Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Stiri
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Titlurile principale

NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Discutii Forum
Site-uri Baptiste
Istorie
Pastorala
Articole
MEDIA
Stiri internationale
Din presa romana
Posta Redactiei

 

 

 

Pagina de ştiri internaţionale

 

 

KAZAKHSTAN: „Persecuţia Poliţiei secrete prin împuternicire”

Vox Vocis 05 Noembrie 2007

Articol de Felix Corley, Forum 18 News Service

Membri biseriicii Presbiteriene Grace din nord-estul orasului Karaganda-care deja au avut de-a face cu poliţia, biroul Procurorului şi servicul sanitaro-epidemiologic-acum au de-a face cu interogatorii supărătoare şi inoportune din partea Poliţiei Financiare. Una dintre întrebări este de ce merg la biserică şi nu la moschee. Membri comunităţii Hare Krishna de lângă oraşul Almaty din sud au de înfruntat şi ei presiuni necruţătoare şi asidue din partea mai multor agenţii guvernametale într-o încercare de-a le dărâma activitatea. Poliţia responsabilă cu emigrarea a făcut o razie comunităţii pe data de 20 Septembrie verificând documentele tuturor celor prezenţi la un important festival religios. „Aceasta e de fapt persecuţia poliţiei secrete prin împuternicire," a declarat pentru Serviciul de Ştiri Forum 18, un observator familiar cu ambele cazuri care a preferat să rămână anonim. Însă Amanbek Mukhashev, membru al comitetului însărcinat cu afacerile religioase a susţinut în cadrul unei conferinţe OSCE din Varşovia din 26 Septembrie că „libertatea credinţei şi libertatea exprimării crezurilor religioase a devenit unul din laitmotivele statului Kazakhstan, precum şi a organelor puterii locale."

Membri ai bisericii presbiteriene Grace din orasul nord-estic Karaganda (Qaraghandy) au de înfruntat acum interogatorii din partea Poliţiei Fianciare, în timp ce autorităţile continuă presiunile lor asupra bisericii, declară surse din biserica protestantă serviciului de Ştiri Forum 18 din oraş. De la razia masivă din data de 24 August, biserica a suferit investigaţii trădătoare din partea Comitetului Naţional de Securitate (KNB), dar şi investigaţii din partea biroului procuror, serviciului sanitar-epidemiologic, iar acum din partea Poliţiei Financiare. În mod similar, comunitatea Hare Krishna din apropierea capitalei comerciale Almaty-care deja a fost terorizată şi confiscată parţial-a avut de înfruntat o razie din partea Poliţiei responsabilă cu Emigrarea pe data de 20 Septembrie. „Asta e de fapt, persecuţia poliţiei secrete prin împuternicire," a afirmat Forumului 18 un observator cunoscător al ambelor cazuri şi care a preferat să rămână anonim.

Protestanţii din Karaganda declară serviciului de ştiri Forum 18 faptul că, în continuarea acţiunilor de intimidare, oficialităţile locale---pe care refuză să le identifice de frica altor acţiuni de intimidare din partea acestora---au avertizat şi pe alţi lideri protestanţi că vor avea de-a face cu aceleaşi probleme asemănătoare celor de la biserica Grace, dacă sunt la fel de activi ca şi ei.

Presiunea neîndurătoare manifestată asupra bisericii Grace şi a comunităţii Hare Krishna---precum şi asupra altor comunităţi religioase neagreate de guvern---vin într-un moment incomod pentru autorităţile din Kazakhstan, care au trimis o mare delegaţie la conferinţa OSCE din Varşovia.

„Astăzi putem declara cu toată certitudinea că în Kazakhstan au fost create toate condiţiile pentru asigurarea unei depline libertăţi de găndire, religioase şi a credinţei," a susţinut la conferinţa din 26 Septembrie Amanbek Mukhashev, deputatul şef al comisiei guvernamentale însărcinată cu Afacerile Religioase. „Astăzi libertatea de credinţă şi libertatea de exprimare a crezurilor religioase au devenit unul din laitmotive în acţiunile statului Kazakhstan şi a organelor locale ale puterii."

Şeful lui Mukhashev, Yeraly Tugzhanov, a refuzat să vorbească la ştirile Forum 18 din 27 Septembrie despre ultima hărţuire din comunităţile religioase. Imediat ce Forum 18 s-a prezentat la telefon, el a şi închis.

Sergei Pugachev, care e responsabil cu afacerile religioase la Departamentul Intern al administraţiei regionale Akimat din Karaganda a afirmat că el nu a putut să spună de ce anume biserica Grace a fost supusă la un şir de investigaţii prelungi şi supărătoare din partea atâtor agenţii ale statului. „Investigaţiile nu sunt din partea noastră, ci din partea altora," a declarat el ştirilor Forum 18 din Karaganda în 27 septembrie. „Nu ştiu de ce anume ele au loc. KNB e organul care se ocupă de ele."

Încă o dată, KNB din Karaganda a refuzat să facă vreu comentariu. „Acesta e un caz deschis, însă nu pot să vă dau nici o informaţie la telefon," a spus un ofiţer Forumului 18 în data de 27 septembrie, ce a preferat să nu-şi divulge numele. „Atât putem să spunem jurnaliştilor locali." El a refuzat să explice de ce informaţia ce el pretindea că nu e secretă putea fi dată jurnaliştilor locali, dar nu şi mediei internaţionale.

Problemele bisericii au început pe data de 24 August, când KNB a înscenat/planificat razii simultane ale bisericilor din Karaganda, precum şi în oraşul estic Oskemen (Ust-Kamenogorsk), dar şi în case private deţinute/cumpărate de biserica din Karaganda. Razia din biserica din Karaganda ce a fost condusă de un ofiţer KNB din capitala Astana, a durat 15 ore. KNB a refuzat în repetate rânduri să explice serviciului de ştiri Forum 18 de ce au fost înscenate astfel de razii şi de ce lideri şi membri ai bisericii sunt supuşi unor astfel de investigaţii amănunţite. Vezi Ştirile F18 din 12 Septembrie 2007. (http://www.forum18.org/Archive.php?article_id=1016 ).

Aleksandr Klyushev membru al Asociaţiei Comunităţilor Religioase din Kazakhstan, care e de fapt un grup în mare parte protestant, a urmărit desfăşurarea raziilor îndeaproape. „Poliţia Financiară interoghează o grămadă de membri ai bisericii, întrebându-i de ce merg la biserică şi nu la moschee," a declarat el pentru Forum 18 în 27 Septembrie. „Aceste întrebări sunt umilitoare şi de-a dreptul inacceptabile. Îşi depăşesc cu mult aria atribuţiilor lor."

Klyushev a mai spus că mulţi din cei ce trec prin această examinare minuţioasă sunt de fapt cei ce au donat bani bisericii. Poliţia Financiară a întrebat un membru al bisericii despre cumpărarea unui apartament privat cu 40 de ani în urmă, pe vremea când Kazakhstanul era sub conducerea sovietică.

Aynur Makhaeva, purtătoare de cuvânt a Poliţiei Financiare regionale din Karaganda, a declarat pentru Forum 18 în 27 Septembrie faptul că "materialele" despre biserică au fost trimise Poliţiei Financiare de către biroul Procuror. Ea a mai afirmat că nu deţinea ultimele informaţii, însă cu câteva zile în urmă i s-a comunicat că investigaţiile membrilor bisericii nu au început încă. Întrebată de ce anume Poliţia Financiară crede că biserica şi membri ei trebuie să fie investigaţi, ea a răspuns: "Asta nu este pentru public."

Pe la jumătatea lunii Septembrie, media locală a scris în rapoartele sale---inclusiv Kazakhstan, astăzi în 17 Septembrie---cu informaţii de la biroul Procurorului, faptul că „substanţe psihotrope" au fost găsite în biserică şi că membri bisericii au fost investigaţi pentru însuşirea neadecvată a proprietăţii altor membri ai bisericii.

Klyushev s-a plâns pentru ceea ce el considera ca fiind scurgeri deliberate de informaţii. "Acestea au fost raportate foarte mult în presa locală---dar a fost de fapt o dezinformare," a declarat el pentru Forum 18. "Era în mod clar o defăimare/calomnie." A mai spus că acuzaţiile se refereau la o organizaţie diferită ce nu avea legătură cu ei.

Klyushev de asemenea a pus la îndoială şi momentul în care biserica Grace a fost investigată de serviciul sanitaro-epidemiologic. "Acest organ există pentru a depista gândaci,şi nu pentru altceva" a precizat el.

Klyushev a mai raportat faptul că acuzaţiile de trădare a statului aduse împotriva a 4 membri din conducerea bisericii ---o ofensă extrem de gravă după legea kazakhă---aparent au dispărut. "Acestea au fost verificate la sfârşitul lunii August şi începutul lunii Septembrie, însă nimeni nu a mai auzit nimic despre ele, în ultima vreme," a mai menţionat el, răsuflând cu uşurare.

Între timp, membri ai comunităţii Hare Krishna din cartierul Karasai din apropierea oraşului Almaty cred că razia din 20 Septembrie făcută de Poliţia responsabilă cu Emigrarea e doar cea mai recentă mişcare din campania prelungă a autorităţilor pentru a o distruge. Purtătorul de cuvânt al comunităţii Hare Krishna, Maksim Varfolomeyev a declarat pentru Forum 18 în 21 Septembrie, oraşul Almaty, că razia a fost condusă de 3 ofiţeri ai poliţeiei responsabile cu Emigrarea, însoţiţi de un alt poliţist ce avea o cameră video şi Ryskul Zhunisbayeva, precum şi un alt official din cartierul Karasai Akimat. "Poliţistul cu camera a filmat fiecare interviu luat de poliţie."

Forum 18 a reuşit să stabilească o legătură telefonică cu Zhunisbayeva în 27 Septembrie, însă aceasta a pus imediat receptorul în furcă. Gulnara Sultanova, şefa Departamentului Afacerilor Interne şi superioara ei, a declarat imediat după aceea postului Forum 18 că nu avea nici o informaţie despre rolul subordonatei sale pe care aceasta l-a avut în razia din 20 Septembrie. Întrebată de ce se fac presiuni necruţătoare în comunitate, ea a răspuns: "Cine-I persecută? Refuz să fac comentarii asupra acestui lucru."

Varfolomeyev s-a plâns că razia---ce a durat o oră şi jumătate---a avut loc chiar când comunitatea celebra unul din cele mai importante festivaluri religioase ale anului, la care au aprticipat şi mulţi oaspeţi. El a spus că au fost verificate documentele de identitate ale adepţilor prezenţi la ferma comunităţii şi chiar şi în autobuzul ce-i ducea acasă, la Almaty, pe vizitatorii festivalului.

A mai spus că o adeptă, Mariana Kiselyova, de cetăţenie rusă a fost ameninţată cu închisoarea deoarece nu avea paşaportul intern la ea prin care să dovedească unde are rezidenţa. "De fapt, ea dăduse paşaportul acesta unei firme care să-i facă înregistrarea rezidenţei şi încă nu a putut să-l ia înapoi," a mai declarat el pentru Forum 18.

"Pretenţiile Poliţiei însărcinate cu Emigrarea au fost ilegale." Atunci ei i-au confiscat paşaportul internaţional, punând o semnătură falsă---cea a unui adept fictiv--- pe actul de confiscare.

În campania lor de-a închide comunitatea Hare Krishna, campanie ce-a durat mult timp, autorităţile au dărâmat deja 26 de case, posedate de adepţi, manifestând încă ameninţare la adresa celor zece care au mai rămas. O fermă adiacentă a fost şi ea afectată---şi există teama că templul comunităţii care se află pe terenul ei---va fi şi el cuprins. Oficialităţile i-au prevenit pe membri comunităţii că vor continua acţiunile de felul acesta după data de 18 August, când vor avea loc alegerile parlamentare din Kazakhstan. (vezi Ştirile F18, din 28 August 2007) (http://www.forum18.org/Archive.php?article_id=1011).

Autorităţile kazakhce au intensificat controalele în comunităţile religioase în ultimii ani, în special prin interzicerea activităţilor religioase neînregistrate şi mărirea pedepselor pentru ele.

Printre victimele recente au fost consiliul bisericilor Baptiste, care au refuzat din principiu să fie înregistrate în stat, şi Martorii lui Iehova, care ocazional s-au aflat printre comunităţile religioase şi care au refuzat şi ele înregistrarea în mod arbitrar. (vezi Ştirile F18, din 23 Iulie 2007, (http://www.forum18.org/Archive.php?article_id=999).

Un număr de comunităţi religioase au declarat pentru Forum 18 că se tem de viitoare restricţii care vor fi puse în aplicare imediat ce amandamentele demult promise ale legii Religiilor, deja restrictivă, vor fi aduse înaintea parlamentului spre aprobare, în Astana. "De la alegeri, parlamentul e în totalitatea plin de deputaţi guvernamentali---nu există nici măcar unul din opoziţie," a spus un observatory postului Forum 18, în 25 Septembrie. "Se zvoneşte că noua lege va fi dintr-o dată prezentată parlamentului şi adoptată înainte ca vreunul să poată avea şansa să întreprindă ceva." (vezi Ştirile F18, din 21 Februarie 2007, http://www.forum18.org/Archive.php?article_id=916).

În ciuda declaraţiilor oficiale că politica din Kazakhstan promovează toleranţa religioasă, guvernul central, oficialităţile individuale şi profesorii promovează în mod official intoleranţa împotriva minorotăţilor religioase, campanie sprijinită de puterea mediei ostile. (vezi Ştirile F18 din 3 Aprilie 2007, http://www.forum18.org/Archive.php?article_id=939 ).

sus

horizontal rule

Ce este nou?

Mapamond Creştin Baptist - ştiri de interes pentru creştinătatea română.

 

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Grup de Discuţii Apologetică - te poţi abona şi scrie mesaje care să fie dezbătute, discutate în acest grup de către membrii săi.

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

CHAT Creştin! - aici intri dacă vrei să discuţi cu prietenii sau să îţi faci prieteni noi. Teme diverse.

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright (c) 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate