Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Stiri
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Titlurile principale

NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Discutii Forum
Istorie
Pastorala
Proiectul Betania
Arta Crestina
Stiri
Posta Redactiei

 

 

 

 

Pagina de ştiri baptiste

 

 

AGENŢIA DE PRESĂ A CONVENŢIEI BAPTISTE DE SUD

 

 

Kathryn Oder (stânga) se întâlneşte zilnic cu Maria Asterias Rames pentru a citii povestiri Biblice acesteia precum şi altora care împletesc, cum ar fi acest băiat, care s-a oprit în satul din Santiago de Chocorvos. Photo by Kyle Kurlick Misionarii de vară ‚CULEG’ recolta în munţii din Peru

Jan 9, 2007

By Marie Travis

Baptist Press

 

ANTIAGO DE CHOCORVOS, Peru (BP) – Cuibăriţi în Munţii Andes din Peru, majoritatea oamenilor din Santiago de Chocorvos nu au avut şansa să aibă o relaţie personală cu Isus Hristos.

 

Aceasta însă s-a schimbat în micul sat odată cu sosirea a trei misionari de vară Baptist Sudici.

 

Kathryn Oder, Lindy Moser şi Elliot Jeffries au venit în Santiago ca parte a programului REAP South (Rapid Entry Advance Plan – Planul de Avansare a Intrării Rapide, acronimul REAP înseamnă „a culege”, n. tr.). Programul din cadrul Bordului Internaţional de Misiune îi călăuzeşte pe misionari în zone rurale din munţi şi jungle din Peru şi Bolivia unde pot interacţiona cu grupele de oameni neevanghelizate.

 

Şi Oder, Moser şi Jeffries au avut o mulţime de interacţiune.

 

Trezitul la 7 dimineaţa şi a nu se întoarce acasă decât după venirea nopţii era comun pentru misionarii de vară. Zilele lor au constat din a spune altora despre Hristos, a se ruga cu oamenii, a ţine servicii regulate de biserică şi vizitarea satelor din preajmă – însă lucrarea lor cu copiii a avut cel mai mare impact.

 

Misionarii de vară Kathryn Oder şi Lindy Moser se roagă cu câţiva voluntari de la Memphis’ Kirby Woods Baptist Church pentru femeile peruviene care împletesc în satul de munte din Santiago de Chocorvos. Photo by Kyle Kurlick În fiecare zi la 3 p.m. ei mergeau în curtea de baschet ca să joace „futbol” (fotbal european) şi ridicături cu copiii. Prin aceste activităţi, misionarii au putut împărtăşii pe Hristos cu părinţii copiilor, membrii familiei şi prietenii acestora.

 

„Îmi place să lucrez cu adulţii”, a spus Moser, 21 de ani, de la Woodland Baptist Church din Peoria, Ill., „dar Dumnezeu chiar lucrează prin copii… pentru adulţi”.

 

În fiecare vineri seara misionarii ţineau un serviciu în piaţa satului. Avânt în majoritatea frecvenţei copii, ei au învăţat versete Biblice şi cântece. Oder, care cântă la chitară, a condus muzica, şi Jeffries a predicat în timp ce Moser a tradus.

 

În adiţie faţă de activităţile regulate, cei trei tineri s-au găsit a fi implicaţi într-un număr de lucrări neuzuale în cadrul verii.

 

„În prima lună când am fost în Santiago am fost la râu şi am putut ajuta mai mult de 50 de oameni să cearnă pietre şi pământ ca să poată face cărămizi pentru noua casă a primarului”, a relatat Oder, de 20 de ani, de la CrossRoads Church din Norfolk, Va. „Am numit această lucrare ‚evanghelizarea de râu’. Am putut să le spunem despre Isus în timp ce lucram cu ei”.

 

Mulţi dintre localnici au fost surprinşi că misionarii i-au ajutat cu munca. „A fost o mărturie bună”, a spus Jeffries, de 21 de ani, de la Kirby Woods Baptist Church din Memphis, Tenn.

 

Pentru că nu erau maşini de spălat – şi puţină apă curgătoare – misionarii au început să-şi spele hainele la râu, alimentat de apa clară, glaciară din munţi. Şi acesta s-a transformat într-un timp de lucrare.

 

Misionara de vară Lindy Moser râde cu studenţii peruvieni în timp ce se uită la un joc de volei de la şcoala elementară din satul de munte din Santiago de Chocorvos. Photo by Kyle Kurlick „Mergeam la [râu] aproape în fiecare vineri”, spunea Oder. „Întotdeauna erau oameni cu care să vorbeşti. Am numit aceasta ‚lucrarea clătire şi repetă’”, spunea Oder despre mărturisirea către cei de la apă.

 

La începutul lui iulie, o echipă voluntară majoritatea fiind studenţi de la Kirby Woods au venit în Santiago ca să ajute misionarii de vară. Biserica a adoptat grupul de oameni Ayacucho Queachua din zona Santiago a Peru în vara trecută.

 

După sosirea în Santiago, voluntarii au escaladat şapte ore, escala către Santa Rosa, unul din satele neevanghelizate pe care REAP South şi misionarii de vară doreau să-l evanghelizeze.

 

„[În Santa Rosa] am făcut marşuri de rugăciune în diferite zone ale munţilor şi aveam servicii de seară cu familiile”, spunea Theresa Canon, una din voluntarele de la Kirby Woods. „Şi noi am ajutat la mutarea cărămizilor pentru o femeie care îşi construia o casă nouă”.

 

Emily Davis, o altă voluntară a adăugat, „[În timpul unui serviciu] am fost cu toţi stocaţi în această cameră mică de la etajul de sus al casei unei doamne, cântând şi lăudând pe Domnul pe atât de îndrăzneţ şi de tare pe cât puteam, aşa încât beţivii de pe drum să ne poată auzi cum ne închinăm. A fost aşa de uimitor şi de înălţător de Duh, încât am început cu toţi să vărsăm lacrimi de laudă”.

 

În ciuda scenariului pitoresc al înalţilor Munţilor Andes, apa clară şi cerul albastru, viaţa nu a fost întotdeauna uşoară pentru misionarii de vară.

 

„Au fost o mulţime de zile dure”, spunea Oder. „Uneori vroiai să vorbeşti cu lumea de afară sau vroiai să fi singur, dar nu puteai”.

 

În Santiago nu există linii private de telefon sau conecţii de internet. Există un telefon şi două computere, unul care doar ocazional se conectează la internet.

 

„Am avut doar trei zile internet înainte de a veni echipa Kirby Woods. A fost o izolare completă. Nu am avut electricitate pentru o lună şi jumătate”, a spus Oder. „Electricitatea a venit în ziua când au apărut cei de la Kirby Woods şi s-a stins când au plecat ei”.

 

Voluntarii de la Kirby Woods Baptist Church din Memphis se roagă pentru Elliot Jeffries, misionar de vară în Santiago de Chocorvos din Anzii Peruvieni. Biserica a adoptat grupul de oameni Ayacucho Quechua drept ţintă pentru misiunile lor. Photo by Kyle Kurlick Mulţi din oamenii din Santiago au devenit ca o familie pentru misionarii de vară. Zenon şi soţia sa Neli, care au gătit pentru misionari în timp ce ei au trăit în sat, erau doi dintre putinii credincioşi din sat.

 

„Zenon mergea cu noi [când mărturiseam] ca să se asigure că totul era OK”, spunea Jeffries. „E ca şi datoria străjerului de care se vorbeşte în Ezechiel 33.

 

„Uneori Zenon le spune altora despre Hristos”, spunea Jeffries. „Dar se teme să spună la mulţi de teama a nu-şi pierde slujba sa”.

 

Un poliţai i-a spus lui Zenon că se va asigura că nimeni nu cumpăra ceva de la magazinul lui dacă mărturisea oamenilor. În ciuda temerii lui Zenon de a-şi pierde slujba, misionarii se roagă ca el să treacă de frică – şi să se încreadă în Domnul ca să îi poarte de grijă nevoilor lui.

 

„[În calitate de creştini] ţelul general [este ca] oricine să aibă o oportunitate de a se încrede în Hristos”, a spus Jeffries. „Noi trebuie să-i învăţăm pe alţii să meargă şi să spună altora despre Hristos indiferent de situaţie”.

 

*****

Pentru a afla mai mult despre cum vă puteţi implica în programul REAP South în Peru, vizitaţi reapsouth.org. Pentru a afla mai multe despre lucrarea de misiune, vizitaţi imb.org şi thetask.org.

sus

horizontal rule

Ce este nou?

CHAT Creştin!

 

FORUM

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate