Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Stiri
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Titlurile principale

NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Discutii Forum
Istorie
Pastorala
Proiectul Betania
Arta Crestina
Stiri
Posta Redactiei

 

 

 

 

Pagina de ştiri baptiste

 

 

AGENŢIA DE PRESĂ A CONVENŢIEI BAPTISTE DE SUD

 

 

Mai mult de 22.000 de studenţi de colegiu şi tineri au fost îndemnaţi să inspire evanghelismul în problemele globale în cadrul conferinţei Urbana Student Missions Conference din St. Louis, 2006.Problemele globale îndeamnă Urbana 06 către reformă de misiuni

Jan 2, 2007

By Mellisa Deming

Baptist Press

 

ST. LOUIS (BP) – Cu câteva probleme globale care provoacă trupul lui Hristos, liderii din cadrul conferinţei Urbana Student Missions 2006 fac apel la următoarea generaţie de studenţi să fie catalizatorul pentru o reformă a misiunilor În timpul conferinţei din 27-31 decembrie din St Louis, lideri creştini globali au făcut apel la cei peste 22.000 de tineri şi studenţi de colegiu să balanseze între strategiile de misiune evanghelice tradiţionale şi justiţia socială necesară de a adresa chestiuni precum urbanizarea şi pandemia HIV/SIDA.

 

Directorul Urbana 06, Jim Tebbe a chemat pe studenţi să integreze acţiunea politică şi misiunile de dragul Împărăţiei lui Dumnezeu.

 

„Nevoia noastră de a cântării o mai mare influenţă în structurile şi sistemele din această lume s-ar putea să nu fie mesajul la care v-aţi aştepta la o conferinţă de misiune”, a spus Tebbe, „dar să vă reamintesc de câteva lucruri din Scriptură. Apostolul Pavel nu s-a temut să afirme cetăţenia sa romană pentru cauza Evangheliei. Profetul Daniel a fost un sfătuitor la o naţiune păgână şi la fel au fost Estera şi Iosif.

 

„Istoria bisericii este plină de exemplele acelora a căror credinţă în Hristosul înviat i-a constrâns să-şi exercite autoritatea de dragul Evangheliei”, a spus Tebbe.

 

Cu câteva din cele mai mari mişcări de reformă în a căror frunte au fost bărbaţi şi femei creştine, Tebbe a cerut celor prezenţi la Urbana să „incorporeze o grijă compasionată” în umblarea lor zilnică cu Hristos. „Nu putem tăcea în arena politică şi socială. Vocea noastră, o voce motivată de o dragoste de Isus şi o dorinţă ca Împărăţia Sa să vină, trebuie să fie auzită. Trebuie să folosim influenţa noastră printre cei ce deţin puterea în această lume pentru lucrurile care sfâşie aşa de mult inima lui Dumnezeu, precum povara disperată şi SIDA”.

 

Citând puterea teribilă din parteneriatul global, Rick Warren, pastor al Saddleback Church, a vorbit studenţilor în timpul „Nopţii de Comunitate” a conferinţei. Warren le-a prezentat o lozincă pentru generaţia lor: „orice, oricând, oriunde”. „Pentru a vă dedica viaţa şi a o sfinţi, va trebui să deveniţi familiari cu trei cuvinte foarte importante: orice, oricând, oriunde”, a spus Warren. „Pentru că aceasta înseamnă să fi pe deplin consacrat lui Hristos”.

 

Warren a invitat pe studenţi să înceapă o reformă a misiunilor. „Nu aveam nevoie să mişcăm biserica înainte; trebuie să o mutăm înapoi în primul secol şi să o facem cum a făcut-o Isus”, a spus el. „Voi sunteţi generaţia reformei. Voi trebuie să fiţi cei care aduceţi reforma în misiunile lumii”.

 

Ca răspuns faţă de schimbarea câmpului de misiune şi nevoia pentru noi strategii de misiune, cei prezenţi la Urbana şi-au pus mâinile şi picioarele înspre credinţa lor prin a aduna $1,256 milioane în timpul conferinţei de cinci zile. Setând recorduri faţă de anii anteriori, colecta va finanţa misiunile din jurul lumii, programele SIDA şi lucrările urbane.

 

John Smith*, un misionar din cadrul Bordului de Misiune Internaţional al Convenţiei Baptiste Sudice, vede oportunităţi cheie pentru generaţia curentă de studenţi dincolo de generaţiile anterioare.

 

„Ei sunt cea mai importantă generaţie din istorie. Noi nu ne aşteptăm destul de la ei, şi adesea nu îi trimitem cu o provocare destul de mare. Cred că unele din lucrurile pe care le-au văzut ei la Urbana le-au deschis ochii către provocările lumii”, a spus Smith, care slujeşte în prezent într-o ţară închisă faţă de Evanghelie. „Ei progresează şi vor face anumite lucruri pe care poate cei din generaţia trecută nu le-ar putea face. Cu puţină îndrumare şi conducere, ei pot face orice”.

 

Privind la provocările cheie ale societăţii aduse de globalizare, vorbitorii conferinţei au subliniat tendinţele care uzurpă metodele tradiţionale de evanghelism de succes din anii anteriori. În cadrul conferinţei, liderii de biserică, activiştii SIDA, misionarii şi pastorii internaţionali au îndemnat pe studenţi să dezvolte abordări misiologice noi faţă de confruntările dinainte.

 

URBANIZAREA

 

Având grupele de oameni care migrează înspre centrele urbane atât în Statele Unite cât şi în afară, oceanele şi munţii nu mai separă bisericile de câmpul de misiune internaţional, a spus Ray Bakke, vorbitor plenar şi decan academic la Bakke Graduate University.

 

„Ne mutăm dintr-o lume de circa 200 de naţiuni şi [înspre] o lume de state interconectate de oraş. Aceasta se schimbă în viaţa mea şi a voastră”, a spus Bakke, un lider în lucrarea urbană. „Trecem de la o lume Atlantică la una Pacifică, şi frontiera este oraşul nu jungla. Şi astfel misiunile nu mai sunt peste ocean, munte, peste deşert – este peste stradă. Este cel mai mare târg din lumea misiunilor. Ei vin aici pe propria cheltuială, şi se întâmplă pe toate cele şase continente”.

 

Privind la Scriptură pentru un model al lucrării urbane, Bakke a citat Psalmul 107. „Notăm faptul că nu numai lumea este în mişcare cu Emisfera Sudică venind în nord, Estul venind în vest, dar toţi vin la oraş”, a spus el. „Dar poate v-a scăpat din atenţie cine ar fi de blamat pentru aducerea mulţimilor înspre metroplex. [În Psalmul 107], oamenii hoinăreau în sălbăticie fără speranţă, şi ei au strigat către Domnul în mizeria lor, şi ce a făcut Dumnezeul nostru milos? El le-a adus căi drepte spre oraş în care să trăiască”.

 

Dumnezeu a oferit o oportunitate unică pentru studenţi să se implice în misiuni în vecinătăţile oralului, a spus Bakke. „În 1800, 2% din oameni locuiau în oraşe voluminoase. În 1900, 8%. Dar la o lună după 9/11 din 2001 poate că aţi simţit schimbarea tectonică în timp ce, pentru prima dată în istoria umană, majoritatea acestei planete locuieşte în oraşe voluminoase. S-a întâmplat în vremea voastră şi a mea”.

 

Misionarul Baptist Sudic Jim Douglass* a privit procesul de urbanizare cum deschide uşi pentru împărtăşirea Evanghelia precum şi ridicarea de obstacole faţă de misiuni.

 

Deoarece oamenii migrează spre aceste centre, ei se află în afara reţelei lor culturale şi de suport. Ei sunt precum străinii deşi se află încă în propria lor ţară”, a spus Douglass către Baptist Press. „Dar ei sunt mult mai probabil să asculte de Evanghelie. A devenit mai uşor să câştigi grupele de oameni îndepărtate când sunt în afara reţelei lor locale şi a culturii lor”.

 

Douglass a spus că studenţi merg în câmpul de misiune în ciuda crizelor de globalizare. Frecventarea conferinţei pentru a recruta studenţi pentru activităţi de misiune, misionarul de 25 de ani a descoperit că un comerţ agresiv pentru misiuni nu era necesar.

 

„Majoritatea studenţilor cu care am vorbit erau ori în seminar ori plănuiau să meargă la seminar sau erau interesaţi în a deveni Curieri [misionar de doi ani după colegiu]. Şi majoritatea vroiau să meargă în locuri care nu au fost atinse de Evanghelie încă şi doreau să-şi folosească rangurile lor pentru a împlinii nevoile umane în timp ce împărtăşesc Evanghelia”, a spus Douglass. „Noi nu eram ca celelalte organizaţii care încearcă să recruteze oameni. Majoritatea erau Baptist Sudici şi ştiau de IMB prin Colecta Lottie Moon şi prin lucrătorii lor. Ei veneau la noi gata de a merge şi cu o locaţie specifică în minte”.

 

Douglass a spus că studenţii doreau să răspundă la nevoile practice ale populaţiei lumii în timp ce împărtăşeau Vestea Bună a Evangheliei.

 

„O mulţime de organizaţii de misiune s-au abătut asupra împlinirii nevoilor şi s-au concentrat doar asupra evanghelismului. Va trebui să merge înapoi înspre mijloc pentru a fi şi mâinile şi picioarele lui Isus”, a spus Douglass.

 

HIV/SIDA

 

Subliniind dilema în care mulţi misionari se găsesc pe ei înşişi în lupta împotriva bolilor globale, Douglass a spus că baza comună trebuie găsită în privinţa pandemicului HIV/SIDA şi câmpul de misiune.

 

„Generaţia mea trebuia să fie expusă la aceasta pentru că în America de Nord percepţia despre SIDA este foarte diferită decât în lumea în dezvoltare unde nu există nici măcar căi de testare a sângelui pentru a vedea dacă acesta este infectat”, a spus Douglass.

 

Cu 39,5 milioane de oameni care trăiesc cu SIDA la sfârşitul anului 2006 şi 15 milioane de copii deveniţi orfani datorită bolii, organizatorii Urbana au îndemnat pe studenţi să privească dincolo de statistici către un câmp de misiune de oportunităţi. Expuneri speciale, mărturii şi sesiuni de închinare au fost dedicate în educarea studenţilor cu privire la nevoile uluitoare prezente de SIDA în câmpul de misiune.

 

Kay Warren, soţia lui Rick Warren şi un vorbitor plenar la Urbana, şi-a împărtăşit povestirea despre cum a călătorit în Ruanda pentru a întâlni victime SIDA. „HIV îţi oferă şi îmi oferă oportunitatea de a face cel mai puternic lucru din lume, şi aceasta e de a face Dumnezeul invizibil vizibil”, a spus ea. „Lumea noastră nu îl înţelege pe Dumnezeu până ce tu şi cu mine nu îl facem vizibil”.

 

Oferind o faţadă către pandemicul HIV/SIDA, Prinţesa Kasune Zulu, o nativă din Zambia şi activistă SIDA de la World Vision, şi-a împărtăşit mărturia pierderii ambilor părinţi datorită SIDA şi devenind infectată cu această boală.

 

„Îmi amintesc când am fost testată ca HIV-pozitiv. Vroiam să-mi împărtăşesc povestirea în congregaţie. Şi primul lucru pe care pastorul local al bisericii mele l-a spus a fost, „Nu poţi face aceasta”, a relatat ea. „Şi am insistat că doream să o împărtăşesc, pentru că dacă eu în calitate de creştin stau în picioare să spun că aş putea avea această boală incurabilă – dacă ţin tare de credinţa mea, cred că Dumnezeu este credincios chiar şi în această situaţie şi îmi [va] da speranţă pentru cei care sunt muribunzi pentru că realitatea e că nu este nici un leac. Cine altcineva poate fi într-un loc mai bun [pentru a împărtăşii]?”

 

Vorbind la o conferinţă de presă pe 30 decembrie, Rick şi Kay Warren au recunoscut acel suport evanghelic pentru lupta contra SIDA care a fost polarizat în generaţiile anterioare. Însă amândoi au fost de acord că justiţia socială şi evanghelismul tradiţional trebuie să meargă mână în mână.

 

„Cei ce argumentează că există doar o cale de a evangheliza, este ca simpla aruncare a unui ac în apă”, a spus Rick Warren. „În calitate de biserică ce a botezat 20.000 de noi credincioşi în ultimii 10 ani, eu repudiez acea viziune şi aş spune că îmi imaginez câteva din bisericile care fac lucrarea socială că văd mai multe rezultate decât cei care s-au limitat doar la o formă de evanghelizare”.

 

Formând de recent o coaliţie greu de crezut cu figuri politice precum Sen. Barack Obana şi Mark Dybul, o homosexual pe faţă, la summit-ul recent din Saddleback, Warren a respins schisma dintre biserică şi arena politică în lupta HIV/SIDA.

 

„Nu aveţi dreptul să demonizaţi pe cineva doar pentru că este diferit de voi. Isus a spus nu numai să-ţi iubeşti aproapele, dar şi duşmanul – aceasta este dragoste radicală”, a spus Warren. „Dacă ai putea lucra doar cu oamenii cu care eşti de acord, vei elimina întreaga lume pentru că nimeni nu este de acord în mod complet cu tine. Însă poţi să nu fi de acord fără a fi dezagreabil. Şi poţi avea unitate în anumite probleme fără să ai uniformitate”.

 

Biserica trebuie să devină cunoscută pentru ceea ce este mai degrabă decât pentru ceea ce stă împotrivă, a spus Warren. „Unul din lucrurile pentru care suntem este pentru ceea ce a fost şi Isus – pentru cei săraci, bolnavi, needucaţi [şi eforturile de a contracara] orice corupţie, traficul de sexe, folosirea greşită de oameni şi sclavia care încă mai este o chestiune reală în anumite părţi ale lumii”.

 

Steve Haas, vicepreşedinte al World Vision, a spus că mai mulţi lideri creştini încep să incorporeze un răspuns faţă de pandemicul HIV/SIDA în strategiile lor de misiune.

 

„Există o mulţime de oameni în cort care nu par să fie de acord cu orice. Însă noi suntem de acord asupra dragostei lui Dumnezeu pentru lume. Agreăm asupra faptului că El iubeşte pe fiecare individ; că SIDA poate fi prevenită; că e nevoie de vocea noastră pentru a sta pentru oamenii care nu au voce”, a spus Haas. „Aici este unde începem noi. Aceasta ar părea diferit de înţelegerea unor oameni a ceea ce este ‚evanghelismul’. Aceasta nu e a spune că toţi atenuează ceva. E a spune că există o bogăţie de lucruri despre care trebuie să vorbim şi avem o mulţime de similarităţi în această privinţă. SĂ începem acolo şi să vedem ceea ce face Dumnezeu”.

 

Kay Warren a spus că crede că puterea de a eradica SIDA şi de a aduce speranţa Evangheliei lumii constă în generaţia curentă de studenţi prezenţi la Urbana.

 

„În generaţia mea, ni s-a dat o epidemie care ni s-a permis să o transformăm într-o pandemie. Tot aşa următoarea generaţie, cei 22.000 de studenţi care sunt prezenţi astăzi aici, le înmânăm o pandemie pe care am eşuat să o oprim.

 

„Îi încurajez să se îngrijească şi să aibă inima lui Dumnezeu. Aceasta e singura speranţă de a o oprii”, a spus ea.

 

*****

*Nume şi locaţii omise pentru motive de securitate.

sus

horizontal rule

Ce este nou?

CHAT Creştin!

 

FORUM

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate