Hartă Site Contact Despre noi FORUM
 Ştiri
 


Home
Arhiva editurii

 

Titlurile principale

 

EDITORIAL
Apologetică
Teologie
Istorie
Pastorală
Cartea Creştină
Literatură
Mărturisiri
Proiectul Betania
Mass-Media
Ştiri
POŞTA REDACŢIEI

 

 

 

 

Pagina de ştiri baptiste

 

 

AGENŢIA DE PRESĂ A CONVENŢIEI BAPTISTE DE SUD

 

 

Liderii religioşi numesc 'Mişcarea de ridicare a Bisericii' o ameninţare pentru Evanghelie

Mar 23, 2005

By David Roach

 

NASHVILLE, Tenn. (BP) - Un mod de învizionare a bisericii, recent dezvoltat, cunoscut ca „Mişcarea de ridicare a bisericii” foloseşte uşuratic Scriptura şi compromite Evanghelia, conform unui cărturar evanghelic proeminent şi preşedinte aş Seminarului teologic baptist Sudic.


Dar Brian McLaren, unul dintre liderii mişcării, a relatat pentru Baptist Press că asemenea critici sunt nefondate şi Mişcarea de ridicare a Bisericii „caută să fie mai credincioasă lui Cristos” în contextul cultural postmodernist.


Într-o carte intitulată „Cum să devii familiarizat cu Ridicarea Bisericii,” care este programată să fie publicată în Iunie de către Zondervan, teologul D.A. Carson defineşte Mişcarea de ridicare a Bisericii ca un grup de oameni care cred că biserica trebuie să folosească noi moduri de exprimare a Evangheliei odată ce cultura vestică adoptă o gândire postmodernistă.


„La rădăcina mişcării ... stă convingerea că schimbările în cultură arată că o nouă biserică se ridică,'„ scrie Carson, care slujeşte ca profesor al Noului Testament la Şcoala Trinity Evangelical Divinity School din Deerfield, Ill. „Liderii creştini trebuie de aceea să se adapteze acestei biserici ce se ridică. Aceia care eşuează să facă aşa sunt orbi faţă de depozitarea culturală ce ascund Evanghelia după forme de gândire şi moduri de exprimare care nu mai sunt elocvente noii generaţii.”

Conform lui Carson, mişcarea s-a format ca un protest împotriva instituţionalizării bisericii, modernismului şi căutătorilor de biserici emotive.


Uneori este dificil să identificăm cu precizie participanţii şi parametri mişcării, scrie el.


Carson recunoaşte că Mişcarea de ridicare a Bisericii a încurajat pe Evanghelici să fie conştienţi de tendinţele culturale şi a accentuat autenticitatea printre credincioşi.


El a criticat mişcarea, totuşi, pentru o înţelegere simplificată a modernismului şi îndepărtare neadecvată a creştinismului confesional.


Carson afirmă că unii lideri ai mişcării sunt „mult prea simplificatori ai modernismului şi a creştinismului confesional care şi-a creat drumul în perioada modernistă” şi că ei „dau impresia de îndepărtare” a creştinătăţii.


Carson comentează că mulţi gânditori ai mişcării se ascund de a recunoaşte creştinismul ca fiind adevărat şi autoritar.


El de asemenea comentează că Mişcarea de ridicare a bisericii eşuează frecvent să folosească Scriptura ca standard normativ al adevărului şi în locul ei se ataşează de tradiţie.


În replică la ceea ce Carson a spus, McLaren a declarat pentru Baptist Press că „Dr. Carson nu ne înţelege.”

McLaren, care este pastorul fondator al Bisericii Cedar Ridge Community de lângă Baltimore, Md., şi care este cotat de revista Time ca fiind unul dintre cei 25 cei mai influenţi evanghelici, a spus că respinge eticheta de „mişcare” pentru a descrie Biserica ce se Ridică.


„Eu, în general, nici măcar nu folosesc termenul de mişcare în acest moment,” a spus el. „Cred că este mai mult o conversaţie. Este un grup de oameni care vorbesc despre Evanghelie şi biserică şi misiune, în special în termenii schimbărilor din cultura noastră pe care unii oameni o numesc o schimbare de la cultura modernă la postmodernism.”


Contrar imperialismului cultural demonstrat de credincioşi în trecut, McLaren crede că creştinii trebuie să prezinte creştinătatea prin atitudini de dragoste mai mult decât motive logice.


„Aceia dintre noi din vest acum ... realizăm că au fost multe consecinţe rele ale europenilor şi americanilor ce au încercat să spună tuturora cum stau lucrurile,” a spus el. „Simţim că trebuie să fie mai multă umilinţă şi blândeţe şi că Evanghelia este crezută prin dragoste şi fapte bune care curg din vieţile şi comunitatea noastră.”


R. Albert Mohler Jr., preşedintele Seminarului Teologic baptist Sudic din Louisville, Ky., a chestionat declaraţia lui McLaren de a oferi o mărturie credibilă pentru Evanghelie. Într-un comentariu pus pe internet la crosswalk.com Mohler comentează că declaraţia lui McLaren de a menţine credinţa istorică creştină şi în mod simultan de a ocoli adevărul articulat într-o formă teoretică este contradictoriu.


Ca răspuns la cartea lui McLaren, „O Ortodoxie Generoasă,” Mohler scrie, „Îmbrăţişând vederea erei postmoderniste, el acceptă relativismul la costul clarităţii în adevăr şi intenţionează să redefinească creştinismul pentru o eră nouă, în termenii unui amestec excentric de elemente pe care efectiv le ia fiecare poziţie şi variantă teologică.”


„... Ca postmodernist, el se consideră liber de orice preocupare pentru adevărul teoretic, şi doreşte comunitatea creştină să îmbrăţişeze o înţelegere pluriformă a adevărului ca o ieşire dintr-un conflict şi impas doctrinar.”


Mohler acuză pe McLaren că vorbeşte despre probleme serioase într-un mod nebiblic şi ambiguu.


„Când este vorba despre probleme cum ar fi exclusivitatea Evangheliei, identitatea lui Isus Cristos atât ca om cât şi ca Dumnezeu, caracterul autoritar al Scripturii ca revelaţie scrisă, şi învăţătura clară a Scripturii cu privire la homosexualitate, această mişcare pur şi simplu refuză să răspundă la întrebări,” scrie Mohler.


„Un argument teologic responsabil trebuie să recunoască că întrebările dificile care să primească un răspuns. Noi nu ne confruntăm cu o abundenţă fără sfârşit de variante doctrinare din care putem alege.


„Homosexualitatea ori va fi acceptată ori nu. Biserica va accepta sau nu o revitalizare radicală a sarcinii misionare. Noi ori vom vedea pe aceia care vin la Cristos prin credinţă cărora trebuie să le prezentăm un mesaj al Evangheliei clar şi o chemare la o decizie, ori pur şi simplu vom venii la ei să le spunem povestea noastră în timp ce ei o spun pe a lor.”


McLaren răspunde lui Mohler spunând că el caută să contextualizeze Evanghelia aşa cum fac mulţi baptişti sudici. Uneori contextualizarea Evangheliei poate însemna încurajare pentru a devenii un urmaş al lui Isus fără ai încuraja să devină o parte a bisericii instituţionalizate, a adăugat McLaren.

„Dr. Albert Mohler este unul dintre oamenii care au vorbit despre asta,” a spus McLaren. „Dar totuşi, sunt mulţi baptişti sudici care fac asta. ... Mulţi misionari ... realizează că problema nu este dacă o persoană se identifică cu o religie care acum este văzută ca religie vestică europeană. Dar lucrul important este să-i ajutăm pe oameni să se identifice cu Isus şi să devină urmaşi ai lui Isus.”

Când a fost întrebat dacă o persoană trebuie să creadă în Cristos ca jertfă pentru păcate cu scopul de a devenii creştin, McLaren a răspuns, „Vreau să-i ajut pe oameni să înţeleagă totul despre cruce . ... nu aş spune că având aceea înţelegere (Isus care moare în locul umanităţii păcătoase) este tot ceea ce înseamnă să fi creştin. Cred că unii oameni pot avea aceea înţelegere şi să nu fie interesaţi să-L urmeze pe Isus. Ei doresc sângele lui Isus să plătească pentru păcatele lor ca ei să meargă în cer, dar ei nu sunt cu adevărat interesaţi să-L urmeze pe Isus în viaţa aceasta.”


McLaren a r4efuzat să ofere vreo opinie cu privire la moralitatea homosexualilor, spunând că această problemă a devenit inadecvată politic.


„Am opiniile mele, dar nu cred că cel mai înţelept lucru pentru mine este să fac aceste opinii variate un motiv de a mă separa de alţi creştini,” a spus. „Am părtăşie cu creştini care au o diversitate de opinii (despre homosexualitate).”


Din cauza vederilor sale despre mântuire şi alte doctrine, convenţia Baptistă din Kentucky a retras recent invitaţia pentru McLaren de a vorbi la conferinţa evanghelistică a convenţiei din 28 februarie – 1 Martie.

 

„Eu î-l respect mult pe Dr. McLaren şi apreciez iniţiativa lui de a atinge oamenii culturii de astăzi,” a declarat directorul executiv al KBC, Bill Mackey. „Noi încercăm să aduce vorbitori dinamici la Conferinţa Evanghelistică care să ne provoace şi să ne inspire. Am simţit că în acest moment poziţia Dr. McLaren diferă prea mult pentru a fi adecvată conferinţei.”


Mohler încheie că McLaren şi alţi lideri ai mişcării reprezintă „o provocare importantă pentru creştinătatea biblică.”


„Fără a dori să afirm că Biblia conţine adevăruri teoretice ce formează structura credinţei creştine, această mişcare argumentează că avem simbolism şi substanţă creştină fără aceste întrebări spinoase ale adevărului ce au iritat mintea modernă,” scrie Mohler.


„Vederea postmodernistă – cu o epistomologie ce neagă posibilitatea adevărului teoretic – permite mişcării o ocazie să sară prin Biblie şi istoria gândirii creştine pentru a lua ce piese vor dintr-o teologie şi a le ataşa, ca notiţe doctrinare, pentru o imagine pe care vor s-o deseneze.”

horizontal rule

sus

Ce este nou?

CHAT Apologetic!

Aici poţi să vorbeşti online pe teme de Apologetică, Teologie sau să îţi faci prieteni noi. Tot ce trebuie să faci e să intri cu un user (de preferinţă numele tău mic) apăsând aici.

 

FORUM de discuţii pe teme Teologice, Apologetice şi discuţii libere!

[apasă aici pentru detalii]

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe paginile fiecărui subiect de studiu găsiţi o serie de articole de interes.

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole noi la subiectele doctrinare despre:
 
HRISTOLOGIE
(doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE
(doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE
(doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE(doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE
(doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE
(doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE
(doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE
(doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE
(doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
 
Apasă pe titluri pentru a accesa paginile cu aceste subiecte
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate