Hartă Site Contact Despre noi FORUM
 Ştiri
 


Noiembrie 2005
Arhiva editurii
Caută în site

Titlurile principale

NOSTRA AETATE
Apologetică
Teologie
Istorie
Pastorală
Cartea Creştină
Pagina de Umor
Mărturisiri
Mass-Media
Ştiri
POŞTA REDACŢIEI

 

 

 

 

Pagina de ştiri baptiste

 

 

AGENŢIA DE PRESĂ A CONVENŢIEI BAPTISTE DE SUD

 

 

Creştinismul creşte în China sub supraveghere, spune Land

Sept 20, 2005

By Dwayne Hastings

Baptist Press

 

NASHVILLE, Tenn. (BP) – Credinţa creştină este vie şi bine în China, a declarat Preşedintele Comisiei de Libertate Religioasă şi Etică Richard Land către bordul entităţii SBC în timpul întâlnirii lor din 13-14 septembrie în Nashville.

 

El s-a întors pe 28 august dintr-o călătorie de 2 săptămâni din China ca membru al Comisiei U.S. pentru Libertatea Religioasă Internaţională (USCIRF), timp în care a parcurs mai mult de 21.000 de mile în aer.

 

În calitate de membru al comisiei U.S. care se concentrează pe probleme legate de libertatea religioasă internaţională, Land şi alţi membrii USCIRF s-a întâlnit cu liderii religioşi şi oficialii de guvern, inclusiv vice premierul Chinei, în cadrul vizitei sale în China.

 

Întâlnirile de nivel înalt au fost în plan în decursul a câţiva ani, la cererea Preşedintelui Bush, a Secretarului de Stat Condoleezza Rice şi fostul Secretar de Stat Colin Powell, a spus Land. Această vizită a fost aprobată de Statele Unite şi China în dialogul bilateral a drepturilor omului dintre Statele Unite şi China în decembrie 2002. Delegaţia USCIRF a avut întâlniri în oraşele chineze din Beijing, Chengdu, Kashgar, Urmqi, Lhasa şi Shanghai.

 

USCIRF este o comisie independentă, bipartizană federală care sfătuieşte preşedintele, secretarul de stat şi Congresul despre cum să promoveze libertatea religioasă şi drepturile omului relatate acesteia din jurul lumii. Aceasta a fost creată de Congresul Statelor Unite în Actul de Libertate Religioasă Internaţională din 1998 (IRFA). Acesta constă din nouă comisionari numiţi.

 

ERLC a fost esenţial în pasajul Actului de Libertate Religioasă Internaţională în 1998, care a mandatat crearea unei comisii de libertate religioasă în Departamentul de Stat al U.S., a spus Land. Libertatea religioasă şi libertatea de conştiinţă pentru materii de închinare au fost subiectele trecute cu vederea de mişcarea drepturilor omului şi în cea mai mare partea au fost „ignorate şi lăsate dincolo de uşă atunci când Departamentul nostru de Stat şi alţii se confruntau cu chestiunile drepturilor omului”, a continuat el.

 

Land a spus că stabilirea Comisiei Statelor Unite despre Libertatea Religioasă Internaţională a sensibilizat un întreg segment al Trupelor Serviciului Străin până la chestiunea libertăţii religioase. „Ei au devenit familiarizaţi cu această chestiune într-un fel ca nicicând altă dată”, a spus Land. „Vedem din ce în ce mai multă simpatie din părea ofiţerilor serviciului străin din Departamentul de Stat în această chestiune”.

 

El a explicat că fiecare ambasadă U.S. din jurul globului trebuie să aibă o persoană responsabilă cu emiterea unui raport despre libertatea religioasă de stat în ţara unde slujesc aceştia. „Nu mai este responsabilitatea oricui; e responsabilitatea cuiva”, a spus el. Land a fost mai întâi numit în comisie în 2001 de Preşedintele Bush, şi preşedintele l-a renumit la un al doilea termen în 2003. După ce i-a expirat termenul în 2004, Liderul Majorităţii Senatului U.S. Bill Frist i-a lui Land să se alăture din nou juriului în partea timpurie a acestui an ca o persoană numită senatorial.

 

Land a spus că însăşi membrii comitetului comisiei U.S. au fost uimiţi de greutatea materială care era generată de economia robustă a Chinei. El a spus că economia chineză era în prezent a patra cea mai mare din lume şi se aştepta să fie cea mai mare economie în 20 de ani.

 

„Miracolul economic care este China este real. Nici o ţară din istoria lumii nu a reuşit să facă ceea ce au făcut ei din 1988. Din acel an, au avut o creştere în Produsul Naţional Brut de cel puţin 9% în fiecare an. Dacă chinezii continuă acea rată de creştere şi Statele Unite continuă o rată sănătoasă de creştere, ei ne vor depăşi în 2025”, a spus Land, explicând că China va fi tot o ţară foarte săracă pe cap de locuitor pentru că există 1,5 miliarde de chinezi comparat cu 285 milioane de americani.

 

„Chiar şi oficialii comunişti sunt uimiţi de ceea ce s-a întâmplat. Nici unul dintre ei nu s-a aşteptat să vadă gradul de bogăţie materială pe care l-a generat economia Chinei în ultimele două decade”, a spus Land.

 

Cu toate acestea Land a spus că climatul religios al ţării nu este la fel de vibrant – cel puţin nu public. Comisionarii au ţinut întâlniri oficiale cu budiştii, daoiştii, musulmanii, catolicii şi protestanţii în timp ce traversau în zigzag ţara. Land a spus că guvernul chinez este mult mai curtenitor faţă de oamenii de credinţă decât în trecut – guvernul a clădit structurii şi seminarii religioase – cei care vor să se închine în mod deschis trebuie să se înregistreze cu statul. El a spus că există un estimativ de cinci ori mai mulţi creştini care declină să se înregistreze decât cei care se înregistrează.

 

„Motivul pentru care mulţi nu se înregistrează este că ei nu vor ca guvernul să reguleze ceea ce fac ei”, a spus Land. „Cu toate acestea există spaţiu mai mult pentru biserica creştină”, a adăugat el, spunând, „Există o zonă lărgită de toleranţă pentru grupările religioase încă de la Revoluţia Culturală a Chinei”.

 

Ceea ce este interesant, spune Land, guvernul chinez tipăreşte 3 milioane de Biblii pe an şi permite să fie distribuite în China. Aceasta este o dezvoltare foarte promiţătoare, a spus el. „Dacă laşi Biblia dezlegată aceasta se va apăra singură”, a spus Land, notând că traducerile chineze ale Bibliei sunt mult mai disponibile cetăţenilor chinezi decât înainte.

 

„Există spaţiu mai mare pentru credinţă creştină în China – chiar şi controlată de stat – decât ar fi existat vreodată în Uniunea Sovietică sau cum era odinioară în China”, a recunoscut Land.

 

„Cu toate acestea guvernul continuă să definească ce constituie o religie. Dacă nu te potriveşti într-o definiţie a guvernului, nu este o religie recunoscută”, a spus Land. Orice participanţi dintr-o activitate religioasă fără a fi sub auspiciile grupărilor de stat de sancţionare pot fi arestaţi şi să aibă clădirile distruse, a indicat el.

 

În timp ce Land şi ceilalţi din USCIRF au fost surprinşi de gradul crescut al spaţiului disponibil de a practica crezul personal religios în China, el a spus că „încă era o peşteră, probabil una poleită, dar tot peşteră era” pentru cetăţenii de acolo care vroiau să-şi exercite credinţa lor. Libertatea religioasă înseamnă că nu există nici o peşteră, a spus el, explicând că „sentimentul distinct că guvernul chinez este extrem de îngrijorat de religia din China”. Există între 80 şi 100 de milioane de creştini în China, a spus Land, spunând de o receptivitate de notat faţă de lucrurile spirituale dintre chinezii tineri. „Aceasta este în ciuda faptului că dacă vrei să ajungi în vârful societăţii chineze trebuie să fii un membru al Partidului Comunist, ceea ce înseamnă că trebuie să fi un ateist”, a explicat el.

 

„Există o foame mare şi discuţie despre lucrurile spirituale la campusurile de colegiu”, a continuat Land. „Guvernul este absolut de îngrozit cu privire la religie şi la creşterea religiei. Ei înţeleg că nu o pot stinge prin persecuţie aşa că încearcă să o controleze”. Ei vor ca nimeni să nu se întâlnească pentru nici un motiv decât dacă ei ştiu despre ce este la acea întâlnire, a spus Land.

 

Acei creştini care declină în a se înregistra sunt interesaţi în libertate, nu simplă tolerare din partea guvernului, a spus Land. „În ciuda creşterii în numărul bisericilor înregistrate, există o vibraţie şi o creştere şi evanghelism şi un zel între creştinii neînregistraţi care nu pot fi potriviţi în bisericile înregistrate”, a spus el.

 

Bordul de membrii al ERLC şi-a ţinut întâlnirea lor anuală pe 13-14 septembrie în Nashville.

horizontal rule

sus

Ce este nou?

Pagină de căutare!

Prin intermediul acestei pagini ai posibilitatea de a căuta diverse articole, subiecte de interes, precum şi pasaje din Scriptură. Apasă aici!

 

CHAT Creştin! Aici poţi să vorbeşti online pe teme de Apologetică, Teologie sau să îţi faci prieteni noi. Tot ce trebuie să faci e să intri cu un user (de preferinţă numele tău mic) apăsând aici.

 

FORUM de discuţii pe teme Teologice, Apologetice şi discuţii libere! [apasă aici pentru detalii]

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe paginile fiecărui subiect de studiu găsiţi o serie de articole de interes.

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole noi la subiectele doctrinare despre:
 
HRISTOLOGIE
(doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE
(doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE
(doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE(doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE
(doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE
(doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE
(doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE
(doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE
(doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
 
Apasă pe titluri pentru a accesa paginile cu aceste subiecte
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate