Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Stiri
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Titlurile principale

NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Discutii Forum
Istorie
Pastorala
Proiectul Betania
Arta Crestina
Stiri
Posta Redactiei

 

 

 

 

Pagina de ştiri baptiste

 

 

AGENŢIA DE PRESĂ A CONVENŢIEI BAPTISTE DE SUD

 

 

Vance Kirkpatrick a fost printre primii misionari ai International Mission Board care să fie un pionier al programelor avansate de teologie Baptistă din Kenya. După 35 de ani el continuă să-i echipeze pe pastorii, evangheliştii şi misionarii locali din cadrul Kenya Baptist Theological College. Educaţia teologică joacă un rol central în câştigarea Africii

Dec 20, 2006

By Don Graham

Baptist Press

 

RICHMOND, Va. (BP) – Este o povestire dintr-un milion care începe cu o rolă de film lipsă şi se încheie în stomacul unei hiene moarte. Dar aceasta nu este un mit urban, este viaţa reală.

 

Întrebaţi-l pe Vance şi Cherry Kirkpatrick. Misionarii veterani Baptist Sudici, ei şi-au petrecut ultimii 35 de ani în câştigarea celor pierduţi din Kenya. Vance este profesor de teologie la Kenya Baptist Theological College. Studenţii vin în mare parte la clasa lui pentru a considera povestirea Bibliei în mod cronologic sau punctele mai fine ale misiologiei.

 

Numerele însă sunt ameninţătoare. Sunt mai mult de 163 de milioane de oameni care nu au fost câştigaţi pentru Hristos în Africa Centrală, Răsăriteană şi Sudică. Aceasta este 59.000 de indivizi pentru fiecare dintre cei peste 500 de misionari Baptist Sudici din regiune.

 

Este o sarcină copleşitoare, însă nu îi copleşeşte pe cei din familia Kirkpatrick. Aceasta e pentru că Vance cunoaşte statisticile, chiar şi cele ce par imposibile, nu sunt dincolo de atingerea lui Dumnezeu.

 

Pentru a ilustra aceasta, el spune o povestire de necrezut care implică un prieten de familie din Kenya. Prietenul a plecat în tabără într-un parc de joacă şi a pierdut o rolă de film. Fotografiile de pe acel film i-au fost aduse după câteva luni de către un cuplu care au vizitat acelaşi parc. Acolo, cuplul a fost martor la felul cum un leu omora o hienă. Dar când leul nu şi-a mâncat inamicul, cuplul a devenit curios.

 

Determinat să înţeleagă acest comportament straniu, cuplul a tăiat stârvul hienei. În interiorul stomacului acesteia au găsit o rolă de film, pe care ei s-au decis să o developeze. Spre uimirea lor, acesta a produs un set de fotografii. Cuplul a recunoscut pe prietenul lui Kirkpatrick printre poze şi le-au returnat acestuia.

 

Pare incredibil, dar Vance confirmă că această povestire exagerată s-a întâmplat de fapt. Numiţi-o o şansă într-un milion.

 

Lucrarea familiei Kirkpatrick este necesară în Kenya, unde unul din opt oameni este afectat de HIV. De fapt, 60% din cazurile de SIDA din lume sunt n Africa sub-Sahara, deşi regiunea deţine doar 10% din populaţia lumii. Estimările din partea UNAIDS/World Health Organization prezic că mai mult de 2,4 milioane vor murii de această boală în 2007.

 

Statistici sobre într-adevăr, însă sunt cele care au creat un nou sens de urgenţă pentru lucrarea Bordului de Misiune Internaţional în Africa. În calitate de educatori, familia Kirkpatrick joacă o parte strategică în această sarcină. Conform cu Gordon Fort, vicepreşedinte al Biroului de Operaţiuni Străine al IMB, rolul unui misionar ca profesor de teologie este mai important decât oricând.

 

„Noi nu putem asigura sănătatea creşterii bisericii dacă misionarii nu fac educaţie teologică”, a spus Fort. „Este însăşi temelia a tot ceea ce facem… lucrarea Evangheliei trebuie să continue pe piciorul proptelii teologice puternice”.

 

Fundaţia este exact ceea ce Vance şi Cherry construiesc în Kenya.

 

În partea timpurie a anilor 1980, familia Kirkpatrick a ajutat la fondarea a ceea ce se cunoaşte azi drept Kenya Baptist Theological College. Cu doar 10 studenţi în prima sa clasă de absolvire, colegiul se laudă astăzi cu o înrolare de mai mult de 250.

 

Deşi ei împărtăşesc acelaşi sânge doctrinar, colegiul este o abatere semnificativă de la seminarele tradiţionale. În locul petrecerii de până la 3 ani în campus ca studenţi la zi, lucrările de curs de la Kenya Baptist se completează în serii de scurtări de două până la trei săptămâni răspândite într-o perioadă de patru ani.

 

„Programul a fost organizat cu un sens major de direcţie – de a-i pregăti pe oamenii care sunt deja implicaţi în lucrare fără a întrerupe sever lucrarea lor”, a explicat Vance.

 

Clasele pornesc de la teologie generală la muzică creştină la studii ale religiei tradiţionale africane. Majoritatea studenţilor absolvă cu un certificat sau diplomă în teologie; un grad de licenţiat este o altă opţiune.

 

Educaţia teologică duce la mai multe decizii pentru Hristos, spune Vance. El citează o biserică din Nairobi ca un bun exemplu. Atât pastorul cât şi pastorul asistent sunt absolvenţi ai Kenya Baptist College. Membrii bisericii au făcut recent decizia de a trimite misionari dintre ai lor la un grup de oameni neevanghelizaţi la circa 200 de mile depărtare.

 

„Am bifat aceasta pe listă”, a spus Vance. „Din ce în ce mai mulţi studenţi îşi găsesc căi de a fi misionari către cei neevanghelizaţi (din grupe de oameni)”.

 

În adiţie faţă de munca ei de mentor al soţiilor de pastori kenyeni, Cherry Kirkpatrick a ajutat la creşterea a doi copii pe câmpul de misiune. Amândoi sunt acum misionari Baptist Sudici din cadrul International Mission Board. Acel tip de auto-motivare şi independenţă este exact ceea ce doreşte familia Kirkpatrick să vadă din partea bisericii kenyene. Alternativa, a indicat Vance, poate fi o dependenţă schiloditoare.

 

„Fără educaţie teologică, noua biserică este în mod excesiv de dependentă de interpretări străine, aplicaţii şi accent relatat pe credinţa lor”, a spus el. „Trebui să facem aceasta un Creştinism African, nu o imitare Occidentală”.

 

Însă renunţarea la cârma teologică a bisericii este doar parte a provocării. Vance ştie că lideri Baptişti locali trebuie să şi înveţe să navigheze prin apele morale noroioase. Poligamia, de exemplu, este comună în Kenya şi prezintă o problemă unică pentru biserica de acolo.

 

„Când privim la o biserică plină de poligamişti care au fost mântuiţi după ce şi-au luat numeroase soţii, aveam stres emoţional imens”, spune Vance.

 

În timp ce biserica kenyană se confruntă cu controverse culturale şi tranziţia spre independenţă, familia Kirkpatrick se pregăteşte şi ea pentru o tranziţie a ei – pensionarea.

 

În acest decembrie se marchează cea de-a 35a aniversare a lor ca misionari IMB în Africa. Deşi se vor pensiona oficial în iulie 2007, Vance şi Cherry nu au vreun plan pentru încetinire. În schimb, ei au ales să stea în Kenya pentru a continua câştigarea sufletelor pentru Hristos. Kirkpatrick a spus că va rămâne în comitetul de la Kenya Baptist Theological College în timp ce el şi Cherry urmează o nouă aventură – aducerea Evangheliei la trei grupe de oameni neevanghelizaţi de lângă casa lor.

sus

horizontal rule

Ce este nou?

CHAT Creştin!

 

FORUM

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate