Hartă Site Contact Despre noi FORUM
 Ştiri
 


Home
Arhiva editurii

Înapoi la titlurile principale

Apologetică
Teologie
Istorie
Pastorală
Literatură
Mărturisiri
Proiectul Betania
Mass-Media
Ştiri

 

 

 

 

Pagina de ştiri baptiste

 

 

AGENŢIA DE PRESĂ A CONVENŢIEI BAPTISTE DE SUD

 

 

Experţii ERLC spun: Cercetarea celulelor embrionice stem e imorală

Oct 26, 2004

By Tom Strode

 

WASHINGTON (BP)—Cercetarea celulelor stem care distruge embrionii umani este „un asalt barbar asupra demnităţii rasei umane” şi ar trebui respinsă atât de către sectorul public cât şi de cel privat, au declarat membrii din cadrul unei comisiei de experţi aparţinând baptiştilor de sud într-o declaraţie emisă pe 26 octombrie.

 

Institutul de Cercetare a Comisiei pentru Etică şi Libertăţi religioase (ERLC) şi-a formulat poziţia cu privire la o chestiune care a împărţit în mod distinct opinia publică americană şi care a fost dezbătută în arţăgoasa campania electorală pentru preşedinţie din acest an. În declaraţia sa de o pagină şi jumătate, institutul, care e compus din academicieni din cadrul Convenţiei Baptiste de Sud, eticieni şi jurişti, a aprobat medicina regenerativă ce foloseşte celulele stem obţinute din surse ne-embrionare dar a condamnat cercetarea embrionară din cauza naturii ei distructive.

 

„În timp ce afirmăm că această cercetare prezintă perspective bune, obiectăm cu înverşunare în faţa noţiunii că găsirea tratamentului pentru anumite afecţiuni justifică distrugerea intenţionată a altor vieţi pentru a ajunge la acele tratamente”, susţine declaraţia.

 

„Cercetarea celulelor adulte stem aduce oportunitatea de a participa în beneficiul potenţial al medicinii regenerative fără a face compromisuri în principiile cu privire la viaţă umană. Cercetarea celulelor embrionare stem adulte reprezintă un atac barbar la demnitatea umanităţii şi, prin urmare, distruge una din valorile fundamentale ce au stat la formarea civilizaţiei noastre.”

 

Celulele stem sunt celule principale în corp care se pot transforma în alte celule şi ţesuturi. Ele se găsesc nu doar în embrionii umani dar şi în surse adulte, cum e osul medular, cordonul ombilical şi placentă. Procurarea celulelor stem dintr-o sursă adultă nu afectează pe cel care donează.

 

Susţinătorii cercetării celulelor embrionare stem susţin că această direcţie de studiu deţine cel mai mare potenţial pentru găsirea de tratamente, dar aceasta nu este, în mod evident, printre priorităţile industriei biotehnologice multi-miliardare, care a investit mult mai mult în cercetarea celulelor embrionare stem adulte. De asemenea, cercetarea celulelor embrionare stem a experimentat mai multe eşuări, inclusiv agravarea simptoamelor Parkinson la un grup test de indivizi precum şi tendinţa de producere a tumorilor în laboratoarele cu animale. Între timp, cercetarea celulelor stem adulte, a produs de 40 de ori mai multe tratamente, incluzând refacerea ficatului afectat şi remedii pentru boli ale inimii, diabet, scleroză multiplă şi leziuni ale măduvei spinării. Cercetările recente aduc speranţe în găsirea unui remediu pentru diabet.

 

„Numai cel mai dedicat ideolog ar continua, pus în faţa acestor realităţi,  să încurajeze cercetarea distructivă a embrionilor”, aşa cum prezintă declaraţia Institutului de cercetare ERLC.

 

Embrionul uman „reprezintă viaţa, nu are importanţă vârsta lui/ei, modul în care a fost conceput (concepţie naturală, fertilizare în vitro sau clonare) ori locaţia ei (uterul, eprubeta sau vasul Petri)”, se spune în declaraţie. „Atârnă de datoria unei societăţi drepte să protejeze viaţa acestor micuţi şi să caute o sursă alternativă de celule stem.”

 

În 2001, preşedintele Bush şi-a făcut cunoscută politica sa de sistare a fondurilor federale pentru cercetarea celulelor stem care distrug embrionii. În declaraţia făcută, Institutul de cercetare cheamă guvernul şi sectorul privat la respingerea cercetării embrionare distructive şi încurajarea cercetării celulelor adulte.

 

Declaraţia condamnă de asemenea şi „ aşa-zisa clonare ‚terapeutică’”, afirmând în acelaşi timp statutul moral al unei clone. Clonarea în scopuri ‚terapeutice’ sau ştiinţifice este o sursă potenţială de celule stem. Clonarea nu înseamnă că cercetătorii „pot crea o categorie a existenţei umane inferioară celei dăruite de Dumnezeu”, se stipulează în declaraţie. „Statutul moral al unui embrion uman clonat este acelaşi cu acela al unu embrion uman conceput în mod natural.”

 

Clonare nu e doar inerent imorală, ci „procedurile ’clonează şi omoară’ vor eroda reacţia publică împotriva clonării conducând la pervertirea totală a vieţii umane şi la o viitoare vulgarizare în modul de a privi demnitatea specială a vieţii umane”, se mai spune în declaraţie.

 

Membrii Institutului de cercetare au realizat această declaraţie ca urmare a interesului lor crescând faţă de „confuzia existentă între celulele stem embrionare şi cele adulte”, a spus Barrett Duke, conducătorul echipei de experţi a ERLC. „Această declaraţie aduce atât de necesara clarificare asupra subiectului cercetării celulelor stem.

 

„Orice beneficiu ce ar apărea [din cercetarea celulelor embrionare stem] va fii întotdeauna mânjit de imoralitate”, a spus Duke, vice preşedinte al ERLC pentru cercetare şi politica publică. „Suntem încredinţaţi că pe măsură ce oamenii vor privi mai îndeaproape această problemă, vor fi de acord că această cercetare a celulelor stem adulte este singura cercetare a celulelor stem care susţine viaţa.”

 

Unii oponenţi ai cercetării celulelor embrionare au angajat avocaţi care să prezinte eronat statutul embrionilor în efortul lor de a dobândi fonduri guvernamentale pentru astfel de experimente. Deşi în mod normal celulele stem au mai puţin de o săptămână atunci când sunt extrase din embrioni, aceştia nu sunt doar o grămadă de celule ci fiinţe umane unice din punct de vedere genetic, ne atrag atenţia cei care se împotrivesc cercetării embrionare.

 

În timpul campaniei sale, Bush şi-a apărat decizia de a opri fondurile federale pentru cercetarea care presupune uciderea embrionilor, dar candidatul democrat, John Kerry a declarat că va permite finanţarea unor asemenea cercetări. Politica lui Bush permite acordarea de fonduri pentru cercetări asupra coloniilor de celule stem recuperate deja de la embrioni. Guvernul federal alocă multe milioane de dolari pentru cercetarea celulelor stem adulte.

 

Declaraţia în întregime poate fi accesată pe pagina web a ERLC, la secţiunea „issues”: www.faithandfamily.com

 

Declaraţia a fost elaborată după ce institutul a ţinut pe 22 septembrie un forum despre cercetarea celulelor stem, la Universitatea Lipscomb din Nashville, Tennesse. La acest forum, cinci din membrii institutului au vorbit despre această problemă. Ei au fost: Richard Land, preşedintele ERLC; C. Ben Mitchell, profesor asistent de bioetică la Trinity Evangelical Divinity School din suburbia Chicago-ului; Steve Lemke, rector şi profesor de etică al Seminarului Teologic Baptist New Orleans; Daniel Heimbach, profesor de etică la Seminarul Teologic Baptist de Sud-est, Wake Forest, Carolina de Nord; şi Jerry Sutton, pastor principal al Bisericii Baptiste Two Rivers din Nashville.

 

Alţi membri ai Insitutului de cercetare: Daniel Akin, preşedintele Seminarului de Sud-est; Don Buckley, medic din Pensacola, Florida; L. Russ Bush vice-preşedinte academic al Seminarului de Sud-est; David Dockery, preşedinte al Universităţii Union din Jackson, Tennesse; Timothy George, decan al Beeson Divinity School din Birmingham, Alabama; R. Albert Mohler, preşedintele Seminarului Teologic Baptist de Sud; Paige Patterson, preşedinte al Seminarului Teologic Baptist de Sud-vest; Craig Blaising, vice-preşedinte executiv şi rector al Seminarului de Sud-vest; Douglas Blount, prodecan pentru etică şi studii în filozofie al Seminarului de Sud-vest; Jerry Johnson, preşedinte al Colegiului Criswell din Dallas, Texas; R. Philip Roberts, preşedinte al Seminarului Teologic Baptist de Vest; Shannon Royce, consultantul legislativ al ERLC; Randy Singer, vice-preşedinte executiv al Bordului de Misiune Nord American; Greg Thornbury, director al Cntrului Carl F.H. Henry pentru lideri creştini din cadrul Universităţii Union, şi Malcom Yarnell, preşedintele nou ales al Colegiului Louisiana din Pineville, La.

sus

Ce este nou?

FORUM de discuţii pe teme Teologice, Apologetice şi discuţii libere!

[apasă aici pentru detalii]

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe paginile fiecărui subiect de studiu găsiţi o serie de articole de interes.

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole noi la subiectele doctrinare despre:
 
HRISTOLOGIE
(doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE
(doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE
(doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE
(doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE
(doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE
(doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE
(doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE
(doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE
(doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
 
Apasă pe titluri pentru a accesa paginile cu aceste subiecte
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate