Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Stiri
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Titlurile principale

NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Discutii Forum
Site-uri Baptiste
Istorie
Pastorala
Articole
MEDIA
Stiri internationale
Din presa romana
Posta Redactiei

 

 

 

 

Pagina de ştiri internaţionale

 

BPNews

 

AGENŢIA DE PRESĂ A CONVENŢIEI BAPTISTE DE SUD

 

Robert Gee Witty (right), founder of Luther Rice Seminary, was honored last October for his 100th birthday by pastor Bill Yeldell and the congregation of Mandarin Baptist Church in Jacksonville, Fla.  Photo by James A. Smith Sr.. Pionierul Educaţiei Teologice moare la vârsta de 100 de ani
http://www.bpnews.net/BPnews.asp?ID=25948

Articol trimis în 21 Iunie, 2007 | de Art Toalston

JACKSONVILLE, Fla.(BP)—Robert Gee Witty, pionier în domeniul dezvoltării educaţiei teologice non-rezidenţiale şi doctor în studii pastorale, a murit la vârsta de 100 de ani, în data de 20 Iunie, într-un ospiciu din Jacksonville, Fla.

În anul 1962, Witty a fondat Seminarul Luther Rice din Jacksonville, Fla., care în anul 1991 şi-a schimbat locaţia în Lithonia, Ga., iar anul trecut şi-a schimbat denumirea în Universitatea Luther Rice.

Witty care a fost parte a lucrării timp de 86 de ani (conform afirmaţiilor membrilor de familie), a slujit ca preşedinte al Seminarului Luther Rice între anii 1968-1982 şi cancelar până în 1987. În momentul fondării Seminarului, Witty era păstor al Bisericii Baptiste Centrale din Jacksonville, pe care a condus-o între 1943-1970.

De-alungul anilor s-au înregistrat aproximativ 5000 de absolvenţi la acest Seminar. În prezent, universitatea are 1100 de studenţi (400 în programul introductiv/pregătitor şi 700 în programul propriu-zis), din care 450 sunt în campusul din Atlanta.

S-a născut în 6 Octombrie 1906 în Glasgow, Ky. Anul trecut în 8 Octombrie şi-a sărbătorit cea de-a 100-a aniversare, în biserica lui, Mandarin Baptist din Jacksonville în cadrul unui serviciu de închinare special.

R.Albert Mohler Jr., preşedinte al Seminarului Teologic Baptist de Sud din Louisville, Ky.,şi preşedinte al Consiliului SBC al preşedinţilor Seminarului l-a descris pe Witty drept „un mare lider creştin, un pasionat profesor creştin şi unul din cei cu cea mai inovativă minte din generaţia lui.”

Mohler a mai spus că Witty a fost „un om care a fost întotdeauna cu un pas înainte printre cei din generaţia lui...Viziunea lui de-a oferi programe educaţionale oamenilor a croit o cale pentru lărgirea, într-o manieră radicală, a oportunităţilor educaţionale în Statele Unite. Cu mult înainte ca lumea să fi descoperit această viziune, Dr. Witty deja o avea, o aplica.

„El a lăsat un impact de durată în bisericile şi şcolile baptiste,” a spus Mohler, dar „mai ales în vieţile atâtor oameni pe care i-a învăţat, slujit şi condus.”

Tom Elliff, vice preşedintele senior al Bordului de Misiune Internaţional SBC şi fost preşedinte al SBC a spus că Witty sau „Doc”(cum îi spuneau prietenii şi colegii), „deşi avea 90 de ani, a continuat să călătorească, să vorbească, să predea, găzduind un website şi încurajând pe alţii în credinţă.”

„Witty era neobositul câştigător de suflete ale cărui buzunare erau pline de tractate cu evanghelia. Scopul lui declarat în viaţă a fost să dea fiecărei persoane cu care venea în contact „perspectiva cerului, a vieţii veşnice.”, a mai afirmat Elliff.

Mohler îşi aminteşte ultima lui întâlnire cu Witty: „Luasem prânzul la un hotel din Jacksonville, iar el avea planuri mari pentru după-amiază; în timp ce-l conduceam, a plecat cu o strălucire în ochi şi un plan de acţiune în inimă—şi pe atunci avea 98 de ani. Pot spune că Dr. Witty şi-a trăit viaţa din plin ca un urmaş devotat Domnului Isus Cristos. Mulţi îi vor simţi lipsa.”

Witty a fost mai întâi un vizionar, a spus Roger Willmore, păstor la Biserica Baptistă Deerfoot din Trussville, Ala., şi preşedinte al Convenţiei Baptiste a Statului Alabama care în timpul studenţiei sale la Seminarul Luther Rice în anul 1975 a fost prieten cu Witty. „I-a ajutat pe alţii să vadă mai mult decât ar fi reuşit ei singuri să vadă.”

Viziunea lui Witty pentru Seminarul Luther Rice a oferit o cale pentru o educaţie teologică non-tradiţională care era prematură pentru acea vreme,” a spus Willmore. „Astăzi, multe seminarii, inclusiv cele SBC, folosesc metode de învăţare la distanţă ce au fost de fapt proiectate de Robert Witty. A jucat un rol semnificativ în crearea titlului de doctor în lucrarea pastorală. A fost dorinţa lui să ofere o educaţie şi o instruire practică pentru cei ce slujesc biserica.”
Willmore a adăugat că Witty avea „o inimă de păstor. Era blând în comportamentul lui şi întotdeauna avea un loc special în inimă pentru păstorii din bisericile mai mici. Dr. Witty a fost unul din cei mai dragi prieteni pe care i-am avut. Timp de mai mult de 30 de ani mi-a dăruit comori din viaţa lui şi nu doar mie, ci şi multor altor păstori. Va rămâne în inima noastră pentru pasiunea cu care îi învăţa pe alţii şi îi ajuta să reuşească în lucrările în care erau implicaţi pentru Dumnezeu.”

Pe lângă slujba lui de păstor din Jacksonville, Witty a mai condus şi alte biserici din St.Petersburg şi Davenport, Fla.

El e autorul a multor cărţi, spre exemplu:”Putere pentru biserică”, „Gustă din Fericire”, „Semne ale celei de-a 2-a veniri” şi „Biserica, teorie şi practică”. Împreună cu Elliff a mai scris „Cu cuvintele lor”, o carte cu mărturii ale bărbaţilor şi femeilor credincioase.

Pe lângă titlul de Doctor pe care l-a obţinut la Universitatea din Florida şi Doctor în teologie obţinut la Seminarul Burton din Vermont, famila lui Witty mai afirmă că el a mai obţinut şi alte titluri: de la Seminarul Teologic din Princeton, Seminarul Teologic Asbury, Universitatea Willamette şi Şcoala Teologică Campbell.

Soţia lui, Katherine a decedat în anul 1994 după 55 de ani de căsnicie. Împreună au avut 3 fii, Robert Witty, Daniel Witty şi Robert Hoover, şi 3 fiice, Mary Love Spann, Ann Weisel şi Edith Krblick; 8 nepoţi, 34 strănepoţi şi 2 stră-strănepoţi.

Funeraliile vor fi Luni 25 Iunie, la ora 11 am, la Biserica Baptistă Mardarin din Jacksonville, iar înmormântarea va avea loc în cimitirul Oaklawn.

sus

horizontal rule

Ce este nou?

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Grup de Discuţii Apologetică - te poţi abona şi scrie mesaje care să fie dezbătute, discutate în acest grup de către membrii săi.

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

CHAT Creştin! - aici intri dacă vrei să discuţi cu prietenii sau să îţi faci prieteni noi. Teme diverse.

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate