Hartă Site Contact Despre noi FORUM
 Ştiri
 


Home
Arhiva editurii

 

Titlurile principale

 

EDITORIAL
Apologetică
Teologie
Istorie
Pastorală
Literatură
Mărturisiri
Proiectul Betania
Mass-Media
Ştiri
POŞTA REDACŢIEI

 

 

 

 

Pagina de ştiri baptiste

 

 

AGENŢIA DE PRESĂ A CONVENŢIEI BAPTISTE DE SUD

 

 

Compendiu cultural: Părerea negativă a Hollywood-ului despre religie; fost asistent la ‚Prietenii’ dă în judecată; mai multe mame stau acasă

Dec 29, 2004

By Erin Curry

 

NASHVILLE, Tenn. (BP) – Tratarea religiei de către televiziune a devenit tot mai negativă în anii recenţi deşi menţiunile despre Dumnezeu apar tot mai des, conform unui studiu unic al Parents Television Council (Consiliul de Televiziune al Părinţilor, PTC) şi National Religious Broadcasters (Crainicii Religioşi Naţionali, NRB).

 

Studiul, emis în data de 16 decembrie, a spus că Hollywood-ul nu portretizează în mod clar crezurile telespectatorilor.

 

PTC a urmărit un total de 2.385 de ore de programe de divertisment de maximă audienţă la şapte reţele de televiziune comercială, incluzând ABC, CRS şi NBC, în timpul sezonului 2003-04 şi a descoperit 2.344 de tratări faţă de religie. Într-un studiu similar din 1997, ei au descoperit 551 de tratări faţă de religie în 1.800 de ore de program, a spus PTC pe 16 decembrie la o conferinţă de presă.

 

Printre cele 2.344 de menţiuni la religie, PTC a judecat 22% ca fiind pozitive, 24% ca negative, şi restul neutre. Descrierile negative despre cler au fost mai mult de două ori mai frecvente faţă de descrierile pozitive, a declarat studiul, şi mai mult din cele 32% de menţiuni despre instituţii şi doctrina religioasă erau negative în timp ce numai 11,7% erau pozitive. Referinţele la credinţă în general au fost cele mai comune şi cel mai probabil să fie pozitive, a spus PTC.

 

„Aceste descoperiri oferă credibilitate ideii că Hollywood-ul acceptă spiritualitatea dar fuge de la susţinerea, sau chiar tolerarea, religiei organizate”; a spus preşedintele PTC Brent Bozell într-o declaraţie.

 

NBC a fost cel mai rău acuzat. Programele NBC au inclus 9,5 descrieri negative despre credinţă şi religie pentru fiecare descriere pozitivă, au descoperit cercetătorii. Un exemplu al unei menţiuni de la NBC că PTC l-a judecat drept negativ a fost în episodul din 10 februarie de la „Will and Grace” în care Karen, într-o încercare de a o înveseli pe Grace, remarcă, „Hai să cumpărăm biserica aia istorică şi să o facem într-un bar de homosexuali”.

 

„Religia şi exprimarea publică a credinţei este un element crucial în vieţile a celor mai mulţi americani”, a declarat Bozell. „Descoperirile noastre ar trebui să provoace Hollywood-ul să reflecte în mod clar asupra conţinutului difuzat la televizor”.

 

Pentru mai multe detalii despre acest studiu, vizitaţi www.parentstv.org.

 

FOST ASISTENT DE LA ‚PRIETENII’ OBIECTEAZĂ FAŢĂ DE DISCUŢIA DESPRE SEX – Amaani Lyle, un fost scriitor asistent pentru producţia NBC „Friends” (Prietenii), a intentat un proces de judecată în care afirma că remarcile sexuale crude care erau tipice în cadrul sesiunilor scrise de la acest spectacol s-au ridicat la hărţuire sexuală, conform Associated Press.

 

Procesul a fost intenţionat împotriva producătorilor spectacolului şi în particular la trei scriitori masculini, şi avocatul lui Lyle a spus că discuţia grafică a preferinţelor sexuale a scriitorilor precum şi experienţele au creat un mediu ostil de lucru deşi comentariile nu erau îndreptate către ea, a spus AP.

 

Adam Levin, un avocat pentru pârâşi, a spus că discuţia sexuală era o parte necesară a procesului creativ şi este protejat de Primul Amendament. Dar avocatul lui Lyle nu a fost de acord.

 

„Este ridicol să spui că aceasta are ceva de a face cu procesul creativ”, a spus Scott O. Cummings către AP.

 

Curtea Supremă a Californiei va decide dacă procesul poate merge spre judecată.

 

MAI MULTE FEMEI STAU ACASĂ – Consiliul de Cercetare al Familiei (Family Research Council, FRC) a făcut de cunoscut un raport recent al Biroului de Recensământ care spune că circa alte un milion de mame stau acasă cu copiii lor astăzi comparat cu acum un deceniu.

 

Raportul spune că 5.4 milioane de mame cu copii sub 15 ani au stat acasă în 2003, şi 88% dintre mamele căsătorite care au făcut aşa au spus că motivaţia lor primară a fost „pentru a îngriji de familie şi casă”.

 

Tendinţa se găseşte printre familiile de nivel scăzut şi mediu în ceea ce priveşte venitul precum şi în cadrul caselor cu venit mare, spunea raportul. Jumătate din mamele care stau acasă aveau un venit familial sub $50.000, şi circa 20% aveau un venit între $50.000 şi $74.999, a notat FRC

 

Această evidenţă reflectă sondajul CBS / New York Times în care 61% dintre adulţi spun că copiii sunt mai buni dacă mama lor este acasă mai degrabă decât să lucreze în afara căminului.

 

„Aceste tendinţe arată de ce avem nevoie de politici pro-familia care uşurează greutăţile pentru mai multe familii de a avea un singur părinte acasă”, a declarat preşedintele FRC Tony Perkins în Washington Update din 8 decembrie.

 

AFILIEREA RELIGIOASĂ SCADE RISCUL DE SINUCIDERE – Un articol din luna decembrie din American Journal of Psychiatry (Jurnalul American de Psihiatrie) spune că afilierea religioasă de orice fel poate scădea riscul pentru sinucidere în cadrul pacienţilor deprimaţi.

 

Un studiu condus de Columbia University în New York City a descoperit că în cadrul a 371 de pacienţi deprimaţi de la o unitate psihiatrică locală, circa o jumătate au încercat sinuciderea cel puţin odată, conform Reuters. Acei pacienţi care erau conectaţi la o religie aveau o istorie de mai puţine încercări de sinucidere decât ceilalţi.

 

Printre pacienţii afiliaţi la Catolicism, Protestantism, Iudaism, sau altă religie, doar 48% au încercat să se sinucidă. Aceasta este comparat cu 66% dintre cei care nu au nici o religie, a spus Reuters.

 

Aceste descoperiri sugerează faptul că întrebarea pacienţilor a diferite subiecte şi susţinerea implicării lor cu grupul lor religios poate fi protector împotriva comportamentului de sinucidere”, a spus Dr. Maria A. Oquendo, co-autor al studiului, conform Reuters. „De sigur că nu s-a demonstrat, dar studiul nostru sugerează faptul că aceasta este o posibilitate”.

 

LIBERALII CONTINUĂ SĂ DECLAME – În cadrul unei acţiuni de binefacere sponsorizat de Oamenii pentru Calea Americană (People for the American Way) de la Kennedy Center din Washington în 14 decembrie, gazda Chevy Chase a emis o tiradă împotriva Preşedintelui Bush care a şocat chiar şi audienţa liberală.

 

„Acest tip este un incult, un bădăran mincinos … şi noi nu l-am putut bate încă cu o plictiseală precum Kerry”, au fost cuvintele mai puţin obscene aruncate de Chase. O mare parte a discuţiei sale a fost piperată cu cuvântul pentru relaţiile bărbat-femeie, folosite ca părţi diferite de vorbire, a spus Washington Post.

 

Chase l-a numit pe preşedinte un „prost [expletiv]”, şi a spus audienţei, „Eu nu sunt nici clovn [expletiv] … Tipul ăsta a început un jihad”, a raportat The Post.

 

Ralph Neas, preşedinte al People for the American Way, a distanţat grupul faţă de remarcile lui Chase, spunând că cuvintele neadecvate şi ofensive i-a prins pe toţi pe nepregătite.

 

Sen. Tom Daschle, fostul lider al minorităţii, a părut şocat atunci când el a preluat scena după fanfaronada lui Chase, a spus The Post.

 

„A trebuit să urmez pe mulţi vorbitori, dar --” a spus el.

 

În ştirile prezentate, Garrison Keillor de la Radioul Public Naţional a anunţat la o capelă din Chicago că creştinii evanghelici ar trebui să fie destituiţi de dreptul lor de a vota după recentele alegeri prezidenţiale.

 

„Eu sunt acum preşedintele unei campanii naţionale pentru a emite un amendament constituţional de a lua dreptul de vot de la creştinii născuţi-din-nou”, a spus el aplauzelor furtunoase.

 

Phil Valentine, o gazdă de la un program de radio conservativ din Nashville, Tenn., a scris în ziarul The Tennessean că dacă vreun alt grup, precum evreii sau musulmanii, ar fi introduşi în locul creştinilor din afirmaţia lui Keillor, reacţia ar fi complet diferită.

 

„Cu toate acestea, când Keillor face remarci derogatorii cu privire la creştini, nimeni nu clipeşte vreun ochi”, a scris Valentine. „Cu certitudine în nici un caz mulţimea strivitoare de cornuri din NPR. Şi noi ne-am crezut turbaţi, gazde de radiu de aripă dreapta care erau presupuse să dezlegăm tunurile”.

sus

Ce este nou?

FORUM de discuţii pe teme Teologice, Apologetice şi discuţii libere!

[apasă aici pentru detalii]

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe paginile fiecărui subiect de studiu găsiţi o serie de articole de interes.

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole noi la subiectele doctrinare despre:
 
HRISTOLOGIE
(doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE
(doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE
(doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE
(doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE
(doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE
(doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE
(doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE
(doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE
(doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
 
Apasă pe titluri pentru a accesa paginile cu aceste subiecte
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate