Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Stiri
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Titlurile principale

NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Discutii Forum
Istorie
Pastorala
Proiectul Betania
Stiri
Posta Redactiei

 

 

 

 

Pagina de ştiri baptiste

 

 

AGENŢIA DE PRESĂ A CONVENŢIEI BAPTISTE DE SUD

 

 

Mohler, Land parte a unui nou dialog religios online

Nov 22, 2006

By David Roach

Baptist Press

 

LOUISVILLE, Ky. (BP) – Evanghelicii trebuie să insiste asupra adevărului absolut al scripturii însă în acelaşi timp să asculte cu respect la oamenii cu crezuri radical de divergente, scrie R. Albert Mohler Jr. într-un dialog online despre credinţă sponsorizat de The Washington Post şi revista Newsweek.

 

Mohler, preşedinte al Southern Baptist Theological Seminary din Louisville, Ky., este unul din mai mult de 60 de persoane dintr-o listă de panou care va posta răspunsuri la întrebările religioase postate cel puţin odată pe săptămână. Forumul, cunoscut drept „Despre Credinţă”, este găzduit de editorul şef al Newsweek, Jon Meacham şi scriitorul de la Washington Post, Sally Quinn. Alături de Mohler, Despre Credinţă îi are şi pe Baptişti Sudici Richard Land, preşedintele Comisiei de Etică şi Libertate Religioasă a SBC, şi Rick Warren, pastor al Saddleback Church din Lake Forest, Calif.

 

Panoul include şi personalităţi dintr-un spectru larg de păreri religioase. Cititorii pot posta comentarii şi întrebări ca răspuns la toate comentariile panoului.

 

În introducerea forumului Meacham întreabă cum ar putea oamenii din lumea modernă să se angajeze în conversaţie cu privire la credinţă într-o manieră constructivă.

 

„La Washington Post şi Newsweek, noi credem că primul pas este conversaţia – inteligentă, informată, eclectică, conversaţie respectuoasă – printre specialişti şi generalişti care devotă o bună parte din vieţile lor pentru a înţelege şi descrie influenţa religiei asupra vieţii lumii”, scrie Meacham. „Punctul noii noastre prezentări online în domeniul religiei este de a oferii un forum pentru astfel de discuţii sănătoase şi curajoase, trasând dintr-un panou remarcabil de figuri distinse din academie, tradiţii de credinţă şi jurnalism”.

 

Prima întrebare a forumului a fost postată la mijlocul lui noiembrie. Aceasta suna astfel: „Dacă unii oameni religioşi cred că au un monopol asupra adevărului, atunci este posibilă conversaţia şi baza comună? Dacă este aşa, care ar fi dificultăţile şi beneficiile unei astfel de conversaţii?”

 

În răspunsul său, Mohler argumentează faptul că nici o fiinţă umană nu ar trebui să pretindă monopol asupra adevărului şi că numai Dumnezeu cunoaşte tot adevărul. Oamenii pot, totuşi, să fie confidenţi adevărului pe care Dumnezeu îl revelează acestora, scrie Mohler.

 

„Creştinii Evanghelici trebuie să clarifice crezul nostru că Dumnezeu s-a revelat de fapt pe sine nouă prin darul revelaţiei sale de sine”, scrie Mohler. „Astfel, acum ştim ceea ce de altfel nu am fi putut ştii niciodată. Cunoştinţa noastră despre Dumnezeu şi toate lucrurile pe care le-a revelat El nu sunt un tribut adus inteligenţei noastre, ci mai degrabă dragostei lui Dumnezeu pentru noi.

 

Land a răspuns prin a argumenta că „Numai Dumnezeu are un ‚monopol’ asupra adevărului”, deşi acel adevăr este „definit în relaţie faţă de Dumnezeul revelat în Scriptură”.

 

„Un ‚monopol’ referitor la adevărul religios implică o pretenţie umană faţă de omniscienţă pe care în font toţi creştinii, şi multe credinţe ne-creştine o resping”, scrie Land. „Referitor la întrebarea de ‚conversaţie’ şi ‚bază comună’, ambele par contra-productive şi greşite pentru a argumenta că cineva trebuie să aibă îndoiala ca o virtute şi cererea unui dialog cu alte credinţe care au pretenţii la adevăr competitive. Apostolul Pavel, sub inspiraţia Duhului Sfânt, a făcut pretenţii unice de adevăr pentru credinţa creştină. Cu toate acestea el a spus că nu înţelegea totul, şi numai în viaţa viitoare ar putea să vadă cu o claritate completă (1 Corinteni 13:12)”.

 

Mohler a spus că în conversaţie cu oamenii din alte crezuri religioase evanghelicii ar trebui nu numai să se retragă din a pretinde autoritatea biblică drept absolută.

 

„Cu alte cuvinte, ar trebui să apărem la astfel de conversaţii cu recunoaşterea că noi vom pretinde o autoritate biblică care este absolută, universală şi inoportună”, argumentează Mohler. „În timp ce am putea înţelege greşit sau aplica greşit acest cuvânt autoritar, orice problemă se află de fapt cu noi, nu cu revelaţia de sine a lui Dumnezeu pentru noi”.

 

În ciuda dificultăţilor esenţiale în discuţia despre topicele referitoare la credinţă, conversaţiile oneste despre crezuri ţinute şi prezentate în mod cinstit sunt foarte valoroase, conclude Mohler.

 

„Realitatea este că prea multe discuţii ‚inter-credinţă’ sunt ţinute printre cele care au doar o prindere subţire de credinţele pe care le pretind să le reprezinte”, scrie el. „Nu ar trebui să ne temem să fim în dezacord, nici să riscăm conversaţia. Aşadar, să înceapă conversaţia … şi să ne arătăm cine suntem de fapt, crezuri şi toate”.

 

Despre Credinţă este disponibil online la http://newsweek.washingtonpost.com/onfaith.

sus

horizontal rule

Ce este nou?

CHAT Creştin!

 

FORUM

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate