Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Stiri
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Titlurile principale

NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Discutii Forum
Istorie
Pastorala
Cartea Crestina
Eseuri Crestine
Umor
Marturisiri
Proiectul Betania
Pagina Femeii
Mass-Media
Stiri
Lectura Crestina
Posta Redactiei

 

 

 

 

Pagina de ştiri baptiste

 

 

AGENŢIA DE PRESĂ A CONVENŢIEI BAPTISTE DE SUD

 

 

Balakot, Pakistan, a fost una din zonele lovite cel mai rău de cutremurul din 8 octombrie, 2005. Supravieţuitorii cutremurului din Pakistan primesc ajutor fizic, spiritual din partea Baptiştilor Sudici

Oct 23, 2006

By Goldie Frances*

Baptist Press

 

ISLAMABAD, Pakistan (BP) – În prima aniversare a cutremurului din octombrie 2005 din Pakistan, politicienii au tăiat pamblici şi creştinii s-au adunat în rugăciune, în timp ce majoritatea supravieţuitorilor tragediei şi-au petrecut ziua reflectând la vieţile lor.

 

Ei tăiau iarbă pentru ca animalele lor să mănânce, curăţau străzile de alunecările recente de teren, recoltau porumbul, construiau pereţi de piatră şi ciment amestecat cu mâna, îşi duceau cirezile în sud pentru iarna care vine, cumpărau şi vindeau vegetale, îşi lărgeau corturile.

 

Câţiva din satele din munţi erau chiar conştienţi de minutul de tăcere din 8 octombrie de la ora 8:52 a.m. de a comemora morţii lor.

 

Oficialii de guvern au estimat că cutremurul de magnitudine 7,6 a ucis mai mult de 73.000 de oameni în Pakistan şi a lăsat circa 3 milioane fără adăpost. În India din vecinătate, cutremurul a ucis alţi 1.300 de oameni şi a lăsat circa 150.000 fără adăpost.

 

La un an după aceasta, mormintele rămân tăcute – nu neglijate, dar pe departe de a fi celebrate – pe măsură ce mii de supravieţuitori ai cutremurului se confruntă cu o a doua iarnă fără hrana sau adăpostul adecvat – sau vreo asigurare a mântuirii.

 

„Ceea ce mă preocupă este că oamenii sunt puţin mai buni decât erau anul trecut, însă nu prea mult”, a spus reprezentantul Baptist Sudic, Brent Tinsley*. „Aceasta a fost un răspuns la rugăciune anul trecut faptul că a fost o iarnă domoală. Putea să fie o iarnă severă. Ştiu că ploile au fost severe şi au cauzat o grămadă de probleme”.

 

Un pakistanez stă în faţa pagubelor cauzate de un cutremur care a lovit Pakistanul pe 8 octombrie, 2005. Ploile dure au cauzat alunecări de teren care au blocat străzile în mare parte vara şi înspre toamnă. Pakistanezii spun că ploile dure şi un anotimp aprins prelungit indică faptul că această iarnă va fi aspră.

 

„O să fie o iarnă dură, rece”, a spus reprezentantul Baptist Sudic, Doris Austen*. „O să fie o grămadă de boli respiratorii. Nu pot vedea că toţi au adăpost. Fiecare mai este încă în adăposturi temporare de tablă şi lemn”.

 

În general, supravieţuitorii cutremurului sunt fără nevoile de bază, a spus Tinsley.

 

„Oamenii merg înainte cu determinare că, ‚Acesta e pământul care ni s-a dat’”, a spus el. „Nu s-au schimbat lucrurile. Oamenii pe care-i ştiu, nici una din casele lor nu au fost reconstruite. Ei pur şi simplu nu au mijloacele necesare”.

 

Mulţi oameni care şi-au pierdut casele încă mai aşteaptă o a doua plată din partea guvernului Pakistanez înainte de a începe reconstrucţia. Prima plată pe care au primit-o ei a fost pentru 25.000 de rupii, circa $420.

 

FRICA SE IVEŞTE

 

Supravieţuitorii cutremurului, totuşi, nu discută prea mult despre plăţile guvernului, reconstrucţie sau anotimpul de iarnă. Cel mai mult în minţile lor este când va lovii următorul cutremur.

 

„Oamenii sunt încă îngrijoraţi”, a spus reprezentativul Baptist Sudic, Worth Ballinger*. „Este doar o teamă, o teamă mare. Ei au nevoie de speranţa Sa. Ei au nevoie de siguranţa de a ştii că Dumnezeu îi iubeşte, că Lui îi pasă de ei şi că El cunoaşte ceea ce este cel mai bun pentru ei”.

 

O tânără pakistaneză merge acasă după ce a fost la o şcoală într-un cort în vârful molozului cutremurului într-o parte îndepărtată a ţării. La un an după cutremur, multe clădiri mai trebuie să fie reclădite. Creştinii care vizitează satele îndepărtate pe 7 octombrie, 2006, li s-au spus de către femeile locale că cutremurul a avut un şoc de două ori la ora 10 p.m. pe 6 octombrie. Aproape oriunde au făcut vizite femeile creştine, ele au auzit aceiaşi poveste. Într-un sat pe 9 octombrie, li s-a spus că un „cutremur mediu” a lovit zona la 9 p.m. în noaptea anterioară.

 

„Inimile noastre se scufundau, pentru că ne temeam”, a spus Shaira*, o bunică de 55 de ani. „Spălam o oală mare când am văzut vârful [acoperişului de tablă] a casei venind spre mine, şi am strigat că vine un cutremur. Copii mici nu se tem, dar eu mă tem”.

 

În luna trecută, biroul de Cercetarea Geologică U.S. a înregistrat numeroase cutremure în regiunea Afganistanului, Pakistan şi India care au fost între 3,6 şi 5,1 în magnitudine. Însă nici unul nu s-ar fi putut simţi în acea zonă unde trăiesc femeile în zilele în care ele s-au plâns de cutremure. Ultimul care a lovit Pakistanul avea 4,4 şi 3,9 în magnitudine pe 25 septembrie.

 

Creştinii au mângâiat pe femeile pe care le-au vizitat cu lacrimi împărtăşite, îmbrăţişări calde, le-au ascultat inimile şi povestirile încurajatoare din Biblie.

 

„Îi spun că Dumnezeu o iubeşte, şi ea are inima zdrobită”, a explicat Miriam*, o creştină pakistaneză, în timp ce îşi punea braţele în jurul femeii Gujjar ce plângea.

 

Relaţiile construite în timpul ultimului an oferă acestor creştini dreptul – invitaţia – de a împărtăşii, femeile cu femeile şi bărbaţii cu bărbaţii. Reprezentanţii Baptişti Sudici, voluntarii internaţionali şi partenerii naţionali au slujit prin distribuirea de alimente la supravieţuitorii cutremurului, învăţându-i cum să construiască adăposturi temporare robuste, le-au tratat bolile, au oferit rechizite şcolare pentru copiii lor, au ajutat la înlocuirea vitelor şi recâştigarea traiului lor de viaţă.

 

SPERANŢA AŞTEAPTĂ

 

O femeie kaşmireză revine la un cort după ce a vizitat un cimitir pe 8 octombrie – aniversarea de un an a cutremurului care a devastat părţi din Pakistan şi India. „Mulţumim, Baptişti Sudici, pentru că aţi fost reprezentanţii lui Hristos anul trecut în munţii devastaţi de cutremur din nordul Pakistanului”, a spus David Garrison, liderul regional pentru Asia de sud din cadrul Southern Baptist International Mission Board. „Când un cutremur a lovit acest colţ îndepărtat al Asiei de Sud acum un an în urmă, lăsând victime fără hrană, apă şi adăpost, Baptiştii Sudici au fost gata să răspundă. Acel răspuns a adus speranţă la milioane de oameni care trăiesc în această regiune”.

 

Isus este speranţa pe care Baptiştii Sudici continuă să o aducă supravieţuitorilor musulmani ai cutremurului.

 

„Am făcut multe ajutorări în caz de dezastru”, a spus Ballinger. „Ceea ce vrem să facem acum este să mergem dincolo de ajutorarea de termen scurt şi să-i ajutăm pe oameni cu ajutorarea eternă, cu ajutorul etern. Le vorbeşti, şi vezi ofilirea credinţei lor. Roagă-te pentru securitatea lor eternă. Aceasta nu poate fi scuturată de nimic”.

 

Baptiştii Sudici au încheiat lucrarea de ajutorare din Pakistan la finalul lui iulie, însă ei continuă să ajute supravieţuitorii cutremurului printr-o varietate de proiecte care s-au depănat din ajutorarea iniţială după cutremur, a spus Thad Crisler*, coordonatorul de ajutorare pentru regiunea Asia de Sud a IMB.

 

„În ultimii 25 e ani, au fost puţin peste 1.400 de dezastre în jurul lumii care au necesitat un anumit fel de răspuns în caz de dezastru”, a spus Crisler. „Trei cutremure dintre acestea au fost în două zone generale în jurul lumii – Asia şi America de Sud. Dezastrele sunt un fel de viaţă pentru poporul asiatic, şi noi trebuie să-l facem parte din viaţă pentru a răspunde acestora – împlinind nevoile reale absolute, dar şi prin a fi gata să împlinim nevoile spirituale”.

 

O familie din Pakistan locuieşte lângă mormintele celor dragi ucişi în cutremurul din 8 octombrie, 2005. Devastarea cutremurului a afectat mult câteva grupe de oameni. Creştinii au împărtăşit Evanghelia în cuvânt şi faptă printre indivizi din populaţie. Mulţi aud Vestea Bună pentru prima dată în viaţa lor.

 

„Mă aflam cu o echipă de voluntari care a avut oportunitatea de a se adresa unui grup de circa 250 de femei care erau din zone apropiate din punct de vedere istoric”, a spus Crisler. „O voluntară şi-a împărtăşit inima şi pe Isus Hristos cu aceste doamne. După aceea, mulţi au cerut rugăciune. Oamenii au lucrat în ţară pentru decade visând la o oportunitate ca aceasta. Aceştia nu au fost numai oameni dintr-o zonă închisă ci femei dintr-o zonă închisă. Femeile sunt cele de neatins dintre cei neatinşi cu evanghelia”.

 

Chiar astăzi, dragostea lui Hristos arătată prin darurile şi eforturile voluntarilor Baptişti Sudici continuă să ofere ajutor pentru aceste victime pakistaneze ale dezastrului, a spus Garrison.

 

„Dumnezeu să vă binecuvinteze, Baptişti Sudici, pentru rugăciunile voastre, pentru dăruirea cu sacrificiu, pentru bunăvoinţa voastră de a trimite şi de a merge în numele lui Isus”.

 

*****

*Nume schimbate pentru motive de securitate. „mPak Pakistan” invită bisericile să adopte districte specifice din Pakistan pentru a împărtăşi dragostea lui Dumnezeu cu pakistanezii, prin diferite nivele de implicare, chiar fără a călătorii în acea ţară. Bisericile interesate în a afla mai multe despre cum pot să fie implicate să trimită email la ImpactPakistan@wigtake.org.

sus

horizontal rule

Ce este nou?

Misiunea Vox Dei vă urează Sărbători Fericite alături de cei dragi!

CHAT Creştin!

 

FORUM

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate