Hartă Site Contact Despre noi FORUM
 Ştiri
 


Ianuarie 2006
Arhiva editurii
Caută în site

Titlurile principale

NOSTRA AETATE
Apologetică
Teologie
Istorie
Pastorală
Cartea Creştină
Eseuri Creştine
Pagina de Umor
Mărturisiri
Proiectul Betania
Mass-Media
Ştiri
POŞTA REDACŢIEI

 

 

 

 

Pagina de ştiri baptiste

 

 

AGENŢIA DE PRESĂ A CONVENŢIEI BAPTISTE DE SUD

 

 

Luis Palau emite o declaraţie după disputatele comentarii despre China

Nov 30, 2005

By Staff

Baptist Press

 

PORTLAND, Ore. (BP) – Evanghelistul Luis Palau a emis o declaraţie de şase paragrafe, datat 28 noiembrie, care exprimă o măsură de regret cu privire la comentariile pe care le-a făcut despre libertatea religioasă în China în timpul unei călătorii la mijlocul lui noiembrie către gigantul comunist.

 

În timpul vizitei din China, Palau a fost invitat de Preşedintele Bush să participe la închinarea dintr-o biserică înregistrată din Beijing.

 

Subiectul a fost relatat de The Washington Times pe 28 noiembrie. „Domnul Palau a spus reporterilor că anumite rapoarte de persecuţie religioasă sunt nejustificate”, a raportat Times, dintr-un manuscris pe care l-a primit de pe web. Ziarul declara că Palau „a sugerat că bisericile neoficiale din China ar trebui să se înregistreze pentru ‚a primi o mai mare libertate şi binecuvântări de la guvern’”.

 

The Times a raportat că Palau „a comparat apoi biserica înregistrată din China cu legea de taxe din America. ‚Chiar şi în Statele Unite, nu poţi să scapi cu sfidarea ordinii’ a spus [Palau]. ‚Cred că înregistrarea este un lucru pozitiv pentru urmaşii lui Isus. Credincioşii ar trebui să trăiască în mod deschis, mai ales când guvernul chinez oferă aceasta’”.

 

Palau a continuat, „Isus a spus că noi suntem lumina lumi şi că nu trebuie să fim ascunşi în întuneric. Prin urmare, credincioşii ar trebui să împărtăşească credinţa lor în mod deschis. Dacă eram chinez, eu m-aş fi înregistrat în mod definit. A nu te înregistra duce doar la interpretări greşite şi înţelegeri greşite”.

 

The Times a raportat de asemenea: „Într-un interviu din 19 noiembrie cu China Daily, postat pe site-ul ziarului, evanghelistul a spus, ‚Chinezii se bucur de mai multă libertate religioasă decât îşi imaginează cei din alte ţări’ şi a spus că i s-a permis latitudinea completă în vizita sa de o săptămână.

 

„‚Nimeni nu mi-a spus ce să spun şi ce să nu spun’, a zis el”, a raportat The Times.

 

Articolul din The Times cita pe preşedintele unei organizaţii din Texas numită China Aid Association ca numind remarcile lui Palau drept „iresponsabile şi care induc în eroare”.

 

Bob Fu, într-un email care a circulat către media de ştiri, a declarat, „A egala cererea de înregistrare de biserică de către IRS în U.S.A. pentru scopurile de taxe cu înregistrarea forţată de sub Biroul de Afaceri Religioase a Partidului Comunist este în totalitate o inducere în eroare. Remarcile reverendului Palau despre libertatea religioasă a Chinei vor fi mult mai convingătoare dacă i s-ar permite că facă o evanghelizare în aer liber în Tiananmen Square, aşa cum a avut la Mall în Washington D.C., recent”.

 

Emailul lui Fu a inclus şi declaraţii din partea indivizilor identificaţi ca pastorul Zhang Mingxuan, preşedinte al Chinese House Church Alliance, şi evanghelistul „Sarah” Lui Xianzhi, un purtător de cuvânt pentru South China Church. Emailul lui Fu declara, „Peste 1000 de pastori [din South China Church], evanghelişti şi credincioşi au fost arestaţi şi întemniţaţi încă din 2001”.

 

Declaraţia completă a lui Palau din 28 noiembrie urmează:

 

„Regret unele din remarcile pe care le-am făcut către reporteri în timpul recentei mele vizite în China. Nu este rolul meu ca evanghelist să sugerez ca bisericile din China să trebuiască să se înregistreze. Rolul meu este de a proclama Vestea Bună a lui Isus Hristos.

 

„Rugăciunea şi dorinţa mea rămâne aceiaşi … ca lucrând împreună cu toţi credincioşii în Domnul Isus putem să vedem libertate religioasă totală în China şi uşi deschise pentru a proclama public Vestea Bună a Domnului şi Mântuitorului nostru Isus Hristos. Eu iubesc China. Iubesc poporul chinez. M-am rugat pentru China de când aveam 16 ani. Acele rugăciuni s-au intensificat în anii recenţi în timp ce îi încurajez constant şi continuu pe creştinii din întreaga lume să se roage pentru China.

 

„Întotdeauna a fost unul din ţelurile mele de a ajuta şi proteja poporul lui Dumnezeu, nu de a crea probleme pentru ei. Am trăit în ţări unde creştinii au îndurat durei pentru credinţa lor şi nu am avut nimic decât marele respect şi admiraţia pentru fraţii şi surorile care au suferit pentru că au fost credincioşi şi urmaşi dedicaţi ai lui Isus Hristos.

 

„Mi s-a permis să predic în China acum de mai mult de 5 ani şi am văzut sute venind la credinţa în Isus Hristos. Aceasta a fost una din cele mai mari bucuri ale mele pentru mai mult de 50 de ani de lucrare. Mă rog ca aceste călătorii să fie un simbol al schimbărilor care să ia loc în China şi ca aceste schimbări să ducă la libertate religioasă mai mare.

 

„Am fost surprins, dar onorat atunci când Preşedintele George W. Bush mi-a cerut în week-endul trecut să fiu alături de el la un serviciu de închinare în limba chineză în Beijing. Este evident că domnul Bush vede libertatea religioasă ca o chestiune foarte importantă cu privire la relaţiile China – US aşa cum a repetat el în mod expres în public.

 

„Continui să apelez la creştinii de pe glob să se roage în mod special pentru China. Mi-ar face o mare durere dacă vreunul dintre comentariile mele ar provoca vreun necaz pentru sfinţii lui Dumnezeu în Republica Populară Chineză. Şi mă rog ca Domnul nostru suveran să nu permită aceasta”.

 

Printre comentariile care provoacă remarcile lui Palau în China, Zhang Mingxuan a fost citat de Fu că a declarat: „Mai degrabă este ironică că în timp ce Rev. Palau a propagat că pastorii chinezi nu vor fi arestaţi decât dacă încalcă legea, dar abia acum două săptămâni (8 noiembrie) un pastor de la o biserică de casă din Beijing Cai Zhuohua a fost condamnat la trei ani doar pentru că tipărea biblii [sic] şi altă literatură creştină”. Fu a descris pe Mingxuan că a fost „arestat de multe ori pentru credinţa lui” şi a declarat că acesta a fost „răpit în staţia de tren din Beijing de către agenţii de securitatea chinezi  cu o zi înainte de conferinţa de presă a Rev. Palau”.

 

„Cerem ca Rev. Palau să îşi retragă remarcile iresponsabile care rănesc profund sentimentele a sute de prizonieri din bisericile de casă şi familiile lor”, a spus Mingxuan.

 

„Sarah” Lui Xianzhi a fost citată de Fu că a declarat, „Vreau ca Rev. Palau să ştie că există încă 16 pastori şi evanghelişti din biserica noastră care slujesc în închisori diferite din China acum… Rev. Palau este întotdeauna binevenit să viziteze biserica şi pastorii noştri în închisori”. Fu a descris pe Xianazhi că a slujit 6 ani într-o închisoare pentru credinţa ei şi că a fost „torturată sever până în 2004 la vârsta de 34 de ani”.

 

Un raport de la Mission Network News (MNN), între timp, a citat pe Werner Burklin, fondator al China Partner Ministries, care lucrează cu biserica înregistrată, ca fiind de acord cu Palau.

 

„Toţi creştinii se pot închina liber dacă ţin legea ţării. Oamenii nu sunt persecutaţi pentru credinţa lor în China, ei sunt urmăriţi în justiţie pentru că nu se ţin de legea ţării în multe instanţe”, a spus Burklin către MNN.

 

Dacă toţi creştinii din China erau persecutaţi pentru credinţa lor în Hristos, spunea Burklin, „… milioane de oameni din China care sunt creştini ar fi acum în închisoare”.

 

MNN a citat apoi un purtător de cuvânt de la Voice of the Martyrs, Tom Nettleton, că a declarat, „Evident că noi avem multă admiraţie, mult respect pentru domnul Palau şi pentru lucrarea pe care a făcut-o în jurul lumii. Totuşi, cred în acest caz că comentariile lui sunt nechibzuite”.

 

Nettleton a spus către MNN că atunci când o persoană se înregistrează cu guvernul chinez, „[aceasta] înseamnă că guvernul controlat de partidul comunist aprobă cine va conduce serviciile. Guvernul controlat de partidul comunist aprobă când şi unde te poţi întâlni. Pastorii aprobaţi de guvern sunt foarte descurajaţi în a predica despre a doua venire a lui Hristos, pe care ei o numesc teoria zilei de judecată. Şi, nimeni sub 18 ani nu are voie să frecventeze una dintre aceste biserici înregistrate”.

 

Nettleton a declarat de asemenea, „Realitatea este, a te înregistra cu guvernul chinez în cele mai multe cazuri înseamnă compromiterea în mare a crezurilor noastre şi a spune, ‚Partidul comunist vine primul, credinţa mea în Hristos vine a doua’, şi evident în calitate de creştini aceasta nu este un compromis pe care am vrea să-l facem”.

 

*****

Compilat de Art Toalston.

sus

horizontal rule

Ce este nou?

CHAT Creştin! Aici poţi să vorbeşti online pe teme de Apologetică, Teologie sau să îţi faci prieteni noi. Tot ce trebuie să faci e să intri cu un user (de preferinţă numele tău mic) apăsând aici.

 

FORUM de discuţii pe teme Teologice, Apologetice şi discuţii libere! [apasă aici pentru detalii]

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe paginile fiecărui subiect de studiu găsiţi o serie de articole de interes.

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole noi la subiectele doctrinare despre:
 
HRISTOLOGIE
(doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE
(doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE
(doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE(doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE
(doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE
(doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE
(doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE
(doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE
(doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
 
Apasă pe titluri pentru a accesa paginile cu aceste subiecte
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate