Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Stiri
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Titlurile principale

NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Discutii Forum
Site-uri Baptiste
Istorie
Pastorala
Articole
MEDIA
Stiri internationale
Din presa romana
Posta Redactiei

 

 

 

Pagina de ştiri internaţionale

 

 

 

Creştini chinezi ies din umbre

Vox Vocis 05 Noembrie 2007

De Richard Spencer in Yan'an

Comunitatea catolică din Yankan, leagănul revoluţiei comuniste din China a câştigat permisiunea să construiască prima biserică în mai mult de şapte decenii, ca semn a trezirii spirituale care mătură ţara.

După ani de negocieri între congregaţiile mici de creştini din Yankan , dar care cresc şi liderii suspicioşi ai Partidului Comunist, acordul a ajuns pe site-ul suburbiilor din oraş.

Este o întoarcere dramatică pentru o biserică care scăpat de catedrala magnifică pentru avansarea sosirii preşedintelui Mao la sfârşitul lui martie, care a suferit ani de persecuţie.

"Este un loc sacru pentru Partidul Comunist," a spus Fr Peter Zhang, preotul tânăr care slujeşte celor 600 de catolici din oraş, de un deceniu şi altor oraşe din împrejurimi. El crede că sunt creştini care păstrează credinţa în secret, dar biserica nouă putea să le ofere încredere să se dezvăluie.

"Oamenii care trăiesc prin revoluţia culturală încă îşi fac griji că ei trebuie să întâmpine alt dezastru ca acesta. Dar nu cred că se va întâmpla. Îninte, partidul s-a opus proprietarilor, dar de asemenea ei s-au opus învăţaţilor şi acum ei vor ca fiecare să deţină proprietatea lui şi să devină educat."

Relgia, în toate formele ei, a cunoscut o renaştere în ultimul deceniu în China, când închinătorii au ieşit din conclavele lor secrete.

Probabil cel mai suprinzător este faptul că tradiţiile budiste şi taioste ale ţării au fost explozia în numărul creştinilor.

Acest lucru a fost ajutat de scala schimbării sociale şi golul lăsat de colapsul aderenţei la ideolgiei marxiste.

Cifrele guvernului spun că 16 milioane de protestanţi şi şase milioane de catolici sunt înregistraţi cu statutul aprobat al celor două biserici, dar 10 milioane se închină în biserici neînregistrate şi sunt adesea subiectul persecuţiei.

Închinătorii din cartierul general din Yankan din 1937-47, în timpul ocupaţiei japoneze şi războuiului civil, spun că amândouă confesiunile sunt răspândite din provincil vecină Shanxi, centrul creştinismului din zilele misionarilor europeni, acum un secol.

În plus, muncitorii imigranţi vin în oraş, aducând cu ei religia cu ei.

"Cinci sau 10 familii s-au unit la fiecare sărbătoare importantă, a spus sora Tereza, o măicuţă care locuişte în cartierul mai jos de sala de întâlnire folosită pentru servicii.

Ea a afirmat că cei catolici din oraş îşi amintesc că oamenii sunt torturaţi şi omorâţi în timpul revoluţiei culturale. Doi dintre unchii ei au fost duşi la închisoare.

"Familia a primit scrisori care spun că ei nu necăjesc să vină să îi caute," a spus ea.

Vechea catedrală din sudul oraşului a fost terminată în 1934 de preotul misionar franciscan spaniol, dar părăsită în următorul an. Apoi a fost folosită ca sală de întâlnire de Mao şi era pe site-ul denunţării duşamnilor acestuia.

Biserica a cerut întorcerea ei, acum câţiva ani, a spus Fr Zhang, dar autorităţile refuzaseră. Dar ei nu erau de acord să comenseze catolicii şi să o aloce teren într-un loc mai puţin important.

courtesy of http://www.telegraph.co.uk

sus

horizontal rule

Ce este nou?

Mapamond Creştin Baptist - ştiri de interes pentru creştinătatea română.

 

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Grup de Discuţii Apologetică - te poţi abona şi scrie mesaje care să fie dezbătute, discutate în acest grup de către membrii săi.

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

CHAT Creştin! - aici intri dacă vrei să discuţi cu prietenii sau să îţi faci prieteni noi. Teme diverse.

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright (c) 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate