Hartă Site Contact Despre noi FORUM
 Ştiri
 


Home
Arhiva editurii

Înapoi la titlurile principale

Apologetică
Teologie
Istorie
Pastorală
Literatură
Mărturisiri
Proiectul Betania
Mass-Media
Ştiri

 

 

 

 

Pagina de ştiri baptiste

 

 

AGENŢIA DE PRESĂ A CONVENŢIEI BAPTISTE DE SUD

 

 

Vorbind şi învăţând despre doctrine – un segment vital din viaţa bisericii contemporane

Oct 25, 2004

By David Roach

 

LOUISVILLE, Ky. (BP)—De ce au nevoie bisericile pentru a prospera în noul secol?

Conferinţa cu titlul „Biserica în secolul 21” ce s-a ţinut la Seminarul Teologic Baptist de Sud pe 5 octombrie şi având în centrul ei această întrebare, a adus aproape 150 de participanţi.

 

R. Albert Mohler Jr., preşedinte al Seminarului din Louisville, Kentucky, şi Tom Rainer, decan al Şcolii Billy Graham de Sud pentru Misiune, Evanghelizare şi Creşterea bisericii, au fost vorbitorii principali, dezbătând teme precum marile provocări pe care biserica le întâmpină în secolul acesta şi cheia spre o îndrumare creştină de succes. Conferinţa s-a încheiat cu o sesiune de întrebări şi răspunsuri, în care Mohler şi Rainer au dialogat pe marginea problemelor critice privind sănătatea spirituală a bisericii.

 

Evidenţiind „Primele 10 provocări pe care le întâmpină slujitorii în secolul 21”, Mohler a subliniat necesitatea imediată ca bisericile să dea învăţătură despre doctrină cât şi să meargă cu Evanghelia lui Cristos la cei pierduţi, şi aceasta pentru a avea o slujire eficientă în acest secol.

 

Pe scena evanghelică predomină două tipuri de biserici, a spus preşedintele seminarului: acei care au ca scop învăţătura şi caută să aşeze o fundaţie doctrinară corectă şi acei care se axează pe evanghelizare şi căutarea celor pierduţi.

 

Bisericile trebuie să le facă pe amândouă pentru a avea un impact într-o lume ce se scaldă în confuzia postmodernă, a spus Mohler.

 

„Nu avem multe biserici care învaţă şi caută sau care caută şi învaţă şi acesta reprezintă o problemă” a mai spus el. „Dacă vă uitaţi în Noul Testament, aceeaşi biserică, cea care da învăţătură, e cea care îi caută pe cei pierduţi. De fapt, învăţătura şi evanghelizarea sunt mai strâns legate decât majoritatea ar crede.”

 

Rainer a vorbit despre caracteristicile comune ale celor mai eficiente biserici evanghelistice din America.

 

Având ca bază un studiu realizat prin intervievarea celor ce s-au întors de curând la Cristos, Rainer a enumerat cinci caracteristici ale bisericilor evanghelistice eficiente.

 

Prima, a spus el, este reliefarea adevărului doctrinal.

„Nouăzeci la sută dintre noii creştini [care au fost intervievaţi] au spus, ‚Am rămas în biserica în care sunt din cauza doctrinelor ei’”, a spus Rainer. „Când luăm atitudine şi declarăm cu claritate ceea ce spune Scriptura…, lumea pierdută începe să spună ‚Acesta poate fi un lucru despre care aş vrea să discut”.

 

Pentru că oameni pierduţi sunt departe de adevărurile doctrinei, bisericile trebui să fie cele care să îi înveţe adevărurile Scripturii şi să aducă încredere în Cuvântul lui Dumnezeu, a spus Rainer.

 

„Incontestabilitatea şi claritatea doctrinei e necesară”, a continuat el. Bisericile trebuie „nu doar să spună despre un sistem neclar al credinţei ci trebuie să aibă un sistem bine definit”.

 

În sesiunea de discuţii, Mohler a accentuat mai departe nevoia ca bisericile să dea învăţătură adevărurile Scripturii şi să meargă în acelaşi timp, cu insistenţă, la oameni cu Evanghelia.

 

„Sunt biserici care ar sacrifica aproape orice in numele evanghelizării...  Dar sunt [alte] biserici ... care cred ca singura lor responsabilitate în faţa lui Dumnezeu e să dea învăţătură şi Dumnezeu va evangheliza. Parte din aceasta este doar o percepere înşelătoare a Evangheliei”, a spus Mohler.

 

„Dacă ar fi să aleg una dintre ele, nu pot să o iau doar într-o direcţie, pentru că apostolii nu ar accepta acesta nici ca şi alegere silită”, a mai spus el.

 

Fiecare biserică se lansează oarecum pe piaţă, a spus Mohler. Întrebarea importantă e : „Ştiinţa de a vinde conduce biserica sau aceasta e doar o cale pentru a începe lucrarea?”

 

Greşeala des întâlnită de axare pe modul de prezentare în dauna doctrinei ar trebui să conducă bisericile înspre problemele fundamentale ale creştinătăţii, a spus Rainer.

 

„Nouăzeci şi şase la sută din bisericile americane nu se încadrează în definiţia noastră de biserici evanghelistice, doar patru procente sunt aşa”, a spus Rainer. „Aceasta îmi spune mie că ... ne pierdem focalizare de pe problemele fundamentale prin urmărirea problemelor externe.”

sus

Ce este nou?

FORUM de discuţii pe teme Teologice, Apologetice şi discuţii libere!

[apasă aici pentru detalii]

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe paginile fiecărui subiect de studiu găsiţi o serie de articole de interes.

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole noi la subiectele doctrinare despre:
 
HRISTOLOGIE
(doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE
(doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE
(doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE
(doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE
(doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE
(doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE
(doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE
(doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE
(doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
 
Apasă pe titluri pentru a accesa paginile cu aceste subiecte
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate