
Vox Vocis 28 Ianuarie 2008
de Michelle Vu, corespondentul publicaţiei Creştinismul astăzi în U.S.
Cel puţin şapte biserici din Irak au fost bombardate, duminică lucru ce pare să fie combinat cu atacurile asupra creştinilor ortodocşi, care sărbătoreau ajunul Anului Nou.
Bombardamnetul mortal, dispozitivele explosive şi bombele din maşini au fost folosite în atacurile care ţinteau biserici şi mănăstiri din Bagdad, potrivit ziarului Khaleej Times din Dubai. Cel puţin şase oameni au fost speriaţi, inclusive doi paznici, a relatat Agenţia de ştiri Vocile din Irak.
În explozia de la Biserica Saint Maskinta din Mosul, bomba a distrus pereţii exteriori ai bisericiii şi a provocat panică printre copii şi călugări în inerior unde biserica avea un orfelinat de fete.
"Sunt foarte supărat că această explozie provocată în acelaşi timp dovedeşte că aceasta a fost parte a planului," au spus episcopul caldean Mosul, Farac Raho, pe canalul TV Ishtar, potrivit Agenţiei internaţionale asiriane de ştiri.
"Atât fraţii noştri musulmani cât şi noi abia am sărbătorit Eid şi Crăciunul în acelaşi timp şi totul a mers bine," a spus el, referindu-se la calendarul georgian încă folosit de biserica ortodoxă din est unde Crăciunul şi anul Nou au loc mai târziu. .
"Dar opoziţia nu s-a oprit niciodată cu adevărat, arătându-ne armele... Guvernul irakian trebuie imediat să acţioneze împotriva violenţei îndreptată direct asupra creştinilor," a susţinut arhiepiscopul.
Luni, vice-preşedintele Irakului, Tariq al-Hashimi, un sunism, a condamnat atacurile şi a şi-a exprimat înţelegerea pentru fraţii creştini.
"Am rezistat cu ei împotriva atacului brutal care a transformat fericirea în mister şi îngrijorări," a spus el, potrivit ziarului Khaleej Times.
"Irakienii au mult de făcut să se libereze de fenomenul violenţei şi terorismului, în ciuda indicaţiilor îmbogăţirii nivelului de securitate," potrivit noului site internaţional Adnkronos.
Au desemnat preşedintele Irakului, Jalal Talabani, să folosească "grija şi prudenţa să vindece Irakul de acest fenomen."
Persecuţiile precum bombardarea bisericii, răpirile, cât şi violenţa generală, şi instabilitatea au determinat disproperţionalitatea numărului de creştini care fug din Irak -aproape jumătate din refugiaţii care părăsesc ţara sunt creştini, potrivit Înaltului comisar U.N. pentru refugiaţi.
Creştinii din Irak, cei mai mulţi dintre ei fiind caldeeni, înumără mai puţin de 3% din populaţia ţării. Astăzi sunt aproape 600,000 de irakieni creştini -mai puţini decât 1,2 milioane înainte de 2003.
Mulţi creştini din Irak şi din străinătate, cât şi apărătorii libertăţii religioase, şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la dispariţia creştinilor din Irak -chiar moarte sau imigrare forţată dacă este făcută să protejeze grupul minoritar fără putere.
"Mulţi cred că acesta a devenit puţin mai sigur pentru cei care nu sunt musulmani în Irak, dar acum cei care păstrează această speranţă au început să se caltine," a spus Iskander Bikasha, un editor al ştirilor de pe site-ul Agenţiei de ştiri Vocile din Irak. "Nu este vorba doar de biserici care au fost bombardate, ci au fost bombardate chiar şi mănăstiri."
"A fost un război, dar noi nu suntem în război," a adăugat el emoţionat. Nu suntem parte a răzbiului. Nu purtăm armele. Nu ucidem pe nimeni. Întoarcem obrazul altora. Nu trece nici o zi fără să primim rapoarte despre asirieni, care de asemenea sunt numiţi caldeeni sau sirieni, care au fost omorâţi."
Dar unii irakien icreştini înfruntă violenţa, refuzând să permită persecuţiei să oprească serviciul lor de închinare. La una dintre bisericile bombardate din Bgdad, duminică, creştinii încă se mai întâlnesc după atac să celbreze masa împărtăşirii.
"Am hotărât să continuăm să mergem la biserică, lasându-i să ne bomardeze," a relatat Daniel"nume schimbat din motive de securitate) Agenţiei internaţională de ştiri. "Este ţara noastră, de asemenea." Dacă ei vor să ne termine, ei pot să facă acest lucru oricum. Eu voi muri mândru," a spus în provocarea persecuţiei crescânde a creştinilor.
Creştinii, în special cei din Irak sunt vulnerabili, pentru că ei nu deţin puterea politică sau militară. În octombrie, prim-ministrul Irakului, Nouri al-Maliki, a promis că protejează şi susţine comunitatea de creştini din Irak.
Courtesy of Christian Today (http://www.christiantoday.com )