Hartă Site Contact Despre noi FORUM
 Ştiri
 


Noiembrie 2005
Arhiva editurii
Caută în site

Titlurile principale

NOSTRA AETATE
Apologetică
Teologie
Istorie
Pastorală
Cartea Creştină
Pagina de Umor
Mărturisiri
Mass-Media
Ştiri
POŞTA REDACŢIEI

 

 

 

 

Pagina de ştiri baptiste

 

 

AGENŢIA DE PRESĂ A CONVENŢIEI BAPTISTE DE SUD

 

 

Provocările şi creşterea în Africa văzute în timpul vizitei liderilor IMB

Sept 19, 2005

By Michael Chute

Baptist Press

 

PENSACOLA, Fla. (BP) – Liderii de vârf ai Bordului de Misiune Internaţional (IMB) au amintit membrilor în timpul întâlnirii lor din 13-14 septembrie în Pensacola, Fla., că schimbările în mediul descurajator şi devastator al suferinţei din Africa vor avea loc doar atunci când Evanghelia schimbă inimile oamenilor şi Isus este recunoscut ca Domn.

 

Preşedintele IMB Jerry Rankin a călătorit pentru trei săptămâni în Africa de Vest în luna august şi a vizitat mi mult de jumătate din misionarii din regiune. Rankin a spus că are o povară crescândă pentru Africa de Vest ca regiune în care întrece toate celelalte regiuni în demisionări ale misionarilor şi rotunjeşte numirile misionarilor.

 

„Am experimentat căldura, viaţa în sate, călătoria supărătoare de oase şi am văzut provocarea de evanghelizare a acestei zone împovărate, lovită de boală şi rezistentă din lume”, a spus Rankin. „Multe familii de misionari trăiesc în locaţii izolate fără confortul serviciului unui telefon şi electricitatea de încredere.

 

„Boala este rampantă – discuţia nu e dacă sau nu cineva a luat malaria, ci când ai avut un atac ultima dată şi cum îl tratezi. Misionarii au trebuit să fie evacuaţi în mod regulat în timp ce loviturile politice şi violenţa etnică accentua instabilitatea şi mânia”.

 

Africa de Vest a fost unul din terenurile cele mai timpurii de misiune ale Baptiştilor Sudici. În 2000, Nigeria a comemorat 150 de ani de lucrare Baptistă în acea ţară. Generaţia trecută de misionari s-a răspândit în lungul ţărilor de coastă şi au plantat cu succes biserici în Nigeria, Ghana şi Liberia. Mai târziu, lucrarea în Cote d’Ivoire, Togo şi Benin au continuat eforturile.

 

„Dar acum lucrarea s-a mutat în interior într-un efort de a angaja formidabila curea islamică din Sahel către nord, şi să aducă speranţă la numerele masive care sunt încă în robie în tradiţiile religioase africane”, a spus Rankin. „Această călătorie a făcut un impact asupra noastră. Misionarii care slujesc acolo sunt eroi.

 

„Fiecare regiune din lume îşi are provocările ei unice, dar puţini pot să îmbrăţişeze un astfel de stil de sacrificiu şi să trăiască în mijlocul suferinţei şi a nevoilor cronice ca cei din Africa de Vest. Provocarea spirituală de penetrare a zidului Islamului a acoperit ca un furnir asupra religiei şi culturii africane ce este la fel de formidabil ca oriunde altundeva în lume”.

 

Africa de Vest conţine circa 1.600 de grupe de oameni în 22 de ţări. Circa 40% dintre aceştia pretind a fi creştini, dar ei sunt în principal limitaţi la câteva grupe de oameni majore. Totuşi, partenerii Baptişti din regiune reprezintă un potenţial semnificativ pentru angajarea câştigării celor pierduţi. O altă provocare majoră este că 75% dintre popoarele necâştigate au o populaţie de 15.000 sau mai puţin.

 

Echipa regională a IMB din Africa de Vest concentrează misionarii în 55 de grupe de oameni pe care strategii de misiune spune că sunt cheia câştigării altora. Cinci unităţi misionare desemnate către „echipa de angajare” sunt desemnate ca o strategie de a câştiga restul grupurilor de oameni neimplicate fără vreo aşteptare ca personalul IMB să fie numit către aceştia. Una din cheile câştigării Africii de Vest este mobilizarea bisericilor Baptiste Sudice pentru a fi parte a sarcinii.

 

În timp ce Rankin a călătorit spre Africa de Vest luna trecută, Clyde Meador, vicepreşedintele executiv, a cercetat lucrarea de misiune din Africa centrală şi de sud.

 

El a spus că a văzut 140 de membrii a unui „grup de oameni complet neevanghelizaţi” care se întâlneau sub un copac de mango ca să asculte Evanghelia lui Isus Hristos în nordul Mozambicului.

 

„Este uimitor să vezi Evanghelia introdusă la un popor pentru prima dată”, spunea el. „Şi aceasta se întâmplă în susul şi josul coastei Mozambicului, în mare parte [prin lucrarea îndeplinită] de noul personal”.

 

Meador a spus că impresia lui iniţială despre Angola a fost că acesta este un loc dificil – plin de pericol şi condiţii haotice. El a trebuit să meargă în majoritatea locurilor cu gardieni înarmaţi, dar a spus că a văzut creştere spirituală, mai ales în Luanda, capitala Angolei, printre 1.400 de credincioşi care se pregătesc acum pentru evanghelizare.

 

„Dumnezeu se mişcă şi în Africa de sud”, a raportat el. „Unele locuri sunt dure. Unii nu sunt evanghelizaţi. Dar Dumnezeu se mişcă şi oamenii răspund”.

 

Rankin a spus membrilor din consiliul de administraţie că a văzut publicitate despre foametea din Niger. Ţara Africii de Vest suferea deja de secetă atunci când roiuri de lăcuste au distrus roadele înainte de recoltă. Baptiştii Sudici au fost parte a distribuţiei de alimente şi alte proiecte de ajutorare sunt plantate, dar oficialii estimează că circa 3 milioane de oameni ar putea muri de foamete.

 

El a reamintit bordului că Africa a primit multă atenţie internaţională în lunile recente. Multe guverne şi organizaţii oferă mai multă atenţie faţă de a răspunde către epidemia cu SIDA care continuă să lovească Africa sub-Sahariană, luând vieţile a milioane de oameni, decimând forţa de muncă şi lăsând zeci de milioane de orfani neîngrijiţi.

 

Plaga de lăcuste şi seceta perenă din Niger ar putea răspândi cu uşurinţă ameninţarea de înfometare către ţările vecine. Atacul politic încercat recent şi războiul civil în Cote d’Ivoire odinioară stabil au făcut să se ajungă în linie cu alte ţări distruse de violenţa etnică.

 

„Corupţia este un mod de viaţă, şi anarhia devine mult mai răspândită pe măsură ce oamenii disperaţi şi oprimaţi merg oricât pentru a supravieţui”, a spus Rankin. „Însăşi infrastructura conţină să se deterioreze în multe ţări şi progresul economic şi dezvoltarea pare să se micşoreze”.

 

Rankin a împărtăşit cu membrii bordului un raport întocmit de Sue Sprenkle, un corespondent IMB în Africa.

 

„Am trăit şi am acoperit povestiri multe în Africa”, scria Sprenkle. „Am văzut povară, foamete, boală, boli naturale şi război civil. În fiecare zi sunt confruntată cu realităţile foametei şi a morţii ameninţătoare. Cerşetorii se aliniază la geamul maşinii mele, cerând bani ca să cumpere pâine. Am stat şi am vorbit cu mame în timp ce alungau muştele de pe ochii copiilor placizi, subnutriţi cu stomacurile inflamate. Am văzut prieteni cum mor de boli relatate de SIDA”.

 

În răspuns faţă de această situaţie, demonstraţiile globale din timpul summit-ului din iulie G-8 din Scoţia a făcut apel la ajutorarea ţărilor africane. Propunătorii au motivat că ţările dezvoltate care anulează datoriile să ofere miliarde de dolari înspre ajutorare şi ca problemele Africii să fie rezolvate.

 

„Soluţia a fost doar parţial corectă”, a spus Rankin. „Africa are nevoie de fapt de ajutorare în datorie, nu ajutorarea din datoria împrumuturilor economice. Ei au nevoie de ajutorare din datoria păcatului pe care numai Isus o poate oferi. Dacă Africa ar fi să găsească speranţă şi ajutor aceasta nu va veni din aruncarea de bani către sărăcie, boală şi corupţie, ci prin descoperirea speranţei unei vieţi noi pe care Evanghelia o aduce acelora din întuneric.

 

„Milioane au venit la Hristos în Africa, dar dacă va avea loc o schimbare în acest mediu descurajator şi devastator de suferinţă, aceasta se va întâmplă numai când Evanghelia schimbă inimile oamenilor şi Isus este recunoscut ca Domn”.

horizontal rule

sus

Ce este nou?

Pagină de căutare!

Prin intermediul acestei pagini ai posibilitatea de a căuta diverse articole, subiecte de interes, precum şi pasaje din Scriptură. Apasă aici!

 

CHAT Creştin! Aici poţi să vorbeşti online pe teme de Apologetică, Teologie sau să îţi faci prieteni noi. Tot ce trebuie să faci e să intri cu un user (de preferinţă numele tău mic) apăsând aici.

 

FORUM de discuţii pe teme Teologice, Apologetice şi discuţii libere! [apasă aici pentru detalii]

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe paginile fiecărui subiect de studiu găsiţi o serie de articole de interes.

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole noi la subiectele doctrinare despre:
 
HRISTOLOGIE
(doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE
(doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE
(doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE(doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE
(doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE
(doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE
(doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE
(doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE
(doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
 
Apasă pe titluri pentru a accesa paginile cu aceste subiecte
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate