Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Stiri
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Titlurile principale

NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Discutii Forum
Site-uri Baptiste
Istorie
Pastorala
Articole
MEDIA
Stiri internationale
Din presa romana
Posta Redactiei

 

 

 

Pagina de ştiri internaţionale

 

 

 

Altă victorie însemnată pentru mesianici

Vox Vocis 05 Noembrie 2007

de MEIR JAVEDANFAR 

După ce întreaga lume încă îşi trage răsuflarea după demisia neaşteptată a negociatorului de vârf Ali Larijani, sunt ridicare întrebări despre fundalul şi convingerile succesorului său, Saeed Jailli. Răspunsurile, se pare, sunt tulburătoare.

Până astăzi, nu s-au ştiut foarte multe despre acest oficial cărunt de 41 de ani. El are un doctorat de la Universitatea Sadegh din Teheran. Ca şi soldat în războiul Iran-Iraq, el se pare că a supravieţuit unui atac chimic din partea forţelor lui Saddam Hussein.

Cândva mai târziu în timpul războiului el a fost împuşcat în piciorul drept, care conform unui raport, a trebuit să fie amputat. Conform aceluiaşi raport, de atunci Jailli a purtat proteză pentru picior. Se ştie că este adept al filozofiei de ''vieţuire simplă'', a lui Khomeini. În timpul sarcinii sale ca şi oficial al Ministerului din Străinătate, el a lucrat la mai multe departamente unde, aparent, nu s-a făcut plăcut angajaţilor. De exemplu, el a continuat să conducă o ieftină KIA Pride la muncă, în loc să o înlocuiască cu una mai luxoasă.

Ca şi delegat şef al sectorului american şi european la Ministerul din Străinătate, se ştie că Jailli muncea până în orele dimineţii în biroul său, depunând efort să întărească cooperarea Iranului cu ţările din emisfera sudică. Această parte din strategia ''sud-sud'', conform căriea se credea că guvernarea lui Ahmadinejad ar fi capabilă să caute şi să găsească alianţe cu tări ca Venezuela.

De asemenea este ştiut că Ahmadinejad l-a consultat pe Jailli la un număr mai mare de mişcări-cheie - conform unui raport scrisoarea infamă de 18 pagini a lui Ahmadinejad pentru Preşedintele George W. Bush, a fost de fapt ideea lui Jailli.

CEA MAI îngrijorătoare revelaţie despre trecutul lui Jailli a apărut de curând pe site-ul oficial a'l Diplomaţiei Irane. Această agenţie de ştiri din Teheran, într-un articol intitulat ''Dr Ali pleacă, Dr Saeed vine'' a scos la suprafaţă faptul că o mare parte din cariera lui la Ministerul Externelor, Jailli a lucrat aproape de Mojtaba Hashemi Samare, un mesianic la conducere şi un aliat apropiat al lui Azotallah Mesban Yazdi, cel mai cunoscut şi apreciat cleric mesianic din Iran.

Articolul vorbeşte despre cum Jailli a cooperat cu Hashemi Samare la inspectoratul departamentului ministerului. De asemenea menţionează că pentru o perioadă scurtă, Jailli a lucrat cu Ahmadinejad.

Ayatollah Mesbah Yazdi este un fost membru al Hojattieh, un grup mesianic paralel care a fost desfiinţat de Ayatollah Khomeini la începutul anilor 1980 din pricina ideilor lor extremiste. Scopul sectei este să semene haosul - scopul care incită la un mare război, probabil necesar pentru a înainta cu forţă, apoi a se retrage la mesia Shi'te, cunoscut şi ca Mahdi.

După desfiinţarea forţată a sectei, Mesbah Yazdi s-a mutat în oraşul sfânt Qom, unde a condus Fundaţia Imam Khomeini şi şcoala Haghanye. De acolo, a transmis convingerile sale mesianice tinerilor clerici şi revoluţionari pe care el se baza că vor ajunge într-o zi la mari ranguri guvernamentale.

Unul din aceste succese timpurii a fost Hashemi Samare, care la începutul anilor 1990 a reuşit să obţină un post în Ministerul Externelor. Imediat s-a ridicat în rang şi a devenit unul din oamenii cheie ai ministerului. Sarcina sa principală este să se asigure că ambasadorii iranieni rămân fideli convingerilor revoluţionare şi căile islamice, lucrând în străinătate.

Curând şi-a mărit reputaţia sa mult temută pentru retragerea diplomaţilor şi chiar a ambasadorilor pe care el îi suspecta de occidentalizare. Se spune că unii ar fi fost încuiaţi în baza ministerului mai multe zile, unde, folosind tehnici de interogare şi violenţă fizică, el i-a ''reeducat''.

ALTĂ IMPORTANTĂ caracteristică a lui Hashemi Samare este accea că în biroul lui, în locul unei poze cu liderul suprem al Iranului, Ayatollah Khamenei, el a atârnat un portret cu mesianicul Mesbah Yazdi. Nu a arătat nici o teamă în dezvăluirea alegerilor sale adevărate.

În timpul întregii sale cariere, Hashemi Samare a căutat şi recrutat messianici. Nimeni altcineva ar fi acceptat să lucreze cu el. În 1990, unul din aceşti asociaţi a fost un veteran de război puţin cunoscut şi birocrat numit Mahmoud Ahnadinejad, care, pentru o perioadă foarte scurtă, a lucrat pentru el la Ministerul Iran pentru Străinătate. După aceea Ahmadinejad a fost trasferat la provincia Ardebil unde a devenit guvernartor. Doi oameni au ţinut permanent legătura şi după întoarcerea sa în Teheran în 1997, prieteneia şi cooperarea lor au continuat.

Astăzi, Hashemi Samare este delegatul lui Ahmadinejad şi cel mai de încredere sfetnic al său. El poate fi văzut cu preşedintele pretutindeni, mai ales în călătoriile sale în străinătate, precum cea recentă de la New York, şi la primirea oaspeţilor străini importanţi, precum Putin. Unii foşti reformişti au spus chiar că în timp ce se ruga, Ahmadinejad stă în spatele lui Hashemi Samare; un semn de contestat de respect şi aderenţă pe care o persoană îl poate arăta mentorului său în cercurile religioase iraniene.

APROPIEREA LUI JAILLI de Hashemi Samare, şi numirea sa ca şi mai marele Consiliului Naţional de Securitate din Iran şi ca mai marele echipei de negociere nucleară, arată că mesianicii au înscris o altă mare victorie în plasarea unui aliat într-o poziţie politică importantă.

Acum că se pot lăuda cu asta, împreună cu deţinerea poziţiilor de la putere în Ministerul Cunoaşterii (Gholam Hosssein Ejehi), Ministerul Internelor (Mostafa Poir Mohammad), şi desigur preşedenţie (Mahmoud Ahmadinejad) - avându-l pe Saeed Jailli ca negociatorul şef nuclear, acum au un cuvânt mai greu de spus în cum va negocia Iranul cu Occidentul în legătură cu programului său nuclear.

În ciuda acestei puteri, mesianicii tot vor da peste un mare obstacol, în forma liderului suprem al Iranului Ayatollah Khamenei, care, pe moment, are ultimul cuvânt în programul nuclear al Iranului.

''Prezenţa în creştere a mesianicilor şi aliaţilor lor în marile funcţii în guvernul iranian va face mult mai dificil pentru guvernele occidentale să creadă că cei de la conducerea Iranului vor dori, la orice moment în viitorul apropiat să fie pregătiţă să găsească o negociere finală pentru criza curentă.''

Scriitorul este co-autor la Sfinxul Nuclear din Teheran - Mahmoud Ahmadinejad şi Statul Iran. El conduce Alaliza Economică şi Politică în Orientul Mijlociu. Emailul său este analysis@meepas.com . Această analiză este reublicată de Pajamas Media www.pajamasmedia.com

sus

horizontal rule

Ce este nou?

Mapamond Creştin Baptist - ştiri de interes pentru creştinătatea română.

 

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Grup de Discuţii Apologetică - te poţi abona şi scrie mesaje care să fie dezbătute, discutate în acest grup de către membrii săi.

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

CHAT Creştin! - aici intri dacă vrei să discuţi cu prietenii sau să îţi faci prieteni noi. Teme diverse.

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright (c) 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate