Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Stiri
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Titlurile principale

NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Discutii Forum
Istorie
Pastorala
Proiectul Betania
Stiri
Posta Redactiei

 

 

 

 

Pagina de ştiri baptiste

 

 

AGENŢIA DE PRESĂ A CONVENŢIEI BAPTISTE DE SUD

 

 

Pamela Gary veghează în timp ce măsoară tensiunea unui pacient din afara clinicii medicale Baptist Sudice din sudul Libanului. Călătoria de medici voluntari a fost prima pentru Gary, o soră medicală de la New Hope Community Church din Apple Valley, Calif. “Cu siguranţă că o voi face din nou,”a spus ea. Medicii voluntari vindecă inimile libanezilor în mijlocul consecinţelor războiului

Nov 21, 2006

By Don Graham

Baptist Press

 

SUDUL LIBANULUI (BP) – Sherri Redding* ascultă cu atenţie la stetoscopul ei. Este ora 10 a.m. şi expedientul clinicii medicale Baptist Sudice din sudul Libanului deja a început să zornăie. Pacienţii stau la rând în faţa uşii clinicii pe scaune de peluză. Înăuntru, o mână de doctori şi surori medicale se mişcă continuu.

 

Dar Redding aranjează să nu mai acorde atenţie freamătului. Chiar acum, sora medicală practicantă este concentrată asupra unui om de la celălalt capăt al stetoscopului ei. Numele lui este Abdullah* şi se plânge de dureri de spate şi probleme respiratorii. Ceea ce Redding nu ştie este că în timp ce ea ascultă plămânii lui Abdullah, ea îi vindecă în acelaşi timp şi inima acestuia.

 

Redding face parte dintr-o echipă medicală de slujire în caz de dezastru în comunităţile libaneze devastate de războiul recent Israel-Hezbollah. Abdullah, precum mulţi alţii, a venit la clinică pentru că tratamentul este gratis şi pentru că nu mai sunt doctori în oraşul său.

 

„În timpul războiului o grămadă de oameni au evacuat Beirutul, chiar au plecat din ţară”, spunea Redding. „Acum însă toţi se întorc, şi mai există încă zone unde doctorii [locali] nu s-au întors. … Noi vrem să fim acolo să umplem golurile”.

 

Majoritatea vin să caute grija medicală de rutină. În dimineaţa vizitei lui Abdullah, echipa tratează un bebeluş care suferă de o ciupercă la gură, o diabetică cu o rană care se vindecă încet şi un zâmbăreţ de 6 ani pe nume Ahmed*. El a venit ca surorile să poată verifica un rând de cusături de pe capul său. Ruşinos, Ahmed explică faptul că un prieten l-a lovit cu o piatră.

 O femeie libaneză meditează asupra unui tratat care descrie dragostea lui Dumnezeu în timp ce aceasta aşteaptă să vadă un doctor. Voluntarii şi-au oferit timpul şi inimile lor în timpul călătoriei de 10 zile. Dr. Kerfoot Walker din Tyler, Texas, a spus că a fost o împrospătare să vadă încântarea credincioşilor locali în timp ce aceştia slujeau vecinilor lor musulmani.

Odată cu venirea nopţii, echipa a văzut aproape 40 de pacienţi.

 

Odată cu lupta din urmă cu două luni, voluntarii nu au putut argumenta cu rănile de împuşcături sau de schije, trauma care s-ar aştepta de la cineva într-o zonă de război. În schimb, rănile din cadrul muncii sunt în creştere în timp ce eforturile de reconstrucţie se intensifică. Un bărbat este tratat pentru o tăiere cauzată de bucată necontrolată de armătură, altul şchiopătează după ce a scăpat un bloc de beton pe degetul său.

 

Însă repararea trupurilor rupte este doar o parte a sarcinii echipei din Liban. În ciuda experienţei şi expertizei lor, medicina poate face aşa de multe pentru a face pacienţii lor întregi din nou. Copiii ţipă în spaimă la sunetul bubuitului când soldaţii detonează bombe neexplodate. Unele familii au văzut tot ceea ce deţin redus la moloz. Mulţi sunt mulţumitori să supravieţuiască doar războiului fără să fi pierdut pe cineva drag. Alţii nu sunt la fel ne norocoşi.

 

„Spiritele lor sunt rănite şi le este mare teamă”, spunea Elaine Brown, o soră medicală voluntară de la o biserică Baptist Sudică din Georgia. „Suferinţa este la fel de reală de văzut, mai ales la copii.

 

„Am auzit aşa de mulţi oameni spunând din nou şi din nou, ‚Ne-am obişnuit cu asta; e felul nostru de viaţă’. Aceasta e ceea ce mă nelinişteşte”.

 

TRĂIREA DRAGOSTEI

 

Există speranţă în mijlocul devastării, totuşi. Redding şi alţi lucrători Baptist Sudici au mărturisit primii felul cum Dumnezeu îi foloseşte pentru a aduce vindecare la această comunitate prădată de război.

 

„Chiar acum nevoile medicale nu sunt aşa de mari, dar nevoile spirituale sunt mari şi oamenii sunt într-o adevărată căutare”, spunea Redding. „Un mare procentaj din pacienţii noştri discută de faptul că sunt stresaţi – că nu mai simt pace. Aceasta ne oferă o oportunitate” de a oferii reală încurajare.

 

„Ne rugăm ca Domnul să aducă pe oameni la clinică a căror inimi El le-a pregătit deja”.

 

„Împachetându-şi examenul, Redding îi dă lui Abdullah o cutie de pastile Pepto-Bismol colorate şi o carte ca dar pentru familia lui. Pe prima pagină ea scrie, „Mă rog ca Dumnezeu să aducă vindecare trupului tău, pace inimii tale şi binecuvântări familiei tale”.

 

Ochii adânc concentraţi ai lui Abdullah trădează faptul că el este profund atins de maniera ei de la marginea patului.

 

„Nu am mai avut pe nimeni care să-mi asculte plămânii înainte”, îi spune el. „Am văzut o mulţime de doctori şi ei îmi iau doar tensiunea şi îmi spun să plec. Nici măcar nu mă ascultă. Nu am avut pe nimeni care să îşi ia aşa de mult pentru mine”.

 

„Nevoile noastre spirituale şi nevoile fizice sunt împletite”, explica Redding. „Dacă cineva este bolnav sau în dureri, s-ar putea să nu se gândească la nevoile lor spirituale până ce nevoile lor fizice nu sunt împlinite”.

 Sora medicală Cherie Martin (centru) ajută la curăţarea şi bandajarea degetului unui libanez care a fost zdrobit de un bloc de beton. „Suntem de fapt aici să vindecăm inimi, nu trupuri”, a spus Martin, o voluntară de la Apple Valley, Calif. “Vreau să împărtăşesc dragostea Salvatorului meu şi să le spun acestor oameni că există speranţă.”

Deşi voluntarii nu au putut întotdeauna să discute deschis despre credinţa lor, echipa medicală nu a avut puţine mijloace de alternativă pentru a împărtăşii Vestea Bună. Doctorii şi surorile medicale au solicitat să se roage adesea cu pacienţii. Uneori, împărtăşind dragostea lui Isus a fost la fel de simplu precum o îmbrăţişare. Brown, o soră medicală de la geriatrie, îşi aminteşte de întâlnirea cu o femeie în vârstă care a vizitat clinica.

 

„Ea era aşa de înfometată să ia legătura cu cineva, să îmbrăţişeze pe cineva, să aibă pe cineva care să o îmbrăţişeze – să o iubească. Ea s-a luat de mine şi nu a mai vrut să îmi dea drumu. Mi-a plăcut să întorc acea îmbrăţişare. Nici măcar nu ştiu numele ei, însă nu voi uita niciodată faţa ei”.

 

Oportunităţile de a iubii pe alţii au venit în afara relaţiei doctor-pacient. Când microbuzul echipei medicale a avut o până, Brown a putut să împărtăşească speranţa cu un tânăr pe nume Nassir* care a ajutat la schimbarea roţii. Într-o altă zi, soţia unui oficial de guvern de rang înalt din Liban a vizitat clinica. Ea a venit cu un anturaj de circa 30 de femei pentru a mulţumii voluntarilor pentru lucrarea lor.

 

Fiecare din aceste femei au spus un bun venit echipei şi speranţei aduse de ei, a spus Brown. „Chiar mi-au încântat inima – s-a meritat întreaga călătorie doar ca să văd aceasta”.

 

HAOSUL ŞI GAFA

 

Reprezentarea lui Hristos nu a fost întotdeauna la fel de uşor precum discutarea cu un prieten nou sau verificarea tensiunii. Echipa medicală s-a confruntat şi cu partea sa de haos de comunicare şi gafe culturale.

 

„A fost dificil datorită barierei de limbă – nu aveam întotdeauna traducători”, a spus Brown. „Dacă eşti creativ, întotdeauna există căi prin care poţi [exprima dragostea şi compasiunea] printr-un zâmbet sau o mişcare sau ceva”.

 

Kerfoot Walker, un doctor de la Green Acres Baptist Church din Tyler, Texas, îşi aminteşte de o nenorocire care a întâmpinat-o în timp ce trata o femeie care avea ceva la genunchiul ei.

 

„Am atins genunchiul ei ca să o examinez şi ai fi crezut că lumea a erupt deodată”, spunea Walker.

 

Spre surprinderea sa, alte femei din cameră s-au ridicat în picioare cu o gâfâială colectivă. Neştiut pentru Walker, cultura arabă dictează că este inadecvat pentru bărbaţi să atingă femeile altele decât soţiile lor, mai ales într-un cadru public cum ar fi o cameră de aşteptare de la o clinică.

 

„Am discutat apoi de genunchiul ei mai atent fără să-l mai ating”, a spus el. „Ei nu-i păsa dacă i-am atins genunchiul, numai că toţi ceilalţi din cameră leşinau!”

 

Lăsând capcanele inter-culturale aparte, voluntarii au spus că în mare ei s-au simţit bine primiţi în sudul Libanului.

 

„Felul în care ne-au primit oamenii – erau aşa de apreciativi şi de ospitalieri, foarte autentic de deschişi şi de acceptanţi faţă de noi indiferent de faptul că eram americani”, as spus Brown.

 

OPORTUNITĂŢI DE IMPLICARE

 

Echipe medicale sunt programate să continue lucrarea de ajutorare în sudul Libanului anul viitor şi e nevoie de voluntari. Indivizii cu experienţă medicală interesaţi în a afla mai multe despre lucrarea în Liban ar trebui să trimită un email la dan@mmronline.org, sau să sune la 1-866-667-8996.

 

Oportunităţile de ajutorare în caz de dezastru sunt deschise şi pentru echipele de voluntari care lucrează la reconstrucţia de case în sudul Libanului. Experienţa în construcţie nu este o condiţie esenţială. Trimiteţi email la Jim Richardson, director executiv al Baptiştilor Sudici din Convenţia Texas, pentru a afla cum puteţi să vă implicaţi – jrichardson@sbtexas.com.

 

Baptiştii Sudici care nu pot calatorii în Liban pot fi şi ei parte a lucrării ce o face Dumnezeu prin dăruire şi în special prin rugăciune.

 

„De multe ori ei [Baptiştii Sudici] simt că s-ar ruga pentru un loc care este departe, pentru oameni pe care nu-i pot vedea, pentru cineva pe care ei nu cunosc”, spunea Redding. „Însă Domnul răspunde rugăciunilor lor.

 

„Dacă mergem fără rugăciune, mergem în propria noastră tărie. Da, putem să-i tratăm pe pacienţi, dar dacă Domnul nu este în aceasta, atunci ceea ce am făcut nu este mai diferit decât munca seculară”, a adăugat ea.

 

Darurile pentru eforturile de ajutorare în Liban pot fi făcute către fondurile World Hunger and General Relief prin a suna la 1-800-993-3113 sau online la imb.org/worldhunger.

 

„Pe cât de greu este războiul, Dumnezeu l-a permis să fie o deschidere pentru ca noi să fim aici şi să împărtăşim dragostea Sa”, a spus Brown. „Noi putem fi ceva spre care ei să poată tinde, şi le putem oferi speranţă în El”.

 

*****

*Nume schimbate pentru motive de securitate.

 

-- Vedeţi voluntarii Baptişti Sudici în acţiune în Liban; urmăriţi video-ul „Stând Ferm”.

Windows Media small, Windows Media medium, Windows Media large, Download: Mpeg, Podcast

 

-- Cereri de rugăciune:

* Rugaţi-vă pentru pacea din Liban şi din toată lumea arabă.

* Rugaţi-vă pentru recuperarea şi reînnoirea acelora care şi-au pierdut casele, bunurile şi/sau pe cei dragi în timpul războiului.

* Rugaţi-vă pentru voluntarii care doresc să meargă şi să slujească poporului libanez.

* Rugaţi-vă pentru protecţie fizică a echipelor de voluntari, cât şi pentru îndrăzneală de a profita de oportunităţi pentru a împărtăşii dragostea lui Hristos.

* Rugaţi-vă ca Domnul să continue să deschidă uşi pentru voluntari şi să înmoaie inimile.

* Rugaţi-vă ca Dumnezeu să întărească pe Baptiştii Libanezi şi să continue să crească viziunea lor pentru slujire către vecinii lor musulmani.

sus

horizontal rule

Ce este nou?

CHAT Creştin!

 

FORUM

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate