerea sa ca papă, curând el s-a mutat înspre înfrânarea eliberării teologiei folosindu-se de teologia catolică asupra analizei sociale marxiste. Pontificatul său va produce primul catehism universal de la secolul XVI încoace, iar natura „ortodoxă” sau „conservatoare” a teologiei sale va fi reflectată prin întâlnirile sale episcopale.

 

Factori marcanţi ai pontificatului său au fost trecutul său polonez şi angajamentul personal faţă de spiritualitatea Mariană. El nu a adus formulări noi în dogma mariologică, dar rolul său activ în evlavia arătată Fecioarei Maria l-a separat de „separatişti”: fraţii şi surorile sale protestante.

 

Perseverenta reţinere a acestui papă faţă de celibatul bărbaţilor ce aleg preoţia, susţinut de tradiţiile recente, dar fără un suport scris, împreună cu scăderea şi mai mare a numărului de preoţi, în special în Europa şi America de Nord, i-au atras critici şi a alimentat agitaţia printre femeile catolice, aşezând la picioarele succesorului lui Ioan Paul o problemă majoră. Celibatul preoţimii şi răspunsul deloc prompt şi hotărât al Vaticanului la scandalul de abuz sexual din rândul clerului, în special din Statele Unite, pot dovedi că există şi aspecte negative în evaluarea longevivului şi memorabilului pontificat al lui Ioan Paul al II-lea.

 

Dar creşterea semnificativă a membrilor din Biserica Romano-Catolică pe timpul lui Ioan Paul al II-lea şi multele exprimări ale carismei sale personale vor duce la o dominare a caracteristicilor pozitive în evaluarea pontificatului său. Mai mult decât atât, adevărata papalitate globală a lui Ioan Paul al II-lea, care a fost primul papă ales din afara naţiunii italiene într-o perioadă de 455 de ani, le va aduce dificultăţi cardinalilor care ar vrea să întoarcă paginile istoriei prin alegerea unui italian ca succesor al lui.

horizontal rule

sus

Ce este nou?

CHAT Apologetic!

Aici poţi să vorbeşti online pe teme de Apologetică, Teologie sau să îţi faci prieteni noi. Tot ce trebuie să faci e să intri cu un user (de preferinţă numele tău mic) apăsând aici.

 

FORUM de discuţii pe teme Teologice, Apologetice şi discuţii libere!

[apasă aici pentru detalii]

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe paginile fiecărui subiect de studiu găsiţi o serie de articole de interes.

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole noi la subiectele doctrinare despre:
 
HRISTOLOGIE
(doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE
(doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE
(doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE(doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE
(doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE
(doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE
(doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE
(doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE
(doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
 
Apasă pe titluri pentru a accesa paginile cu aceste subiecte
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate